Click Me Plzzzz

Sunday, December 30, 2012

Captain Kitty Sails - original short story


view at deviantart here
Captain Kitty sets sail quite often these days, usually at dusk where he goes offshore into the Pacific Ocean with Catnip.

Catnip, a somewhat clichéd name he bestowed upon his fishing boat, is a fine 26-feet fibreglass vessel , with a 212 gallon tank of fuel capacity, equipped with mesmerizing docking halogen lights, and Furuno electronics for determining location, and fish shoal detection. Catnip is Captain Kitty’s most cherished companion.

Catnip has gone through considerably rough stormy seas and angry waves, she handles them very well, splendidly every time. Catnip has been a fine fishing boat for Captain Kitty for 10 years now, today is their 10th anniversary. Good ol’ Catnip is the most precious thing in this whole wide world, for ol’ solitary Captain Kitty, who loves fishing more than anything, alone with Catnip venturing into the open Pacific Ocean with no worries, every time.

In the dark of night with no moonlight, where the sea is calm and the wind is still, Captain Kitty would then see thousands of diamonds glittering on the surface of the night sea. “Ah, tis the purrrfect time fer sum squid jiggin’ eye Catnip?” , the usual phrase Catnip would hear coming from her master, whenever they hit a ‘squid jackpot’ location. Squid eyes glitter in the dark night, while they hunt for small wandering fish and shrimps as prey to feed their hungry bellies. Catnip likes squid jigging time too, perhaps as much as Captain Kitty even though she cannot join in the fun, jigging away those greedy squids for hours, static in the still of night. Captain Kitty would use his portable white lamp as his primary bait to lure the squids near Catnip’s starboard, the right-hand side of the vessel, while he prepares his jigs and smelly fish baits. Smelly fish baits are a fine offering to the squids, in return for their souls and flesh taken without their prior consent. Hours went by, and one after another, and another, and another squid fell for Captain Kitty’s smelly fish baits, foolishly biting the sharp jig thus letting themselves get caught and pulled out of their playground, never to return to the sea alive, ever again, one after the other. Smelly fish baits are indeed irresistible to the squids, dangling in the seawater giving out a mesmerizing and intoxicating scent, under the mesmerizing and intoxicating light of Captain Kitty’s portable fishing lamp.  

After Captain Kitty’s insulated fish box is about three quarter’s full of fresh squids, and having no more smelly fish baits left to offer, he decides to stop jigging and start heading home. “A good catch we had this time eye Catnip? Let’s head home fer now eh”, the usual phrase Catnip would have to listen to every time her master has had enough of fishing for the night. Catnip could swear that she understands Captain Kitty better than anyone in this whole wide world, and she never grows tired of having to hear his usual ramblings, every time, all the time. 


~fin~ 
 

Wednesday, December 26, 2012

Review Recipe Pai Epal Seorang Lanun


Salam ceria readersku yang sempoi dan comey skalian~ 

Happy holidays bagi yang sedang bergumbira bercuti sempena hari Natal.. bagi yang masih sedang menyambut hari Natal, banyak dapat hadiah kali ni? ^^

Okies, kali ini entry pasal makanan: Apple Pie ala-ala mekdi's. Last week Aujinz@Lanun Ranggi ada kongsi cara-cara dia buat apple pie express (15 minit) versi malas menguli, yang mana dia kata rasanya adalah seakan-akan apple pie mekdi. Wow.. aku tertarik untuk mencuba, sebab tak perlu menguli dan guna roti saja sebagai crust pie itu.. sungguh tergamit curiosity aku untuk mencuba eksperimen ini, dan ingin aku rasa apa boleh pakai ka statement Aujinz yang mengatakan ianya macam mekdi punya apple pie? Muehehee, mari mengeksperimente~ (ala-ala evil professor berlabcoat, bersarung tangan dan face mask, dengan mimik mata yang penuh evil intent) XD

gambar ini - property of Aujinz/LanunRanggi

~Recipe apple pie Aujinz~

2 bijik epal hijo
4 sudu besar gula perang (Brown Sugar)
1 sudu teh tepung jagung (Corn starch)
1 sudu teh serbuk kayu manis (Cinnamon)
1/2 sudu teh serbuk buah pala (Nutmeg)
8 keping roti putih
1 biji telur ayam


Maka, inilah hasil apple pie aku daripada follow dia punya recipe..,


Secara ringkasnya, nak buat dia cenggini.., 

1. Potong dadu kecil epal hijau, lepas tu panaskan dalam sauce pan bersama gula perang, serbuk buah pala, serbuk kayu manis, tepung jagung, dan sedikit air. 
2. Dah siap masak inti pai tu, sejukkan kat atas meja (tak perlu masukkan ke dalam peti sejuk).
3. Steam/wapkan roti putih selama lebih kurang seminit, kemudian leperkan roti tu dengan menggunakan pastry roller. 
4. Letakkan inti tadi kat bahagian tengah2 roti, lipatkan roti dan kejapkan/seal bahagian tepi roti itu dengan menggunakan garfu.
5. Sapukan sebatian telur ayam atas permukaan setiap pai, kemudian goreng dalam minyak masak (seeloknya minyak kelapa sawit kerana kuatiti yang banyak diperlukan, dan minyak kelapa sawit mempunyai banyak kebaikan dan lebih menyihatkan), sehingga warna pai kelihatan keperang-perangan. Okies, apple pie ala mekdi sudah siap ^^


Muehehe... so, rasa apple pie Aujinz style ni sama tak macam mekdi punya apple pie? *NGAP.. krup krup.. om nom nom.. diam selama 5 saat, dengar bunyi cengkerik dulu..*

Hmmm... aku bagi score 8/10 la, boleh dikatakan hampir sama... hebak mung jinz, caya laa... XD

So skang ni anytime aku nak makan apple pie ala-ala mekdi, aku bikin sendiri jek senang.. tak payah la aku jadi 'tak sentitip' lagi dan terjah mekdi hanya kerana apple pie... ohhaa~ (dah lama aku tak jejak kaki ke mekdi neh sebenarnya, aku sangat jarang makan kat luar.. aku spesis yang lebih yakin dan suka masak sendiri, biarla hanya nasik putih, telur ayam dan kicap sekalipun, itu dah kira a good meal bagi aku.. ) ^^

Selamat mencuba apple pie Aujinz style, makan time panas-panas oohlalaa... ganbatte minna~


Jya mata ne koneko-tachi chan~ (=^w^=) 


Thursday, December 20, 2012

Apa Ada dengan Animasi Tempatan? ^^

Salam petang ceria buat readersku yang comei-comei dan innocent belaka~

Ada yang tengah kalut dan sibuk membuat persiapan shopping stok makanan dalam tin dan memperkasakan kubu perlindungan serta pod keselamatan untuk esok ka? XP

Okies, kali ini ingin aku untuk menarik perhatian anda ke arah perkembangan industri animasi tempatan kita yang agak terkini, iaitu Sunsastera


Selepas aku terbaca post entry BlogSerious yang telah menghighlight keohseman Sunsastera ni, aku terus view kat youtube untuk melihat sendiri penerimaan orang ramai terhadap pencapaian yang agak terkini oleh Malaysia dalam industri animasi ni. Rata-rata ada komen negatif (positif tu ada juga, antaranya aku punya komen lah). Personal opinion aku, aku kira ini satu pencapaian yang sangat baik buat Malaysia, tak kiralah cina ka, india ka, melayu ka, siam ka, singh ka yang 'came out with this idea in the first place' atau yang paling bertungkus-lumus untuk merealisasikan hasil seni visual animasi ni. Kenapa perlu nak libatkan isu perkauman dalam seni animasi yang supposedly aman dan awesome ni? I mean come on lah people, dalam Sunsastera tu sendiri tak ada bias kaum kot, semua bangsa pun ada dalam animasi Sunsastera tu kan, semua baik-baik saja. Why do some people feel that they need to inject a certain amount of hatred in anything? Chill man, chill...cukup-cukuplah gaduh sana sini dalam dunia reality, apsal nak bawak sampi ke seni animasi? 

Tengok gelagat golongan orang tempatan ni, prejudice is everywhere in Malaysia...be it from the aspect of race, gender, age, religion, status, wealth and so on...tak habis-habis benda ni, memang tak akan habis sampai bila-bila, but please man...jangan cemarkan semua benda dengan sifat prejudis dan saling jatuh-menjatuhkan sesama sendiri. I'm not saying that Sunsastera is the best of the best, super awesome, very original or lawa gilaaaa and all that glorious terms, we still have a looong way to go and lots to improve in the art of animation arena/industry...but this is definitely a very good achievement, a fresh breath of air from our very own local production.

Sesiapa pon, kalau diberi kata-kata semangat dan peluang untuk berjaya, dia boleh berjaya. Kalau dia ditindas tapi tetap boleh berjaya juga, bermakna dia tu memang hebat lah kan...tapi kita kalau boleh, nak ramai yang berjaya kan, bukan nak limitkan jumlah kejayaan yang boleh dikecapi. Maka, bagilah kata-kata pembakar semangat instead of kata-kata berbaur prejudis yang membakar amarah lalu menyekat kreativiti. There's a difference between constructive criticism and demeaning criticism. Lihat dan nilai sesuatu dengan menggunakan akal dan hati yang bersih, don't be awfully judgmental, take time to think and don't judge something too quickly. Apa-apa pun...,


~Majulah Industri Animasi Tempatan~


Sekian dulu entry kali ini, pendek saja...aku nak pi buat takoyaki lah pulak lalala~ ^^

Jya Mata ne Koneko-tachi chan~ (=^w^=)


Sunday, December 16, 2012

Segmen highlight komenter #2 - kategori wanita


Salam ceria readersku yang comei-comei skalian, 

Segmen highlight komenter kembali lagi, kali ini bukan kategori separa anon, tapi kategori wanita yang diketahui siapa identiti mereka XD 

Seperti yang telah diberi hint pada segmen yang lepas, komenter-komenter yang kena highlight kali ini terdiri daripada para wanita yang kerap singgah mai lepak kat blog ni, dan memberi komen-komen yang unik mengikut personality dan gaya mereka yang tersendiri ^^ 

click here for best viewing

Boleh agak kan siapa mereka berempat ini? Kalau yang separa anon macam segmen yang lepas tu mungkin sukar untuk guess, tapi yang ni mungkin cepat jer kot? ^^

Clues:

1. Sorang tu sudah berumah tangga, dan suka makan makanan manis dan berlemak seperti kek chocolate dan tiramisu. Namun begitu, beliau merasakan dirinya overweight dan sedang berusaha untuk menurunkan berat badannya. Beliau selalu kelihatan berbalas komen di blog Buasir Otak.

2. Komenter yang ini berkemungkinan besar masih belum berpunya, dan mempunyai personality yang agak outgoing and outspoken. Beliau suka bermain guitar dan menyanyi pada masa lapang, disamping bersenam di gym. Buah hati beliau pada masa ini ialah kereta masculine beliau yang mempunyai logo karektor animasi Shin Chan pada bahagian side mirror kereta. Selalu nampak dia ni berhaha-hihi-lol di Buasir Otak.

3. Wanita ini mempunyai blog followers yang beribu-riban, dan dikenali dengan personality muslimahnya yang baik dan separa tegas. Banyak hal Islamic yang boleh dipelajari dari entry posts beliau. Agak selalu jugaklah nampak beliau memberi komen yang bernas di Buasir Otak.

4.  Komenter yang ini pula sudah bertunang, dan tak lama lagi akan melangsungkan perkahwinannya. Hobi beliau ialah melukis dan mengumpul model figura mecharobot. Agak selalu juga kelihatan beliau berkunjung ke Buasir Otak sambil promote blog2 bloggers yang turut suka melukis/doodling ^^


Sekian dulu untuk entry kali ini, sapa yang rajin komen lagi lepas ni akan ku highlight lagi dalam bentuk karektor karikatur pensel dan pen hitam yang simple ini. For best viewing and download (kalau nak), sila skodeng deviantart aku ^^ 

~Previous highlight komenter segments~


Jya Matane Koneko-tachi Chan~ (=^w^=)


Wednesday, December 12, 2012

Berjayakah aku untuk release post 12.12.12 pada 12.12pm? XD


YEHAAA it's 12.12.12 on 12.12pm!! Apakahhhhh??! XD

LoL sekali skala release post troll best jugak...tarikh dan masa berulang macam ini unik dan sekali saja sumur idop, nak tunggu 01.01.01 on 01.01am/pm memang tak sempat lah kot, melainkan dikurniakan umur yang sangat panjang ^^...so,

Happy 12.12.12 on 12.12pm!!




 
LoL...nak amik masa yang 12.12am pagi tadi tak sempat pulak, so rembat peluang yang petang punya (lagipun kalo yg am tu kan 00.12, so kira kurang berkesan la kan)... XD

So berjayakah?? Kalo tak, kena edit lah ini entry...kah kah kah 

Happy 12.12.12, oh dan bagi bebudak yang menyambut birthday yang ke-12 tahun tu, Happy 12th Birthday on 12.12.12! Dozens and dozens of reasons to celebrate! XD 


Jya matane koneko-tachi chan~ (=^w^=)



Monday, December 10, 2012

Le Lanun Ranggi Contest

Salam ceria readers ku skalian, kali ni jom join contest Le Lanun Ranggi! Brainstorming time!! XD


Contest yang berbentuk Isi Dialog Kreatif dalam komik pendek yang dilukis oleh saudara Aujinz ini akan berakhir pada 20 Dis 2012, tepat jam 12 midnight. Hadiah adalah berupa mug bercetak lukisan Aujinz dan souvenirs 'made in Thailand' untuk para pemenang contest...checkidout! XD


Ok ok...berikut adalah dialog contest entry aku yang tak seberapa...XD



LoL...okies bagi yang nak join, boleh pegi amik template komik yang mempunyai speech bubble kosong dari encik Aujinz ^^

Sekian, Matane Koneko-tachi chan~ (=^w^=)



Thursday, December 6, 2012

Jom try buat nih - Korokke


Salam ceria readers skalian, kali ni aku buat entry pasal makanan lah pulak, bagi yang minat memasak tu atau simply curious untuk tahu benda ni rasa macam mana, boleh lah anda mencuba recipe nih ^^

Croquette (French) atau Korokke (Japanese) adalah sejenis makanan bergoreng (deep fried food) yang agak popular dijual di gerai-gerai makanan sebagai 'snack food' atau 'street food' di negara Jepun, selain takoyaki dan tenpayaki. Dalam anime pon agak selalu sebut pasal korokke ni, contohnya anime Beelzebub ^^

korokke versi aku ^^

 Bahan-bahan:
* kuantiti adalah dalam bentuk nisbah, mana yang tak ditulis tu maksudnya secukup rasa

- ubi kentang (potong 8 bahagian), *1
- lobak merah (potong dadu), *1
- daging lembu kisar, *1/2
- bawang besar (potong 8 bahagian), *1/2
- daun bawang (hiris halus), *1/3
- serbuk lada putih 
- stok ayam/lembu, *1/4
- gula
- bijan 
- telur ayam (pukul sehingga sebati)
- serbuk roti
- tepung beras
- minyak kelapa sawit 

Info: Minyak kelapa sawit adalah pilihan minyak masak yang paling bagus untuk 'deep frying'. Ini adalah kerana keupayaan semulajadi minyak ini untuk tahan suhu tinggi (withstand extreme heat) dengan baik, yang mana takat meruap (smoke point) minyak ini adalah pada 437 darjah F. Menurut kajian, kelebihan dan kebaikan yang ada pada minyak sawit adalah hampir sama dengan minyak zaitun. Minyak zaitun biasanya tidak digunakan bagi tujuan 'deep frying' disebabkan oleh harganya yang mahal, oleh itu minyak sawit yang jauh lebih murah (dan mempunyai kebaikan nutrisi yang hampir menandingi minyak zaitun) ini lebih popular digunakan untuk 'deep frying', di mana kuantiti yang banyak perlu digunakan untuk menyediakan satu jenis masakan, pada satu-satu masa. Dengan mempunyai takat meruap (smoke point) yang tinggi, minyak sawit dapat bertahan lebih lama di atas api (very heat resistant and stable - resistant to oxidation and free-radical formation) jika dibandingkan dengan minyak jagung, soya, biji bunga matahari, dan lain-lain sumber tanaman. Ini menjadikan minyak sawit lebih sihat dan selamat untuk kesihatan jantung dan badan kita.

Benefits of palm oil: www.americanpalmoil.com/publications.pdf


Baik, seterusnya kita usha macam mana nak buat korokke Jepun yang sedap dan sering disebut-sebut dalam kebanyakan anime ni ^^

1. Rebus potongan2 kentang, lobak merah dan bawang besar selama lebih kurang 10 minit, kemudian masukkan daging kisar untuk direbus sekali sehingga ubi kentang dan lobak empuk.

2. Toskan/tapis hasil rebusan tadi, masukkan ke dalam sebuah mangkuk adunan yang besar. Lenyekkan hasil rebusan tadi (secara manual dengan menggunakan mashing tool atau guna pengisar elektrik), masukkan hirisan daun bawang, gula, bijan, stok ayam/lembu dan serbuk lada putih, adun dengan tangan sehingga sebati. *sedikit serbuk kari boleh dimasukkan pada masa ini jika ingin membuat curry korokke

3. Seperti membuat bergedil, bentukkan hasil adunan menjadi bulatan2 bersaiz muat2 tapak tangan yang mempunyai ketebalan lebih kurang 1.5cm.

4. Salutkan permukaan adunan dengan tepung beras, kemudian salutkan adunan dengan sebatian telur ayam, dan seterusnya salutkan permukaan adunan dengan serbuk roti sehingga sekata.

5. Panaskan minyak sawit pada api sederhana kecil, dan masukkan korokke ke dalam minyak dengan berhati-hati. Pastikan paras minyak adalah mencukupi untuk menutup kesemua permukaan korokke sepanjang menggoreng, alihkan setiap korokke bagi tujuan pemanasan yang sekata pada setiap permukaan. 

6. Keluarkan dari minyak panas apabila korokke kelihatan kuning keemasan. Korokke anda sudah siap, boleh dimakan bersama sos cili atau tomato~ ^^ 





*Selamat Mencuba, Ganbatte Minna*

Sekian dulu untuk entry kali ini, next time aku tunjukkan recipe untuk buat benda lain pulak. Mata ne Koneko-tachi chan~ (=^w^=)


Sunday, December 2, 2012

Personal Anime Review #3


It's Sunday wooot!! Hey ya'll it's anime review time again...here are some 10 more interesting animes for you anime fans out there to check out whenever you're free ne~ XD


Hataraki Man
more info here

Genre: Informative, Comedy, Drama, Slice of life
Creator: Moyoko Anno
Vintage: 2006
Type/length:  11 episodes (completed) + live action drama
Personal rating: 7.5/10
* It's a dog-eat-dog world out there in the working world of chasing reliable information for urgent columns in the best selling magazines...minna hatarako!! work work work!! ("*3*)




Lovely Complex 
more info here

Genre: Comedy, Romance, Slice of life
Creator: Toei Animation
Vintage: 2007
Type/length:  24 episodes (completed) + live action movie
Personal rating: 7/10
* A lovely giraffe and a mouse make a cute couple... ;p  






Shirokuma Cafe
more info here
Genre: Informative, Comedy, Surreal Fantasy
Creator: Aloha Higa
Vintage: 2012
Type/length:  ongoing series - still airing
Personal rating: 7.5/10
* I would definitely go to Shirokuma Cafe if it really exists, just to see the owner does his quirky puns in front of Panda san, Penguin san and Takako san XD

Planetes
more info here

Genre: Informative, Action, Comedy, Drama, Romance, Science fiction 
Creator: Makoto Yukimura 
Vintage: 2003
Type/length:  26 episodes (completed) 
Personal rating: 8.5/10
* One very interesting anime with a story plot that makes me think about the possible worrisome future of human kind. Seriously people, our outer space is not a limitless dumping site for our garbage, junks and all that shit. 



Tonari no Kaibutsu-kun
more info here

Genre: Romance, Drama, Slice of life
Creator: Robico
Vintage: 2012
Type/length: ongoing series - still airing
Personal rating: 7.5/10
* Haru kun is a genius troublemaker while Shizuku chan just wants to study peacefully...Haru thinks a chicken makes a great pet, owh and he keeps his pet chicken in his school yard in a small chicken coop ("-_-)...let's see how this story goes...



Kaidan Restaurant
more info here

Genre: Horror, Mystery, Supernatural
Creator: Kumiko Kato, Miyoko Matsutani, Yoshikazu Takai 
Vintage: 2009
Type/length:  23 episodes (completed) + live action movie
Personal rating: 7/10
* Not scary at all...they are all cute, funny and interesting, even the ghosts and spirits that haunt their mysterious town ^^





Mushi-Shi 
more info here

Genre: Adventure, Supernatural, Drama, Fantasy, Psychological
Creator: Yuki Urushibara 
Vintage: 2005
Type/length:  26 episodes (completed) + live action movie
Personal rating: 8.5/10
* One of my all time favs, I'd certainly love to see a second season of this anime series...it's mysteriously soothing and captivating ^^





Piano no Mori/Piano Forest (movie)
more info here

Genre: Slice of life, Supernatural
Creator: Makoto Isshiki 
Vintage: 2007
Type/length:  animovie
Personal rating: 8/10
* A very wonderful animovie that expresses the beauty of music and its connection to a young boy, Kai who has a pure heart despite his bad manners. The broken piano chose Kai ^^




NHK ni Youkoso!
more info here

Genre: Comedy, Romance, Drama, Slice of life, Psychological
Creator: Gonzo, ADV Films
Vintage: 2006
Type/length:  24 episodes (completed) 
Personal rating: 7/10
* Contains some profanity (warning), although this anime tells that being highly obsessed with and engrossed in internet games, anime, manga, dolls, robot figures and all of those other otaku stuff to a point of being a NEET (not in employment, education or training) or hikikomori (a shut-in) is a definite NO-NO, a very bad thing, a TABOO, an illness that should be cured. NEET is a rather sensitive issue in Japan, where the government is trying to find effective solutions to overcome this problem. One should know how to balance life carefully between entertainment and making an earnest living while being useful to the community.


Michiko to Hachin 
more info here

Genre: Action, Adventure, Drama, Psychological
Creator: Manglobe Inc.
Vintage: 2008
Type/length:  22 episodes (completed) 
Personal rating: 8/10
* Contains some profanity (warning), although the whole story plot as well as graphic art deserve a good praise. Michiko, a wild sexy ruthless criminal who somehow managed to escape from a supposedly inescapable prison, has an important mission in her life. That mission involves rescuing/kidnapping Hana, the unspoken daughter of her ex lover, from a nasty foster family who abuses Hana on a daily basis.


~Previous personal anime reviews~


 Well that's all for now kiddies, watch out for my 4th anime review, coming soon near you~ XD

 Last but not least, I'd like to share my home-made acoustic (guitar+vocal) anime song cover 'Sky Chord - Tsuji Shion', one of Bleach's early ending themes. Bleach has been reviewed in Personal Anime Review #1 ^^

video
  
Video has been purposely mirrored. Visual (clip) belongs to Bleach, audio belongs to me, and the original song belongs to Tsuji Shion.
  

 Jya mata ne koneko-tachi chan~ (=^w^=)

Thursday, November 29, 2012

Movie Jepun yang Ingat Akan Mati


Departures/Okuribito

click here for a full imdb review



Vintage: 2008
Director: Yojiro Takita
Writer: Kundo Koyama
Main casts: Masahiro Motoki, Ryoko Hirosue 
and Tsutomu Yamazaki 
Tagline: The Gift of Last Memories 


Synopsis:
Daigo Kobayashi is a devoted cellist in an orchestra that has just been dissolved and now finds himself without a job. Daigo decides to move back to his old hometown with his wife to look for work and start over. He answers a classified ad entitled "Departures" thinking it is an advertisement for a travel agency only to discover that the job is actually for a "Nokanshi" or "encoffineer," a funeral professional who prepares deceased bodies for burial and entry into the next life. While his wife and others despise the job, Daigo takes a certain pride in his work and begins to perfect the art of "Nokanshi," acting as a gentle gatekeeper between life and death, between the departed and the family of the departed. The film follows his profound and sometimes comical journey with death as he uncovers the wonder, joy and meaning of life and living.  
- Written by Regent Releasing  


*My personal review?

Personally this movie has made me cry (bukan senang aku nak nangis), and I find that this movie has a very deep message of humanity (makna yang makan dalam/buat orang sentap hatta insaf). I'd give this movie a rating of 8.5/10, based on plot, acting, cinematography and dialogue. A definite MUST WATCH.

Departures - Movie Trailer


Walaupon movie ini tidak berkaitan dengan Islam, dan melibatkan pengurusan mayat/jenazah yang terang-terang bukan secara Islam, aku fikir ianya masih sesuai bagi orang yang suka kata "Mati nanti, kubur lain-lain...sukahati aku lah nak _______ (fill in the blank)", yang mana orang macam ini biasanya tidak mahu ingat akan mati, dan menganggap kehebatan dan keseronokan di dunia adalah segala-galanya.

Movie ini mengangkat darjat orang yang kerjanya mengurus mayat (non-muslim), yang mana kekadang mayat itu berada dalam keadaan elok, separa reput, reput, bersepah bersepai (mangsa kemalangan), memusyikilkan dan sebagainya, membuatkan ramai yang tidak sanggup untuk memikul tanggungjawab seorang pengurus mayat profesional yang rata-rata dipandang jelek oleh sebahagian masyarakat Jepun. Ianya seperti satu pekerjaan yang dipandang "Dah tak ada keja lain dah ke yang kau nak buat?! Dah buang tebiat?! Kenapa kau nak buat keja tu?! Eeee, bini/mak/bapak/keluarga kau tahu ke kau buat keja gila ni?!". Movie ini juga menitikberatkan akan pentingnya hubungan baik sesama manusia (jiran, keluarga, sanak saudara, rakan taulan), sebab bila kau mati nanti, kau akan perlukan orang untuk uruskan mayat kau, dan semestinya kau nak dikenang sebagai orang yang baik, dan bukan sebagai orang yang jahat. Kalau tak ada orang yang terlatih untuk sanggup menguruskan mayat (dalam apa jua keadaan sekalipun), kau tahu ke macam mana nak uruskan mayat ahli keluarga kau dengan elok nanti? Mayat diri kau sendiri nanti pulak macam mana? Nak dalam keadaan terurus dengan elok ke, buruk? Pendek kata, the whole morale of the story: manusia perlukan satu sama lain, hidup dalam satu masyarakat...keharmonian, toleransi dan kefahaman akan tangungjawab dan peranan masing-masing itu penting.

Movie ini adalah antara movie yang aku beli DVDnya (sebab kebetulan terjumpa kat supermarket). A worthy buy. Sekian dulu entry kali ini, mana yang baik sila amik buat teladan, mana yang buruk sila jangan kata aku suruh ikut juga ^^


Mata ne koneko-tachi chan~ (=^w^=)


Sunday, November 25, 2012

Naruto vs Rock Lee for REAL??! majikayo...


Salam ceria pagi Ahad buat semua readers ku yang sempoi dan ohsem sekalian, diharapkan kalian sedang sihat dan baik-baik saja di sana ^^

Tengok pada gaya tajuk entry kali ini, entry ini adalah berkenaan ANIME, iaitu Animasi Jepun. Adakah anda familiar dengan terma 'COSPLAY'? ^^

Cosplay (costume + play = cosplay), ialah satu aktiviti popular di kalangan peminat-peminat ANIME (Japanese animation), fiction movies (Japanese and non-Japanese product) atau online games, yang mana para peminat yang agak fanatik (otaku) ini akan cuba untuk menggayakan watak-watak fiksyen yang mereka suka itu dengan sebaik mungkin. Biasanya mereka ini akan cuba sedaya upaya untuk meniru gaya, pakaian dan peralatan khas (senjata, mainan, objek magis...etc) yang merujuk kepada watak animasi atau cerita fiksyen kegemaran mereka, lalu bertanding dalam mana-mana pertandingan cosplay yang dianjurkan oleh badan-badan penggiat seni visual tertentu.



Cosplay telah dianggap sebagai suatu seni (seperti fashion design) apabila ianya menjadi semakin popular dengan memperlihatkan kegigihan serta bakat para cosplayers (professional/amateur) membuat dan mengenakan set pakaian dan peralatan buatan mereka sendiri, serta melakonkan watak-watak animasi/fiksyen yang mereka sanjungi itu dalam pertandingan cosplay. Cosplay juga telah menjadi sebuah industri apabila terdapat beberapa organisasi membuat dan menjual barang-barang serta pakaian watak-watak anime/game yang popular bagi tujuan cosplay events.


Kegigihan dan minat yang mendalam ini telah mendorong kepada terhasilnya video awesome oleh beberapa otaku anime Naruto yang hardcore (kipas susah mati/die hard fan) seperti di bawah ini. Kegigihan mat-mat salleh ini melakonkan watak Naruto dan Rock Lee sambil bertutur dalam nihongo memang sangat awesome, sesuai ditonton sambil makan popcorn di hujung2 minggu yang macam ini. Now THIS is another level of real cosplaying, dan bukan lagi hanya memakai pakaian karektor yang ntah binatang/makhluk apa dan menyeksi saja melebih-lebih dengan pakaian yang super revealing and nonsensical, dan hanya bergambar dangan aksi/poses yang erotic dan super lame ass. 

- Naruto VS Rock Lee - Live Action -


 Now THIS is REAL TALENT

Cosplay mempunyai 'pros and cons' yang tersendiri, bergantung kepada tahap ketaksuban seseorang otaku itu. Ketaksuban yang melampau memang boleh membawa padah, dalam apa jua hal/bidang sekalipun. Seseorang itu harus berpijak di bumi nyata dan tidak membiarkan dirinya menjadi taksub dalam sesuatu perkara, sehingga melanggar segala batasan serta larangan agama. Berhibur biarlah berpada-pada, cukuplah sekadar berhibur bila ada kelapangan masa ^^ 

- Level Otaku yang Minor/Picisan -

 
- Level Otaku yang Intermediate/Sederhana -


- Level Otaku yang Agak Serious dan Bahaya -


- Level Otaku yang Merbahaya/Boleh Membunuh (literally) -



 - Level Otaku yang Super Kronik/Disturbing -

owh hell no...

Sekian dulu perkongsian ku kali ini, seperti biasa, mana yang baik silalah amik buat teladan, mana yang buruk tu pandai-pandailah korang untuk tidak mengikutinya ^^

Jya Mata ne Koneko-tachi chan~ (=^w^=)


Thursday, November 22, 2012

GiveAway Contest Gila Buasir Otak: Entry Kegemaran


Salam semua readers ku yang sempoi dan kewl sekalian ^^


Prince of Noob, yang merupakan seorang blogger mamat IT, dengan berbesar hatinya telah menganjurkan sebuah peraduan Contest Gila #2 sempena menyambut kegemilangan hits blognya Buasir Otak yang telah mencapai sebanyak 1 juta views baru-baru ini. Anda juga berpeluang untuk memenangi hadiah utama yang berupa sebijik pendrive 16Gb, atau hadiah saguhati (sebanyak 5 tempat) yang berupa pendrive 8Gb. Cute kan hadiah-hadiah dia? XD Contest ends on 1st Dis.2012, Saturday, 11.59pm.

Ok ok,


Sebenarnya ada beberapa entry noob yang lain yang aku turut tersuka dan terlayan, namun begitu yang ini aku rasa paling membawa makna...kenapa? Sebab apa suka? Sebab...,

"Kat entry yang itu baru aku sedar yang aku sebenarnya dikategorikan sebagai seorang komenter tegar yang suka bikin panas kat buasir otak, sampai noob letak picture deviantArt aku dan link deviantArt aku kat situ, yang mana secara langsung telah mempopularkan blog picisan aku ini, disamping meramaikan dan meluaskan circle kenalan alam cyber locals aku yang terdiri daripada mereka-mereka yang kewl dan share the same interest seperti Hime S, dilla, nazha anua, le Len Inouie, berserk, zack, beruk the hell, biskut dan lain-lain. Aku mula kenal dan follow sama itu Hime S specifically via entry yang itu lah, yang lain-lain tu pula aku kenal kat entry-entry noob yang lain semasa bertukar-tukar pendapat yang bikin panas" ^^   

To my haters over there, I am sorry if I have offended you uols without any prior realization...to my supporters, thanks for your support and concern, dan juga kerana selalu menemani aku merapu kat blog picisan aku ini...LoL! XD

Anda semua sebenarnya menjadi sumber inspirasi untuk aku berkarya secara suka-suka dan mula menconteng buku sketch aku kembali, disamping mengoreng guitar kapok aku di kala aku tak ada idea ^^

Hontoni Arigatou na Minna san! Jya Matta ne~ (=^w^=)


Wednesday, November 21, 2012

Entry khas menjawab request komenter - lipan


Salam Rabu semua, diharapkan kalian sedang sihat-sihat dan ceria saja di sana, sama ada anda sedang belajar, bekerja mahupun bercuti, di mana saja anda berada ^^,

Entry kali ini pendek saja, khas untuk menjawab request salah seorang komenter (walaupon anon - dik beruk the hell is that you?) di dalam entry sebelum ini yang bertajuk 'Misteri Nusantara Alam Haiwan'.

Berikut adalah paparan perbualan yang telah mendorong kepada terhasilnya entry kali ini ^^


Maka dengan ini, terimalah gambar lipan bara besar yang telah ku bunuh sekitar tujuh tahun lepas di dalam bilik sewa kediamanku semasa zaman student uni dahulu, untuk tatapan anda....maaf gambarnya berkualiti rendah, masa tu digicam murah saja, flash tak power (atau mungkin aku lupa nak auto-on flash masa tu, maklumlah baru lepas bergelut dengan lipan bapak besar sorang2 pukul 2-3 pagi...cuak blom abis lagi masa tu) maka blurry abis kualitinya, digicam zaman student tahun 2005...

dorsal view
ventral view
Aku tak dapat nak pastikan secara tepat spesis lipan ini apa, mungkin rakan aku yang study BioD (singkatan bagi course biodiversity) dapat menentukannya sekali pandang, yang aku tau habitat dia kawasan berpasir, dan haiwan ini seekor pemangsa yang amat berbisa...cabang sengat dia gila besar, kalo kena perghhh memang parah gila la jawabnya, alhamdulillah aku terselamat ^^

Sekian dulu entry kali ini, diharapkan kalian tak terbawak-bawak imej lipan ni sampai masuk mimpi lah ya...kalau ada sapa sapa yang dapat nightmare dikejar lipan gergasi malam ni atau waktu tidur siang ka apa, aku cakap sorry awal awal la na...hahah ("^3^)...


Jya mata ne koneko-tachi chan~ (=^w^=)
(nihongo: ok jumpa lagi anak2 kucing sekalian) <-- bagi yang belum tahu apa maksud phrase yang selalu aku guna ini ^^


Saturday, November 17, 2012

Misteri Nusantara Alam Haiwan

Salam ceria Sabtu buat semua, diharapkan kalian sedang ceria sambil bersantai dipagi Sabtu yang indah lagi permai ini (sambil menaip, sempat pula aku mengusha dedaun pelepah nyior yang sedang berjoget ditiup angin, oh sungguh nyaman pagi Sabtu aku ini, aku bersyukur) ^^

Kali ini aku terpanggil untuk bercerita pasal haiwan pula (dah bosan bercerita pasal ragam manusia, kita masuk topik haiwan pula). Ada pengalaman separa ngeri, pelik dan kelakar yang ingin aku kongsikan bersama kalian, yang mana ianya melibatkan seekor haiwan liar yang penuh misteri (sebenarnya aku ada beberapa cerita pelik lagi kelakar pasal alam haiwan ni, tapi untuk entry ni aku story pasal 1 kes saja dulu) ^^

Ok, sebelum aku mula story pasal pengalaman pelik aku dengan haiwan liar tu, aku nak citer pasal tempat aku sewa masa aku study dulu sikit (lebih kurang 7 tahun yang lalu), sebab kejadian itu berlaku kat situ, iaitu kat bilik sewa sebuah rumah ala-ala homestay murahan (6 bilik berasingan lengkap dengan 1 tandas bagi setiap bilik, dan 1 bilik pantry umum untuk dikongsi semua penyewa), yang terletak di tepi pantai, tetapi dikelilingi dengan semak samun yang agak tebal. Aku menyewa kat salah sebuah bilik di situ untuk aku duduk seorang, RM100/month (lepas aku grad jer tempat tu dah convert jadi homestay yang agak cekik darah, setelah tuan rumah itu renovate tempat itu kasi selesa sikit, pasang ekon dan shower heater bagai, bayaran per bilik pon dah bertukar ke taraf chalet...fuh nasib baik sempat aku blah dulu baru dorang tukar). Security tempat itu agak loose, yang mana kawasan ruang legar open outdoor space berpasir kat luar bilik tu selalu kena ceroboh dek pencuri tanpa disedari oleh tuan rumah yang duduk kat depan tu jer, so pandai pandai la kitorang para penyewa ni menyimpan basikal/motosikal masing-masing kat dalam bilik sendiri dan selak/mangga solex pintu bilik elok elok, always be on guard. Jangan harapkan pintu utama tempat itu walaupun ianya nampak kukuh dan boleh diselak, kerana pencuri ni bukan masuk ikot situ pon, dia akan masuk ikot tembok yang mengadap arah pantai, ataupun dengan memanjat bumbung saja. Walaupun tuan rumah dah ambil inisiatif untuk ‘menanam/memacak serpihan-serpihan besar kaca tajam’ kat atas tembok simen tu untuk mengelakkan pencuri dari masuk dalam kawasan tempat tu, puak-puak pencuri tegar ni tetap boleh masuk (nak seribu daya kan, macam-macam teknik boleh apply). Sekali dorang dah masuk ruang legar tempat tu, mana-mana bilik yang ditinggalkan buat sementara (students pergi field trip atau balik kampung pada ketika itu) akan dipecahkan oleh puak pencuri durjana dan dirompak habis-habisan. Sepanjang 2 tahun aku stay kat situ dulu tu alhamdulillah lah, bilik aku dan diri aku selamat. Aku cuma pernah hilang sepasang selipar saja, sebab aku tinggalkan kat luar bilik (selipar murah dah pakai banyak kali pon nak kebas...apakahhh???). Ok, anda sudah mendapat gambaran tempat tu macam mana dulu kan? So barulah aku nak bukak citer pasal haiwan liar yang sebenar-benarnya haiwan, dan bukannya manusia yang berperangai lebih teruk dari haiwan. 

Pada suatu awal pagi yang hening, sedang aku tengah tidur setelah hampir semalaman penat study untuk test (paper ape ntah aku pon dah lupa), tiba-tiba aku dikejutkan oleh sesuatu yang sejuk dan lembap, menempek kat atas kelopak mata kanan aku. Tanpa membuka mata (ada hikmah), secara reflex tangan aku terus memegang benda sejuk dan lembap itu lalu membuangnya ke lantai. Aku pun membuka mata aku yang sangat mengantuk itu dan terlihat seekor katak pisang berwarna hijau+coklat, sedang memerhatikan aku dari jarak lebih kurang 1.5 meter dari katil.

Lebih kurang macam ni la rupa dia, pic ni amik dari google saja

Oih? Katak pisang??”, aku bercakap sendirian, separa terkejut dan masih mengantuk gila. Nasib baik katak tu tak kencing atas mata aku tadi, kalau tidak...perghhh, parahhh. Hari tu tak ada kelas siang so aku memang bercadang nak sambung tidur, kasi rehat ini otak sekejap, nanti nak sambung study balik. Katak itu terus memerhatikan aku, aku mengambil keputusan untuk tidak menghiraukan katak yang tersesat itu lalu terus menarik selimut dan sambung tidur, dengan mangambil posisi tidur mengiring membelakangkan katak itu. Tak sampai seminit, katak sesat tu kacau aku lagi...kali ni dia lompat atas pinggul aku. Cisss memang nak kena ini katak durjana, mengacau aku nak tidur...dah la mengantuk gila! Aku terus menepis katak itu dengan laju dan sekali lagi dia mendarat kat atas lantai. Aku bangkit duduk atas katil dan bagi ‘death stare’ sama katak itu, sebagai satu bentuk ugutan yang membawa maksud: “Jangan kacau aku nak tidoq la katak bengap, hang nak mampoih ka?”, dan terus tarik selimut balik...aku memang mengantuk tahap dewa dan tak ada tenaga lagi nak perang dengan katak tu sambil halau dia keluar, aku mengambil keputusan untuk tangguhkan niat aku itu setelah aku ‘recharge energy’ aku balik, dengan harapan dia tak kacau aku dah dan pergi la melompat kat tempat lain pulak sementara aku nak tidur ni. Tak sampai 2 minit, katak itu telah...melompat kat atas aku lagiii, buat kali ke-3 berturut-turut!! Apakahhh??! “For real??! Maji de korra kanben shite kure yoo tenme!!” (merapu aku dalam nihongo sesorang, yang membawa maksud: Biar betul kau ni give me a break la you jerk/freak!!)...aku pun terus naik bengang dan memaksa diri aku untuk bangun dan berperang dengan katak itu untuk menghalaunya keluar dari bilik aku once and for all (dah macam Mr.Bean aku rasa diri aku waktu itu). Katak pisang itu memberontak, dia mula melompat dengan menggila dengan mengambil jarak yang jauh untuk setiap satu lompatannya, macam tak logik saja aku tengok kebolehan dia melompat (dari lantai ke tingkap, melekat kat tingkap, dari tingkap ke meja, dari meja ke rak buku...epic). Aku dapat agak dia masuk dari mana, mesti dari lubang udara dinding kat atas ruang tingkap bilik sewa aku tu, yang mana kat sebelah luar sana adalah semak samun. “Pi balik semak samun laaa!”, aku berkata sambil menghalaunya dengan sebatang penyapu, setelah aku membuka pintu bilik aku luas-luas dengan harapan dia melompat keluar. Lompat punya lompat, katak pisang itu landing kat depan pintu, masih di dalam bilik sambil dia membelakangkan pintu, melihat aku seolah-olah nak bagitau aku yang dia tak nak keluar. Aku berdiri kat depan dia, lebih kurang jarak 4 meter, ready memegang penyapu seperti sebatang baseball bat. Ntah kenapa disaat itu aku dapat merasakan suatu aura dari katak tu yang dia akan melompat ke arah aku, meluru seperti sebiji bola lisut ke arah aku tanda protes tak nak keluar. Gilaaa...memang betul pun firasat aku yang terdetik dikala itu, dia terus melompat straight kat aku...aku pun perati arah dan momentum lompatan dia bebetul (siyes aku ingat lagi detik tu) dan terus menghayunkan penyapu itu sebijik macam nak memukul bola lisut, dan...berjayaaaaa!!...katak itu terus terpelanting keluar dari bilik aku...yoshaaa watashi no kaaatsu!! (nihongo: yezzaaa victory is mine!!). Terus lepas tu cepat-cepat aku pergi tutup pintu bilik aku semula. 

Hah leganya boleh sambung tidur balik...owh dreamland here I come...tengah aku ready nak sambung tidur balik, aku terdengar bebudak perempuan yang menyewa kat bilik sebelah aku tu pulak terjerit-jerit, “Katak!! Katak!! Eeeee!!”,  lepas tu suara sorang lagi, “Baldi! Cepat cekup katak tu guna baldi!! Buang dia kat luar!!”, dan sorang lagi, “Eeee, kau la buat!! Cepat laa eeeek!!”. Hahahahhahahahaaa....tergelak aku sorang-sorang sebelum aku terlelap dan masuk dreamland...LoL!! XD 

Begitulah kisah aku dan seekor katak pisang yang perv dan penuh misteri. Aku pernah story kisah ni kat beberapa member aku dulu, dan salah sorang dari mereka cakap, “Itu mungkin bukan seekor katak yang betul...itu mungkin makhluk jadian, tempat ko stay tu keras kan? Makhluk misteri ni memang boleh merupa jadi hidupan lain, biasanya animals la”, lalu aku jawab, “Ya, mungkin juga...yang aku penah dengar, ular....huh macam-macam ada woo, misteri nusantaraaa”, dan sorang lagi tambah, “Jangan biarkan hidup anda diselubungi....misteriii”. Hampeh... XD 

Okies, seperti biasa mana yang baik silalah amik buat pengajaran, mana yang buruk jangan dok ikut~

Jya matane koneko-tachi chan~ (=^w^=) 

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...