Click Me Plzzzz

Wednesday, July 24, 2013

Krisis Jantina Seekor Ketupat Palas...

Salam ceria Ramadhan buat readersku yang sempoi sekalian, harap anda semua sedang sihat-sihat saja di sana~ ^^

Topik yang ingin dikupas kali ini ialah berkenaan sejenis makanan tradisi orang Melayu sempena berhari Raya, iaitu ketupat pulut daun palas, yang biasanya dimakan bersama rendang ayam atau daging, atau apa-apa jenis serunding. Makanan tradisi ini sangat popular di bahagian utara Semenanjung Malaysia. Orang Perlis dan Kedah, kalau tak tau apa benda ketupat pulut ni, takyah ngaku hang orang Perlis atau Kedah... ;p

Sukati aku la nak balut cmna lol...
Ketupat pulut daun palas sekarang ni dah evolve menjadi bermacam-macam ragam mengikut selera orang yang membuatnya, macam-macam versi ada... dari sekadar resipinya hanya beras pulut bercampur santan dan air, dah diubahsuai menjadi beras pulut + santan + air + kacang mata hitam, atau beras pulut + santan + air + jagung, atau beras pulut + santan + air + kacang merah. Semuanya orait jer, ikut suka selera dan creativity masing-masing, asalkan tidak menyalahi agama atau undang-undang.

Bagi aku, ketupat pulut daun palas lebih sedap berbanding ketupat nasi daun kelapa. Dah la lebih sedap, cara nak buat dia pun jauh lebih senang dan cepat. Nak pergi petik pucuk daun palas pun tak susah mana, boleh capai dengan tangan, lepas tu potong guna twig cutter atau parang. Siapa-siapa pun boleh buat (kecuali bebudak kecik la), cuma kena berhati-hati sikitlah dengan duri-duri pokok palas tu. Aku harap si ketupat nasi tidak berkecil hati dengan personal p.o.v aku ini, huhuu...


Namun begitu, ketupat palas ni ada satu macam masalah identity dan split personality, iaitu krisis jantina. Biased jantina sering berlaku setiap kali menjelang Aidilfitri, di mana ketupat palas betina selalunya akan diketawakan oleh golongan 'orang lama', dan ianya dianggap sebagai ketupat yang FAILED. Ketupat palas jantan barulah dianggap WIN. Jika ketupat palas betina dijadikan hidangan di hari raya dan dihidangkan kepada golongan orang lama ni, mereka akan dengan sukahatinya ketawa dan berkemungkinan besar akan mengungkapkan dialog seperti, "Tudiaaa sapodia yang buat tupat niiih~ betina semua hahaha!", dan yang lain akan menambah perisa komen kasi meriah lagi suasana hari raya. Peh, memang agak seronok aku tengok gelagat geng veteran ni, otai-otai lama la katakan (sebab bukan aku yang kena bahan hahaha). Persoalannya, kenapa biased jantina sebegini sering berlaku? Kenapa ketupat betina dianggap gagal manakala ketupat jantan barulah dianggap ketupat palas yang sebetul-betulnya ketupat palas? 

How to identify the gender of each ketupat palas and why
Ok cerita dia macam ni. Ketupat ni dari zaman dulu lagi, cara nak memasaknya ialah dengan merebus ketupat di dalam air. Ketupat betina mempunyai balutan daun yang kurang kejap serta kurang kemas, maka air lebih mudah untuk masuk ke dalam sarung ketupat semasa proses merebus, lalu pulutnya akan jadi agak lembik. Berbeza dengan ketupat jantan, cara balutan ketupat jantan lebih kemas dan kejap, tidak kelihatan begitu berlubang, maka agak susah untuk dimasuki air semasa proses merebus. 

Ok, kat situ aku nampak proses membuat ketupat pulut daun palas ni ada 2 bentuk CCP (Critical Control Point), iaitu:

#1 Cara membalut ketupat (jantan atau betina), dan 
#2 Cara memasak ketupat itu

Ketupat betina TIDAK LAGI akan menjadi suatu produk yang FAILED, sekiranya CCP #2 diubahsuai. Bagaimana caranya? Apakah method yang boleh digunapakai untuk menggantikan kaedah turun temurun merebus itu? Jawapannya, KUKUS. Ya, dengan menggunakan teknik kukus, grill, panggang, kukus! memasak guna wap air instead of merebusnya terus dalam air hingga masak, CCP #1 akan terbatal dan menjadi tidak significant lagi. Kalau tak lipat simpul mati kat bahagian hujung ketupat tu pun tak jadik masalah, dah tak ada keperluan untuk itu lagi. Sebenarnya, dah berkurun family aku mengamalkan teknik kukus ketupat palas ni, dah lama kami tak rebus ketupat. Kukus saja, setel semua, sedap dan cepat, sukahati kami nak lipat style betina ka jantan ka pondan ka, tak jadik hal. Tapi bila nak hidang kat orang time Raya nanti, kami bukak sarung ketupat dan potong siap-siap, pastu baru hidang... strategy beb, strategy... hohoho~ ^^

Okies, sekian dulu cerita ketupat palas versi Plain, mana yang baik sila amik dan aplikasikan, mana yang tak begitu baik sila jangan amik peduli. Selamat membuat ketupat, bukan mengumpat, yer~ :D

Jya mata ne koneko-tachi chan~ (=^w^=)

Friday, July 19, 2013

Tali dan Kesabaran... huh??

Salam ceria petang Ramadhan buat readersku yang penyabar sekalian~

Apa khabar anda semua? Ada yang masih tension dengan jerebu di kala bulan posa ini? Kat sini kekadang kelabu sikit (sikit jer) kekadang clear, ikut mood cuaca dia camana, yang penting kita kena sabar dan tenang ^^

Okies, kali ni aku nak story sikit pasal kesabaran, yang ada kaitan dengan tali pancing (nylon monofilamen) dan tali kasut. Ni kira dua cerita daripada beberapa kenangan silam zaman aku darjah 2 atau 3 camtu la, kisah nostalgia yang agak bermakna bagi aku.

Zaman tu kira zaman aku selalu gi memancing kat sawah dengan ayah aku pada waktu petang. Selalunya aku akan dapat ikan haruan, keli dan puyu, pakai umpan belalang dan isi ketam sawah. Zaman tu juga senang nak jumpa udang sawah. Udang sawah tu kecik je (~2cm), warna putih transparent. Udang sawah betina biasanya ada kantung telur transparent yang mengandungi telur-telur kecil warna hijau kat abdomen di antara kaki-kaki renang dia, bila dia berenang telur-telur hijau dalam kantung lutsinar tu nampak bergerak-gerak sekali... sungguh menarik dan mengasyikkan pada seorang budak kecik darjah 2 atau 3. Udang tu bila direbus warna dia akan jadi pink, manis dan sedap dimakan, arwah Tokwan aku suka rebus dan makan dengan nasi atau ratah begitu sahaja, sedap (maaf jika ada yang tetiba terfikir pasal cencaluk dan terliur serta kelaparan setelah membaca nukilan picisan aku ini di kala sedang berpuasa). Sejak lebih kurang 1 dekad yang lepas (mungkin lebih), udang tu dah pupus, memang jangan harap nak jumpa udang tu lagi dalam mana-mana sawah kat sini. Punca kepupusan spesis udang itu di sekitar sawah padi kat sini dipercayai berkaitan dengan penggunaan herbicide dan pesticide di kawasan sawah. Sawah kat tempat lain mungkin ada lagi, asalkan airnya bebas dari pencemaran.

pic udang sawah - credits to pacik google
Oklah, cukup cerita pasal udang sawah... sekarang aku nak bukak cerita pasal tali pancing yang berkaitan dengan kesabaran.

Masa tu umur aku ada la kot 9 tahun camtu. Ada satu masa tu, aku nak pasang tali pancing baru. Nak jadi cerita, tali pancing dalam fishing box ayah aku tu agak serabai dan tidak begitu kemas gulungannya. Aku pun cuba la rungkaikan dengan agak tergesa-gesa... lepas beberapa minit, makin teruk pulak jadinya. Dari tak berapa kemas digulung dan tak begitu berbelit, telah bertukar menjadi satu raksasa gumpalan benang monofilament nylon yang besar, begitu serabut dan macam mustahil untuk meleraikan dia menjadi satu gulungan kemas kembali. Owh tidakkk!!! Yabai.... taihen desu wa!!! maka aku pun bagitau la kat ayah aku akan masalah besar itu, dan minta ayah aku menyelesaikannya. Ayah aku pun kata, "Tudia aih awat boleh jadi macam ni nih?? Peghelai sendiri tali tuh, takmau tolong". Aaarrr ok takpa~ takpa~... takmau tolong ceq, ceq buat sendiri, cabaran disahut! LoL... ayah aku pun pergi sambung baca paper kat sofa, dan aku pun concentrate habis-habisan dalam merungkaikan gumpalan masalah yang sangat complex itu. 

Lepas nak dekat sejam (ka lebih tak pasti), akhirnya... gumpalan serabut nylon yang siap ada beberapa simpul mati itu pun, berjaya aku rungkaikan dan seterusnya aku gulung pada rim plastic dengan kemas.... Wah! Wah!! Waaahhh!!! Perasaanku pada saat itu.......,

epic win cat - credits to pyzam.com via google

Aku pun dengan perasaan penuh bajet riak lagi takbur seorang budak umoq 9 tahun terus menunjukkan hasil rungkaian benang nylon yang digulung kemas pada rim plastic itu kat ayah aku, dan ayah aku pun buat muka impressed abis dan belek-belek hasil rungkaian aku itu, pastu ayah aku pesan lain kali handle benang nylon with care, supaya ianya nanti tak akan jadi kusut dan serabut lagi. Dari kejadian itu aku dapat satu pengajaran, sabar... kesabaran itu penting, kesabaran dan kecekalan mental yang tinggi dapat membuatkan seseorang itu boleh menyelesaikan sesuatu masalah yang rumit.

Kisah kedua pulak, pasai nak belajar macam mana nak buat ikatan simpul mati, dan medium latihannya ialah tali kasut yang dah tak nak dipakai kat kasut. Masa tu aku lepak jap kat rumah arwah Tok dan Tokwan aku. Arwah Tokwan aku ada tunjuk macam mana nak buat simpul mati, lepas tu dia rungkaikan balik, dan suruh aku cuba buat pulak. Pada masa tu aku berumur 6 atau 7 tahun camtu la, dan ntah kenapa aku masa tu memang geram tak reti nak buat simpul mati. Cuba punya cuba punya cuba, tak dapat. Ntah kenapa simpul mati ialah satu benda/task yang sangat confusing bagi aku pada waktu itu.
Tapi aku tak give up. Aku terus cuba buat simpul mati, nak bagi lagi senang (kononnya la) aku pi kat tiang-tiang pintu tingkap (rumah Tokwan dan Tok aku adalah rumah papan melayu tradisional ala-ala cerita melayu hitam putih, maka ada feature architecture ini) untuk praktis ikat tali pada salah satu tiang kecil tersebut. Lama jugak la, ada la kot sejam lebih... pusing punya pusing tali kasut tu, tarik sana tarik sini... srappp... dapat simpul mati, ehh?? ehhh??? "Jadi la Tokwan!! Dapat dahhh weeee"~ aku buat jakun... arwah Tokwan ngan Tok aku pun ketawa saja. Dari situ aku sudah dapat satu pengajaran, sabar dan terus cuba sampai dapat. Try and try until you succeed. Lepas tu aku belajar macam mana nak ikat simpul riben pulak, kejap je boleh paham macam mana nak buat simpul riben, asalkan dah reti dan paham apa itu simpul mati terlebih dahulu.

Sekian cerita zaman kanak-kanak riang aku dulu, mana yang baik sila ambil buat teladan, mana yang tak berapa baik silalah abaikan. Selamat berpuasa, dan selamat membuat (atau belajar membuat) ketupat nasi daun kelapa dan ketupat pulut daun palas. Bagi mereka yang baru nak belajar macam mana nak menganyam sarung ketupat tu, jangan mudah give up kalau sarung ketupat tu tak mau nak jadi, try and try again until you succeed, warisan melayu turun temurun tu, tak lengkap hari raya tanpa ketupat~ ^^

Jya matane koneko-tachi chan~ (=^w^=)

Tuesday, July 2, 2013

Personal Anime Review #5

Hey ya'll anime fans and otakus out there wherever you may be, it's anime review time again (been awhile since the last review, kinda busy with some workstuff and what not), so here are some 5 animovies and 5 anime series which I think are worth watching, or at least having some 'LoL' values for ya'll to make fun of (LoL). As usual I'm just gonna make a really short and simple review of each of these, don't wanna be a spoiler now (and also cuz i'm just too lazy to make long reviews)~ :p


Momo e no Tegami (movie)
more info & download here
Genre: Drama, Supernatural
Creator: Okiura Hiroyuki
Vintage: 2011
Type/length: animovie 
Personal rating: 8/10
* A letter to Momo, an unfinished letter wrote by Momo's father just before he passed away, saying "Dear Momo...", and that's all there is. Will she finally find out about what her father really had to say to her in the letter? Watch it, it's awesome. It sorta got that Ghibli's 'Spirited Away' feel to it ^^  



Tokyo Godfathers (movie)
more info & download here
Genre: Drama, Comedy, Adventure, Psychological
Creator: Satoshi Kon
Vintage: 2003
Type/length: animovie 
Personal rating: 8.5/10
* Okama (drag queen), oyaji (old man), joshikousei (highschool girl), to sutego akanbo (and a thrown away baby).... homeles, on the cold snowy streets of Tokyo. Oh my yare yare, what an unlikely merry combination this is, as each has a sad and epic story to share. 




Ookami Kodomo no Ame to Yuki (movie)
more info & download here

Genre: Drama, Romance, Supernatural, Myth 
Creator: Mamoru Hosoda
Vintage: 2012
Type/length: animovie 
Personal rating: 7.5/10
* Mindblown and jaw dropping, defying all the norms of humanity. Manwolf, really? Are you friggin' kidding me nippon? Lol... but really it's something new, daring, taboo breaking, and out of the ordinary.... very 2012 material it is~ hohoho~ 



Sword of the Stranger (movie)
more info & download here
Genre: Action, Adventure, Supernatural
Creator: BONES
Vintage: 2008
Type/length: animovie 
Personal rating: 8/10
* Blood, sword fight, bloody sword fight between Chinese and Japanese army all the way till the end... damn wickedly awesome lol


Blood: The Last Vampire (movie)
more info & download here
Genre: Action, Horror, Supernatural, Mystery, Thriller
Creator: Production I.G
Vintage: 2000
Type/length: animovie  + live action movie
Personal rating: 7.5/10
* Blood (as the title explains it), bloody sword fight (also as the title says), human massacre by mutated ugly vampires who try to take over humanity, and one school girl of mysterious origin - half human half vampy who will mercilessly slay those vamps one by one... you go girl, kill em before they lay eggs lol



Blood +
more info & download here
Genre: Action, Drama, Romance, Supernatural, Mystery 
Creator: Junichi Fujisaku
Vintage: 2005
Type/length: 50 episodes (completed)
Personal rating: 7.5/10
* Well basically this is like.... a soft romantic version/sequel to the animovie Blood: The last vampire, where Saiya (the girl with human+vamp blood) is less ruthless and more warmhearted. She gains support from her step family and long lost guardian from her distant past, in fighting the dreaded vamp clan lead by her evil twin sister. Oh yeah the OP and ED themes, and OST in this piece are awesome ^^ 


Kappa no Kaikata
more info & download here
Genre: Comedy, Supernatural
Creator: Yugo Ishikawa
Vintage: 2004
Type/length:  26 episodes (completed)
Personal rating: 7/10
* It's a make-believe short documentary series of how to raise your pet kappa. It's so damn ridiculous yet realistic you'd think it's actually logical.... creepy, but funny. If you like raising pets at home, you'd understand what I mean. 




Chi's Sweet Home
more info & download here
Genre: Comedy, Slice of life 
Creator: Kanata Konomi
Vintage: 2008
Type/length: 104 episodes (completed) + Chi's New Address (season 2)
Personal rating: 8/10
* Very easygoing, all age appropriate, cute and strangely addictive. If you like cats, I guarantee you'd love this continuous compilation of short 3 minute episodes of everyday kitty life... you can never, I mean really never get bored of this lil' kitty named Chi, nyaaa~ (=^w^=) 




Naruto SD: Rock Lee no Seishun Full-Power Ninden
more info & download here

Genre: Comedy, Action  
Creator: Masashi Kishimoto
Vintage: 2012
Type/length: 51 episodes (completed)
Personal rating: 7/10
* Oh Lee... everybody turned chibi, and everybody automatically lost their serious side of personality. Nothing is serious in this version of Naruto Shippuuden, it's almost like a troll to the original anime, but it's hilarious so yeah... kinda fun to watch ^^


Aku no Hana
more info & download here
Genre: Psychological, Drama 
Creator: Shuzo Oshimi
Vintage: 2013
Type/length: 13 episodes (completed)
Personal rating: 7.5/10
* It's kinda boring and slow at the beginning, but as it goes on it starts to have that mindblown WTH effect, which will leave you wondering what in the world is going on in the creator's head... lol. This is no kiddies stuff, highly psychological, suitable for those studying human psychology, school education and counseling. 


~Previous anime reviews~



Well that's all for now kiddies, watch out for my 6th anime review coming soon (in a few months from now I guess)~ :3

  As usual, here's another one of my home-made acoustic (guitar+vocal) anime song cover 'Michi - To you all (Aluto)', one of Naruto Shippuuden's early ending themes. NS has been reviewed in Personal Anime Review #1 ^^


Video has been purposely mirrored. Visual (clip) belongs to NS, audio belongs to me, and the original song belongs to Aluto.

Jya mata ne koneko tachi chan~ (=^w^=) 
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...