Click Me Plzzzz

Wednesday, August 29, 2012

Adab Mengunjung Jenazah

Sepanjang hidup anda, mesti anda pernah pergi mengunjung jenazah bukan? Semestinya ketika itu anda berasa lebih dekat dan ingat dengan mati, dan lebih takut pada Allah s.w.t hatta insaf walaupun seketika bukan? Sepatutnya begitulah...(mode ayat skema)


Aku ni tidaklah alim mana, tapi aku tau dan 'aware' akan adab2 mengunjung jenazah ni, perlu hormat pada si arwah dan juga keluarga si arwah, sambil2 menyedekahkan bacaan al-Fatihah dan Yasin, serta wang ikhlas semampu mana yg kita boleh kpd keluarga si arwah. Kita juga perlu menjaga tingkah-laku dan tutur kata (gheti bawak dighi), serta volume suara ketika berada di kalangan ahli keluarga arwah yg sedang dlm kesedihan. 'Common sense' la kan, 'common sense' utk tidak membuat perangai x senonoh ketika mengunjung. Aku nak kongsi satu kisah menjengkelkan, yg pernah terjadi pada keluarga aku (paling affected nya aku la masa tu).

Tahun 2006, 'chaq'@atok lelaki belah mak aku, telah meninggal dunia dan jenazahnya ketika itu masih berada di rumah atok aku setelah siap dimandikan dan dikafankan. Masa tu aku baru lepas grad n convo. Sedara mara dan cucu-cucu datang utk melihat arwah chaq aku buat kali terakhir, sebelum arwah dikebumikan di tanah perkuburan Arau. Sebak dan insaf aku waktu tu, smbil membaca al-Fatihah dan berdoa agar roh chaq aku dirahmati Allah s.w.t. Tiba-tiba di dlm rumah atok aku tu, aku notice ada 3 orang makcik2 berbadan gempal n renek (umur lingkungan 40-50'an) yg tidak aku kenali, berpakaian agak ceria, dan berkelakuan tak kena tempat, berjalan2 seperti 'sight-seeing' pulak dlm rumah tu. Sorang tu 'lead' lg 2 org kat belakang dia, smbil bercakap2 agak kuat berkenaan ahli keluarga dan sanak saudara arwah. Kiranya mcm si makcik 'leader' ni kenal semua ahli keluarga arwah dan bertindak sbg 'host' yg tak diundang, utk menceritakan siapa anak siapa, siapa cucu siapa dan siapa kawin sama siapa, kepada 2 org makcik yg mengekorinya itu. Aku cuma buat tak heran dan abaikan kewujudan mereka di situ, asalkan dorng tak mai kecoh kat aku.

Gambar hiasan: Mami Jarum


Tetapi, takdir mmg menguji kesabaran aku, apabila makcik kepoh tu mai menyibuk jugak dekat aku yg sdg berdiri sebelah kakak2 aku, tidak berapa jauh dari jenazah arwah chaq aku. Makcik itu pon membuka mulut longkangnya, utk 'introduce' kakak2 aku kpd 2 org pengikutnya, sbg sepasang anak2 kembar kepada mak aku, yg mana mak aku adalah anak kpd arwah. Lepas tu makcik tu alihkan pandangan kpd aku pulak, dengan dahi berkerut tanda tidak kenal, dia bertanya kakak aku smbil menjeling "Ni sapa dia?", kakak aku pon ckp "Ni adik kami yg kecik skali, kami semua 3 beradik". Makcik ni pon sgt tak berpuas hati seolah-olah tidak dpt menerima kenyataan akan statement kakak aku tu (agaknya malu kot kat dayang2 dia 2 org tu sbb dia tak 'aware' akan kewujudan aku dlm keluarga arwah, pstu x tau nk cover line mcm mana, yelah td hebat sgt kan tau pasal semua org). Makcik tu pon memandang aku atas bwh, dan kembali bertentang mata dgn aku, dan berkata "Sapa dia ni? Lain ja..betoi ka adik hampa ni? Ka pungut tepi jalan dulu?". Aku terus menyirap rasa mcm nak lempang ja makcik renek gempal kat dpn aku tu, kasi bisu terus, tp aku masih waras dan boleh kawal amarah aku, lalu aku cuma tunjuk perasaan geram sikit saja, dgn berkata "NTAH LAAAAH" dgn nada suara n volume yg agak garang dan 'rebellious'. Tekujat jugak makcik tu, mcm tikus mondok melompat dlm perangkap gayanya, pstu jeling tajam dan terus beredar ke sudut lain pulak, diikuti oleh 2 org makcik2 yg melantiknya menjadi 'family tree guide' bg keluarga arwah itu. Makcik2 yg membontoti makcik sangap tu beredar dgn muke serba salah dan tersipu2 smbil tersenyum kesal depan aku. Kakak2 aku cuma diam dan buat2 tak tau.


Bila difikirkan balik, logic ape rupa aku berbeza dgn kakak2 aku, dorng kembar seiras (mstilah serupa), dan aku pulak 9 tahun muda dari kakak2 aku, dan aku lebih mirip ayah aku mnkala kakak2 aku lebih ikut mak aku, so apa nak hairan sgt, smpai terkeluar statement 'pungut tepi jalan'? Mungkin dlm keluarga dia, adik-beradik, anak2 n cucu cicit semua style muka photostat or klon2 belaka? 

Mcm ini?

Atau pon mcm ini?
Dan perkara ni terjadi sewaktu mengunjung jenazah, di mana 'outsider' dtg buat kacau menyakitkan hati cucu2 si arwah, di dalam rumah arwah semasa arwah masih lagi berada terbujur di ruang tamu rumah itu? Inilah yang dikatakan kategori "MAKIN TUA MAKIN BODOH, MAKIN JAHIL". Kalau la aku jenis baran tak bleh control diri, maunya aku halau makcik sangap tu keluar dan suruh berambos, tak reti hormat orang mati pegi balik la, BERAMBOS. Tak reti langsung adab mengunjung jenazah, langsung tak ingat mati, tak insaf2 dari bergossip dan jadi radio/internet bergerak tak kena tempat, baik BERAMBOS saja, PI BALIK...tua2 dok buat perangai tak senonoh, huduh nak mampos sedar tak?!

Dia tak fikir, mcm mana perasaan dia bila dia sndri mati nanti, terbujur atas lantai dibaluti kain kafan smbil roh dia berlegar2 melihat sanak saudara di sekeliling membaca Yasin, pstu ada pulak makcik sangap mana ntah gi buat 'tour' dlm rumah dia smbil mengutuk cucu2 dia nnt..apa rasa dia? BEST KOT? GLAMOR?? Balasan Tuhan itu pasti tiba, seelokknya bertaubat nasuhalah sebelum terlambat. Aku sentiasa berdoa kpd Allah s.w.t agar aku tidak jadi makin bodoh, tak sedar diri dan ignorant as I age. As I grow older, I wish to be wiser, more lovable n graceful.

Hormatilah jenazah dan keluarga arwah. Ingat Allah, ingat mati. Sekian.


9 comments:

  1. Golongan kaki kepoh ni ingatkan dah pupus,wujud lagi ea? kalau aku terus je flying kick dekat situ..haramjadah sungguh..

    tak pasal2 sebab nak cover malu ditibainya kita anak pungut?wakakakak

    ReplyDelete
    Replies
    1. lohhh hang rupanya zack...hahahak! welkam2..

      Delete
    2. LoL zack, i know wut u did last hour..hahah!

      Delete
  2. Hey there. Maaf mengganggu. Cuma menyinggah. maybe, if it is possible, you can come visit my blog and read few posts i made and you'll realize, i ain't ever being serious actually. All i'm doing is just spreading the laughter and happiness in my blog. Be my judge.

    Malas mahu panjangkan di blog cursingmalay. dan tidak pula saya menyuruh kamu mengikuti blog saya, cuma mahu kamu tahu instead of making the world full of hatred bashing people, yet you don't even know, like cik siti did why don't you try approaching someone with a courteous way. kan itu lebih elok.

    Maaf kalau sebelum ini kamu rasa saya kasar, walhal saya cuma rasa simpati dengan adab manusia saja yang terus mengutuk dan menghukum tanpa bicara.

    Hulur dengan berbudi, sambutnya pun akan jadi berbudi juga. kan?

    Salam kenal.

    ReplyDelete
    Replies
    1. yo adam ma man, ya i know u meant well, my real life buddies ada saja mcm kamu ni, kalo lepak skali mmg sembang x hengat dunia punya, org utara kata 'bergelak sakan', kalo dah lama kenal msti x jd makan dlm punya wit all the cynical jokes we throw at each other..peace yow ^^

      Delete
  3. Assalamualaikum.... Anis-chan!!! hepi aku ko dh terlibat dgn dunia blog... hehe... sama2lah kita berkongsi ceghita ;D aku rs ko penah citer kt aku psl ni tyme kita master dlu, n i still remember it... tulah dia salah satu contoh org xingat Allah tu wujud.. dia kutuk2 rupa org tak sedar yg dia sebenarnya kutuk ciptaan Allah... i've been in ur shoes oso... moga2 makcik2 tu bertaubatlah sebelum terlambat... dh masuk umur rumah kata pergi, kubur kata mari punnn... hahaha

    ReplyDelete
    Replies
    1. W'slm Zai-chan!! haha ya aku pon ingat aku pnah citer kat ko satu malam tu, time tgh lepak2 kat ruangtamu umah sewa kita tu hahahah..

      Delete

Ada nak kata apa-apa yang bernas lagi kreatif? Kamon, kamon~
Oh, btw... Anonymous are NOT kewl at all, highly UNattractive, LoL~

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...