Click Me Plzzzz

Wednesday, October 30, 2013

Jom try buat ni pulak: Tamagoyaki

Salam ceria Rabu malam Khamis buat para readersku yang comei-comei sekalian, diharapkan anda semua sedang sihat sejahtera di sana~  

(ノ´ヮ´)ノ*:・゚✧

Okies, entry kali ini pasal makanan, makanan Jepun yang bernama Tamagoyaki, iaitu Japanese rolled omelet. Tamagoyaki ni selalu jugak la muncul dalam kebanyakan anime, yang mana ianya selalu dijadikan bekalan dalam bento~  (* >ω<)

My tamagoyaki (with seaweed added), buat makan tengahari dengan nasik :3

~Bahan-bahan tamagoyaki versi aku~

telur ayam - 2 biji
susu (dalam bentuk cecair, bukan serbuk) - 1 sudu besar
serbuk Maggi secukup rasa  - secubit
seaweed kering - 3 keping (7cm x 3cm)
minyak kelapa sawit (untuk disapukan pada pan) - 1 sudu besar 


~How to make it, according to Taro-san~


Walaupun bahan-bahan yang aku guna untuk buat tamagoyaki adalah berbeza sikit dari yang dalam video Taro-san kat atas ni, cara aku bikin tamagoyaki dan peralatan dapur yang aku guna adalah hampir sama dengan Taro-san. Aku beli tamagoyaki pan yang berbentuk segiempat tepat dari The Store, hampir sama dengan rupa tamagoyaki pan dalam video kat atas ni. Aku apply minyak pada pan guna sudu jer, nak lebih sekata boleh guna kain muslin, pakai chopsticks besi atau kayu ^^ 

Macam mana nak buat bagi jadi bentuk heart-shaped tu pulak? Macam ni haa... senang jer teknik potong dia, ikut tutorial aku kat bawah nih :D

Dou? Kantan desho? (Amacam? Senang bukan?). Wokeh, selamat mencuba minna san~

Ganbatte ne~ ヾ(@^▽^@)ノ


Jya matane koneko-tachi chan~ (=^w^=) 

Monday, October 28, 2013

Epitome of Annoyance

Warning: This is an EPIC RANT. If you are currently enjoying a delicious meal while reading this post, I suggest you finish your meal first before you continue reading..... (ノ#-_-)ノ

pic. trollface credits to pakcik google...

 Menurut firasat serta pendapat anda, perangai manusia manakah di antara berikut yang membuatkan anda rasa paling layak untuk menerima penerajang barang sedas dua dari anda???


 (ノಠ益ಠ)ノ彡┻━┻ 
(icon baling meja sampai terbalik)


1) Semasa anda sedang makan, ada manusia yang selambe derk aje dok korek hidung dengan asyiknyer kat depan anda tanpa rasa segan mahupun silu... arghh tidakkk!!
( /)u(\ )

2) Semasa anda sedang melepak atau membuat kerja, ada manusia kat sebelah yang sedang makan dengan bisingnya, yang mana bunyi bising itu terhasil dari aktiviti mengunyah, menggigit, dan menelan makanan. Bunyi-bunyian itu selalunya berbentuk seperti: *ngecik ngecik, krup krup, slurp, glug glug... dan bunyi gigi berlaga... arghh tidakkk!! (; ̄д ̄)

3) Semasa anda sedang melepak atau membuat kerja, ada manusia yang sedang makan tidak jauh dari anda sambil rancak berbual dan berkata-kata sehingga makanan yang berada di dalam mulutnya seakan-akan tempias terhambur keluar, dan mengenai anda.... arghh tidakkk!! ( /)u(\ )

4) Buat sampah dan semak cukup pandai, tapi bila masuk bab cuci dan kemas sampah sendiri cam boddo pulak tetiba.... arghh tidakkk!! (´・益・`*)

5) Lebih buruk lagi kalau manusia-manusia yang berperangai tak semenggah dan super annoying macam nih berjantina perempuan..... arghh tidakkk!! (」゜ロ゜)」

6) Dan apabila anda menegur agar mereka memperelokkan perangai mereka supaya kelihatan lebih sopan dan bertamadun, mereka samada akan melenting atau buat derk aje, dan terus berperangai ala cavemen/cavewomen... arghh tidakkk!! ( /)u(\ )

7 - ) *Sila isikan sendiri di ruangan komen....................


Sekian dulu ranting aku setakat ini, matane koneko-tachi chaaaan!!! 
( =①ω①=)

Sunday, October 20, 2013

Awan Sembilan sekarang yang sudah agak "Kelaut"...

Salam ceria Ahad buat rakan-rakan readersku yang bermacam ragam sekalian, semua sihat? Kat tempat korang tengah dok hujan ka cerah? Kat sini tengah hujan, jadi aku menaip sambil sekali sekala mengerling hujan yang sedang renyai-renyai turun membasahi persekitaran halaman rumahku yang menghijau... ヽ( ´¬`)ノ

So apakehal dengan tajuk entry kali nih? Awan Sembilan? Kelaut? Apa kaitan???

Pic. ceklat "kelaud nine" mini yang dirembat dari pakcik google image

Tengok picture kat atas, mewah dengan kekacang... langsung tak macam rupa Awan 9 mini candy bar yang aku baru makan tengahari tadi selepas lunch. Dah lama aku tak makan ceklat nih, kalo tak silap last time aku makan Awan 9 ialah pada zaman aku study kat uni dulu. Masa aku kat sekolah dulu memang agak selalu la aku ngap ceklat nih, dan masa tu aku ingat lagi, jumlah kekacang yang ada di dalam setiap mini candy bar tu agak padat, sama rupa macam dalam gambar yang kat atas nih. Memang marvelouslah ceklat nih pada ketika itu... tapi sekarang, dah macam tak ada langsung kacangnya... sekadar serpihan-serpihan halus yang sangat jarang susunannya kat bahagian caramel candy bar tu... ohhh, sungguh hiba perasaan aku dikala menggigit dan mengunyah kelaud nine zaman sekarang yang sudah agak kelaut... (T▽T) 

Adakah aku yang kurang bernasib baik kerana dapat kelaud nine yang tak best kali ni, atau memang zaman sekarang ni ceklat nih dah bertukar ratio kacang-caramel-marshmallow-chocolate dia? Korang suka makan ceklat ni tak?

~(=`ω´=)~

Oklah, setakat ini dulu ranting aku setakat ini, sekadar curi-curi masa mengenang zaman silam yang mana produk makanan adalah lebih mewah bahan-bahannya dan juga berpatutan dengan harganya. 


Jya matane koneko-tachi chan~ (=^w^=)

Tuesday, October 15, 2013

Keputusan Pemenang Contest GA #1: Isi Buih Kata Komik!!!

Salam ceria AidilAdha buat semua readersku yang comei-comei sekalian!! Hari ini hari Raya Korban, jadi diharapkan semuanya sedang ceria dan bahagia kat sana, di mana jua anda berada, tidak kiralah samada yang tengah bercuti ataupun yang sedang bertugas di perantauan! ^^

Okeh, kehadapan saudara serta saudari semua yang disayangi dan dihormati sekalian, berikut adalah keputusan para pemenang seramai tiga orang dengan entry terbaik bagi Contest GA #1: Isi Buih Kata Komik!!!, yang telah dianjurkan oleh blog ini pada 21 Sept. 2013 dan telah berakhir pada 12 Oct. 2013.

~BAIKLAAAH~ 

 O(≧∇≦)O

Tiga tempat untuk para pemenang dengan entry dialog terbaik jatuh kepada...,


V

V

V

V

v


 ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Seterusnya...,


~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
And last but not least...,


~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Sekian, TAHNIAH dan OMEDETO GOZAIMASU aku ucapkan kepada para pemenang dalam contest aku yang pertama nih, dan GAZILLION TERIMA KASIH / ARIGATOU GOZAIMASU aku ucapkan kepada semua peserta yang telah menjayakan contest ini dengan begitu sporting sekali!! Entry korang semua menghiburkan dan telah membuat aku tersengih sorang-sorang tahu?!! ヽ(*≧ω≦)ノ

Okeh, kepada 3 pemenang yang comei sekalian, email address aku adalah yehaa04@yahoo.com, mohon anda semua emailkan aku email address paypal korang (untuk claim hadiah wang tunai RM10 dari aku) dan juga no.h/p korang (untuk claim hadiah topup mobile RM10 dari co-sponsor, P#eonix). Lepas korang dah email aku nanti, mohon lapor diri dengan memberi komen di entry ini dengan menggunakan id blogger berdaftar korang ^^ 


Sekian dulu buat kali ini, terima kasih sekali lagi aku ucapkan!! Ada peluang dan rezeki nanti aku buat contest GA #2 pulak, silalah join lagi yer!!! XD


)))Selamat Hari Raya Haji 2013(((

Jya mata ne, koneko-tachi chan~ (=^w^=)
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...