Click Me Plzzzz

Monday, September 3, 2012

Spesis 'MLMT' yang Patutnya Sudah Pupus (Part II)

Ok kita sambung semula kupasan cerita golongan MLMT (Mulut Longkang Muka Tongkang), di entry ini di mana seperti yang telah dijanjikan di bahagian 1 (Spesis 'MLMT' yang Patutnya Sudah Pupus - Part I), 'Mr.F' akan diperkenalkan dan dihighlight di sini dgn lebih lanjut.

Hahhahaaa... *refer to Part I*

'Mr.F', yg merupakan seorang lelaki melayu, berumur awal 30'an (tp nmpak mcm 40'an), berbini 1 dan beranak 1 pd ketika dia attempt membuat 'dajei' kat aku dgn sindrom MLMTnya itu. Di tempat kerja lama aku itu, Mr.F bukanlah staff yg dtg dari satu department dgn aku, tp selalu dijemput oleh bos department aku utk terlibat dgn aktiviti2 department. Bos department aku suka benar menyebelahinya dlm bnyk hal, di mana ini membuatkan sejumlah staff lain yg memangkah Mr.F, hairan dgn sikap favoritism yg agk aneh ini.

Pada suatu weekend, aku telah ditugaskan utk turut serta dalam satu ekspedisi menguji peralatan canggih lg mahal, yg hendak dibeli oleh organisasi aku bagi tujuan RnD (research n development), bersama-sama 3 rakan sekerja satu department aku, dan juga Mr.F yg telah diminta oleh bos department aku utk turut menyebok skali. Pada ketika itu, aku belum kenal peribadi manusia MLMT ini (belum pernah sempat bersembang), cuma sekadar dengar2 cerita yg mana Mr.F ini sangatlah dipangkah oleh kebanyakan staff departmentnya. Jadi aku fikir, ini merupakan satu peluang utk aku menilai dan menganalisa siapa Mr.F ini sendiri, maka aku pun bersikap neutral dan tidak bias ketika bersembang di dalam kereta sewa yang sdg dipandunya ketika itu. Pada masa itu, ada 4 org dlm kereta: Ms.N (rakan sekerja), aku (rakan sekerja kpd Ms.N, Mr.J n Mr.H), Mr.J (rakan sekerja) dan Mr.F (MLMT dari department lain, yg sdg memandu). Mr.H (rakan sekerja) tidak berada di dlm kereta ketika itu, oleh kerana beliau sudah pun menunggu di lokasi menguji peralatan, bersama 2 orang supplier dan technician yg membawa barang yg hendak diuji tersebut.

* Perbualan yg berlangsung di dlm kereta yg membawa 4 orang ketika itu, berlangsung seperti berikut:-

Mr.J: Uishh...teruknya lelaki dlm berita ni (smbil membuka suratkhabar, merujuk pada berita keganasan rumahtgga yg melampau), sex maniac ke apa ni? Hishhhh..
Aku: Org skang mmg menakutkan...x dak ati perut...
Mr.J: Mmg x dak perikemanusiaan langsung ni...gila sungguh...
Aku: Dia x bajet bini dia manusia kot, x perlu nak hormat...sayangi la bini anda (melawak aku kat Mr.J yg sudah pon ada 2 org ank kecil ketika itu, aku tau dia ni mmg baik n sempoi, aku anggap dia ni mcm big bro 'aniki' ats perbezaan umo 3 taon, yg turut melayan anime/manga sjk dr bangku skolah smpai jd bapak org).
Mr.J: Eiii aku sayang bini la woi, hahahaa..
Aku: Baguih2...teruskan usaha murni hang itu..hohoho
Mr.F: Hat dok ckp tu bila nak kawin? Ka mmg dah ada plan? (menyampuk tetiba)
Aku: Tak tau la...tak kot? hahahaah (aku menjawab ringkas n ikhlas)
Mr.F: Awat plak?? Ni msti keh x dak sapa kebuloq ni, kan? Tak laku la tu..hahaha (typical klise' response)
Mr.J: Uihhh dia ada tu...ada yg minat tp dia yg x mauuu...
Aku: Jap jap aku nak kira (buat2 kira)...ada la dlm 3 org pnah ajak kapel, sorng tu ajak tunang...
Mr.J: Haa kan aku dah ckp...ada...hahaha
Ms.N: Betul betul...dia ni mmg mcm tu...sabo je le...(tambah Ms.N yg sudah brtunang ketika itu) 
Mr.F: Dah tu awat x mau lagi? Tak bleh tggu lama2 juai mahai sgt..org pompuan ni saham dia x mcm lelaki, makin lama makin jatuh...nnt menyesai...rugi oo tak kawin (response klise yg mmg dijangka)
Aku: Aku x risau la smua tu, sbb aku mmg bajet x mau pon...lain la yg mmg mencari kan..hahaha
Mr.F: Aiii mcm jwpn kecewa ja?? Hang penah kecewa teruk ka?? Kronik ni...hang kecewa dgn laki orang ka apa, ha?? Minat kat laki org?? (punya la berusaha nk kasi aku butthurt)
Aku: Hohoo tolon skit naa...dlm family line aku blom ada spesis peranap rumah tgga org ok...aku cuak nengok bnyk contoh2 scarry ja...kesian aku kat bini2 yg teraniaya, aku x mo hidup aku dok tgh2 aman mcm ni, tetiba jadi mcm hell...terperangkap...nyesal gila kot...tngok ja la soratkabaq skang kes2 keganasan melampau rmh tgga bnyk sungguh...tu yg direpot, yg x direpot?? takuit weyyy...manusia senang berubah...takuit takuit (saja aku stresskan menyebut perkataan 'takuit' itu dgn gaya gedik yg disengajakan) 
Mr.J: Heheheh...dia kengkawan lelaki biasa ramai la, yg spesel x dak...(Mr.J dah bosan agknya dgn jwp2 recycled aku yg dia dok biasa dgr slama ni)
Ms.N: Die ni ramai jgk la kengkawan lelaki...die citer hari raya msti dorng kengkawan skolah die dtg beraya umah...
Aku: Aku kapel pon x pnah sumur idop aku, kengkawan baik n bebiasa ja ada la...
Mr.F: Habih hang tua bangka nnt sapa nak jaga hang? Kalau x dak anak2? Kengkawan lain ceta...(makin emo nmpak Mr.F..)
Aku: Yakin sgt ka anak2 hang nnt bleh jaga hang bila tua? Konpidennyaaa...(Tebaboooo!! Ini telah membuat Mr.F bengang ngan aku, n berkira-kira utk mengenakan aku bigtime bila dpt chance nnt)
Mr.J: Kikikik...(dah lali ngan sarcasm seposen aku yg spara pedas)
Mr.F: Laa bnda tu kita didik la anak-anak suruh hormat org tua depa...(tone nada dh agak pelik n control skit)
Aku: Nnt aku tua dan rasa agak2 mcm nk nyanyuk, kalo smpat tua la, aku nak masuk rumah org2 tua yg private tu, kena survey elok2 yg best...jadi perlukan duit utk tu, so aku bukak la tabung utk hari tua aku, berjimat-jimat utk hari tua yg best...ada la kengkawan sebaya aku kat situ nnt, bleh main chess sama2 ka, minum teh smbil tulis blog ka...hahahah (aku ckp dgn gaya yg pnuh memasang angan2)
Mr.J: huiiii hahahhhaha...main dam pon boley (gelak sakan, hepi smcm..agknya lam hati Mr.J mungkin rasa 'hambik kau F, hang x kenal dia lg')
Ms.N: Hahaha tu mmg rancangan hari tua dia hahahahah...
Mr.F: Ooo buleh no lagu tu? Takpa takpa....(mula la melabel aku 'minah ni nak kena')
Aku: Weh J, hang dah layan NarutoShippuuden latest movie lom? (aku saja mengubah topic)
Mr.J: Yang mana? Blom kot...hang ada ke? (dialec utara campuran digunakan, sbb Mr.J bukan asal utara)
Aku: Ada ada, donlot kmarin dulu...nnt hang copy kat aku...
Mr.J: Best best...
Ms.N: Eh aku nak Bleach yg latest...
Aku: Wokeh nnt aku bagi...

Maka dgn perbualan bengong dlm kereta sewa ini, mula lah Mr.F berkira-kira utk kenakan aku kaw2 bila ada peluang emasnya nnt. Bring it on Mr.F, bring it ON! LoLoL!! XD

Ekspedisi ini berjalan dgn lancar, di mana setelah proses menguji peralatan canggih ini selesai dan semuanya telah berpuas hati, akhirnya organisasi ini membeli peralatan tersebut dan menempatkannya ke dalam salah satu makmal instrumentasi organisasi.

Part II berakhir sudah, bersambung kita ke Spesis 'MLMT' yang Patutnya Sudah Pupus - Part III yang bakal mengakhiri siri ini nanti di mana Mr.F cuba utk kenakan aku 'bigtime' di satu majlis jamuan makan malam, yang diadakan oleh bos department aku di rumahnya, yang mana ramai rakan taulan serta kenalan dan anak-anak staff turut hadir memeriahkan suasana. Apakah bentuk skim MLMT Mr.F yg bakal diaplikasikannya nnt??? Semuanya akan diketahui dan dikupas dalam Part III siri ini! Tungguuuu....hahahahaha!!! XD


10 comments:

  1. mak aih..bersiri2 jugak rupanya..

    ni kira kategori apa ni?kdrama?oksimoron?novel klise?hehe

    aku tak ada deviant art lah bro..tak terbuka hati lagi nka buat:D hehe

    apapun..salam kenal:)

    ReplyDelete
    Replies
    1. oit biar btol mr.nazha follow aku ni? wassupp kekeke tq tq ^^
      hmm..ni kira drama reality diri sndri..dokumentari lah kot? LoLz
      okies nnt kalo masuk DA inform yek, situ mmg very da bom for artists..pros n amateurs worldwide, siyes x tipu..

      p/s: btw gua bukan bro, gua miss ^^

      Delete
  2. Mengikut telahan aku.Mr F ni syok kat Hang..dan hang pun syok gak kat dia..walaupun ang cakap ang benci..muahahhaha

    Aku bagi The special typical comment keh3..

    ReplyDelete
    Replies
    1. kahkahkah zack..nmpknya hang dh terjangkit dgn virus novel oksi moron n super klise pop-soul tahap terminal supernova..

      Delete
    2. Tapi serius aku cakap,Mr F memang syok kat hang lah..kes macam kau alami ni bukan kes terpencil sebaliknya kes ini adalah kes konvensional yg selalu orang ramai hadapi.

      Delete
    3. Owh zack..why do u insist so?? kill me...LoL!XD

      X pa zack, maybe penulisan aku kat sini kurang berkesan utk menjelaskan situasi sebenarnya yg telah berlaku..hang tggu nnt part III dokumentari rated 'PL' ni jd mcm mana...tungguuu~ XD

      Delete
    4. Aku tunggu..macamana dokumentari oksi-moron ni berakhir :p

      Delete
  3. hahaha aku suke btol citer2 cani. updet cepat weh updet

    ReplyDelete
    Replies
    1. kikikikiiii hime-chan welkam2 to my dokumentari picisan..LoL!XD

      Delete

Ada nak kata apa-apa yang bernas lagi kreatif? Kamon, kamon~
Oh, btw... Anonymous are NOT kewl at all, highly UNattractive, LoL~

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...