Click Me Plzzzz

Thursday, November 29, 2012

Movie Jepun yang Ingat Akan Mati


Departures/Okuribito

click here for a full imdb review



Vintage: 2008
Director: Yojiro Takita
Writer: Kundo Koyama
Main casts: Masahiro Motoki, Ryoko Hirosue 
and Tsutomu Yamazaki 
Tagline: The Gift of Last Memories 


Synopsis:
Daigo Kobayashi is a devoted cellist in an orchestra that has just been dissolved and now finds himself without a job. Daigo decides to move back to his old hometown with his wife to look for work and start over. He answers a classified ad entitled "Departures" thinking it is an advertisement for a travel agency only to discover that the job is actually for a "Nokanshi" or "encoffineer," a funeral professional who prepares deceased bodies for burial and entry into the next life. While his wife and others despise the job, Daigo takes a certain pride in his work and begins to perfect the art of "Nokanshi," acting as a gentle gatekeeper between life and death, between the departed and the family of the departed. The film follows his profound and sometimes comical journey with death as he uncovers the wonder, joy and meaning of life and living.  
- Written by Regent Releasing  


*My personal review?

Personally this movie has made me cry (bukan senang aku nak nangis), and I find that this movie has a very deep message of humanity (makna yang makan dalam/buat orang sentap hatta insaf). I'd give this movie a rating of 8.5/10, based on plot, acting, cinematography and dialogue. A definite MUST WATCH.

Departures - Movie Trailer


Walaupon movie ini tidak berkaitan dengan Islam, dan melibatkan pengurusan mayat/jenazah yang terang-terang bukan secara Islam, aku fikir ianya masih sesuai bagi orang yang suka kata "Mati nanti, kubur lain-lain...sukahati aku lah nak _______ (fill in the blank)", yang mana orang macam ini biasanya tidak mahu ingat akan mati, dan menganggap kehebatan dan keseronokan di dunia adalah segala-galanya.

Movie ini mengangkat darjat orang yang kerjanya mengurus mayat (non-muslim), yang mana kekadang mayat itu berada dalam keadaan elok, separa reput, reput, bersepah bersepai (mangsa kemalangan), memusyikilkan dan sebagainya, membuatkan ramai yang tidak sanggup untuk memikul tanggungjawab seorang pengurus mayat profesional yang rata-rata dipandang jelek oleh sebahagian masyarakat Jepun. Ianya seperti satu pekerjaan yang dipandang "Dah tak ada keja lain dah ke yang kau nak buat?! Dah buang tebiat?! Kenapa kau nak buat keja tu?! Eeee, bini/mak/bapak/keluarga kau tahu ke kau buat keja gila ni?!". Movie ini juga menitikberatkan akan pentingnya hubungan baik sesama manusia (jiran, keluarga, sanak saudara, rakan taulan), sebab bila kau mati nanti, kau akan perlukan orang untuk uruskan mayat kau, dan semestinya kau nak dikenang sebagai orang yang baik, dan bukan sebagai orang yang jahat. Kalau tak ada orang yang terlatih untuk sanggup menguruskan mayat (dalam apa jua keadaan sekalipun), kau tahu ke macam mana nak uruskan mayat ahli keluarga kau dengan elok nanti? Mayat diri kau sendiri nanti pulak macam mana? Nak dalam keadaan terurus dengan elok ke, buruk? Pendek kata, the whole morale of the story: manusia perlukan satu sama lain, hidup dalam satu masyarakat...keharmonian, toleransi dan kefahaman akan tangungjawab dan peranan masing-masing itu penting.

Movie ini adalah antara movie yang aku beli DVDnya (sebab kebetulan terjumpa kat supermarket). A worthy buy. Sekian dulu entry kali ini, mana yang baik sila amik buat teladan, mana yang buruk sila jangan kata aku suruh ikut juga ^^


Mata ne koneko-tachi chan~ (=^w^=)


29 comments:

  1. saya minat filem avatar! eh ada kena mengena ke dgn entry ni? :p

    ReplyDelete
    Replies
    1. avatar the air bender ke avatar yg makhluk2 biru tuh? ^^

      Delete
    2. Haha.. kenapa aku tak suka dua2? Makluk biru dan makhluk bertanda arrow pun sama jer.

      Makhluk biru ok la.. tp aibender tu ehem! Sy pilih princess & the frog lg kot.

      Delete
    3. aku siap bergado dgn adik sedara yg umurnya baru 4tahun semata2 nak tgk cite makhluk arrow ni ha.. adek sedara aku leh nak tgk ninja turtle? tolong lahh~~

      Delete
    4. LoL Len..aku pon tak brapa layan dua2 tu, skadar tengok skali lalu out of curiosity yg nak tau sbb apa dua2 tu havoc sgt ^^..dgr cite ada yg obsessed melampau ngan dunia avatar makhluk biru tu smpai bunuh diri (obsessed teens luar negara) sbb kononnya bila dh mati dorang bleh masuk dunia baru makhluk biru tuh...apaderrr punya 'high' imaginasi, fiksyen ngan reality pon tak keruan ("-_-)...

      yg airbender tu aku layan animation dia jer, yg live action dia bagi aku cam gampang...LoL sorry ("^_^)

      Delete
    5. avatar the air bender tu aku layan kartun dia je.. best!

      Delete
  2. Citer jepun yang saya minat ialah
    - Oshin.. (panjang giler episod)
    - samurai.. Minat betul kat ninja sasuke pakai pedang pendek jo
    - Maero attack summersault berpusing.. pergh hebat main bola tampar..

    ReplyDelete
    Replies
    1. uih oshin tu klasik giler XD

      Delete
    2. Nek buek camno dah kecik2 mak/pak layan oshin
      kuasa veto kat depa hahaha layan jo la :P

      Delete
  3. Rupanya orang kafir pun ingat mati ye..itulah siapalah manusia tanpa manusia yang lain...

    manusia tak boleh hidup tanpa manusia yang lain..

    so jangan angkuh jangan sombong..

    ReplyDelete
    Replies
    1. kohkohkoh ayat last ko tu,kata kat diri sendiri letewww..zek zek ;P

      Delete
    2. adey,terkomen kat salah part pulak.takpe,cover sikit..hmm,betul tu zack.hehe

      Delete
    3. sejak bila aku sombong dan angkuh wahai si anons?aku sangat mesra sama bangsa anons yang DUNGU lagi LUGU wekekeke :P

      yo berserk..ye pun minat crows zero jangan sampai tersasul..wekekeke

      Delete
    4. LoL zack ngan puak anon nih mmg dah mcm aur dgn tebing aku tengok...love hate relationship smpai ke sini wakakaka XD

      owhhh fevret j-movie berserk ngan zack sama rupanya ^^

      Delete
    5. Last sekali dia yang uruskan jenazah bapak dia..

      Nokanshi....

      Delete
    6. part last skali yg tu mmg sebak gila (TAT)...

      Delete
  4. part paling bes masa dia uruskan jenazah parent membe yg dok kutuk dia tu, touching gile time tu

    n hirosue masih cute.aku da minat since zaman beach boys :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. owh yes, part tu mmg 'in yoa face wahai pengutuk kerja nokanshi'...baru dia sedar bahawa perlunya ada nokanshi dalam sesuatu komuniti jepun tu..

      Delete
  5. dah lama aku tak layan filem jepun..

    err, ada link download?kalau tak ada tak pelah..aku beli je dvd nanti:)

    ReplyDelete
    Replies
    1. hahah..kat youtube ada somebody upload part by part, kalo nk donlot via torrent mmg x tau la bila bleh siap (seeders tak dak dah sbb citer ni da lama kuar)..aku pon amik keputusan beli jer DVD ^^

      Delete
  6. Malaysia menang!!!.hehe..pesaing yg lebih hebat menanti.sawadikappp.

    ReplyDelete
    Replies
    1. ya betulll...mas vs ina 2-0, smoga nasib menyebelahi m'sia lagi bila lawan sama siam nnt ^^

      Delete
  7. lagi2 korg update pasal bola plak kt sini. Hahah...
    Skrg baru dapat bw. Hari tu sebok kena ngorat. XD

    Cmbest jugak cerita nih..betul tu kena baik dgn org.
    Mcm pakcik aku baru meninggal Khamis lepas, ramai giler org dtg lawat. Kunjungan tak putus2 tau.

    Kalau aku mati, ntah2 sunyi jer. Xde orang pun nak dtg tgk.
    Adeh..pathetic! Harus berazam jadi baik neh!!

    ReplyDelete
    Replies
    1. owh ya mari kita jadi lebih baik!! ^^
      bila ada saja peluang utk buat baik, kita mesti ambil kesempatan akan peluang itu! :D

      Delete

Ada nak kata apa-apa yang bernas lagi kreatif? Kamon, kamon~
Oh, btw... Anonymous are NOT kewl at all, highly UNattractive, LoL~

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...