Click Me Plzzzz

Monday, January 6, 2014

Hey hey, Dua Ribu Empat Belas~

Hey hey minna-san~ 

Salam ceria 2014 buat para readersku yang setia dan comei sekalian... aku harap semua sedang sihat walafiat dan baik-baik saja di sana, aku tengah sakit tekak sikit, dan agak down mood aku since 2 weeks ago cause' my internet connection sux as hell, TM kata area Utara Semenanjung dan Borneo sememangnya sedang mengalami masalah gangguan sambungan internet dan sedang dibaiki, maka para pengguna sekalian diharap bersabar... rumah aku pakai streamyx wifi, kekadang dia baik kekadang dia sangat la gedix, sejibique maciam chipsmore. Well, that's "Happy New Year 2014" for me, lol... sekarang dia tengah behave sikit, so I'm just gonna make this entry a simple one ne~

Now I'm not gonna start blabbering about new year's resolutions and all those related, new year's resolutions are sooo overrated. Not that I don't have any, I just prefer to keep them hidden in my brain cells. Hi-mi-tsu de-su (Rah-si-a ye)~ (︶ω︶)

pic. source: quotes.answers.com via google image search

So last Friday afternoon I went to JPJ to renew my driving license, and for the first time I have witnessed gila ramai orang datang untuk renew their road tax and driving license, full house yow... sebelum-sebelum ni lengang je JPJ, tahun ni ada perubahan skop tugas ka?... pejabat pos dah tak offer service untuk renew road tax mungkin? Hohoo... so, aku pun berdiri dan menunggu giliran nombor aku naik... lepas dekat sejam berdiri, ada seat kosong, aku pun gi ler duduk sambil blog-walking and layan pocket manga, sambung Shingeki no Kyojin via my Sony Xperia M. Ohsem jugak JPJ ni, ada wifi free, hohoo, cuma kopi je takde (hahah amboy ngengada ka apa, ni bukan kopitiam wei... lol). Nasib baik time tu aku agak tengah free, takde nak kena terkejar-kejar masa, license aku pulak expires on Monday, which is today, so better settle this on Friday tu jugak. Bila number giliran aku dah naik, aku pun pergi ke kaunter yang berkenaan and did what I had to do to get my driving license renewed for another 3 years. Agak sedikit rasa "Ooh noesss..." bila staff JPJ tu cakap "Maaf la tak boleh nak terus print sekarang, cik kena datang semula esok untuk amik lesen", aku pun jawab "Oh... saya kena amik nombor lain tak nanti? Saya datang Isnin la sebab esok saya ada hal, lesen saya expire Isnin ni", dan staff tu reply, "Tak perlu amik nombor lain dah nanti, cik cakap ja kat kaunter depan tu, kata nak amik lesen. Mai Isnin ni pun takpa", maka aku pun jawab, "Ok, terima kasih". 

So hari ni, Isnin, aku pun pergi JPJ lagi untuk amik je lesen baru aku yang dah siap tu. Seperti yang dijanjikan, memang tak perlu amik number baru dan terus bagitau kat kaunter luar saja, terus staff kat luar tu carikan lesen baru aku. Bila aku nampak dan pegang je lesen baru aku tu, my first impression was, aku rasa macam sekarang ni aku ada 2 kad pengenalan. Apasal rupa lesen memandu yang baru ni macam rupa kad pengenalan? Tebal, keras dan gambar kita discan terus ke lesen memandu, membuatkan gambar aku jadi blurryyy... wargh, aku ingatkan diorang nak terus guna picture passport yang aku gi print bagi jadi saiz gambar untuk lesen memandu dan lekatkan kat lesen baru tu, lepas tu laminate, baru la clear picture aku tu... wargh... maybe this new system is for the sake of better security, dah tak main tampal & laminate lagi dah. So, now I'm gonna have to deal with a new driving license with a blurry picture for another 3 years (and 4 months). Haha... well there's a plus point to this new system, and that is, the next expiration date. Sistem ini menentukan yang tarikh luput bagi lesen memandu nanti akan jatuh pada tarikh lahir kita (nak bagi orang senang ingat kot?), maka dengan ini aku dapat masa extra 4 bulan for my next renewal of driving license, aku bayar untuk 3 tahun, dan aku dapat 3 tahun 4 bulan... wehuu~ alhamdulillah, syukran (〜 ̄▽ ̄)〜


So, Happy 2014 gaiz... best of luck in everything good ya gaiz do ^^ 

Jya mata ne, koneko-tachi chan~ ( =^w^= )

33 comments:

  1. Assalammualaikum plain..hey hey hey hey,,slmt thn baru diucapkn tuk plain..ok tu ada jgk lesen ni plain..sya apa lesen pun xde ni.hehe..arap driver je bwk kehulu hilir ni.ngeh2..gayat la nk drive sendri..oo..lesen skrg mcm ic eh..tak tau plak ni.tgh keje ni..crik masa bw2 jap.hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. W'slm yana~ hey hey~ X3
      oh... cuak eh driving? kalo naik basikal rasa mcm mana? kalau dengan basikal ok, ada harapan utk jadi berani dengan moto dan seterusnya kereta ^^
      dulu masa zaman study, basikal mmg jadi teman sejati ai ^^

      Delete
  2. Lesen guna kad tebal tu dr tahun lepas lg.
    Masa aku renew lesen, beberapa minggu lepas tu dia perkenalkan sistem baru ni...
    Maka, lesen aku masih lagi kad kertas laminate dgn gambar ala2 muka mamat kena tuduh meraba dlm lrt yg sesak...
    Dan aku kena pakai lesen 'lama' tu sampai tahun 2016 rasanya...

    ReplyDelete
    Replies
    1. gambar ala2 muka mamat pervert? adess, aku kan bila nak gi kedai photo utk tangkap pic passport, aku akn practice reaksi muka skema/profesional dulu dpn cermin, lps tu memorize that expression, supaya passport pic aku akan kelihatan ok... take my advise cero, setiap org mesti ada reaksi muka profesional masing2... heheh ^^

      Delete
  3. jpj seluruh malaysia memang sesak since dah tak boleh renew lesen di pejabat pos.
    btw, happy new year!

    ReplyDelete
    Replies
    1. aah, thought so ne... huhuu well now jpj staff will not have much free time as before, hohoo... happy new year mira~ ;3

      Delete
  4. aku rasa aku batch terakhir pakai lesen laminate tu..

    some how aku ras lesen dan IC laminate dulu2 lagi tahan lama berbanding yang kad keras baru bercip yang kekononnya pintar ni..

    btw, JPJ guna sistem baru dari SIKAP ke mySIKAP yang kononnya lagi efisyen tapi sebenarnya baru beta je, tapi bukan main nak implemen dengan sistem yang tak stabil tu..sebab tu ramai menunggu berjam2 beratur..

    #kartunster

    ReplyDelete
  5. owh..cool, dah dapat lesen yang bentuk baru tu ek..i've seen my fren punya...lawa gak laa..hehehe

    Regards,
    -Strider-

    ReplyDelete
    Replies
    1. suka yg versi laminate tu lagi huhuu~

      Delete
  6. Slmt thun baru plain.

    Lama tak jenguk blog org. Anywy..saya harap moga plain dimurahkan rezeki..bertambh sihat dan hepi slalu. moga tercapai hasrat dan azam thun ni. Aminnnn..

    Member lama: berserk

    ReplyDelete
    Replies
    1. berzzz o-hisashiburi~ X3

      waaa lama tak nmpak kelibat anda kat sini, sihat? pa ceghita? mo kekkonshita ka? thanks ingat lg nak jenguk daku di sini~ ;3

      arigatou, sama la aku pun harap moga berserk@mr amal dimurahkan rezeki, bertambah sihat dan ceria slalu, may all your wishes come true~ Amin ^^

      oh masih lg pakai link 9gag... hahah XD

      Delete
    2. Haha..9gag tu agenda wajib setiap hari.
      Alhamdulillah sihat. Saya harap kita semua boleh survive dan bertahan pada thun ini.2014 akan jadi tahun yg agak merunsingkan dari segi ekonomi.
      Dengan kenaikan harga barang dan perkhidmatan yg bakal dan telah berlaku..rakyat akan saving more berbanding spending. Impact yg bkal berlaku ialah recession. Kesannya boleh berlanjutan sehingga 18 bulan. Aktiviti ekonomi akan slow down..production akan drop seiring dengan kejatuhan dlm kuasa beli. At last..government akan turunkan kadar bunga..utk galakkan org membuat pinjaman dan memberi keyakinan kpd rakyat utk spend more. So..sehingga masa itu..we hope semuanya selamat dan bertahan. Moga dimurahkan rezeki dari Allah..sesungguhnya..Allah tidak akan mengubah nasib sesuatu kaum itu..melainkan mereka sendiri yg berusaha mengubahnya.

      Delete
    3. Waaa sasuga ekonomi-sensei san da ne~ ^^

      Ya begitulah forecast perkembangan ekonomi sempena 2014, sama-sama la kita semua bertahan dan tingkatkan usaha dengan strategi yg halal dan berkat, di samping belajar bersyukur dengan rezeki yg Allah Taala masih sudi berikan pada kita... kalau kita rasa kita susah, ingatlah ada yg jauh lebih susah dari kita, maka elakkan pembaziran dan jangan lupa pada mereka yg dlm kedaifan, sesungguhnya dlm rezeki kita adanya bahagian org lain... peringatan buat kita semua, termasuk diri ini juga ^^

      Delete
  7. takde lesen. nak buat takde mase. arghh stress, jeles. huhu.

    ReplyDelete
    Replies
    1. hoho... aku dapat lesen keta masa zaman cuti skolah lepas spm dulu lagi, kira masa cuti aku telah dimanfaatkan sepenuhnya ;p

      Delete
  8. wow, simplenye entri,,, kah kah kah...
    aku masih lagi guna lesen macam ketepek Indon sebab aku renew lesen 3 tahun dan seminggu kemudian depa isytiharkan guna lesen jenis baru... pakcik menyesal..

    ReplyDelete
    Replies
    1. kakaka... lesen baru ni x best ler bg aku, mcm aku ada 2 ic, tp 1 kewarganegaraan la... hahah~

      Delete
  9. Happy new year.

    -adam Smith-

    ReplyDelete
  10. happy new year anego~ hahahaha

    ada lesen stail baru ke sekarang? tahun lepas renew laminate lagi. wahhh, menarik ni.

    ReplyDelete
    Replies
    1. happy new year ototou~ hehehe ;p

      seriously tak menarik, yg laminate tu lg menarik huhuu~ :(

      Delete
  11. Replies
    1. Amin, semoga kita bisa berjaya dunia akhirat ^^

      Delete
  12. owh, kawan aku pergi jpj kat PJ. dorang scan gula picture ukuran passport kite yang kite baru cuci tu la. cun cantek mantap je picnya. hehe.. macam mane la jpj tempat ko ni boleh print picture yang blurr.. tak cukup ink ke apa. huhu. aku 2 minggu lagi buat la lesen yang baru tu.. bye bye la kat lesen yang still muda remaja. bertukar la rupa kepada mak jemah yang semakin menggebu ini. hikhikhik

    ReplyDelete
    Replies
    1. huhuhu... kesnya mcm ni, aku ingatkan dorang nak laminate pic saiz lesen tu (kecik skit dari passport size) mcm style lama tu, aku tak bajet pun dorang nak scan, sbb tu jadi blurred tu, kalo aku tau dorang nak scan, confirm aku bagi picture size passport punya, aku agak geram gak apsal staff JPJ tu tak mention kat aku time aku bagi dia picture passport re-sized aku tu, padahal time tu aku ada jer picture passport size dlm wallet aku huhuu... kalo dia bgtau on da spot aku bleh bagi dia picture lain wuwuuu :(

      Delete

Ada nak kata apa-apa yang bernas lagi kreatif? Kamon, kamon~
Oh, btw... Anonymous are NOT kewl at all, highly UNattractive, LoL~

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...