Click Me Plzzzz

Friday, November 22, 2013

Back from "Merendekking" - UPDATED ^^

Salam ceria petang Jumaat buat readersku yang totemo kawaii sekalian, miss meh? meheheee~ XD

Yoshhh, I'm back from "merendekking" @ jalan-jalan around somewhere for the past 5 days with mah sis, been fun and quite tiring, sana kekadang hujan kekadang cerah... 

View of Malacca city from Equatorial Hotel, Bandar Hilir.
View of Malacca city from Equatorial Hotel, Bandar Hilir.
View of Malacca straits, from Holiday Inn level 2.
View of Malacca straits, from Holiday Inn level 2.
View of Malacca straits, from Holiday Inn level 2.
Holiday Inn, Malacca... level 2.
View of the Jetty, from Holiday Inn level 2.
Jonker Walk (Chinatown), Malacca.
Jonker Walk (Chinatown), Malacca. 
Jonker Walk (Chinatown), Malacca.
Jonker Walk (Chinatown), Malacca.
Jonker Walk (Chinatown), Malacca.
Jumbo Art Store, Jonker Walk (Chinatown), Malacca.
Jonker Walk (Chinatown), Malacca.
Jumbo Art Store, Jonker Walk (Chinatown), Malacca.
Jumbo Art Store, Jonker Walk (Chinatown), Malacca.
Jumbo Art Store, Jonker Walk (Chinatown), Malacca.
Malacca river, near Jonker Walk area.
Malacca river, near Jonker Walk area.
Daiso Japan shop in Mahkota Parade, Malacca.
Daiso Japan shop in Mahkota Parade, Malacca.

Wokeh, entry sudah di-update-kan dengan caption pada setiap gambar ^^ 
Melaka, memang sebuah bandar yang bersih, cantik dan bersejarah. Sepanjang aku ronda-ronda sekitar Dataran Pahlawan, Mahkota Parade, dan Jonker Walk, memang agak susah nak tertengok sampah tersadai kat mana-mana, dan sungainya juga bersih lagi menawan. Patutlah ada member aku cakap, Melaka ialah bandar yang tercantik dan terbersih di Malaysia. Now I can see why, me likeyyy~

°˖ ✧◝(○ ヮ ○)◜✧˖ °

Jya matane, koneko-tachi chan~ (=^w^=) 

Monday, November 11, 2013

Friends of Benefit versi Haiwan...

Yeah...

pic source: greenbuzzz.net via google image search

Animals do it too... they have friends of benefit, to use as stepping stones, literally...



Do not underestimate the intelligence of the... PYGMY GOAT!!! 

(・`ェ´・)つ

Check your 'friend list', ada tak yang perangai lebih kurang macam si kambing pygmy nih? Kalau ada tu, dorang ni mesti dari keturunan yang jenis malas nak mandi... kikikikikiii~


Jya matane, koneko-tachi chan~ (=^w^=)

Sunday, November 10, 2013

Segmen #Listing Your URL blog

Salam ceria pagi Ahad buat semua readersku yang kawaii ^^ 

So... dah agak lama aku tak join apa-apa segmen blogger, and so kali ni aku terpanggil untuk join segmen yang ringkas lagi mudah ni, ngam-ngam tarikhnya tamat hari ni... ahahaha, maniaukana?? (sempat ka ha??) ("^_^)....

http://botak-gambus.blogspot.com/2013/11/segmen-listing-your-url-blog.html
Klik banner ni, tau la korang segmen ni pasai apa, heheh ^^


Jya matane, koneko-tachi chan~ (=^w^=)

Tuesday, November 5, 2013

TEKNOLOGI - Memudahkan yang BAIK mahupun yang BURUK...

...maka pilihlah yang BAIK ^^

Salam ceria Awal Muharram buat rakan-rakan readersku yang budiman sekalian~ Minna genki desu ka? Ashita wa yasumi? (Semua sihat ka? Esok korang cuti?) ^^

Baiklah, entry kali ni, kita sembang-sembang ringan pasal teknologi smartphone serta adik beradiknya si android dan bukan android. Dikala zaman canggih manggih sekarang ni, ramai orang dari pelbagai golongan masyarakat dan usia rata-ratanya mempunyai telefon pintar, samada dari brand Samsung, Sony, BlackBerry, Nokia, Motorola, HTC atau mana-mana brand lain yang turut ada di pasaran. Ini adalah kerana telefon pintar sudahpun menjadi suatu device yang affordable dan jauh lebih murah berbanding zaman ianya mula diperkenalkan beberapa tahun yang lepas. Kalau dulu harganya main ribu-riban, sekarang bawah RM400 pun sudah boleh dapat yang elok dan memuaskan. Well, itulah perkembangan teknologi telekomunikasi yang digabungkan dengan dunia IT yang melibatkan rangkaian internet serta perkomputeran. Your smartphone is basically a mini computer, don't let it outsmart you though. Always make sure you disable data transfer after purchase, kalau memang tak nak internet dataplan. Kalau tak buat ni, memang diam-diam bil mencanak naik, atau prepaid boleh jap je kering di luar kesedaran korang hehehe... ԅ(≖‿≖ԅ)

Screenshot of my Sony Xperia M
Okies, aku boleh dok cakap pasal smartphone ni sebab bebaru nih aku beli smartphone baru, gara-gara smartphone lama aku (ada la sempat pakai selama lebih 2 tahun) terjatuh atas lantai marmar dan mengalami sedikit keretakan dalaman pada bahagian dalam skrin, justeru itu ianya terus mogok dan takmau respon apa-apa lagi pada sentuhan skrin. Tu lah, sapa suruh aku malas nak pakaikan dia protection casing kan? Padan la dia nak merajuk teruk dengan aku, kalau aku nak hantar repair dan ganti hardware dia ni, mau beratus jugak kena, maka dengan itu aku decide untuk beli model smartphone yang lebih terkini saja, iaitu Sony Xperia M, dengan harga RM750. Ya, aku memang suka brand Sony, sejak dari zaman dia belum separate dengan Ericsson lagi. Model lama aku tu Sony Ericsson Xperia Neo HD, yang sekarang sedang tidur lena di dalam laci meja bilik aku, setelah gigih berkhidmat selama lebih 2 tahun, tanpa protection casing. Oohhh, jahilnya aku yang dahulu, tidak menjaga kebajikan smartphone aku dengan sebaik-baiknya. Aku yang dahulu itu malas nak pakaikan casing sebab ianya akan sedikit menyukarkan aku untuk simpan smartphone dalam poket seluar atau sweater.

Berbalik pada diskusi berkenaan teknologi smartphone, teknologi ini membuatkan kita, manusia, senang untuk mendapat ekses kepada banyak maklumat, yang merangkumi perkara baik, dan juga perkara buruk, perkara-perkara yang boleh menambahkan pahala, dan juga dosa, dengan sekelip mata. Semuanya bergantung pada diri kita sendiri, pilihan diri kita sendiri, bukan orang lain. Pilih yang baik, dapatlah kebaikan. Pilih yang buruk, dapatlah keburukan. Aku merujuk pada smartphone applications, yakni apps. Sebaik saja aku beli smartphone baru, aku akan connect dia ke internet, dan terus hit icon Google Play Store, untuk cari Top Free Apps yang awesome dalam kategori Books & Reference, Communication, dan Health & Fitness.


Kat atas ni, antara apps yang aku paling suka dan anggap ianya marvelous, iQuran Lite. Satu app yang menyediakan paparan ayat suci Al-Quran berserta tafsiran dalam bahasa Inggeris, yang turut membolehkan kita mendengar dan download audio bacaan setiap ayat dari Qari: Sheikh Husary, secara percuma. Bukan setakat itu saja, info hukum Tajweed secara asas pun ada dalam app ni, memang cukup rugi kalau tak download dan install app ni. Hebat kan? Dah siap install tu, rajin-rajin la guna, amalkan setiap hari, feed your soul nutritiously... (▰˘◡˘▰)

Tak clear? - Right click, pastu pilih Open link in new tab...

Baiklah, setakat ini saja perkongsian finding aku untuk entry kali ini, diharapkan ianya dapat memberi manfaat buat semua kaum muslimin serta muslimat sekalian yang masih belum kenal app yang marvelous ni~ (*^▽^*)

~Sekian, salam Maal Hijrah~
 
Jya matane koneko-tachi chan~ (=^w^=) 
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...