Click Me Plzzzz

Saturday, May 25, 2013

Meet the incredible Evil Owl

Salam ceria weekend buat readersku yang macam-macam ragam sekalian~ ^^

Entri kali ni kira khas buat peminat/pengkaji haiwan, atau buat mereka yang gemar tengok channel Animal Planet dan National Geographic.

Meet the incredible Evil Owl, Selatan Afrika mari....


Versi pendek (summary) bersertakan English explanation....


Sugoi desho? Uso mitai na? (Hebat bukan? Macam tipu aje kan?) Almost seemed unbelievable. Burung hantu White-faced African owl ini memang ada dan berasal dari Afrika Selatan. Video kat atas ni bukan fake, burung hantu yang lebih dikenali sebagai Evil Owl, atau the Transforming Owl ni memang mempunyai keupayaan untuk berubah menjadi gemuk bermata bulat, dan kurus bermata sepet. Ini adalah keupayaan semulajadi burung hantu spesis ini untuk melindungi dirinya yang bersaiz sederhana kecil (~20cm height) dari pemangsa-pemangsa lain yang bersaiz lebih besar (atau lebih tinggi) darinya.

Normal la kan kalau sesuatu haiwan itu bertindak mengembangkan saiz badannya (ie: katak, mentadak, ayam, kucing, beruk, gorilla, ikan laga, ...dll.) untuk menakutkan musuh... tapi menjadi sesuatu yang agak sukar untuk dihadam dek pemikiran manusia apakah relevannya tindakan burung hantu ini mengempiskan dirinya dan menyepetkan matanya apabila dihadapkan dengan musuh yang sangat besar, tegap dan tinggi. Apakah burung ini sedar akan rupa diri dia yang kurus dan bermata sepet itu kelihatan seperti suatu karektor villain super evil yang menyerupai Count Draculla?

Tak mungkin punya, mana dia kenal sama itu Count Draculla? Pada firasat aku la, burung hantu ni bijak dan mampu membuat 2 jenis tafsiran sendiri:

1) musuh besar sikit dari aku = macam boleh lawan = so aku kembangkan badan, kasi dia cuak sikit sama aku
2) musuh besar sangat, tinggi dan tegap = tak mampu lawan = so aku kempiskan badan kasi nampak kurus kering, mata pun disepetkan supaya nampak macam sakit je, macam tak cukup zat je dan tak sedap untuk dimakan musuh, semoga dia tak berminat nak serang aku dan blah je dari sini

Siapa kata manusia jer pandai menipu untuk hidup, haiwan juga pandai menipu untuk kepentingan survival dia (kancil? lol), menipu via camouflage and mimicry. Menipu ni ada banyak kategorinya, bukan semuanya tak baik (bagi aku la), contohnya kalau tetiba ada orang yang tidak dikenali (atau kenal gitu-gitu jer) tanya kau, "Ape nombor pin atm ko ek?", dan kau jawab "Aku tak de kad atm, sebab account bank pun aku tak de", atau tetiba ada orang yang tidak dikenali lagi memusyikilkan approach kau dan tanya, "Hai, boleh berkenalan? Saya ikhlas nak berkawan dengan awok nie, pe nombor telepon awok?", lalu kau jawab, "Maaflah, saye tak de henpon pon", dan terus blah dari situ. Atau, situasi di mana kawan kau baru lepas masak semangkuk sup sayur yang rasa macam &^$#% sebab letak banyak bell pepper, pastu dia bagi kat kau sikit, kau pun makan dan control buat muka selambe. "Sedap kew?", dia tanya dengan mata bersinar-sinar mengharapkan pujian... lalu kau jawab, "Boleh ler...". (-_-")

Akhir sekali, terimalah video koleksi epic reaction haiwan-haiwan yang sangat LOL!! XD


Jya mata ne koneko-tachi chan~ (=^w^=)

45 comments:

  1. i want to be dat owl . so i can have the ability to menguruskan badan in an instant lol . haha kenapa nama dia devil's owl . he is adowableee . uhuk

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hai dilla

      Delete
    2. hehe mmg sangat adorable, tu kalo dpt kat i, mesti akan tepuk2 kepala dia smpai terhanguk-hangguk meheheh XD

      nama glamer je evil owl, common name dia white-faced African owl ^^

      Delete
    3. Hai plain

      Delete
    4. Stahun lps pernah adik bwk blk injured owl " ketupa ketupu" balik rumah. Besar dn gemuk tp syg mgkin kena langgar keta sayap nya patah. Masa tu lah ada pluang pegang brung hantu. Tp sedih lps 2 minggu burung tu terpaksa put to sleep:(

      Delete
    5. Slow skt taip guna hp

      Delete
    6. Apasal dilla boleh blasa hai balik 0.0 dia ada telepatikkah?

      Delete
    7. Korang ni tak tido lagi? Ataupun korang tinggal d luar negara yg skrg ni waktu petang.

      Delete
    8. owh pity the owl... jenis apa owl tu? heart-shaped face owl ke, jenis yg horned owl? aku pun pernah jumpa (n jaga) injured owl, jenis horned owl, juvenile... sayap patah jugak... last2 dia mati takmo makan atau minum... mula2 mau jugak makan sikit, pastu dia mogok terus :'(

      Delete
    9. Heloooo Anybody there?

      Delete
    10. deknon 2.48am, kitorang ni spesis burung hantu :p

      Delete
    11. Buffy fish owl. Yg warna coklat yg biasa ada kat Msia. Tp yg adik aku jg mmg gemuk dn cute mcm binatang peliharaan org. Masa tu pun dia tak nak makan mgkin sbb sakit, tp lps sehari dia mula makan dn minum skit. Then lps dua miggu camtu, sbb sayap dh tak dpt sembuh, makan pun tk berapa so dorang decide to put it to sleep.

      Delete
    12. Lol letih2 karang tak publish pun? Masok spam ke plain

      Delete
    13. owh... "bubo ketupu", malaysian owl... comei tu, pernah nampak kat sini, heart-shaped face barn owl pun aku pernah nampak terbang hinggap kat wayar tiang letrik...

      Delete
    14. aih cmno bleh terjun masuk spam? lol...

      Delete
    15. Bubo ketupu salah satu dr family ketupu kot? Anyway mmg burung tu cute sgt.. Tp masa bukak lampu bilik mula lah anak mata dia mengecil serupa "hantu". Sbbkn dia nocturnal, adij aku cakap dia akan pening n blurry kalau bukak lampu. So kalau nak tengok kecomelanya lampu kena malap.

      Delete
    16. hahah betul, burung hantu ni mata mcm kucing skit2, kalau dia terkejut ke, excited ke, ada perubahan light intensity ke, iris dia bertukar saiz kecik - besar - kecik... lol comei gila XD

      Delete
    17. Serupa kucing jugak, kalau siang hari kurang kute tp waktu malam kalau kucing tu main mata, ishh tergoda jg lh... Teringat plak puss in boots

      Delete
    18. Malaysian Buffy fish owl - genus Bubo, species Bubo ketupu, family Strigidae :D

      Delete
    19. Owh tu salasilah keluarganya.....

      Delete
    20. ketupa ketupu sounds like a food . heee ketupa ketupu~

      Delete
    21. or the 'sound effect' for flapping bird wings *ketupa ketupu, ketupa ketupu* XD

      Delete
  2. Ketupa ketupu

    ReplyDelete
    Replies
    1. apsal bagi nama ketupa ketupu kat injured owl tu?

      Delete
    2. Nope, actually ketupa ketupu is a scientific name for tht particular species

      Delete
    3. or Bubo ketupu... yeah found it on google search, cute owl ^^

      Delete
  3. salam awak^^ saye ikhlas nak kwn ngan awok nee...mnta nombor henpon bleh?? Wakaka..

    Btw kite ada kucing yg mata n wrna bulunya mcm burung antu besa^^..dlu my cuzen ada pelihara burung antu spesis besa tngkap blakng umah, tp cian dlm smgu mati sbb tak brapa nak mkn...


    Kalo subuh2 plak slalu ada btenggek kat papan tanda bhadapn kubur n jirat cina..nak tangkap sowg2 nnti lain plak jadinya..huhu

    -m84, kb bru9-

    ReplyDelete
    Replies
    1. lorh jangan la tangkap dia, biar dia bebas... tapi kalau jumpa dia cedera dan jatuh kat mana2 tu, amik la jaga jap sampai dia pulih, atau lagi baik hantar je ke vet ^^

      Delete
  4. ehe sja jee nak try kasi jinak, sbab jenis spisis nusantara ne ada byk jenis ai pnah tengok org pelihara dlu kat kmpong kwn..yg jenis baby putih mcm kapas pon ada..tp tak smpai ati plak nak tangkap...hehe^^

    -m84, kb bru9-

    ReplyDelete
  5. Menipu? untuk survive dlm dunia haiwan Allah bekalkan mereka dengan pelbagai taktik dan muslihat bukan untuk menipu tetapi perlindungan dan kebijaksanaanNya... Allah S.W.T. Maha memelihara anak burung yang ditingalkan seharian boleh selamat dalam jagaan Allah.. Manusia pun akan selamat di mana jua dengan jagaanNya.

    Sentiasa berdoa semoga mendapat hidayah petunjuk dan perlindunganNya..

    ReplyDelete
    Replies
    1. muslihat tu bukan tipu ke? lol eii... why so touchy meh? chill man :D

      Delete
    2. Well if you think i'm so touchy then i have to be more formal :P hehe jgn mare atau ambik hati..

      Aku bukan guru bahasa tapi menipu lebih kepada negatif word merujuk kepada perbuatan tidak jujur rasanya.. (aku rasa je la..) tak kena dalam situasi di atas :) muslihat atau memperdaya mungkin lebih sesuai.. sebab untuk keselamatan dsb. Apapun ini pada padangan aku saja.. again Plain-kun :) takda touchy2 la.. kalau u rasa i;m touchy so sorry.. i don;t really mean it at all..


      Delete
  6. puhlainn ade x cara nak chat ngan ko selain da, puhlisss? sob2

    ReplyDelete
    Replies
    1. uih adaaa... message kat youtube boley n email pun boley (yehaa04@yahoo.com) :D

      Delete
    2. wechat ada :)

      Delete
    3. wohooo arini 28th May, birthday Hime-chan~
      O-tanjyobi Omedeto ne Hime-chan! Happy 'one year older' day~ XD

      Delete
    4. happy birtdayy himeee XD

      Delete
    5. wah aku baru dapat online. tenx kawan2, terharu sangat :D

      oraits plain, emel aku lagi selalu online :D

      Delete
    6. Ler... akuterlepas wish ker?

      hmm... happy belated besday hime.(komen dalam blog plain pulak tu).

      Delete
  7. kawaiiiiiiiii.....:D

    untunglah boleh jadi kurus instant... tak aci betul :(

    ReplyDelete
    Replies
    1. hehe jangan jeles kat dia... dia mmg kurus pun, bulu pelepah je trick dia bagi nampak mcm debab XD

      Delete

Ada nak kata apa-apa yang bernas lagi kreatif? Kamon, kamon~
Oh, btw... Anonymous are NOT kewl at all, highly UNattractive, LoL~

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...