Wednesday, December 25, 2013

Jom try buat ni - Eggy Asparagus

Salam ceria buat para readersku yang comei dan riang bagaikan riang-riang belaka? Ada yang sedang bercuti dan bergembira sambil menyanyikan lagu Jingle Bells? (*^▽^*)ノ”

Baiklah, entry pasal makanan datang lagiii... dengan menu kali ini: Eggy Asparagus, yang mana idea asalnya datang dari Nigella, dari siri rancangan masakannya yang berjudul: Nigella Bites 

My version of Eggy Asparagus (nama tu bikin sendiri jer) ^^

Kalau korang suka makan telur ayam lembik atau masak suku, aku rasa korang mesti suka dengan dish ini, tapi kalau korang tak suka makan sayur rebus atau asparagus, well, too bad... you're missing on something so good~ (。・ω・。)~

~Bahan-bahan~

telur ayam - 1 biji
asparagus hijau - 5 batang
minyak zaitun - 1 sudu teh
garam - 1 sudu teh
serbuk lada putih - secubit
air - 4 cawan (untuk merebus) + 4 cawan (untuk sejukkan)
ketulan ais - secukupnya

*Cara-cara:

1. Rebus asparagus: Masukkan air ke dalam periuk kecil dan panaskan air sehingga mendidih. Tuangkan satu sudu teh minyak zaitun ke dalam air yang sedang mendidih tu bersama satu sudu teh garam, dan kacaukan. Masukkan asparagus dan rebus selama lebih kurang 2 hingga 3 minit. 
2. Sediakan semangkuk air ais (slurry ice), keluarkan asparagus dari air yang mendidih tadi dan rendamkannya pula ke dalam air ais yang telah disediakan tadi. *Proses ini dipanggil blanching, yang mana aktiviti rapid-cooling ini akan membuatkan sayur rebus menjadi lebih rangup, sedap dan nampak ceria dengan warna asalnya.
3. Rebus telur ayam: Masukkan air ke dalam periuk kecil dan panaskan air sehingga mendidih. Masukkan sebiji telur ayam dan biarkan ia merebus selama 3 minit. Angkat dan masukkan telur ayam rebus itu ke dalam air ais untuk sejukkannya. Potong bahagian atas (1/3 dari atas) dengan pisau yang tajam secara berhati-hati. Dirikan telur ayam tersebut dengan bantuan apa-apa peralatan atau perkakas, dan taburkan secubit lada putih ke atas telur ayam.
4. Hidangkan seperti di dalam gambarajah di bawah. Eggy Asparagus untuk satu orang makan, siapppp~ ( ノ^ω^)ノ゚



Kalau suka cheese, boleh letakkan sedikit cheddar atau cream cheese~
Selamat mencuba okies? Oishii yo~ (Sedap tahu~)


( ´ ▽ ` )ノ


Jya mata ne, koneko-tachi chan~ ( =^w^= )

Thursday, December 19, 2013

Pada Suatu Petang yang Nyaman...



Sedang aku menyiram bunga-bunga di halaman rumahku yang aman damai... aku melihat sang orkid riang menyerikan suasana...




Oh... baguslah semuanya kelihatan ceria...




*
*
*


*
*
*



Apa?? Apa yang membuatkan aku tiba-tiba menunjukkan sebuah ekspressi yang tidak menyenangkan sebegitu rupa??? Apa yang sedang bermain di fikiranku di saat itu???


*
*
*



*
*
*


*
*
*
*
*
*
*
*
*
*



*
*
*

Damn you wild imagination!! Itu pokok orkid ok??! O.R.C.H.I.D!!! 

 (」゜ロ゜)」


~LOL~


Jya matane, koneko-tachi chan~ ( =^w^= )

Thursday, December 12, 2013

Cara Otroman VS Cara Aku

Source: www.ign.com, via google image

*

*

*

*

*

Source: www.badmovies.org, via google image

*

*

*

*

*

RAKSASA??? ( *0A0* )

*

*

*

*

*

Aku BAKOR aje... literally... LOL!!! XD



(*≧▽≦)ノシ))



Sodap dibakar, bakar pon sodap... guna dawai grill Jepun comei yang dibeli di Daiso (Japanese Shop), RM5 aje harga sekeping dawai grill ni... bakar di atas pasu bunga yang diisi arang, sabut kelapa yang kering, kayu dan kertas, kendian grill raksasa udang lipan (Mantis Shrimp) ni sambil dikipas-kipas macam bakar satey... seriously ini adalah cara grill paling sempoi bagi aku (tapi berasap sikit la, sapa yang tak tahan asap, pi main jauh-jauh), boleh juga grill macam-macam benda best yang lain seperti jagung, ayam, daging, ikan, cendawan, asparagus, dan lain-lain jenis makanan~ Tanoshikatta desu, to oishikatta mong~ (Menghiburkan, dan sedap tau~) XD


Jya mata ne, koneko-tachi chan~ ( =^w^= ) 

Monday, December 9, 2013

Personal Anime Review #6

Salam and konnichiwa minna-san~

Hai' haaai' tis anime review time again, and this time I'm gonna make short reviews on 10 selected animated films from Studio Ghibli Production. Studio Ghibli, lead by Hayao Miyazaki sensei, is a highly renowned Japanese animation production house, founded in 1985 by Hayao Miyazaki and Isao Takahata, two of the best animation creators. For more info on Studio Ghibli, visit GhibliWorld.com ^^


Spirited Away
Info & download here
Genre: Action, Supernatural, Adventure, Fantasy, Horror, Magic, Romance, Mystery 
Creator: Hayao Miyazaki
Vintage: 2001
Type/length: animovie 

Personal rating: 9/10

* Awesome and memorable, to the extent where some of the scenes and sound may penetrate your dreams and subconsciousness. This award-winning, best picture masterpiece is the very reason that actually got me totally hooked with Studio Ghibli collection sometime in 2004, back when I was in my fourth semester doing my bachelor's degree :3


My Neighbor Totoro  
Info & download here
Genre: Adventure, Supernatural, Mystery 
Creator: Hayao Miyazaki
Vintage: 1988
Type/length: animovie 

Personal rating: 8.5/10

* Totoro, the famous catlike creature, has become the mascot of Studio Ghibli itself. Despite the cuteness, fluffy-ness, and charming environment  of this whole story, there is actually a 'dark side' of this folklore legend. One can choose not to believe the dark, gory and sad side of this story, just take the animovie as it is presented in Studio Ghibli. Minna bujide yokatta (everyone is safe, thank goodness) :3


Howl's Moving Castle
Info & download here
Genre: Adventure, Fantasy, Romance, Supernatural
Creator: Hayao Miyazaki
Vintage: 2004
Type/length: animovie 

Personal rating: 8.5/10 

* Howl's Moving Castle is based on a fantasy novel, written by British author Diana Wynne Jones, first published in 1986 by Greenwillow Books of New York. I still haven't gotten the chance to read the novel yet, but I think Studio Ghibli has splendidly animated this story into a superb masterpiece :D 


Princess Mononoke 
Info & download here
Genre: Fantasy, Supernatural, Romance 
Creator: Hayao Miyazaki
Vintage: 1997
Type/length: animovie 

Personal rating: 9/10

* One of my favorite Ghibli animovies, Mononoke Hime! The tenacious wolf princess goes all out protecting her wolf tribe and the sacred forest against industrialization and human greed. A very inspiring masterpiece, a must watch Ghibli film indeed~ :D


Nausicaa of the Valley of the Wind
Info & download here
Genre: Adventure, Fantasy, Drama, Science Fiction 
Creator: Hayao Miyazaki
Vintage: 1984
Type/length: animovie 

Personal rating: 8.5/10

* Nausicaa is one of the earlier Ghibli films that got my respect. The theme is rather futuristic where pollution on the earth has gotten out of hand, and many oddly creatures exist in the highly affected areas where humankind used to roam. A must watch masterpiece, grab your popcorn and soft drinks peeps~ XD 


The Cat Returns 
Info & download here
Genre: Adventure, Fantasy, Supernatural, Mystery, Romance 
Creator: Hiroyuki Morita
Vintage: 2002
Type/length: animovie 

Personal rating: 8/10

* A charming Ghibli film for cat lovers, those who adore cats and Japanese animation, this animovie is made especially for you! If there is such a place as Cat Kingdom, I would very much like to pay a visit!! Nyaaa~ X3 


Only Yesterday 
Info & download here
Genre: Drama, Slice of Life, Romance 
Creator: Isao Takahata
Vintage: 1991
Type/length: animovie 

Personal rating: 8/10

* As expected of Isao Takahata, this film is more reality-based and rather close to the everyday life of most of us. How many of you still remember your silly yet innocent primary school days as if they were only yesterday? I bet most of us do, be it sad or happy. Watching this film made me feel like watching a very interesting documentary of the Japanese country life, where agriculture plays an important role in the development of a sustainable country. Watch it, you'll get what I mean ^^ 


Ponyo on the Cliff by the Sea
Info & download here
Genre: Fantasy, Adventure, Supernatural, Romance 
Creator: Hayao Miyazaki
Vintage: 2008
Type/length: animovie 

Personal rating: 8/10

* A twist of The Little Mermaid, in a sense. It's a charming story of innocent puppy love and admiration of a little juvenile female fish towards a little boy by the sea. It's just overwhelmingly cute and charming, a pleasant story to watch with the whole family and friends :3


The Borrower Arrietty 
Info & download here
Genre: Adventure, Supernatural, Romance 
Creator: Hiromasa Yonebayashi
Vintage: 2010
Type/length: animovie 

Personal rating: 7.5/10

* Little people, literally. They're not thieves, they're "borrowers". They sneak into your kitchen in the middle of the dead night like mice, neatly "borrowing" some sugar cubes, spices, some flour, only in small amounts, so the house owners won't realize any changes occurring around the house. As expected of a Ghibli production, there is bound to be some sort of a romantic spark between the characters, even though it seems almost utterly impossible. 


Tales from EarthSea 
Info & download here
Genre: Adventure, Fantasy, Supernatural, Romance 
Creator: Goro Miyazaki 
Vintage: 2006
Type/length: animovie 

Personal rating: 8/10

* Yes, Hayao Miyazaki sensei has a son, Goro Miyazaki, to carry his awesome legacy, along with his other awesome crew members of Studio Ghibli. The starting of this animovie is somewhat filled with confusing mixed emotions, but as you continue watching this masterpiece, you'll be drawn to know the ending of this fantasy folklore with a Mayan + European middle-ages setting.   

Full list of Studio Ghibli's animovie collection HERE ^^


~Previous anime reviews~ 


And, here's my short cover (amateur and humble piano cover attempt) of Spirited Away's soundtrack. I just played it according to my own liking (hentam ajer ler), LoL, well enjoy anyways ne minna-san~ XD


*Watch this on youtube via this link*

Till then, watch out for my next anime review post, on Personal Anime Review #7!! X3

Jya mata ne, koneko-tachi chan~ (=^w^=)

Thursday, December 5, 2013

ADRIANNA SYAZ FIRST GIVEAWAY

Salam petang Khamis buat readersku yang budiman sekalian, semua ok? ^^

Okeh, sekarang tengah mood join GA dan segmen member bloggers, rasa cambest dan meriah jer diorang nih, maka aku pun terpanggil nak join kasi tambah meriah lagi segmen dan GA mereka nih :D

Kali ni nak kasi meriah segmen GA Adrianna Syaz, seorang blogger cun dari Melaka, yang suka tengok hujan dan apa-apa yang berkaitan dengan hujan. Beliau juga suka dan pandai buat kek dan cupcake (boleh tempah kek, cupcake dan sugar cookies dari beliau), suka tanam pokok bunga, dan juga suka melukis dan mewarna apabila datangnya mood untuk menconteng-conteng. Beliau ini adalah seorang gadis yang baik, berbakat, peramah, comel dan berbudi bahasa (amboi-amboi)~ XP

http://summerkisseswinterrain.blogspot.com/2013/12/adrianna-syaz-first-giveaway.html
Klik pada banner ni untuk ke entry GA beliau :D...

Monday, December 2, 2013

Segmen Aku Blogger Malaysia

Salam ceria Isnin buat semua readersku yang kawaii sekalian ^^

Sebagai entry pertama untuk bulan December tahun ni, aku telah memutuskan untuk join segmen blogger, iaitu Segmen Aku Blogger Malaysia yang dianjurkan oleh saudara Boe di blognya, BotakGambus ^^ 

Klik pada banner untuk ke entry blog penganjur segmen ini

Friday, November 22, 2013

Back from "Merendekking" - UPDATED ^^

Salam ceria petang Jumaat buat readersku yang totemo kawaii sekalian, miss meh? meheheee~ XD

Yoshhh, I'm back from "merendekking" @ jalan-jalan around somewhere for the past 5 days with mah sis, been fun and quite tiring, sana kekadang hujan kekadang cerah... 

View of Malacca city from Equatorial Hotel, Bandar Hilir...

Monday, November 11, 2013

Friends of Benefit versi Haiwan...

Yeah...

pic source: greenbuzzz.net via google image search

Animals do it too... they have friends of benefit, to use as stepping stones, literally...



Do not underestimate the intelligence of the... PYGMY GOAT!!! 

(・`ェ´・)つ

Check your 'friend list', ada tak yang perangai lebih kurang macam si kambing pygmy nih? Kalau ada tu, dorang ni mesti dari keturunan yang jenis malas nak mandi... kikikikikiii~


Jya matane, koneko-tachi chan~ (=^w^=)

Sunday, November 10, 2013

Segmen #Listing Your URL blog

Salam ceria pagi Ahad buat semua readersku yang kawaii ^^ 

So... dah agak lama aku tak join apa-apa segmen blogger, and so kali ni aku terpanggil untuk join segmen yang ringkas lagi mudah ni, ngam-ngam tarikhnya tamat hari ni... ahahaha, maniaukana?? (sempat ka ha??) ("^_^)....

Tuesday, November 5, 2013

TEKNOLOGI - Memudahkan yang BAIK mahupun yang BURUK...

...maka pilihlah yang BAIK ^^

Salam ceria Awal Muharram buat rakan-rakan readersku yang budiman sekalian~ Minna genki desu ka? Ashita wa yasumi? (Semua sihat ka? Esok korang cuti?) ^^

Baiklah, entry kali ni, kita sembang-sembang ringan pasal teknologi smartphone serta adik beradiknya si android dan bukan android. Dikala zaman canggih manggih sekarang ni, ramai orang dari pelbagai golongan masyarakat dan usia rata-ratanya mempunyai telefon pintar, samada dari brand Samsung, Sony, BlackBerry, Nokia, Motorola, HTC atau mana-mana brand lain yang turut ada di pasaran. Ini adalah kerana telefon pintar sudahpun menjadi suatu device yang affordable dan jauh lebih murah berbanding zaman ianya mula diperkenalkan beberapa tahun yang lepas. Kalau dulu harganya main ribu-riban, sekarang bawah RM400 pun sudah boleh dapat yang elok dan memuaskan. Well, itulah perkembangan teknologi telekomunikasi yang digabungkan dengan dunia IT yang melibatkan rangkaian internet serta perkomputeran. Your smartphone is basically a mini computer, don't let it outsmart you though. Always make sure you disable data transfer after purchase, kalau memang tak nak internet dataplan. Kalau tak buat ni, memang diam-diam bil mencanak naik, atau prepaid boleh jap je kering di luar kesedaran korang hehehe... ԅ(≖‿≖ԅ)

Screenshot of my Sony Xperia M
Okies, aku boleh dok cakap pasal smartphone ni sebab bebaru nih aku beli smartphone baru, gara-gara smartphone lama aku (ada la sempat pakai selama lebih 2 tahun) terjatuh atas lantai marmar dan mengalami sedikit keretakan dalaman pada bahagian dalam skrin, justeru itu ianya terus mogok dan takmau respon apa-apa lagi pada sentuhan skrin. Tu lah, sapa suruh aku malas nak pakaikan dia protection casing kan? Padan la dia nak merajuk teruk dengan aku, kalau aku nak hantar repair dan ganti hardware dia ni, mau beratus jugak kena, maka dengan itu aku decide untuk beli model smartphone yang lebih terkini saja, iaitu Sony Xperia M, dengan harga RM750. Ya, aku memang suka brand Sony, sejak dari zaman dia belum separate dengan Ericsson lagi. Model lama aku tu Sony Ericsson Xperia Neo HD, yang sekarang sedang tidur lena di dalam laci meja bilik aku, setelah gigih berkhidmat selama lebih 2 tahun, tanpa protection casing. Oohhh, jahilnya aku yang dahulu, tidak menjaga kebajikan smartphone aku dengan sebaik-baiknya. Aku yang dahulu itu malas nak pakaikan casing sebab ianya akan sedikit menyukarkan aku untuk simpan smartphone dalam poket seluar atau sweater.

Berbalik pada diskusi berkenaan teknologi smartphone, teknologi ini membuatkan kita, manusia, senang untuk mendapat ekses kepada banyak maklumat, yang merangkumi perkara baik, dan juga perkara buruk, perkara-perkara yang boleh menambahkan pahala, dan juga dosa, dengan sekelip mata. Semuanya bergantung pada diri kita sendiri, pilihan diri kita sendiri, bukan orang lain. Pilih yang baik, dapatlah kebaikan. Pilih yang buruk, dapatlah keburukan. Aku merujuk pada smartphone applications, yakni apps. Sebaik saja aku beli smartphone baru, aku akan connect dia ke internet, dan terus hit icon Google Play Store, untuk cari Top Free Apps yang awesome dalam kategori Books & Reference, Communication, dan Health & Fitness.


Kat atas ni, antara apps yang aku paling suka dan anggap ianya marvelous, iQuran Lite. Satu app yang menyediakan paparan ayat suci Al-Quran berserta tafsiran dalam bahasa Inggeris, yang turut membolehkan kita mendengar dan download audio bacaan setiap ayat dari Qari: Sheikh Husary, secara percuma. Bukan setakat itu saja, info hukum Tajweed secara asas pun ada dalam app ni, memang cukup rugi kalau tak download dan install app ni. Hebat kan? Dah siap install tu, rajin-rajin la guna, amalkan setiap hari, feed your soul nutritiously... (▰˘◡˘▰)

Tak clear? - Right click, pastu pilih Open link in new tab...

Baiklah, setakat ini saja perkongsian finding aku untuk entry kali ini, diharapkan ianya dapat memberi manfaat buat semua kaum muslimin serta muslimat sekalian yang masih belum kenal app yang marvelous ni~ (*^▽^*)

~Sekian, salam Maal Hijrah~
 
Jya matane koneko-tachi chan~ (=^w^=) 

Wednesday, October 30, 2013

Jom try buat ni pulak: Tamagoyaki

Salam ceria Rabu malam Khamis buat para readersku yang comei-comei sekalian, diharapkan anda semua sedang sihat sejahtera di sana~  

(ノ´ヮ´)ノ*:・゚✧

Okies, entry kali ini pasal makanan, makanan Jepun yang bernama Tamagoyaki, iaitu Japanese rolled omelet. Tamagoyaki ni selalu jugak la muncul dalam kebanyakan anime, yang mana ianya selalu dijadikan bekalan dalam bento~  (* >ω<)

My tamagoyaki (with seaweed added), buat makan tengahari dengan nasik :3

~Bahan-bahan tamagoyaki versi aku~

telur ayam - 2 biji
susu (dalam bentuk cecair, bukan serbuk) - 1 sudu besar
serbuk Maggi secukup rasa  - secubit
seaweed kering - 3 keping (7cm x 3cm)
minyak kelapa sawit (untuk disapukan pada pan) - 1 sudu besar 


~How to make it, according to Taro-san~


Walaupun bahan-bahan yang aku guna untuk buat tamagoyaki adalah berbeza sikit dari yang dalam video Taro-san kat atas ni, cara aku bikin tamagoyaki dan peralatan dapur yang aku guna adalah hampir sama dengan Taro-san. Aku beli tamagoyaki pan yang berbentuk segiempat tepat dari The Store, hampir sama dengan rupa tamagoyaki pan dalam video kat atas ni. Aku apply minyak pada pan guna sudu jer, nak lebih sekata boleh guna kain muslin, pakai chopsticks besi atau kayu ^^ 

Macam mana nak buat bagi jadi bentuk heart-shaped tu pulak? Macam ni haa... senang jer teknik potong dia, ikut tutorial aku kat bawah nih :D

Dou? Kantan desho? (Amacam? Senang bukan?). Wokeh, selamat mencuba minna san~

Ganbatte ne~ ヾ(@^▽^@)ノ


Jya matane koneko-tachi chan~ (=^w^=) 

Monday, October 28, 2013

Epitome of Annoyance

Warning: This is an EPIC RANT. If you are currently enjoying a delicious meal while reading this post, I suggest you finish your meal first before you continue reading..... (ノ#-_-)ノ

Trollface meme pic., credits to space-cow.com...

 Menurut firasat serta pendapat anda, perangai manusia manakah di antara berikut yang membuatkan anda rasa paling layak untuk menerima penerajang barang sedas dua dari anda???


 (ノಠ益ಠ)ノ彡┻━┻ 
(icon baling meja sampai terbalik)


1) Semasa anda sedang makan, ada manusia yang selambe derk aje dok korek hidung dengan asyiknyer kat depan anda tanpa rasa segan mahupun silu... arghh tidakkk!!
( /)u(\ )

2) Semasa anda sedang melepak atau membuat kerja, ada manusia kat sebelah yang sedang makan dengan bisingnya, yang mana bunyi bising itu terhasil dari aktiviti mengunyah, menggigit, dan menelan makanan. Bunyi-bunyian itu selalunya berbentuk seperti: *ngecik ngecik, krup krup, slurp, glug glug... dan bunyi gigi berlaga... arghh tidakkk!! (; ̄д ̄)

3) Semasa anda sedang melepak atau membuat kerja, ada manusia yang sedang makan tidak jauh dari anda sambil rancak berbual dan berkata-kata sehingga makanan yang berada di dalam mulutnya seakan-akan tempias terhambur keluar, dan mengenai anda.... arghh tidakkk!! ( /)u(\ )

4) Buat sampah dan semak cukup pandai, tapi bila masuk bab cuci dan kemas sampah sendiri cam boddo pulak tetiba.... arghh tidakkk!! (´・益・`*)

5) Lebih buruk lagi kalau manusia-manusia yang berperangai tak semenggah dan super annoying macam nih berjantina perempuan..... arghh tidakkk!! (」゜ロ゜)」

6) Dan apabila anda menegur agar mereka memperelokkan perangai mereka supaya kelihatan lebih sopan dan bertamadun, mereka samada akan melenting atau buat derk aje, dan terus berperangai ala cavemen/cavewomen... arghh tidakkk!! ( /)u(\ )

7 - ) *Sila isikan sendiri di ruangan komen....................


Sekian dulu ranting aku setakat ini, matane koneko-tachi chaaaan!!! 
( =①ω①=)

Sunday, October 20, 2013

Awan Sembilan sekarang yang sudah agak "Kelaut"...

Salam ceria Ahad buat rakan-rakan readersku yang bermacam ragam sekalian, semua sihat? Kat tempat korang tengah dok hujan ka cerah? Kat sini tengah hujan, jadi aku menaip sambil sekali sekala mengerling hujan yang sedang renyai-renyai turun membasahi persekitaran halaman rumahku yang menghijau... ヽ( ´¬`)ノ

So apakehal dengan tajuk entry kali nih? Awan Sembilan? Kelaut? Apa kaitan???

Source: bigbag.com

Tengok picture kat atas, mewah dengan kekacang... langsung tak macam rupa Awan 9 mini candy bar yang aku baru makan tengahari tadi selepas lunch. Dah lama aku tak makan ceklat nih, kalo tak silap last time aku makan Awan 9 ialah pada zaman aku study kat uni dulu. Masa aku kat sekolah dulu memang agak selalu la aku ngap ceklat nih, dan masa tu aku ingat lagi, jumlah kekacang yang ada di dalam setiap mini candy bar tu agak padat, sama rupa macam dalam gambar yang kat atas nih. Memang marvelouslah ceklat nih pada ketika itu... tapi sekarang, dah macam tak ada langsung kacangnya... sekadar serpihan-serpihan halus yang sangat jarang susunannya kat bahagian caramel candy bar tu... ohhh, sungguh hiba perasaan aku dikala menggigit dan mengunyah kelaud nine zaman sekarang yang sudah agak kelaut... (T▽T) 

Adakah aku yang kurang bernasib baik kerana dapat kelaud nine yang tak best kali ni, atau memang zaman sekarang ni ceklat nih dah bertukar ratio kacang-caramel-marshmallow-chocolate dia? Korang suka makan ceklat ni tak?

~(=`ω´=)~

Oklah, setakat ini dulu ranting aku setakat ini, sekadar curi-curi masa mengenang zaman silam yang mana produk makanan adalah lebih mewah bahan-bahannya dan juga berpatutan dengan harganya. 


Jya matane koneko-tachi chan~ (=^w^=)

Tuesday, October 15, 2013

Keputusan Pemenang Contest GA #1: Isi Buih Kata Komik!!!

Salam ceria AidilAdha buat semua readersku yang comei-comei sekalian!! Hari ini hari Raya Korban, jadi diharapkan semuanya sedang ceria dan bahagia kat sana, di mana jua anda berada, tidak kiralah samada yang tengah bercuti ataupun yang sedang bertugas di perantauan! ^^

Okeh, kehadapan saudara serta saudari semua yang disayangi dan dihormati sekalian, berikut adalah keputusan para pemenang seramai tiga orang dengan entry terbaik bagi Contest GA #1: Isi Buih Kata Komik!!!, yang telah dianjurkan oleh blog ini pada 21 Sept. 2013 dan telah berakhir pada 12 Oct. 2013.

~BAIKLAAAH~ 

 O(≧∇≦)O

Tiga tempat untuk para pemenang dengan entry dialog terbaik jatuh kepada...,

Saturday, September 28, 2013

TomTato anyone?? :D

Salam ceria weekend buat para readersku yang bermacam ragam sekalian, semua sihat? Dah tengok entry contest GA: Isi buih kata komik!!! belom?? Join laa, ada masa lagi nih sebelum deadline jam 12:00 tengah malam, pada 12 Oct 2013, hehehe~ ^^

Okeh, tadi aku tertengok news kat yahoo, berkenaan agriculture breakthrough. Aku kalo bab-bab berkaitan agriculture breakthrough yang melibatkan horticulture dan aquaculture, memang akan tertariklah. So apa benda yang aku ternampak dan tertarik kat yahoo news tadi tu? 

Source: thompson-morgan.com

Tudia... behold the TomTato!! Satu hasil teknologi hortikultur U.K dari bertahun-tahun cubaan mencantum (grafting) dua spesis tumbuhan makanan yang betul-betul berbeza (tomato dan kentang) berupaya menghasilkan buah tomato dan ubi kentang sekaligus pada masa yang sama. Kedua-dua tomato dan kentang akan matang dan boleh harvest pada masa yang sama! Oh wow... korang berani nak cuba makan tak hasil ni? Aku berani nak cuba... kalau aku ada terjumpa hasil hortikultur dari Thompson & Morgan company ni kat mana-mana supermarket kat Malaysia ni, aku akan beli dan buat ratatouille potato and tomato!! :D 



Sugokku omoushiroi desho?? (Sangat menarik bukan??) XD 

Okeh, setakat ni saja entry kali ni, aku agak busy sekarang nih, nanti lapang-lapang sikit aku akan tulis dan review apa-apa kasi panjang sikit story. Oh ya, jangan lupa join contest GA aku tu sebelum 12:00 midnight, 12 Oct 2013 yeah?!! Ja ne minna!! (Jumpa lagi semua!!) XD

Jya matane koneko-tachi chan~ (=^w^=)

Saturday, September 21, 2013

Contest GA #1: Isi buih kata komik!!!

Salam ceria buat readersku yang baik serta comei belaka sekalian, baiklah... bersempena dengan setahun lebih lamanya aku berblog secara suka-suka dan merapu nih, dan seperti yang telah diwarwarkan pada entri yang sebelum ini, aku nak adakan sebuah contest GA!!... yang berbentuk "sila isikan buih kata (speech bubble)" dalam komik pendek yang aku dah lukiskan khas untuk tujuan contest ini~ :D

~Contest Banner~

Sunday, September 8, 2013

Adakah anda seorang OTAKU/WEEABOO?

Salam ceria malam Ahad buat semua readersku yang tengah bersabar dengan kenaikan harga petrol, dan sedang tabah bersedia untuk menghadapi kenaikan harga serba serbi barangan sekalian~ ^^
All credits for this OTAKU logo go to NeoKyoStudio, on deviantArt ^^

Baiklah, entry kali ni berbentuk kuiz tidak formal (yang aku rembat dan terjemah dari deviantArt), yang bertujuan untuk menguji tahap keotakuan (atau keweeabooan) anda sekalian. Jawablah dengan jujur dan tengoklah berapa skor anda kat bawah sekali. Yosshaa selamat menjawab!! XD

Source of pic: samuelzuder.com

[X] Anda telah menonton sekurang-kurangnya 1 anime.
[X] Anda telah membaca sekurang-kurangnya 1 manga.
[X] Anda selalu menonton anime atau membaca manga.
[X] Anda merasakan yang kartun barat dan anime adalah dua benda yang berbeza.
[  ] Anda terlibat dengan sebuah kelab anime.
[  ] Anda pernah bercosplay sekurang-kurangnya sekali.
[  ] Anda pernah terlibat dalam apa-apa aktiviti lakonan (teater/persembahan peringkat sekolah atau universiti) yang tidak ada kaitan dengan anime, tetapi anda menganggap itu adalah cosplay.
[  ] Anda pernah bercosplay di tempat awam.
[  ] Anda pernah menghadiri sekurang-kurangnya 1 convention anime,
[  ] dan anda telah bercosplay di convention tersebut.
[  ] Anda sanggup pergi ke convention tersebut yang berada lebih 200 batu dari tempat anda.
[X] Anda suka makanan Jepun.
[X] Anda suka mana-mana yang berkenaan: sushi, Pocky, ramen murah, ramune.
[X] Anda tahu yang sushi itu bukan sekadar ikan mentah.
[X] Anda pernah menyediakan bento sendiri.
[  ] Anda pernah menyediakan 'charabento' / 'charaben'.
[X] Anda selalu pergi ke kedai Asian (Asian shop) untuk membeli-belah. *UPDATED on Oct 2014* 
[X] Anda pernah melawat negara Jepun, *UPDATED on Oct 2014*
[  ] dan tujuan anda ke sana adalah semata-mata kerana anime, permainan video atau idola Jepun.
[X] Anda sedang mempelajari/tahu bahasa Jepun,
[  ] kerana ingin menonton anime dengan lebih baik tanpa bergantung pada sarikata.
[  ] Anda ada darah Jepun.
[  ] Anda MENGAKU yang anda ada darah Jepun.
[  ] Anda sedang tangkap angau sama mana-mana karektor rekaan cerita/anime Jepun.
[  ] Anda mengaku yang anda telah berkahwin dengan karektor rekaan Jepun tersebut.
[  ] Anime adalah jauh lebih bagus dari kartun barat.
[  ] Bagi anda, semua kartun adalah anime.
[  ] Sesiapa yang benci akan anime adalah mati bagi anda.
[  ] Anda memanggil nama karektor anime berpandukan nama asal Jepun mereka.
[X] Anda memanggil nama karektor anime berpandukan ejaan romaji nama mereka.
[  ] Anda mempertahankan Pearl Harbour.
[  ] Anda fikir Pearl Harbour ialah sebuah anime baru yang sedang mula disiarkan di Jepun.
[  ] Anda merasakan yang negara Jepun ialah negara yang paling hebat di dunia.
[  ] Anda merasakan kenyataan di atas adalah betul, hanya kerana mereka adalah pembuat bahan media yang paling bagus (pada pendapat anda).
[X] Anda dengar J-music,
[  ] sahaja.
[X] Anda tahu yang sebutan sebetulnya berbunyi "Gakuto" dan bukan "Gackt".
[  ] Anda boleh menamakan semua Vocaloids.
[  ] Anda suka kepada Hetalia,
[  ] dan anda menganggap 'Japan' adalah karektor yang paling bagus dalam Hetalia.
[  ] Anda memakai pakaian/aksesori yang berkaitan dengan anime di tempat awam.
[  ] Anda hanya menggunakan produk buatan Jepun (permainan video/rancangan tv/makanan Jepun).
[X] Anda menggunakan Japanese honorifics (ie: -san, -kun, -chan),
[X] untuk membahasakan diri anda.
[  ] Bilik anda penuh dengan barang-barang/produk dari anime.
[  ] Anda menukar nama anda supaya berbunyi seperti nama Jepun,
[  ] secara SAH (berdaftar).
[  ] Anda ingin menamakan anak anda dengan nama orang Jepun.
[  ] Anda ingin menamakan anak anda dengan nama mana-mana karektor anime.
[  ] Anda pernah terfikir untuk menjalani pembedahan plastik untuk kelihatan lebih 'oriental' (asian),
[  ] dan anda telah pun menjalaninya.
[  ] Anda pernah mengintai pelajar-pelajar Jepun yang datang ke sekolah anda melalui program pertukaran pelajar,
[  ] dan anda pernah ditangkap/ditahan kerana mengintai mereka.
[  ] Anda menggunakan 'meme' dalam perbualan harian.
[X] Anda memahami comedi budaya Jepun dalam kebanyakan anime/cerita Jepun.
[X] Anda menggunakan tildes (simbol ~) semasa menaip.
[X] Anda menggunakan emotikon Jepun ( ^^ )
[  ] Anda cuba untuk membuatkan apa-apa perkataan yang bukan dari bahasa Jepun, berbunyi ala Jepun semasa menaip (ie: Engrish - english, kekki - cake, stekki - steak... )
[  ] Anda mengaku yang anda berbangsa Jepun di dA/Facebook/Twitter dll...
[  ] padahal anda bukan berbangsa Jepun pun,
[  ] malah anda bukan orang Asia pun.
[  ] Sekiranya anda orang Asia, anda suka melibatkan diri dengan perkara2 yang berkaitan dengan Jepun, dan menganggap ianya akan membantu mendekatkan diri anda dengan keturunan moyang anda...
[  ] tapi anda bukan dari keturunan bangsa Jepun pun...
[  ] Rakan2 anda menggelarkan anda 'weeaboo',
[  ] tetapi anda lebih senang dengan gelaran 'otaku'.
[  ] Anda menginginkan pasangan anda seorang berketurunan Jepun,
[  ] bangsa lain? boleh belah...
[X] Anda menonton Naruto.
[  ] Anda memakai 'headband' ninja,
[  ] setiap hari.
[  ] Anda rasa bengang dengan saya kerana saya SEPATUTNYA menggunakan terma 'forehead protector', dan bukan 'headband'.
[  ] Anda pernah melakonkan semula mana-mana babak (scene) dalam anime Naruto.
[  ] FFVII adalah game yang paling hebat sekali.
[  ] Sephiroth adalah milik anda.
[  ] Kingdom Hearts sangat hebat.
[  ] Axel dan Roxas adalah KAWAII DESU NE~~~!!
[  ] Anda ingin memiliki sebuah Death Note.
[X] Anda merasakan dubbing suara (alih suara) dalam mana2 anime adalah sangat2 menjengkelkan.
[  ] Ianya patut disebut sebagai 'seiiiyu', dan bukan 'voice actor' (pelakon suara).
[  ] Anda sentiasa menggunakan bahasa Jepun (nihongo) dengan penuh sopan santun.
[  ] Anda menambah perkataan "desu" pada hujung setiap ayat anda.
[  ] Anda hanya melukis perkara yang berkaitan anime.
[X] Semua/kebanyakan rakan2 anda adalah penggemar anime.
[  ] Anda bercita-cita untuk menjadi seorang 'mangaka',
[  ] di Jepun.
[  ] Kebanyakan manga/anime kegemaran anda adalah 'hentai'.
[X] Anda tahu yang 'hentai' tidak membawa maksud 'bahan lucah'.
[  ] Anda menulis 'fanfic' untuk kerja tugasan anda (assignment) yang melibatkan penulisan cerita/esei. 
[  ] Anda tidak berminat langsung dengan budaya tradisi Jepun, yang anda tahu cuma anime, permainan video, idola, musik, hentai and budak2 sekolah perempuan Jepun.
[  ] Semua orang mengatakan yang anda tiada kehidupan (no life),
[  ] dan anda sendiri mengakuinya.

SKOR:
0-10: Anda mungkin tidak suka Jepun, jauh sekali anda seorang weeaboo/otaku.
10-20: Anda agak suka dengan Jepun, tetapi masih bukan seorang weeaboo/otaku.
20-30: Anda mungkin masih tidak suka pada weeaboos/otaku. Berita baik buat anda - anda bukan seorang weeaboo/otaku.
30-40: Anda masih waras dalam kegilaan anda terhadap Jepun.
40-50: Kemungkinan besar anda seorang Japanophile (gila suka Jepun), tetapi anda masih tidak sejengkel seorang weeaboo/otaku kronik.
50-60: Anda sudah menghampiri status weeaboo/otaku, cubalah untuk bersederhana.
60-70: Weeaboo/otaku.
70-80: Hentikan kegilaan anda!!!!!!
80-90: SUDAH!!! TOLONG HENTIKANNYA SEKARANG!!!!!!
91: Masa untuk anda ke wad gila...

************************************************************

Owh, aku dapat 21 markah, maka dengan ini aku berada dalam lingkungan "mungkin masih tidak suka pada weeaboo/otaku. Berita baik buat anda - anda bukan seorang weeaboo/otaku". Fuhh, syukur... hehehe, anda pula bagaimana? Kalau berminat, buatlah entry blog untuk menjawab kuiz ini, dan jemputlah aku untuk view entry korang kemudian kat ruang komen di bawah ni, InsyaAllah aku pergi jenguk dan follow korang sekali ^^

Jya mata ne, koneko-tachi chan~ (=^w^=) 

 
P/s: Owh ya... next entry aku akan buat satu Giveaway special (1st time nak buat nih!!), so better watch out for my next entry! O-tanoshimi ne minna-san!! X3


~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ 

~UPDATE!!! on 1st October 2014!!!~

Setelah aku pulang dari jalan-jalan di negara Jepun (Tokyo - March 2014, 5 days), markah keOTAKUan aku telah bertambah sebanyak 2 mata, menjadikan markah terkini aku sebanyak 23 markah. Oh, masih lagi berada dalam kategori "mungkin masih tidak suka pada weeaboo/otaku. Berita baik buat anda - anda bukan seorang weeaboo/otaku". Hahahaaa~ Yokatta neee~ X3

Monday, August 19, 2013

Jom try buat ni: Pepperoni Cheese Pizza

Salam ceria syawal buat readersku yang ceria dan sukahati sekalian, masih dalam mood raya dan mercun pop pop ka? ^^ 

Oklah kali ni pasal makanan, kita beralih selera ke Italian food pulak kali ni. Setelah sekian lama aku tak buat pizza, tetiba aku jadi teringin nak cuba buat pizza semula selepas aku agak terliur melihat pizza yang dibikin oleh uncle incik Aujinz semasa bulan posa yang lepas, yakni seorang blogger jejaka idaman ramai gegadis dan wanita blogizen seMalaysia weehuuu~ :D

my pepperoni cheese pizza :D

Last time aku bikin fried apple pie ala2 mekdi versi recipe Aujinz, agak popular pulak jadinya entry apple pie tu hohoo, kali ni aku bikin pizza ikut style dough pizza Aujinz pulak, dough jer la aku ikut style dia, topping pizza ikut style aku lah, sebab aku suka pepperoni dan tak berapa suka capsicum (cili gajah) ^^... ada rasa macam domino's pizza tu baq haaang~ Tak caya? Silalah cuba membikinnya ^^

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

 ~Bahan-bahan~

*dough
tepung gandum - 3/4 cawan
air - 1/2 cawan
yis - 1 sudu teh
gula - 1 sudu teh
minyak zaitun - 2 sudu besar

 *topping
 puri tomato (dalam tin)
keju Cheddar 
keju Mozarella 
pepperoni
bawang besar
serbuk daun oregano kering
 gula 
minyak zaitun 

*Cara membuatnya.,

1. Campur dan kacau tepung gandum bersama gula dan minyak zaitun sehingga tepung kelihatan bergumpal-gumpal.
2. Larutkan yis dalam setengah cawan air, kacau perlahan-lahan. Masukkan larutan tersebut ke dalam adunan tepung tadi sedikit demi sedikit, uli sehingga adunan menjadi kental dan melekit. Biarkan dough 'rehat' di dalam mangkuk adunan yang bertutup (guna plastic wrap atau pinggan kaca) di atas meja, selama 30 - 40 minit. 
3. Setelah direhatkan, dough akan menjadi kembang. Taburkan segenggam tepung gandum di atas dough dan tumbuk-tumbuk dough tersebut untuk keluarkan angin. Uli sehingga tekstur dough menjadi mudah untuk dileperkan menggunakan rolling pin. Sapukan tepung gandum pada rolling pin dan board sebelum meleperkan dough supaya dough tidak melekat pada peralatan. *Boleh juga kalau nak leperkan dough guna tangan saja, leperkan terus ke dalam pizza pan yang dah disapu minyak zaitun.
4. Sapukan minyak zaitun pada pizza pan, masukkan dough yang telah dileperkan tadi ke dalam pizza pan. Oleskan dough dengan minyak zaitun. 
5. Ratakan puri tomato di atas permukaan dough dengan sekata. Taburkan keju cheddar, kemudian taburkan keju mozarella dengan sekata. Susun hirisan pepperoni dan bawang besar seperti di dalam rajah di atas. 
6. Tabur sedikit serbuk daun oregano kering dan gula di atas pizza, kemudian semburkan sedikit minyak zaitun ke atas permukaan pizza menggunakan alat penyembur air.
7. Panaskan oven (heating atas bawah) pada suhu 180 darjah Celcius selama 10 minit, kemudian masukkan pizza ke dalam oven untuk dibakar selama 20 - 30 minit.

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

dekimashita~ saa ittadakimasu, douzo meshi agare (siap, sila makan)~ ^^

Selamat mencuba~ Anda boleh get creative dan letak apa saja topping yang anda suka - tuna, sausage, ayam, daging lembu, udang, cendawan, cili gajah, asparagus, buah zaitun hitam, terung... apa-apa saja mengikut kegemaran anda, cambest kan? :D  

Jya matane koneko-tachi chan~ (=^w^=)  

Friday, August 9, 2013

Extreme Hari Raya yang...

Salam ceria petang raya ke-2 buat readersku yang baik lagi budiman sekalian (salam raya pertama buat mereka yang berada di kawasan-kawasan tertentu) ^^ ~ 

Tengok pada tajuk entry kali ni, apa yang extremenya hari raya kali ni? Well, ini merujuk kepada aktiviti beberapa orang budak sekolah/kolej dan beberapa orang dewasa yang bajet diri mereka itu budak-budak sekolah, kat kawasan depan rumah akulah... meh aku nak story...

Pic ni amik dari rumah aku je, tak perlu ke bonodori pun
Kat kawasan rumah aku yang dekat dengan sawah padi ni, ada beberapa buah rumah lain dan juga ada sebuah taman perumahan yang agak baru, terletak kat seberang jalan, bertentangan dengan rumah jiran aku. Setiap tahun apabila hari raya aidilfitri kian menghampiri, mercun dan bunga api fireworks gergasi tahap 'carnival tahun baru cina' tu akan menjadi mainan pilihan bebudak kat kawasan depan rumah aku ni, yang mana jenisnya adalah yang mengeluarkan bunyi yang maha kuat lagi menggegarkan satu kampung. Kalau nak diikutkan, bunga api fireworks tu sangat mahal, dan bukan senang nak dapat, melainkan orang itu ada kabel/kenalan tertentu. Mereka akan dengan kurang hasamnya main mercun dan bunga api gergasi ini sehingga pukul 2 - 3 pagi, tanpa mengambil kira perasaan dan kesihatan orang lain kat kawasan kediaman aku ni. Lebih bangang dan cilanat lagi, mercun gergasi ni akan sengaja ditujukan condong ke arah atas bumbung rumah aku dan jiran aku, dan juga rumah orang lain yang berdekatan. Port mereka bermain adalah kat taman yang ada kat seberang jalan depan rumah aku ni, dan juga atas jalan tar kat tengah-tengah sawah padi tidak jauh dari rumah aku.

Tahun ini, di sekitar kawasan rumah aku ni telah ada agak ramai golongan berumur yang ada masalah jantung yang serius, yang mana mereka telahpun menjalani angioplasty. Mereka memerlukan rehat yang cukup dan suasana yang aman damai lagi harmoni, untuk hidup dengan sebaik mungkin. Jangan salah tafsir, aku bukanlah nak kata bebudak kaki mercun extreme ni adalah penyebab kepada masalah jantung golongan berumur ni, jauh sekali. Apa yang aku nak sampaikan kat sini ialah geng kaki mercun extreme ni tidak beradab langsung dan tidak prihatin akan masalah penduduk lain di sekitar kawasan tempat kediaman aku ni.

Pic amik dari balcony rumah aku je nih...
Raya tahun ni, geng kaki mercun extreme ni lebih cilanat dari tahun lepas. Pada malam raya (esok tu hari raya), aku keluar untuk memasang pelita kat halaman rumah. Sedang aku memasang sumbu pada kepala pelita dan mengisi minyak tanah ke dalam badan pelita, tiba-tiba sayup-sayup kedengaran suara geng kaki mercun yang bukan tahap budak sekolah tu bercakap, "Hahhh... huii yang tu tu...", dan seterusnya mereka menyalakan bunga api gergasi tersebut dan aku nampak bola apinya menuju ke langit, "zoshhh....." bunyinya, kemudian ia pun meletup di langit "TEBABOOO!!!!! prap prap prap!!!!". Cukup dekat dan besar sekali letupannya. Aku buat tak heran saja dan terus menguruskan pelita... tiba-tiba, beberapa saat setelah letupan besar tadi tu bergema, aku merasakan seperti ada beberapa objek sebesar kepingan syiling 50 sen (aku cuma assume berdasarkan bunyi objek-objek itu jatuh) bertaburan di atas tanah berumput di sekitar aku. Aku terkesima sebentar... apakahhh???!! Nanda aria?? Sensou ka yo majide??! (translation: Apa dia tu?? Perang ka weiii biar betul??!) Nasib baik tak kena kepala aku tadi woiii, kuang hajaq nak mampoih (aku menyumpah sendirian saja). Repot polis pun tak guna, sudah ada yang pernah repot, tetapi tidak diambil serius... buat sakit hati saja. Ada juga yang pernah pergi sound direct kat geng kaki mercun tu, dia berani marah balik dan tetap berdegil nak teruskan... lagi sakit hati siot, lantak kau la dol, lantak hang ("-_-)...

Yang ni memang SAKAN, aku takdak hal sangat tapi kesian kat jiran-jiran aku la, orang tua-tua, takbleh nak tidoq...

Tibanya hari raya pada esok harinya (iaitu hari semalam), aku dengar cerita yang jiran aku (sepasang warga tua yang ada masalah jantung) mengadu dan merungut yang malam semalamnya mereka tidak dapat tidur semalaman, dan mereka nampaknya sangat penat, letih dan bengang. Jiran aku yang warga tua ni punyalah bengang, dia siap prepare sekampit batu dan lastik... sekiranya berlaku lagi kejadian sama malam ini, dia nekad akan melastik geng kaki mercun extreme yang ada kat taman depan rumah tu. Dia mau ishtihar perang. Keluarga aku mula risau, takut nanti ada yang tak pasal-pasal masuk lockup, maka ayah aku pun slowtalk sama pakcik aku, yang mana pakcik aku tu ada connection dengan pegawai tinggi polis, jadi, hasil perbincangannya, ada baiknya jika pakcik aku tu pergi beraya kat rumah polis itu dan slowtalk sama pegawai tinggi polis berkenaan. Kakak aku pula berdoa agar malam nanti hujan akan turun dengan lebat, supaya geng kaki mercun extreme tu tak keluar bermain mercun. Apabila malam tiba, hujan tidak turun, tetapi geng kaki mercun tu tidak lagi keluar bermain mercun/bunga api gergasi mereka. Alhamdulillah, nampaknya slowtalk pakcik aku dengan pegawai tinggi polis itu membuahkan hasil. Semua selamat, perang pun dibatalkan ^^ 

Sekian dulu cerita raya kali ini... moral of the story, kalau nak buat apa-apa tu, fikir-fikirlah dulu apa kesannya terhadap orang sekeliling, selain diri sendiri. Kita hidup bermasyarakat, berbilang bagsa, tua dan muda, sihat dan sakit... bukan kita hidup dengan puak-puak yang hanya sekepala dengan kita sahaja ^^

Selamat Hari Raya Aidilfitri, Jaga Tingkahlaku Jaga Diri

Jya mata ne koneko-tachi chan~ (=^w^=)
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...