Click Me Plzzzz

Monday, August 19, 2013

Jom try buat ni: Pepperoni Cheese Pizza

Salam ceria syawal buat readersku yang ceria dan sukahati sekalian, masih dalam mood raya dan mercun pop pop ka? ^^ 

Oklah kali ni pasal makanan, kita beralih selera ke Italian food pulak kali ni. Setelah sekian lama aku tak buat pizza, tetiba aku jadi teringin nak cuba buat pizza semula selepas aku agak terliur melihat pizza yang dibikin oleh uncle incik Aujinz semasa bulan posa yang lepas, yakni seorang blogger jejaka idaman ramai gegadis dan wanita blogizen seMalaysia weehuuu~ :D

my pepperoni cheese pizza :D

Last time aku bikin fried apple pie ala2 mekdi versi recipe Aujinz, agak popular pulak jadinya entry apple pie tu hohoo, kali ni aku bikin pizza ikut style dough pizza Aujinz pulak, dough jer la aku ikut style dia, topping pizza ikut style aku lah, sebab aku suka pepperoni dan tak berapa suka capsicum (cili gajah) ^^... ada rasa macam domino's pizza tu baq haaang~ Tak caya? Silalah cuba membikinnya ^^

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

 ~Bahan-bahan~

*dough
tepung gandum - 3/4 cawan
air - 1/2 cawan
yis - 1 sudu teh
gula - 1 sudu teh
minyak zaitun - 2 sudu besar

 *topping
 puri tomato (dalam tin)
keju Cheddar 
keju Mozarella 
pepperoni
bawang besar
serbuk daun oregano kering
 gula 
minyak zaitun 

*Cara membuatnya.,

1. Campur dan kacau tepung gandum bersama gula dan minyak zaitun sehingga tepung kelihatan bergumpal-gumpal.
2. Larutkan yis dalam setengah cawan air, kacau perlahan-lahan. Masukkan larutan tersebut ke dalam adunan tepung tadi sedikit demi sedikit, uli sehingga adunan menjadi kental dan melekit. Biarkan dough 'rehat' di dalam mangkuk adunan yang bertutup (guna plastic wrap atau pinggan kaca) di atas meja, selama 30 - 40 minit. 
3. Setelah direhatkan, dough akan menjadi kembang. Taburkan segenggam tepung gandum di atas dough dan tumbuk-tumbuk dough tersebut untuk keluarkan angin. Uli sehingga tekstur dough menjadi mudah untuk dileperkan menggunakan rolling pin. Sapukan tepung gandum pada rolling pin dan board sebelum meleperkan dough supaya dough tidak melekat pada peralatan. *Boleh juga kalau nak leperkan dough guna tangan saja, leperkan terus ke dalam pizza pan yang dah disapu minyak zaitun.
4. Sapukan minyak zaitun pada pizza pan, masukkan dough yang telah dileperkan tadi ke dalam pizza pan. Oleskan dough dengan minyak zaitun. 
5. Ratakan puri tomato di atas permukaan dough dengan sekata. Taburkan keju cheddar, kemudian taburkan keju mozarella dengan sekata. Susun hirisan pepperoni dan bawang besar seperti di dalam rajah di atas. 
6. Tabur sedikit serbuk daun oregano kering dan gula di atas pizza, kemudian semburkan sedikit minyak zaitun ke atas permukaan pizza menggunakan alat penyembur air.
7. Panaskan oven (heating atas bawah) pada suhu 180 darjah Celcius selama 10 minit, kemudian masukkan pizza ke dalam oven untuk dibakar selama 20 - 30 minit.

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

dekimashita~ saa ittadakimasu, douzo meshi agare (siap, sila makan)~ ^^

Selamat mencuba~ Anda boleh get creative dan letak apa saja topping yang anda suka - tuna, sausage, ayam, daging lembu, udang, cendawan, cili gajah, asparagus, buah zaitun hitam, terung... apa-apa saja mengikut kegemaran anda, cambest kan? :D  

Jya matane koneko-tachi chan~ (=^w^=)  

35 comments:

  1. pizza (PiSCes Za) mesti tgh dok tersedak dan terbatuk sekarang ni... kekeke~ :p

    ReplyDelete
    Replies
    1. owh, aku mmg tengah batuk2 sekarang ni.. sakit tekak.. sampai tdo pun tak lena.. ffuu

      pizza ko sedap tak? pizza aku sedap bangat!! hahaha

      Delete
  2. rajinnya.. thanks plain.. boleh cuba nanti. :)

    ReplyDelete
  3. plain...sedap bangat...

    sorry nak tanye...kt mane awk beli pepperoni tu? sy slalu buat hawaian pizza jer...hehe...

    terus rasa teringin nk bt pizza pulak wiken ni...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Thanks DAT, kat kedai Yummy Cupcake Ingredient, kedai yang jual bahan2 buat cake, termasuk bahan2 buat pizza, ingredients halal :)

      Delete
  4. kejap kejap... aku nak kembang kembang jap sebab hang puji aku sampai tak jejak tanah nie kakakakakakkaa...

    wahh, lagi advance dari pizza aku.. tak leh jadik, kena counter-pizza balik nie... wkwkwkwkw... (..nampak tak peel kiasu di situ... kakakka)

    ReplyDelete
    Replies
    1. kekekeke, counter jgn tak counter... nnt aku up entry buat tenpayaki pulak XD

      Delete
  5. Pizza vegetarian la yang senang nak buat. Topping tak susah nak cari.

    Tapi, mana hang dapat peperoni tu? Tak pernah lagi nampak kat Tesco ada juai menatang pepperoni ni.

    ReplyDelete
    Replies
    1. vegetarian pizza pon layan, boh hirisan terung pon best, terung ngan cheese ngam woh ^^

      pepperoni aku beli kat kedai Yummy Cupcake Ingredient, kedai yang jual bahan2 buat cake, termasuk bahan2 buat pizza, ingredients halal :)

      Delete
  6. pizza homade!!!terbaekkkklah....cam nak try pulak...thanx for resepi...heheheh...punyelah panjang aku bace siap tersasul lidah ghupenye dye punye makna(siap!sile makan)adoilah!!!!!hakhakhak!!!!

    ReplyDelete
    Replies
    1. hahahah slalu practice lama2 tak tersasul ler :D

      try la buat pizza, ikut suka hati nak boh apa2 pun, pehtu upload kat blog ^^

      Delete
  7. Wah beraya dengan pizza eh Plain..
    Rajin si Aujinz ni masak benda sedap2 yer..
    Pizza Cik Plain wat pun nampak sodap juga..
    Terasa macam nak buat la pulak hohoho.. rajin ke aku carik barang2 ni.. :|

    Selamat hari raya maaf zahir batin

    p/s: wah cun tongkat dagu gaya model muslimah gitu hehe :P

    ReplyDelete
    Replies
    1. Raya dah abih dah ler BKT (bg aku raya bukan sebulan hahah) :p

      Aujinz tu mmg kaki dapur, pandai masak, bagoih betoi spesis rare tuh, ramai peminat dia baq haaang hahah XD

      Try la buat pizza, boh jer apa2 topping yg ko nak, tuna flakes ka, sausage ka, boleh saja ^^

      p/s: model la sgt hahahah, slamat hari raya jugak na ^^

      Delete
    2. Raya kat Malaysia sepanjang Syawal.. :P tu meriah ngan open house ma..

      Memang kalau ikut Islam Raya 1 Syawal je sebab tu haram berpuasa :D

      Lom kesepatan tgk resipi macam menarik tgk la nanti kalau angin dan mood ok dan rajin.. kalau tak order je kat makcik/pakcik pizza hut hahahaha.. :P

      p/s: ramai orang pakai baju biru la tahun ni hohoho..

      Delete
    3. pizza hut kureng skit pizza dia (bg aku la), domino's is better ^^

      ohohoo hang pun tema biru jugak ka? aku actually memula tu dah plan nak pakai kurung brown, tp last minit tukar biru sbb mak aku hadiahkan kurung biru 3 hari sblm hari raya, maka birulah jadinya tema rayaku ini tahun... ahahah watashi no okachan wa sugokku yasashi hito san desu ^^

      Delete
    4. hurm oh yeah domino better :)

      Sekarang masih takda masa nak buat pizza huhu teringin gak nak masak tgk la esok pi pasaraya carik barang.. so weekend ni leh try..

      hahaha aku tak pakai biru tahun ni.. tapi ramai kengkawan warna biru huhu.. aku pakai je apa color yang ada :).. Sou desu ka..

      Delete
  8. Assalamualaikum buat blogger semua. Terima kasih untuk sokongan yang telah anda berikan dengan meninggalkan komen di entri Zam sebelum ini. Seperti yang dijanjikan, salah seorang blogger bertuah akan mendapat hadiah misteri dari Zam ;D
    Jemput ke ENTRI TERKINI! Senarai Lengkap 110 BLOGGER Yang Berpeluang Mendapat SATU HADIAH MISTERI Dari Zam! untuk menyemak penyertaan anda.
    Pemilihan BLOGGER yang BERTUAH akan dibuat dengan menggunakan RANDOM.ORG, dan akan dimaklumkan dari semasa ke semasa. Untuk memudahkan anda mengetahui keputusan terkini, anda boleh memasukkan blog Zam ke dalam bloglist di blog anda :)
    Akhir kata, thanks again, bloggers!

    ReplyDelete
  9. Replies
    1. takbleh... sila buat sendiri... huahahah

      Delete
  10. Salam sis, since I cant taste the pizza, I think it taste good. it must be hard to make one, especially for a guy like me, so I could only thinking about making it. May I digress a bit, but still about pizza. How I wish I could have all the tasty toppings that ever exist, and whenever I eat it with plain and tasteless dough I would feel nothing except happiness. So, if life is a pizza, the plian dough is the life of no purpose, and the toppings are the ingredients that give meaning to the purpose, if the ingredients are good so does the purpose and if they are bad, the purpose would also be bad? The goal would be the outcome after eating it; happy or disappointed with the taste. 2 things to ponder 1. Do we hv only the tasteless dough? 2. Even we have the toppings, can we guarantee they are good?

    Haha, the weird part of me again, hope it make sense or i 'm the crazy one

    thehell

    ReplyDelete
    Replies
    1. w'slm, hi dek beruk ^^

      no that's not weird at all, that's just how you view life... forest gum thought of life as a box of chocolates, and so for you to compare life to a pizza isn't all that weird at all ^^

      dough pizza versi ni, goreng pon sodap, akan jadi bun goreng yg agak keras, tp sedap... hahah... it's up to the person to change his/her life creatively to achieve whatever goal there is to achieve ^^

      Delete
  11. i wishhh im ur housemates
    hohohooo

    bangun2 je tanya

    plaaain masak ape hri ni

    ihihihih

    ReplyDelete
    Replies
    1. kekeke atau bangun dia tanya Dilla nak makan ape hari ni :P

      Delete
    2. dilla chan~ heheh, ptg ni karang nak buat churros dgn member utk dijadikan makan petang sambil lepak2 depan astro kekeke ^^

      lol amboih BKT... aku tak semulia itu XD

      Delete
    3. hahaha ok la tu kalau tak gumuk dilla nanti hohoho..

      Delete
  12. jazakAllah Khair plain =D

    ReplyDelete
  13. demmmm lapaq teruih tengok homemade pizza nih! rawrrrrrr :D






    salam kenai,
    anamizu :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. heheh sila sila cuba recipe ini, bubuh la toppings apa2 yg anda suka ^^

      Delete
    2. orait harus mencuba nanti ! hehe
      eh befday kita sama ye ? 13 Mei?
      1st time jugak nih jumpak kwn blogger
      yg sama befday nye hehe

      TQ folow sy. folow awak jugak dah :)

      Delete
  14. Oh wow! Okay, I'm planning to make one later. Suka sangat masak-memasak/baking-membaking ni.

    ReplyDelete
    Replies
    1. hehe, i'm sure your version will be a very healthy one, yelah u kan nutritionist :)

      Delete

Ada nak kata apa-apa yang bernas lagi kreatif? Kamon, kamon~
Oh, btw... Anonymous are NOT kewl at all, highly UNattractive, LoL~

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...