Click Me Plzzzz

Saturday, May 31, 2014

Omurice dan Meow Meow?

Salam hujung minggu buat semua readers dan followers blog aku sekalian, okayhh aku kasi up entry selingan sekejap, a short break from updating about my Tokyo trip... lepas ni aku akan sambung dengan entry aku merayau di sekitar Harajuku, ne~ ;3

Today's lunch, aku bikin Japanese soft omurice (omelet rice)...
...dan kali ni, resultnya agak memuaskan dari biasa... mehehee~, am finally starting to get the hang of making the ultimate soft runny omurice yang challenging gila tuh, tapi runny omurice aku masih jauh dari menjadi, sebab bila aku belah omelet aku tu, isinya masih tidak runny, cuma sekadar lembut dan lembik... mo sukoshi, mo sukoshiiii, ganbatte yo jibun!~ (sikit lagi, sikit lagiiiii, teruskan usaha wahai diri sendiri!~) X3

Nak tau apa benda yang aku maksudkan ni dengan lebih jelas? Sila tengok video yang aku tempek kat bawah ni, cilok dari youtube, Japanese chef yang pro gila tengah bikin runny omurice yang sangat awesome and challenging itu, atau korang boleh juga baca entry omurice aku yang lepas...


~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Okeh, seterusnya aku nak kongsi cerita pasal kekucing kat rumah aku la pulak... ingat lagi Trikorra? Kucing betina tricolor (calico cat) yang datang ke rumah aku pada awal tahun ni dulu? Trikorra ni juga pernah jadi model dan pelakon aku untuk menjayakan sebuah sketsa pendek bergambar yang berjudul Kitty's Dream, Teh Vorld... hah, dah ingat belom? Owh... takmau check link yang aku bagi tu? Oh okaaayh takpa, tadak hal... ;3

Trikorra ni dah beranak masa aku tengah merendek jalan-jalan sambil mengusha sakura kat Tokyo pada hujung bulan Mac yang lepas. Anak-anak dia semuanya ada 4 ekor (3 females, 1 male). Yang warna putih tompok hitam tu je jantan seekor, yang lain semua gurlssss~ ;3

Gambar pertama kittinz Trikorra, taken sometime on mid April... ada klon Trikorra seekor, hehehe~ ;3
Gambar terkini, kittinz dah besar sikit, kuat makan, mak dia tengok ja kat tepi... yang sedihnya tinggal 3 ekor jer sekarang, sebab yang warna putih tompok cicak (brownie) tu hilang around last month, hilang tanpa kesan... disyaki dia dah kena makan dengan biawak comodo, yaa... kat laman rumah aku ada beberapa ekor biawak comodo liar yang selalu merayau-rayau mencari makanan dan mangsa, si brownie tu pulak paling 'slow' jika dibandingkan dengan siblings dia yang lain... :'(
Om nom nom nom...
Yang rupa sebijik macam mak dia si Trikorra tu, aku namakannya Neki. Nama Neki tu sempena "maneki neko", iaitu kucing tricolor yang dipercayai membawa tuah... hahah ;3
Yang warna putih kelabu tu Jana, dan yang putih hitam tu Mali.... akak-akak aku yang pilih 2 nama tu... haha~ ;3
Kittinz ni semua manja betul dengan kami, aku notice yang paling manja dengan aku ialah Neki... mungkin dia tau aku yang bagi nama kat dia, dan dia suka dengan nama tu, mungkin... hahah~ ;3

( ̄▽ ̄)ノ"

Okeh, sekian dulu cerita terbaru aku pasal kekucing aku nih... nantikan entry aku yang seterusnya, aku akan update pasal Harajuku, dan kebab ayam halal yang aku beli kat sana, ne~ ;3

Jya mata ne, koneko-tachi chan~ ( =^w^= )

33 comments:

  1. -ish tgk pun dah tawu mencabar nak buat runny omurice tu =.='
    -sedap nama Trikorra.
    -Neki pun sedap.

    gebu gebas pulak nengok kekucing smua tuh ;)

    ReplyDelete
    Replies
    1. gebus gebas ni banyak kutu, tak boleh nak mandikan depa lagi, tunggu besar sikit lagi baru elok mandikan depa ;3

      Delete
  2. salam

    wah kene protect adik2 meow dari pemangsa sekitar termasuk kucing2 jahat yang lain.

    kucing aku si bubu tu da luka kene cakar ngn kucing jiran itu hari. terpaksa kurung dan bagi makan dalam rumah sebab tak pandai berlawan lagi huhu.

    ReplyDelete
    Replies
    1. survival of the fittest, man... standard la, that's how the world works...

      Delete
  3. omurice = nasi goreng pattaya..nasi kegemaran Crown Prince Lee Gak dlm Rooftop Prince..hehe..tapi x tau pulak ada soft/runny omurice..kena masak nasi lembik2 baru boleh jd kot..dlm video tu..chef tu guna telur dadar tapi mcm separuh masak...

    kesiankan..anak kucing kena mkn dgn biawak comodo..comel2 kucing..nama pun glamer2..

    ReplyDelete
    Replies
    1. hehee oooh, layan K-drama yer? ;3

      oh, yang runny tu omeletnya aje, nasinya biasa jer, standard nasi goreng biasa ^^

      tulah, biawak comodo ni bukan takut dgn orang sangat, dah halau pun esok lusa datang lagi, huhuu~ ;(

      Delete
  4. setelah beberapa kali percubaan dan bertelo telo terkorban semata mata nak buat perfect omurice, aku gantung chopstick dan kuali dulu. Tunggu agak agak aku dah dapat feel nak cuba balik, aku akan cuba sekali lagi. Dan aku letakkan kejayaan membuat perfect omurice sebagai pencapaian tertinggi dalam bidang makanan Jepun aku.. koh koh koh

    ReplyDelete
    Replies
    1. wakakakaka!! try lagi jinz, try lagi!! tapi jangan makan sorang2 la semua tu, kongsi dgn dik ah dan jiran... kekeke~ XD

      Delete
  5. salam singgah. sungguh ku jeles kepada nasi goreng telur gulung itewwwww :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. try la buat, mana tau menjadi, hehe ;)

      Delete
  6. Errr, omurice tu nampak sedap...ape beza dgn nasi goreng pattaya ek??

    Kittenz!!!!!
    SUka gila kucing saiz2 comel camtu...semua hyper active, melompat sana sini!
    Tp bila dah dewasa sikit, kerjanya tidur je...
    Sampai musim, mengawan..
    Sedar2 dah bunting...hahah

    ReplyDelete
    Replies
    1. doumo~ omurice ni ada 2 versi, satu versi nasi goreng pattaya (agak senang nak bikin), dan satu lagi versi omelet lembik yang perlu dipecahkan di atas nasi goreng (susah gila nak bikin, dan lagi sedap dari versi pattaya)...

      hahahah, dah nama pon "kucing", itu aje ler program seluruh kehidupan depa... hahah~ ;3

      Delete
  7. Comelnya anak-anak Trikorra ni. Hehe. Best ada tempat lapang untuk kucing-kucing ni main. Kalau terperap dalam rumah pun tak elok juga untuk kucing-kucing tu. Anti-sosial kucing tu nanti kang. Haha

    ReplyDelete
    Replies
    1. kucing anti-sosial... hahah, mcm the "NO cat", kucing parsi muka masam... hahah X3

      Delete
  8. alaa....comeynye...rindu betul nak bela anak kucing...kucing kat rumah semua dah besar...semua jantan...gay...hahaha...kena carikan bini la nampaknya....

    ReplyDelete
    Replies
    1. hahaha, ok la tu... setengah cat owners tu pulak sebok nak 'neuter'kan kucing dorang, kasi mandul dari kecik... huhuu, pity the cats...

      Delete
  9. omurice ..nampak sedap.. mcm sedap je? mai resepi he..he..
    sis..ai nama kucing pun bunyi2 jepun gak..
    ala cute2 :P

    mcm biasa mnabung :P

    ReplyDelete
    Replies
    1. resepi dia senang bangat, buat nasi goreng biasa ja, lepas tu buat omelet lembik (telur ayam 2 bijik, campur dengan air sikit dan serbuk meggi secukup rasa)... yang susahnya teknik nak buat runny omelet tuh, mencabar jiwa raga ;3

      macihhh, tabung pasti dibalas, macam biasa~ ;p

      Delete
  10. hahaha aku paham perasaan nak dapatkan perfection, dalam kes gue, japanese curry. sikitttt je lagi.

    demm, kesian gile anak kucing kena makan dengan biawak. tak bawak masuk dalam rumah ke? nanti ingat bila dapat tempat tinggal baru nak bela kucing gak ah. hahahahahah

    ReplyDelete
    Replies
    1. haha, o-ryori de ganbatte ne~ ;3

      oh, style family aku bela kucing memang tak kasi kucing masuk ke dalam rumah, sebab laman rumah luas untuk kucing2 tu lepak, tidur, makan dan membuang... hahah... hal biawak tu sekadar "disyaki" saja, biasa la, survival of the fittest, aku ni more of a naturalist when it comes to nature, kira kalau aku join national geographic punya team, aku boleh tengok jer antelope kena makan dengan cheetah, dan tak akan ganggu the cycle of life in the savannah... kira macam tu laa~ ;3

      Delete
    2. sama lah kita. tapi sedih plak kalau memikirkan makhluk comel tu kena makan... kalau kena langgar, sadis jugak tapi. hahaha

      Delete
  11. nampak sedap omurice tu..sayangnya aku reti masak megi je hahaha

    ReplyDelete
    Replies
    1. meggi pun boleh jadi special kalo letak macam2 bahan, kan? ;3

      Delete
  12. nmpak cam jadik je omurice tue, kalo ada lebih tu boleh la antar kat umah...huehuehue :3

    ReplyDelete
    Replies
    1. huehuehue... bak mai pudding koko campur strawberry semangkuk dulu... hahaha~ ;3

      Delete
  13. owh...orang jepun pun rupanya makan nasi goreng jugak ehh..hehehehe

    Regards,
    -Strider-

    ReplyDelete
  14. Sedapnya omurice tuuu...nyum nyum

    ReplyDelete
  15. Comelnyaa kittens! Tinggal tiga? Ok lagi tu. Pok Naa nyer kittens dah jadi 4-3=1...donno wut happened, tiba2 hilang huhu

    ReplyDelete
    Replies
    1. Oh nuuu... kesiannya, tapi nak buat cmna kan, benda nak jadi... :'(

      Delete
  16. Comelnya ank2 meow ni. LM teringin nk ada yg tompok2 camni tp bila kena tinggal kan dua tiga mgu rasa sedih duk pikir2 psl depa pulak. Haish

    ReplyDelete

Ada nak kata apa-apa yang bernas lagi kreatif? Kamon, kamon~
Oh, btw... Anonymous are NOT kewl at all, highly UNattractive, LoL~

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...