Click Me Plzzzz

Wednesday, December 25, 2013

Jom try buat ni - Eggy Asparagus

Salam ceria buat para readersku yang comei dan riang bagaikan riang-riang belaka? Ada yang sedang bercuti dan bergembira sambil menyanyikan lagu Jingle Bells? (*^▽^*)ノ”

Baiklah, entry pasal makanan datang lagiii... dengan menu kali ini: Eggy Asparagus, yang mana idea asalnya datang dari Nigella, dari siri rancangan masakannya yang berjudul: Nigella Bites 

My version of Eggy Asparagus (nama tu bikin sendiri jer) ^^

Kalau korang suka makan telur ayam lembik atau masak suku, aku rasa korang mesti suka dengan dish ini, tapi kalau korang tak suka makan sayur rebus atau asparagus, well, too bad... you're missing on something so good~ (。・ω・。)~

~Bahan-bahan~

telur ayam - 1 biji
asparagus hijau - 5 batang
minyak zaitun - 1 sudu teh
garam - 1 sudu teh
serbuk lada putih - secubit
air - 4 cawan (untuk merebus) + 4 cawan (untuk sejukkan)
ketulan ais - secukupnya

*Cara-cara:

1. Rebus asparagus: Masukkan air ke dalam periuk kecil dan panaskan air sehingga mendidih. Tuangkan satu sudu teh minyak zaitun ke dalam air yang sedang mendidih tu bersama satu sudu teh garam, dan kacaukan. Masukkan asparagus dan rebus selama lebih kurang 2 hingga 3 minit. 
2. Sediakan semangkuk air ais (slurry ice), keluarkan asparagus dari air yang mendidih tadi dan rendamkannya pula ke dalam air ais yang telah disediakan tadi. *Proses ini dipanggil blanching, yang mana aktiviti rapid-cooling ini akan membuatkan sayur rebus menjadi lebih rangup, sedap dan nampak ceria dengan warna asalnya.
3. Rebus telur ayam: Masukkan air ke dalam periuk kecil dan panaskan air sehingga mendidih. Masukkan sebiji telur ayam dan biarkan ia merebus selama 3 minit. Angkat dan masukkan telur ayam rebus itu ke dalam air ais untuk sejukkannya. Potong bahagian atas (1/3 dari atas) dengan pisau yang tajam secara berhati-hati. Dirikan telur ayam tersebut dengan bantuan apa-apa peralatan atau perkakas, dan taburkan secubit lada putih ke atas telur ayam.
4. Hidangkan seperti di dalam gambarajah di bawah. Eggy Asparagus untuk satu orang makan, siapppp~ ( ノ^ω^)ノ゚



Kalau suka cheese, boleh letakkan sedikit cheddar atau cream cheese~
Selamat mencuba okies? Oishii yo~ (Sedap tahu~)


( ´ ▽ ` )ノ


Jya mata ne, koneko-tachi chan~ ( =^w^= )

Thursday, December 19, 2013

Pada Suatu Petang yang Nyaman...



Sedang aku menyiram bunga-bunga di halaman rumahku yang aman damai... aku melihat sang orkid riang menyerikan suasana...




Oh... baguslah semuanya kelihatan ceria...




*
*
*


*
*
*



Apa?? Apa yang membuatkan aku tiba-tiba menunjukkan sebuah ekspressi yang tidak menyenangkan sebegitu rupa??? Apa yang sedang bermain di fikiranku di saat itu???


*
*
*



*
*
*


*
*
*
*
*
*
*
*
*
*



*
*
*

Damn you wild imagination!! Itu pokok orkid ok??! O.R.C.H.I.D!!! 

 (」゜ロ゜)」


~LOL~


Jya matane, koneko-tachi chan~ ( =^w^= )

Thursday, December 12, 2013

Cara Otroman VS Cara Aku

Source: www.ign.com, via google image

*

*

*

*

*

Source: www.badmovies.org, via google image

*

*

*

*

*

RAKSASA??? ( *0A0* )

*

*

*

*

*

Aku BAKOR aje... literally... LOL!!! XD



(*≧▽≦)ノシ))



Sodap dibakar, bakar pon sodap... guna dawai grill Jepun comei yang dibeli di Daiso (Japanese Shop), RM5 aje harga sekeping dawai grill ni... bakar di atas pasu bunga yang diisi arang, sabut kelapa yang kering, kayu dan kertas, kendian grill raksasa udang lipan (Mantis Shrimp) ni sambil dikipas-kipas macam bakar satey... seriously ini adalah cara grill paling sempoi bagi aku (tapi berasap sikit la, sapa yang tak tahan asap, pi main jauh-jauh), boleh juga grill macam-macam benda best yang lain seperti jagung, ayam, daging, ikan, cendawan, asparagus, dan lain-lain jenis makanan~ Tanoshikatta desu, to oishikatta mong~ (Menghiburkan, dan sedap tau~) XD


Jya mata ne, koneko-tachi chan~ ( =^w^= ) 

Monday, December 9, 2013

Personal Anime Review #6

Salam and konnichiwa minna-san~

Hai' haaai' tis anime review time again, and this time I'm gonna make short reviews on 10 selected animated films from Studio Ghibli Production. Studio Ghibli, lead by Hayao Miyazaki sensei, is a highly renowned Japanese animation production house, founded in 1985 by Hayao Miyazaki and Isao Takahata, two of the best animation creators. For more info on Studio Ghibli, visit GhibliWorld.com ^^


Spirited Away
Info & download here
Genre: Action, Supernatural, Adventure, Fantasy, Horror, Magic, Romance, Mystery 
Creator: Hayao Miyazaki
Vintage: 2001
Type/length: animovie 

Personal rating: 9/10

* Awesome and memorable, to the extent where some of the scenes and sound may penetrate your dreams and subconsciousness. This award-winning, best picture masterpiece is the very reason that actually got me totally hooked with Studio Ghibli collection sometime in 2004, back when I was in my fourth semester doing my bachelor's degree :3


My Neighbor Totoro  
Info & download here
Genre: Adventure, Supernatural, Mystery 
Creator: Hayao Miyazaki
Vintage: 1988
Type/length: animovie 

Personal rating: 8.5/10

* Totoro, the famous catlike creature, has become the mascot of Studio Ghibli itself. Despite the cuteness, fluffy-ness, and charming environment  of this whole story, there is actually a 'dark side' of this folklore legend. One can choose not to believe the dark, gory and sad side of this story, just take the animovie as it is presented in Studio Ghibli. Minna bujide yokatta (everyone is safe, thank goodness) :3


Howl's Moving Castle
Info & download here
Genre: Adventure, Fantasy, Romance, Supernatural
Creator: Hayao Miyazaki
Vintage: 2004
Type/length: animovie 

Personal rating: 8.5/10 

* Howl's Moving Castle is based on a fantasy novel, written by British author Diana Wynne Jones, first published in 1986 by Greenwillow Books of New York. I still haven't gotten the chance to read the novel yet, but I think Studio Ghibli has splendidly animated this story into a superb masterpiece :D 


Princess Mononoke 
Info & download here
Genre: Fantasy, Supernatural, Romance 
Creator: Hayao Miyazaki
Vintage: 1997
Type/length: animovie 

Personal rating: 9/10

* One of my favorite Ghibli animovies, Mononoke Hime! The tenacious wolf princess goes all out protecting her wolf tribe and the sacred forest against industrialization and human greed. A very inspiring masterpiece, a must watch Ghibli film indeed~ :D


Nausicaa of the Valley of the Wind
Info & download here
Genre: Adventure, Fantasy, Drama, Science Fiction 
Creator: Hayao Miyazaki
Vintage: 1984
Type/length: animovie 

Personal rating: 8.5/10

* Nausicaa is one of the earlier Ghibli films that got my respect. The theme is rather futuristic where pollution on the earth has gotten out of hand, and many oddly creatures exist in the highly affected areas where humankind used to roam. A must watch masterpiece, grab your popcorn and soft drinks peeps~ XD 


The Cat Returns 
Info & download here
Genre: Adventure, Fantasy, Supernatural, Mystery, Romance 
Creator: Hiroyuki Morita
Vintage: 2002
Type/length: animovie 

Personal rating: 8/10

* A charming Ghibli film for cat lovers, those who adore cats and Japanese animation, this animovie is made especially for you! If there is such a place as Cat Kingdom, I would very much like to pay a visit!! Nyaaa~ X3 


Only Yesterday 
Info & download here
Genre: Drama, Slice of Life, Romance 
Creator: Isao Takahata
Vintage: 1991
Type/length: animovie 

Personal rating: 8/10

* As expected of Isao Takahata, this film is more reality-based and rather close to the everyday life of most of us. How many of you still remember your silly yet innocent primary school days as if they were only yesterday? I bet most of us do, be it sad or happy. Watching this film made me feel like watching a very interesting documentary of the Japanese country life, where agriculture plays an important role in the development of a sustainable country. Watch it, you'll get what I mean ^^ 


Ponyo on the Cliff by the Sea
Info & download here
Genre: Fantasy, Adventure, Supernatural, Romance 
Creator: Hayao Miyazaki
Vintage: 2008
Type/length: animovie 

Personal rating: 8/10

* A twist of The Little Mermaid, in a sense. It's a charming story of innocent puppy love and admiration of a little juvenile female fish towards a little boy by the sea. It's just overwhelmingly cute and charming, a pleasant story to watch with the whole family and friends :3


The Borrower Arrietty 
Info & download here
Genre: Adventure, Supernatural, Romance 
Creator: Hiromasa Yonebayashi
Vintage: 2010
Type/length: animovie 

Personal rating: 7.5/10

* Little people, literally. They're not thieves, they're "borrowers". They sneak into your kitchen in the middle of the dead night like mice, neatly "borrowing" some sugar cubes, spices, some flour, only in small amounts, so the house owners won't realize any changes occurring around the house. As expected of a Ghibli production, there is bound to be some sort of a romantic spark between the characters, even though it seems almost utterly impossible. 


Tales from EarthSea 
Info & download here
Genre: Adventure, Fantasy, Supernatural, Romance 
Creator: Goro Miyazaki 
Vintage: 2006
Type/length: animovie 

Personal rating: 8/10

* Yes, Hayao Miyazaki sensei has a son, Goro Miyazaki, to carry his awesome legacy, along with his other awesome crew members of Studio Ghibli. The starting of this animovie is somewhat filled with confusing mixed emotions, but as you continue watching this masterpiece, you'll be drawn to know the ending of this fantasy folklore with a Mayan + European middle-ages setting.   

Full list of Studio Ghibli's animovie collection HERE ^^


~Previous anime reviews~ 


And, here's my short cover (amateur and humble piano cover attempt) of Spirited Away's soundtrack. I just played it according to my own liking (hentam ajer ler), LoL, well enjoy anyways ne minna-san~ XD


*Watch this on youtube via this link*

Till then, watch out for my next anime review post, on Personal Anime Review #7!! X3

Jya mata ne, koneko-tachi chan~ (=^w^=)

Thursday, December 5, 2013

ADRIANNA SYAZ FIRST GIVEAWAY

Salam petang Khamis buat readersku yang budiman sekalian, semua ok? ^^

Okeh, sekarang tengah mood join GA dan segmen member bloggers, rasa cambest dan meriah jer diorang nih, maka aku pun terpanggil nak join kasi tambah meriah lagi segmen dan GA mereka nih :D

Kali ni nak kasi meriah segmen GA Adrianna Syaz, seorang blogger cun dari Melaka, yang suka tengok hujan dan apa-apa yang berkaitan dengan hujan. Beliau juga suka dan pandai buat kek dan cupcake (boleh tempah kek, cupcake dan sugar cookies dari beliau), suka tanam pokok bunga, dan juga suka melukis dan mewarna apabila datangnya mood untuk menconteng-conteng. Beliau ini adalah seorang gadis yang baik, berbakat, peramah, comel dan berbudi bahasa (amboi-amboi)~ XP

http://summerkisseswinterrain.blogspot.com/2013/12/adrianna-syaz-first-giveaway.html
Klik pada banner ni untuk ke entry GA beliau :D

GA ni bermula pada 4 Dis 2013, dan akan berlangsung selama seminggu, so tamatnya pada 11 Dis 2013. Banyak hadiah comei-comei yang ada untuk di"Give-Away"kan, so apa lagi, pergi ler jenguk~ :D

Okeh, ni pulak gambar yang berkaitan dengan hujan, dari aku, untuk memenuhi syarat penyertaan GA ini~ XD

Hai', kono shashin de ii kana? (Nah, ok ka dengan gambar ini?) X3

(人´∀`*)

Jya mata ne, koneko-tachi chan~ ( =^w^= )

Monday, December 2, 2013

Segmen Aku Blogger Malaysia

Salam ceria Isnin buat semua readersku yang kawaii sekalian ^^

Sebagai entry pertama untuk bulan December tahun ni, aku telah memutuskan untuk join segmen blogger, iaitu Segmen Aku Blogger Malaysia yang dianjurkan oleh saudara Boe di blognya, BotakGambus ^^ 

Klik pada banner untuk ke entry blog penganjur segmen ini

Jom ramai-ramai rakyat Malaysia memeriahkan segmen nih :D

Sedikit pesanan humanitarian dari aku untuk semua warga Malaysia, sekarang ni musim angin Timur Laut tengah bertiup agak kencang (Tengkujuh), dan negeri-negeri di kawasan Pantai Timur Semenanjung Malaysia tengah banjir, maka berhati-hatilah sentiasa agar tidak ditimpa apa-apa perkara yang tidak diingini, lebih-lebih lagi pada musim cuti sekolah ini. Jaga diri dan keluarga masing-masing okies, jiran-jiran pun tolong tengok-tengokkan juga~ ^^

“ヽ(´▽`)ノ”

~Kiyyotsukete ne, minna (Berhati-hati ya, semua)~

Jya mata ne, koneko-tachi chan~ (=^w^=)
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...