Click Me Plzzzz

Friday, January 31, 2014

Happy CNY 2014~

To my Chinese friends, happy "Year of the Horse" ;3

Had quite some fun just now watching the "not so far away" CNY firework display, from my house balcony...,


















~*Gong Xi Fa Cai, Shin Yin Quai Ler*~

(ノ´ヮ´)ノ*:・゚✧

Jya mata ne, koneko-tachi chan~ ( =^w^= ) 

Monday, January 27, 2014

Jom try buat ni - Carrot Soup

Salam ceria Isnin buat semua readersku yang sedang kesejukan dek kerana fenomena penurunan suhu di seluruh Malaysia buat masa ini, aku kat Perlis ni tak rasa sejuk sangat pun, paling rendah pun suhu persekitaran masih lagi dalam lingkungan 20an darjah Celcius pada waktu awal pagi dan lewat malam (~‾⌣‾)~

Yoshhh, entry kali ni pasal carrot soup, iaitu sup lobak merah, western style. Sup ni boleh dikatakan baik untuk kesihatan, sedap dan mudah untuk disediakan~ 

My carrot soup, and some roasted bread ^^

~Bahan-bahan~

lobak merah - 200 gram
celery - 200 gram
bawang besar - 200 gram
tomato - 150 gram
serbuk stok ayam (atau sekadar garam) - satu sudu teh
serbuk lada putih - satu sudu teh
air - secukupnya untuk merebus  

Ratio = 1 carrot : 1 celery : 1 onion : 3/4 tomato

*Cara-cara;

1. Potong lobak merah, celery dan bawang besar kepada ketulan-ketulan yang bersaiz sederhana. 
2. Kupas tomato, dan potong kepada 8 bahagian sama saiz (belah 4 secara menegak, kemudian belah sekali secara melintang). Buangkan bahagian yang ada biji tomato.
3. Rebus lobak merah, celery, bawang besar dan tomato. Kacaukan sehingga lobak merah dan celery menjadi empuk.
4. Tuskan bahan-bahan rebusan tadi, dan sejukkan di atas meja buat beberapa minit. 
5. Masukkan bahan-bahan tadi ke dalam pengisar makanan bersama serbuk stok ayam yang telah dilarutkan bersama air suam (setengah cawan) dan serbuk lada putih, dan kisarkan sehingga menjadi sebatian yang agak pekat.
6. Hidangkan dalam mangkuk untuk dinikmati bersama roti bakar atau crouton (kepingan roti yang disapu/sembur dengan minyak zaitun, kemudian dibakar di dalam oven sehingga kelihatan rangup). 

ヾ(。・ω・。)

Selamat mencuba~ Cuba la buat sup ni untuk orang yang tak suka makan sayur, kemungkinan besar sup ini boleh mengubah persepsi negatifnya terhadap rasa sayur, oishii deskara ne~ (sebab ianya sedap~) ;3

Jya mata ne, koneko-tachi chan~ ( =^w^= )

Sunday, January 19, 2014

New cat on da block...nyawww~



Salam ceria pagi Ahad buat readersku yang baik lagi penyayang sekalian, entry kali ni tak banyak tulisan, cuma nak kongsi satu news yang kat rumah aku sekarang ada seekor kucing baru yang ntah macam mana dia sampai sini, female juvenile kitty tricolor (putih, coklat dan oren). Disebabkan dia ada tiga warna, maka aku namakan dia Trikorra (ala-ala Japanese cuba sebut perkataan Tricolor, hence Trikorra). Asalnya dia tak friendly, tapi lama-lama aku dapat ngorat dia supaya jadi baik dengan aku, seperti biasa, hahaha. Trikorra yang bishoujo neko (pretty female cat) bermata hijau nih sekarang jadi gepren Smokatt, si bapak kucing player yang paling lama menetap di halaman rumah aku setakat ini...

Trikorra - ada drama sedang berlaku tu...

*
*
*

Trikorra - cuba menarik perhatian Smokatt ke arah drama yang sedang berlaku tersebut...

*
*
*

Trikorra - sudah melupakan drama itu setelah aku mencelah...

*
*
*

Smokatt the old player - menunggu aku untuk ciao secepat mungkin dari situ supaya dapat terus berdating dengan Trikorra bagi melangsungkan generasinya...

*
*
*

Ni la drama yang berlaku tadi tu... anak burung cak ni jadi mangsa 'mainan' Trikorra, aku kesian, maka aku selamatkan dia dan letak kat atas dahan pokok buah Mata Kucing (LoL pokok Mata Kucing, how ironic). Aku harap dia tak jadi mangsa buat kali kedua, well at least not right away lah, aku harap dia sempat hidup lebih lama dan melihat keindahan dunia terlebih dulu... hahah ^^

Jya mata ne, koneko-tachi chan~ ( =^w^= )

Friday, January 10, 2014

Jalan-jalan Cari Mee Udang~

Salam ceria Jumaat buat para readersku yang budiman dan baik hati sekalian, sihat? Aku tengah separa demam dan batuk-batuk nih *koff koff*... (~ ">A< )~

Wokeh entry kali ni adalah bertujuan untuk kasi review Mee Udang Kuala Muda yang agak fofular di area Utara Semenanjung, yang mana kedai makan di tepi pantai kat negeri Kedah ni sudah lama beroperasi. Aku tak pasti sangat sejak bila ianya mula beroperasi tapi seingat aku, kali pertama aku menjejakkan kaki kat sini untuk merasa mee udangnya yang sedap (masa tu dah agak popular pun kedai makan ni) adalah pada tahun 2004, dan kali terakhir aku makan kat sini (not including this recent visit la) adalah pada tahun 2010. Last weekend aku sempat merendek lagi kat sini menjamu selera dengan mee udangnya yang memang marvelous lagi glamer, together with my awesome cousin and our awesome mothers... alhamdulillah, tanoshikatta desu~ (was fun~) (* >ω<)ノ

Nama kedai ni siap ada dalam direktori GPS baq hang~ X3
..........dan, ini dia mee udang yang glamer lagi sedap itewww~ヽ(*≧ω≦)ノ


Udang Harimau besar yang super fresh, kulitnya melekat rapat pada isi... meenya pula lembut, dan kuahnya memang waaaah, very close to perfection I might say... kuahnya tak pekat dan tak pedas sangat, tapi ada rasa menyengat sikit, macam kacukan tomyam dan kari gitu, memang rasa kuah udang yang unik dan marvelous... patut la tempat ni boleh bertahan lama, recipe mee udang dia supreme baq hang~ 


Harganya? Ada 3 harga untuk 3 jenis hidangan mengikut kuantiti: Biasa (RM9, dengan 2 ekor udang), Special (RM12, dengan 4 ekor udang), dan Double Special (RM16, dengan 6-7 ekor udang). Ni adalah set harga yang terkini bagi tahun 2014~ 

My cousin took this picture, aku edit kasi drawing via CS3
My cousin took this picture, pehtu aku edit via CS3
Lepas pekena mee udang, apa lagi? Alang-alang dah kat tepi pantai ni, dengan angin bayu laut yang sepoi-sepoi bahasa lagi, aku dan cousin pun pergi berjalan-jalan sambil picture tymeee~ (ノ≧∀≦)ノ












Pokok misteri yang tidak diketahui spesisnya pun ada kat sini hohoo, first time tengok, macam kaktus pun ye, tapi bukan kaktus nih, takde duri. Ada sapa-sapa tau pokok ni pokok apa? Berries dia ni boleh dimakan dak? Nampak macam tempting jer, hahaa... ⊙ω⊙

 Wokeh, setakat ini saja review santai aku untuk Mee Udang Kuala Muda, mana-mana yang belum pernah try lagi tu, dan gemar akan seafood, bolehlah pakat mai pekena mee udang kat sini kalau berpeluang untuk jalan-jalan kat Kedah nanti, sedap betoi baq hang, rugi kowt kalau tak singgah sini~ 

ヾ(。・ω・。)

Jya mata ne, koneko-tachi chan~ ( =^w^= )

Monday, January 6, 2014

Hey hey, Dua Ribu Empat Belas~

Hey hey minna-san~ 

Salam ceria 2014 buat para readersku yang setia dan comei sekalian... aku harap semua sedang sihat walafiat dan baik-baik saja di sana, aku tengah sakit tekak sikit, dan agak down mood aku since 2 weeks ago cause' my internet connection sux as hell, TM kata area Utara Semenanjung dan Borneo sememangnya sedang mengalami masalah gangguan sambungan internet dan sedang dibaiki, maka para pengguna sekalian diharap bersabar... rumah aku pakai streamyx wifi, kekadang dia baik kekadang dia sangat la gedix, sejibique maciam chipsmore. Well, that's "Happy New Year 2014" for me, lol... sekarang dia tengah behave sikit, so I'm just gonna make this entry a simple one ne~

Now I'm not gonna start blabbering about new year's resolutions and all those related, new year's resolutions are sooo overrated. Not that I don't have any, I just prefer to keep them hidden in my brain cells. Hi-mi-tsu de-su (Rah-si-a ye)~ (︶ω︶)

pic. source: quotes.answers.com via google image search

So last Friday afternoon I went to JPJ to renew my driving license, and for the first time I have witnessed gila ramai orang datang untuk renew their road tax and driving license, full house yow... sebelum-sebelum ni lengang je JPJ, tahun ni ada perubahan skop tugas ka?... pejabat pos dah tak offer service untuk renew road tax mungkin? Hohoo... so, aku pun berdiri dan menunggu giliran nombor aku naik... lepas dekat sejam berdiri, ada seat kosong, aku pun gi ler duduk sambil blog-walking and layan pocket manga, sambung Shingeki no Kyojin via my Sony Xperia M. Ohsem jugak JPJ ni, ada wifi free, hohoo, cuma kopi je takde (hahah amboy ngengada ka apa, ni bukan kopitiam wei... lol). Nasib baik time tu aku agak tengah free, takde nak kena terkejar-kejar masa, license aku pulak expires on Monday, which is today, so better settle this on Friday tu jugak. Bila number giliran aku dah naik, aku pun pergi ke kaunter yang berkenaan and did what I had to do to get my driving license renewed for another 3 years. Agak sedikit rasa "Ooh noesss..." bila staff JPJ tu cakap "Maaf la tak boleh nak terus print sekarang, cik kena datang semula esok untuk amik lesen", aku pun jawab "Oh... saya kena amik nombor lain tak nanti? Saya datang Isnin la sebab esok saya ada hal, lesen saya expire Isnin ni", dan staff tu reply, "Tak perlu amik nombor lain dah nanti, cik cakap ja kat kaunter depan tu, kata nak amik lesen. Mai Isnin ni pun takpa", maka aku pun jawab, "Ok, terima kasih". 

So hari ni, Isnin, aku pun pergi JPJ lagi untuk amik je lesen baru aku yang dah siap tu. Seperti yang dijanjikan, memang tak perlu amik number baru dan terus bagitau kat kaunter luar saja, terus staff kat luar tu carikan lesen baru aku. Bila aku nampak dan pegang je lesen baru aku tu, my first impression was, aku rasa macam sekarang ni aku ada 2 kad pengenalan. Apasal rupa lesen memandu yang baru ni macam rupa kad pengenalan? Tebal, keras dan gambar kita discan terus ke lesen memandu, membuatkan gambar aku jadi blurryyy... wargh, aku ingatkan diorang nak terus guna picture passport yang aku gi print bagi jadi saiz gambar untuk lesen memandu dan lekatkan kat lesen baru tu, lepas tu laminate, baru la clear picture aku tu... wargh... maybe this new system is for the sake of better security, dah tak main tampal & laminate lagi dah. So, now I'm gonna have to deal with a new driving license with a blurry picture for another 3 years (and 4 months). Haha... well there's a plus point to this new system, and that is, the next expiration date. Sistem ini menentukan yang tarikh luput bagi lesen memandu nanti akan jatuh pada tarikh lahir kita (nak bagi orang senang ingat kot?), maka dengan ini aku dapat masa extra 4 bulan for my next renewal of driving license, aku bayar untuk 3 tahun, dan aku dapat 3 tahun 4 bulan... wehuu~ alhamdulillah, syukran (〜 ̄▽ ̄)〜


So, Happy 2014 gaiz... best of luck in everything good ya gaiz do ^^ 

Jya mata ne, koneko-tachi chan~ ( =^w^= )
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...