Click Me Plzzzz

Wednesday, March 26, 2014

WordlessWednesday #2: Later gaiz, I'll be back in a few days~ ;3




Jya mata ne, koneko-tachi chan~ ( =^w^= )

Monday, March 24, 2014

GiveAway Contest Gila Buasir Otak: Artikel Pilihan

Salam dan selamat pagi Isnin buat semua~ ^^

Wah, nampaknya Prince of Noob (a.k.a noob) tengah menganjurkan GiveAway Contest ke-5nya di blog Buasir Otak, sempena menyambut jumlah post blognya yang kini sudah mencapai 1000 entries, wah, tahniah BO~ (°∀°)b

http://buasirotak.blogspot.com/2014/03/giveaway-contest-gila-5-artikel-pilihan_23.html

Maka, di kala aku tengah takde idea sangat ni (dan agak busy), aku rasa cambest gak kalau aku join contest sempoi nih, syarat-syaratnya pun sempoi gila, so, "artikel pilihan" aku untuk sertai contest BO ni ialah entry blog yang aku telah publish di kala bulan Ramadhan yang lepas, iaitu Krisis Jantina Seekor Ketupat Palas

"Topik yang ingin dikupas kali ini ialah berkenaan sejenis makanan tradisi orang Melayu sempena berhari Raya, iaitu ketupat pulut daun palas, yang biasanya dimakan bersama rendang ayam atau daging, atau apa-apa jenis serunding. Makanan tradisi ini sangat popular di bahagian utara Semenanjung Malaysia. Orang Perlis dan Kedah, kalau tak tau apa benda ketupat pulut ni, takyah ngaku hang orang Perlis atau Kedah. Ketupat pulut daun palas sekarang ni dah evolve menjadi bermacam-macam ragam mengikut selera orang yang membuatnya, macam-macam versi ada..." (klik untuk baca keseluruhan entry)
 
Dijamin ianya 100% original, termasuk grafik dan jalan ceritanya yang tidaklah aku rasa best mana pun, aku pilih entry yang tu sebab ianya menepati syarat-syarat contest, dan telah mendapat agak banyak pageviews. Contest berlangsung sehingga 5 April 2014, 11.59pm. Lai lai, jom join sekali~ ;3

Jya mata ne, koneko-tachi chan~ ( =^w^= ) 

Thursday, March 13, 2014

Jom try buat nih - Churros

Salam Jumaat buat semua readers ^^

Okies, kali ni aku nak kongsi cara aku buat churros, iaitu makanan yang berasal dari Spain. Recipe ni aku modify dari apa yang aku jumpa kat internet, boleh dikatakan sedap dan marvelous...  (。◕‿◕。)


~ Bahan-bahan ~

tepung gandum - 1 cawan
margarine - 1/2 cawan
telur ayam - 3 biji (2 jika saiz besar)
serbuk kayu manis - 1/2 sudu teh
garam - 1/2 sudu teh
air - 1 cawan
minyak kelapa sawit - secukupnya untuk menggoreng
Delfi dark chocolate syrup - secukupnya untuk mencicah 

*Cara-cara membuatnya..,

1. Panaskan margarine bersama air dalam saucepan yang dalam, kacau sehingga margarine cair dan mendidih.
2. Perlahankan api, dan masukkan tepung gandum bersama garam, kacau sehingga membentuk satu bebola doh yang lembut (lebih kurang 1 minit). Setelah itu, alihkan saucepan dari api dan letak di atas meja dapur.
3. Masukkan telur ayam (sebiji pada satu-satu masa, jangan dimasukkan semua sekaligus), dan kacau sehingga doh menjadi sebati dengan telur ayam. Masukkan sekali serbuk kayu manis.
4. Masukkan doh ke dalam beg pastry yang lengkap dipasang dengan star tip yang bersaiz sederhana.
5. Panaskan minyak masak secukupnya di dalam kuali yang "sederhana dalam", kemudian paipkan doh tadi terus masuk ke dalam minyak masak yang panas itu, goreng sehingga setiap jalur doh menjadi kuning keemasan.
6. Keluarkan churros dari minyak tadi dan letakkan di atas beberapa helai tisu makan atau tuala kertas untuk mengeluarkan minyak yang berlebihan. Hidangkan churros bersama Delfi dark chocolate syrup, atau, ayakkan gula halus bersama serbuk kayu manis di atas churros yang masih panas. Siap... (。^‿^。)~


Jya mata ne, koneko-tachi chan~ ( =^w^= )

#PrayForMH370

Friday, March 7, 2014

Kitty's Dream, Teh Vorld...



*
*
*


*
*
*


*
*
*


~ fin ~


Title: Kitty's Dream, Teh Vorld...
Director/Producer: plain83
Actress: Trikorra, the director's new cat 
Location: Director's house's backyard 
Production cost: a bowl of Friskies 


))) LoL (((


Jya mata ne, koneko-tachi chan~ ( =^w^= )

Wednesday, March 5, 2014

WordlessWednesday #1: Cardigan

  
source: Bina Brianca Wrap


*
*
*
*
*

Seriously, "Fashion" is always a whole different "world" to meh... LoL

Jya mata ne, koneko-tachi chan~ ( =^w^= )
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...