Click Me Plzzzz

Wednesday, January 30, 2013

Personal Anime Review #4

Hello you anime lovers out there, minna genki ka? (everyone in good health?)

Yoshhh it's anime review time again~ Here are 10 more interesting anime series and movies for you anime lovers of all ages out there to watch and enjoy during your free time, or whenever you feel like you need some inspiration to spice up your tired/blocked/stressed brain! LoL... if you've already watched any of these before, do tell me how you feel about them in the comment section below ne~ ^^


Kekkaishi 
more info & download here

Genre: Action, Comedy, Romance, Supernatural, Fantasy 
Creator: Yellow Tanabe
Vintage: 2006
Type/length:  52 episodes (completed)
Personal rating: 8/10
* Not the usual ordinary school life for these two 'bad spirit hunters', they are trained by their honorable family heads to protect their precious land and school during night time. Ketsu! Metsu! :D

  
Kimi ni Todoke
more info & download here
Genre: Romance, Comedy, Drama, Slice of life
Creator: Karuho Shiina 
Vintage: 2009
Type/length:  25 episodes (season 1), 12 episodes (season 2) + live action movie
Personal rating: 7.5/10
* It's basically a light, decent and slow-paced drama, which has won the sentimental hearts of many sentimental people. You can probably relate this story to your own past school life, where some of your classmates were 'shy shy cats' like these kids ^^

Skip Beat
more info & download here
Genre: Romance, Comedy, Drama, Psychological
Creator: Yoshiki Nakamura
Vintage: 2008
Type/length:  25 episodes (completed)
Personal rating: 7/10
* My cousin recommended this series some time 3 years ago. This piece starts to have an interesting plot when the girlfriend decides to get some revenge against her conceited childhood friend@'boyfriend'... first step, dying her hair orange... 2nd step, join the entertainment agency... next step? watch it yourself~ XD

  
Ikoku Meiro no Croisee
more info & download here
Genre: Drama, Slice of life
Creator: Hinata Takeda
Vintage: 2011
Type/length:  12 episodes (completed)
Personal rating: 7.5/10
* An interesting and refreshing anime series where a young, bright, doll-like Japanese girl decided to follow an elderly French man back to France in order to work in his iron-plate shop together with his grandson. This anime has a sweet and clean story plot, a pleasant genre to watch for all.

Heroman
more info & download here

Genre: Action, Science Fiction 
Creator: Stan Lee
Vintage: 2010
Type/length:  26 episodes (completed)
Personal rating: 7.5/10
* It's a rather Americanized anime... pretty interesting. One person's trash is another person's treasure, literally. Broken action figure turned into HEROMAN and saved planet earth, thanks to a boy and his best friend ^^
 

  Hyouka
more info & download here
Genre: Mystery, Drama, Slice of life
Creator: Honobu Yonezawa
Vintage: 2012
Type/length:  22 episodes (completed)
Personal rating: 8/10
* Energy conserving (or simply put - lazy ass or unmotivated) boy blessed with a mysterious mystery solving talent versus a highly curious, energetic, rich and persistent girl... a very unlikely couple but yeah, opposites attract... owh and the mysteries solved are interesting too, but not as intense as Conan's :p 


Paranoia Agent 
more info & download here

Genre: Horror, Mystery, Thriller, Psychological 
Creator: Satoshi Kon
Vintage: 2004
Type/length:  13 episodes (completed)
Personal rating: 7/10
* Contains some profanity (warning). This world is filled with sick and tormented people indeed... watch this at your own risk, you have been waaaarned *paranoid mode*


 
Colorful (movie) 
more info & download here
Genre: Drama, Slice of life
Creator: Hara Keiiti
Vintage: 2011
Type/length:  animovie 
Personal rating: 8.5/10
* Morale of this animovie: Life has many colors, dark and bright... everything happens for a reason, believe in yourself and never give up on life. Death is not the answer to any problem, and second chances must not be wasted.  Love your family and good friends, they are precious. 

 
Summer Wars (movie)
more info & download here
Genre: Action, Comedy, Thriller, Science Fiction
Creator: Mamoru Hosoda
Vintage: 2009
Type/length:  animovie
Personal rating: 9/10
* Really, this kind of animovie proves that "a book must not be judged by its cover". The title and the poster barely describe what's going on in this awesome piece. Watch it and let your brain decide, it's a worthy masterpiece. 


Kakurenbo (movie)
more info & download here
Genre: Horror, Thriller  
Creator: Sai Yukino
Vintage: 2004
Type/length:  animovie
Personal rating: 8.5/10
* Damn wicked animovie, I literally looked behind my back twice while watching this alone in my room that night... I'm not the type of person who'd get scared easily but this is the first ever scary animovie that literally sent shivers down my spine... damn wicked ufufuuu ("^3^)~



~Previous personal anime reviews~

Well that's all for now my kitties, watch out for my 5th anime review, coming soon~ XD

 Last but not least, I'd like to share my home-made acoustic (guitar+vocal) anime song cover 'Calling - by Flow', one of Heroman's early ending themes. 
  
video
 Video has been purposely mirrored. Visual (clip) belongs to Heroman, audio belongs to me, and the original song belongs to Flow.
 
 Jya mata ne koneko-tachi chan~ (=^w^=)

Sunday, January 20, 2013

Seiyuu tachi wa donna hito kana?

Salam ceria petang Ahad buat semua readersku yang kewl dan comei skalian~
Minna genki kana? (Semua sihat ke ya?) ^^

Seiyuu tachi wa donna hito kana? (Para pelakon suara ni agak-agaknya macam mana orangnya ya?) :D

Bagi para peminat animasi Jepun terutamanya Naruto dan Naruto Shippuuden, semua sudah tahukan siapakah seiyuu (voice actor/actress) bagi watak utama dalam siri animasi yang sangat popular itu? Bagi yang belum tahu, seiyuu bagi watak Uzumaki Naruto ialah Takeuchi Junko san, seorang senior anime voice actress yang sangat versatile, awesome lagi profesional. 


Sugoii desho? (Hebat bukan?) ^^ Klik di SINI jika ingin melihat senarai nama seiyuu original bagi semua watak penting dalam siri animasi Naruto. Lihat short clip di bawah bagaimana pasukan seiyuu anime ini beraksi dalam menjayakan animovie Naruto yang pertama, 'Ninja Clash in the Land of Snow' ^^


Minna kakkoi sugiru! (Semua terlalu awesome!) Tanpa bakat para seiyuu yang hebat dan berdedikasi lagi profesional seperti mereka ini, sesuatu animasi tidak akan kelihatan hidup dan bersemangat. Berikut adalah para seiyuu bagi anime Bleach pula, saksikan mereka voice acting secara live di bawah ^^


Sugokku omoushiroi! (Sangat menarik!) Ohoho nampaknya Kon yang menjadi maskot anime Bleach itu merupakan watak kegemaran ramai~ Ok, sekarang kita tengok pula Ikue Otani san, seiyuu bagi watak yang sangat popular dalam siri animasi Pokemon, iaitu....... PIKACHU! XD


Pika Pika~ XD 
Kawaii sugiru!!! (Terlalu comel!!!) XD


Sekian dulu entry pendek untuk kali ini, khas buat para peminat seni animasi dari peminat seni animasi... ^^  
Mata ne koneko-tachi chan~ (=^w^=)

Saturday, January 12, 2013

Telan Je Jangan Hancurkan

Salam ceria Sabtu buat semua readersku yang baik-baik sekalian ^^

Apa khabar? Harap semua sedang sihat-sihat saja di sana, kalau ada yang tengah sakit dan terpaksa telan ubat tu, hah eloklah baca entry ni sat... kali ni nak cerita pasal kesihatan pulak ^^

Mula-mula skali nak habaq, aku ni bukanlah pakar kesihatan, tapi aku ni agak suka jugaklah amik tau pasal hal ehwal kesihatan badan manusia ni, lebih-lebih lagi benda yang berkaitan dengan penjagaan kesihatan perempuanlah, sebab ya lah aku ni berjantina perempuan. Tapi entry ni tak akan berkisar tentang khususnya kesihatan perempuan, entry ni nak cerita pasal cara/tabiat pemakanan ubat pil/tablet yang betul dan yang salah. 

gambar ni rembat dari pakcik google (picture obtained via google image search)

Pada yang sudah tau, baguslah dah tau... bagi yang belum tau, meh sini ceq nak cerita skit. Ubat-ubatan yang berbentuk pil atau tablet ni semua orang kenal (sebab semua orang pernah sakit dan telan ubat kan?), saiz dia ada yang besar gedabak (macam boleh tercekik ja rasa kan? gerun tengok weh takut telan tak lepas), ada yang bersaiz sederhana, dan ada yang kecik/haluih saja, sebab masing-masing dibuat mengikut standard dosage yang ditetapkan. Yang besar gedabak tu, biasanya orang yang takut nak telan akan cenderung untuk hancurkan pakai sudu atau pisau kan? Ok, ubat pil/tablet ni ada yang boleh dihancurkan, dan ada yang tidak boleh dihancurkan sama skali (kena telan dia seadanya). Ada juga yang perlu dikulum macam makan gula-gula (ubat sakit tekak) yang mana ubat ni leper macam syiling 20sen (yang ni sapa pi telan memang tak baik la sakit tekak dia.. lol).

So apa yang membezakan ubat pil/tablet yang boleh dihancurkan dengan yang tidak boleh dihancurkan? Kalau hancurkan jugak apa kesannya? Boleh mati ka?

Ok camni, ada beza dia dari segi rupa pil tersebut. Pil/tablet yang tidak boleh dihancurkan sebelum ditelan akan ditandakan dengan huruf DA (delayed absorption), DR (delayed release), EC (enteric coated), ER (enteric release), GC (granules within capsules), SR (slow release) dan SSR (sustained release), yang masing-masingnya membawa maksud 'pelepasan berkadaran', yang mana tujuan ubat ini adalah untuk diserap secara perlahan-lahan oleh sistem badan kita, atau dah sampai ke usus saja baru ia pecah dan diserap (EC dan ER) setelah melepasi perut. Ubat jenis ini memang kena telan terus dalam keadaan asalnya, jangan pi pandai-pandai hancurkan atau belah kepada 2 sekalipun... have confidence in yourself and swallow the pill whole, kerongkong anda dah memang cukup besar untuk menelan pil itu, yang boleh tersangkut tu sebab salah diri sendiri yang teragak-agak semasa nak telan ubat tu. Kalau dihancurkan jugak ubat tu sebelum ditelan, sistem badan anda akan mengalami kejutan apabila ubat tu diserap dengan kadar yang sangat laju, yang mana kesan 'extended release' tu dah terbatal disebabkan oleh perbuatan anda sendiri. Boleh mati ka? Itu ikut pada sistem individu itu sendiri dan jenis dadah yang dikandung ubat itulah... lain orang lain kes alergiknya, apa-apa pun dapatkan nasihat doktor dulu sebelum makan apa-apa jenis ubat ya, only take doctor-prescribed medicines ^^

Nak tau pasal ni dengan lebih detail, bolehlah baca di sini...

Okeh setakat ini saja perkongsianku kali ini, semoga dapat dimanfaatkan mana yang patut ^^... btw ada yang gi join itu 'perhimpunan aman' ka hari ni kat keyell tue? Jaga diri dan tatasusila masing-masing ya~


Jya mata ne koneko-tachi chan~ (=^w^=)

Saturday, January 5, 2013

Nyiau penyeri hidupku ^^

Salam ceria petang tahun baru buat readersku yang sempoi dan comei-comei skalian ^^

Oh nampaknya ini adalah entry yang pertama buat tahun 2013 ini, dan aku mengambil keputusan untuk berkongsi cerita tentang kucing... ya kucing... kucing yang bunyinya meow/nyiaw/nyiau/eaou/eauu/iaoo dan lain-lain bunyi yang seangkatan dengannya...

Fuzz, kucing aku suatu ketika dahulu...
Family aku suka kucing... dari aku kecik sampai la sekarang, rumah aku mesti ada paling kurang 2 ekor kucing, paling banyak tak sampai la 10 ekor pada satu-satu masa. Dah seperti menjadi satu kemestian kucing mesti jadi sebahagian daripada keluarga aku. Ada yang berpendapat bahawa bela kucing ni membazir, ya lah kucing tu sejenis binatang hidup yang perlu makan.. beli friskies atau bagi ikan kembung campur nasi dan sebagainya dikatakan membazir oleh sesetengah orang yang tak suka kucing atau apa-apa saja binatang peliharaan, sampai ada juga yang cakap, "dari kau bagi kucing makan, baik kau guna duit untuk makanan kucing tu buat derma kat rumah anak yatim ke, rumah kebajikan ke, bayar zakat ke, dapat pahala.. manusia lagi penting dari kucing". Wah... bleh tahan extreme jugak PREJUDICE dia terhadap haiwan yang tak berdosa ni ya? Aku rilek jer ngan spesis manusia yang 'hebat/superior' lagi 'super baik/penuh kesedaran' yang macam ni, dan aku akan bagi respon yang lebih kurang macam ni, "aku bagi kucing aku makan, aku dapat gak pahala.. sapa kata buat baik kat kucing tak dapat pahala? pastu dia doakan kebaikan buat aku lagi.. tikuih kat umah aku pun dia pandai tangkap.. kucing tak macam manusia, dia tak akan tikam belakang tuan/kawan dia.. hahaha". Pastu dia pon diam dan buat muka sengih kerang busuk.

Lagi satu, mazhab mana yang mengatakan orang yang bagi kucing makan, orang tu tak bayar zakat atau sumbangkan derma kat mana-mana pihak 'manusia' yang memerlukan? Tak ada kan? Kalau ada mai habaq sat kat aku? hahah... yang aku tau kalau kita nak menderma atau memberi sumbangan apa-apa kat mana-mana pihak yang memerlukan, kita tak boleh heboh/jaja cerita kat orang ramai... tu dah jadi niat lain dah kan? peh macam-macam ada ragam manusia nih...

Panda (left) & Oyen lion (siblings)
Kucing ni sedikit sebanyak ada persamaannya dengan manusia juga, maksud aku dari segi mempunyai pelbagai ragam dan pe'el perangainya. Ada yang pendiam, ada yang hyper-active, yang kuat makan, yang memilih makanan, yang manja gila/peramah/hemoi setiap masa, yang jinak-jinak merpati, yang ada mood swing kronik, yang takut air tahap kronik, yang suka kejar kereta tuan dia sampai parking lot, yang suka lompat atas sofa lalu duduk berhimpit dengan tuan dia, yang suka tenung muka tuan dia lama-lama sampai naik seram, yang suka tangkap cicak, yang suka show-off cicak ketengkoi/gecko/tikus/burung (hasil buruan) yang dia dapat, yang suka masuk dalam kotak kendian conquer kotak tu, yang pandai/tak pandai respon bila nama dia dipanggil, yang suka tunggu diam-diam kat hujung kaki tuan dia masa tengah sakit dan terlantar atas tilam (arwah tok aku), yang suka ajak tuan dia 'bersembang' dan 'bergurau' - attention seeker, yang suka tidur terlentang dengan lena, yang tidur macam tengah sujud, yang suka tidur atas kaki tuan dia, yang suka lepak kat tempat-tempat tinggi (bumbung rumah, bumbung kereta, atas pokok), yang suka minum air buah laici, dan banyak lagi. Semua perangai/pe'el kucing-kucing yang aku taip ni, aku pernah tengok sendiri. 

Ciro, kucing aku suatu ketika dahulu...
Bagi aku kucing ni adalah haiwan yang pandai dan antara haiwan yang mampu menunjukkan emosi/mood dia pada satu-satu masa, selain anjing, orang utan, gorilla, chimpanzee dan beberapa haiwan mamalia yang lain. Dia ada 'facial expression' yang menunjukkan dia sedih, gembira, marah, takut, curious, sakit, playful dan bosan (tak de mood), membuatkan kucing menjadi antara haiwan peliharaan yang paling popular di kalangan pet enthusiasts. Keupayaan kucing untuk men'domestik'kan diri dia dan hidup di kalangan manusia dengan selesa dan makmur, merupakan satu benda yang sangat menakjubkan bagi aku. Lagi satu benda yang membuat aku curious pasal kucing ni, bila aku tengok ragam 2 ekor kucing jantan bergaduh (mungkin pasal berebut territory atau awek)... bising 'bermaki-makian' bukan main, sekali skala bertampar dan bercakaran, maki-maki lagi, sekor nada suara tinggi sekor lagi nada suara base... kendian lari keliling kampung... berlarutan sampailah salah seekor tu mengalah... agaknya la, apa yang kucing-kucing tu dok kepoh sangat ek? Mesti kelakar gila kalau paham... LoL! XD 

Oyen lion (yen), kucing aku sekarang... family aku bela dia dari kecik (dilahirkan di rumah pada ujung taon 2011), so aku rasa dia ni mesti ingat semua manusia kat dunia ni tak merbahaya dan baik2 belaka sama kucing... bahagia betul

Okies, sekian dulu 'rapuan' aku setakat ini.. seperti biasa, mana yang baik sila amik buat teladan, mana yang buruk tu aku tak suruh ikut. Bagi yang ada bela kucing tu, sayangilah kucing anda, jangan lupa bagi makan dan jangan sekali-kali dera dorang... kalau dera jugak nanti akhirat kelak siap korang tahu? huhuu ^^


Jya mata ne koneko-tachi chan~ (=^w^=) 

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...