Click Me Plzzzz

Sunday, November 25, 2012

Naruto vs Rock Lee for REAL??! majikayo...


Salam ceria pagi Ahad buat semua readers ku yang sempoi dan ohsem sekalian, diharapkan kalian sedang sihat dan baik-baik saja di sana ^^

Tengok pada gaya tajuk entry kali ini, entry ini adalah berkenaan ANIME, iaitu Animasi Jepun. Adakah anda familiar dengan terma 'COSPLAY'? ^^

Cosplay (costume + play = cosplay), ialah satu aktiviti popular di kalangan peminat-peminat ANIME (Japanese animation), fiction movies (Japanese and non-Japanese product) atau online games, yang mana para peminat yang agak fanatik (otaku) ini akan cuba untuk menggayakan watak-watak fiksyen yang mereka suka itu dengan sebaik mungkin. Biasanya mereka ini akan cuba sedaya upaya untuk meniru gaya, pakaian dan peralatan khas (senjata, mainan, objek magis...etc) yang merujuk kepada watak animasi atau cerita fiksyen kegemaran mereka, lalu bertanding dalam mana-mana pertandingan cosplay yang dianjurkan oleh badan-badan penggiat seni visual tertentu.



Cosplay telah dianggap sebagai suatu seni (seperti fashion design) apabila ianya menjadi semakin popular dengan memperlihatkan kegigihan serta bakat para cosplayers (professional/amateur) membuat dan mengenakan set pakaian dan peralatan buatan mereka sendiri, serta melakonkan watak-watak animasi/fiksyen yang mereka sanjungi itu dalam pertandingan cosplay. Cosplay juga telah menjadi sebuah industri apabila terdapat beberapa organisasi membuat dan menjual barang-barang serta pakaian watak-watak anime/game yang popular bagi tujuan cosplay events.


Kegigihan dan minat yang mendalam ini telah mendorong kepada terhasilnya video awesome oleh beberapa otaku anime Naruto yang hardcore (kipas susah mati/die hard fan) seperti di bawah ini. Kegigihan mat-mat salleh ini melakonkan watak Naruto dan Rock Lee sambil bertutur dalam nihongo memang sangat awesome, sesuai ditonton sambil makan popcorn di hujung2 minggu yang macam ini. Now THIS is another level of real cosplaying, dan bukan lagi hanya memakai pakaian karektor yang ntah binatang/makhluk apa dan menyeksi saja melebih-lebih dengan pakaian yang super revealing and nonsensical, dan hanya bergambar dangan aksi/poses yang erotic dan super lame ass. 

- Naruto VS Rock Lee - Live Action -


 Now THIS is REAL TALENT

Cosplay mempunyai 'pros and cons' yang tersendiri, bergantung kepada tahap ketaksuban seseorang otaku itu. Ketaksuban yang melampau memang boleh membawa padah, dalam apa jua hal/bidang sekalipun. Seseorang itu harus berpijak di bumi nyata dan tidak membiarkan dirinya menjadi taksub dalam sesuatu perkara, sehingga melanggar segala batasan serta larangan agama. Berhibur biarlah berpada-pada, cukuplah sekadar berhibur bila ada kelapangan masa ^^ 

- Level Otaku yang Minor/Picisan -

 
- Level Otaku yang Intermediate/Sederhana -


- Level Otaku yang Agak Serious dan Bahaya -


- Level Otaku yang Merbahaya/Boleh Membunuh (literally) -



 - Level Otaku yang Super Kronik/Disturbing -

owh hell no...

Sekian dulu perkongsian ku kali ini, seperti biasa, mana yang baik silalah amik buat teladan, mana yang buruk tu pandai-pandailah korang untuk tidak mengikutinya ^^

Jya Mata ne Koneko-tachi chan~ (=^w^=)


36 comments:

  1. comic fiesta jom! 23-24 dec kat klcc

    ReplyDelete
    Replies
    1. uish best tuh, insyaAllah kalo x de halangan time tu nnt aku turun key ell XD

      Delete
  2. wah ada komik fiesta?macam best je..ada bukak2 booth ke?

    ReplyDelete
  3. laki aku suke naruto. aku x leh tukar channel lain klu cite naruto tgh dimainkan. (doiiiii)

    ReplyDelete
    Replies
    1. ok aper..dari dia suka main pompuan? haa parah tuu :p

      naruto kat tv slow, pehtu seiyuu melayu cam sikit hampeh, baik donlot audio ori japanese dgn subtitle english ^^

      Delete
    2. hahaha.. kalau tgk kat astro, mmg ambik audio ori japan, subtitle malay. best ke naruto? best gak la kan..

      Delete
    3. Aku pon minat naruto, Aku pakai naruto (crunchyroll) apps je tgk naruto anime haha.. Sebab tak semua anime ada dalam manga dan tak semua cerita manga ada dalam anime :D

      salu baca manga kat mangapanda

      Delete
    4. @Pizza
      owh yang kat astro mmg bleh choose subs n audio, tp still slow n still agak jauh dari yg latest nyer..skang anime ep.290 paling latest, kalo online manga pulak mmg lagi jauh ke depan la..owh obito tak ku sangka!! (*A*)..

      @Anon 26nov,7.23pm
      manga kekadang dia tak censored ckit, kekadang nampk agak obvious nak layan fans (fan service)..LoL :p

      Delete
    5. Plain83
      Ala anime -> hentai lagi tak censored kakakaka :P
      Beli majalah kat Malaysia je yang censored ngan dakwat itam hehe aku pernah beli Kreko ingat kenapa la lukisan ni itam jo rupernye dia censored huhu..

      Mahal juga Cosplay nih aku ingat nak pakai ala-ala gaban kah kah kah

      http://forum.lowyat.net/topic/2054739/all

      Delete
    6. owh aku penah merayau2 lowyat cari barang2 comp. masa study dulu, skali nmpak costume kakashi ngan naruto..aku tengok je, tak kemas sgt pembuatannya, tak minat langsung nak beli...habih bengong pon aku penah beli headband konoha jer, saja suka2 XD

      Delete
    7. Buat sendiri puas hati

      Delete
  4. Adeh,.. yg last tu kejadah ape?
    Aku distarcted dengan bulu jer.
    Xleh nak concerntrate. Chun Li ke?

    ReplyDelete
    Replies
    1. LoL ya supposedly Chun Li la tu XD

      Delete
    2. Hahahhaa... naseb betol. Naik bulu roma tgk bulu dia. Muntah. Hahaha...

      Delete
  5. Plain83 ko join cosplay gak ke?
    watak ape ko guna? sasuke? tsunade?

    ReplyDelete
    Replies
    1. hahah aku tak penah lg la join mana2 event cosplay tu, tp kalo ada chance aku akan amik watak aburame shino (the bug/mushi clan) versi naruto shippuuden, atau mana2 konoha anbu...sbb watak2 tu cool gila disamping tertutup lengkap, dan tak boleh cam langsung siapa org didalam costume itu..wakaka XD

      Delete
    2. lor camtu pakai jadi la obito haha :) power sikit
      pakai topeng sentiasa :P


      Delete
    3. hahah obito popular sgt loh, aku nak jadi shino la, kesian kat shino slalu dipinggirkan XD

      Delete
    4. saya nak jadi tauke kedai ramen.

      Delete
    5. LoL berz..tauke kedai ramen ichiraku yg naruto suka pi tu ka? hahah orait gak tu XD

      Delete
    6. a'ah.hehe.nnt kalau naruto jadi hokage,boleh letak tagline "kedai no.1 pilihan hokage".

      Delete
    7. plain83,
      shino kena ada seranga, ko tak takut seranga ke?
      merayap kat badan huhu..

      bersek,
      Tauke tu ada anak pompuan kan hak hak hak :D

      Delete
    8. ha,ade2.sape nak jadi anak pmpn dia?hehe

      Delete
    9. @ anon 28 nov 10.50am
      hoh psl serangga, bugs plastik kat padang besar pon bleh beli, ada yg kecik2 kaler itam tu kira orait la hahah XD

      @ berserk
      sore ii idea ne, tagline kedai no.1 pilihan hokage, hokage no ichiban oishi na ramen - approved by hokage XD

      LoL berz, adik pompuan minat anime x? ajak dia join jadi anak tauke kedai ramen XD

      Delete
  6. Seranga plastik ka? huhu.. Canteek..

    @berserk kalau ko jadi Teuchi" eh? kalau adik ko suka naruto ajak la dia jadi Ayame Cun! :D


    ReplyDelete
    Replies
    1. ada satu episode tu ayame jadi gemuk gedempon (gara2 jadi tahanan org jahat yg nakkan recipe ramen ichiraku), nasib baik die bleh jd kurus balik lps tragedy tu hahahah XD

      Delete
    2. Masa episod naruto, sakura & sasuke belajar buat ramen kan nak lawan orang kahat tu.

      Eh ada satu lagi nenek tua yang Lee rock makan tu apa yea?
      Makan yang cukup pedas? Ramen jugak ke? Kedai nenek tua..

      Delete
    3. hahah yg tu pulak curry rice la..curry versi pedas gila smpai kaler pon nak dekat hitam, walopon anime je tp aku tengok pon bleh rasa cuak XD

      Delete
    4. Owh kari terpedas dan tersedap didunia

      Delete
    5. SEISHUN KARE'!!! nante ne~ kekeke Xp

      Delete
  7. On second thought, aku rasa mcm nak cosplay as one of these damn awesome Iranian Kunoichi (female iranian ninja) XD

    http://www.youtube.com/watch?v=MJjpFYVvwBo&feature=player_embedded

    ...thanks cik Lin for the idea LoL XD

    http://ohgadisitu.blogspot.com/2012/11/kunoichi.html

    ReplyDelete
    Replies
    1. Chomel :) hebat dan tangkas

      Delete
    2. training dahsyat gila tu...lompat stunt kot atas pedang samurai tu, gila seriau aku tengok, fuh tabik spring btol aku kat dorang...

      Delete
    3. eleh ada jenis silat kita pon training dasyat..
      tapi ninjutsu nih ada gender base mean ada yang lelaki saje leh buat ada yang perempuan saja leh buat hehe..
      Macam citer pedang setiawan.. :) hahaha..

      Delete
  8. ehehh..meriah betulll...^^


    -en.mamat, kb bru9-

    ReplyDelete

Ada nak kata apa-apa yang bernas lagi kreatif? Kamon, kamon~
Oh, btw... Anonymous are NOT kewl at all, highly UNattractive, LoL~

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...