Click Me Plzzzz

Saturday, May 31, 2014

Omurice dan Meow Meow?

Salam hujung minggu buat semua readers dan followers blog aku sekalian, okayhh aku kasi up entry selingan sekejap, a short break from updating about my Tokyo trip... lepas ni aku akan sambung dengan entry aku merayau di sekitar Harajuku, ne~ ;3

Today's lunch, aku bikin Japanese soft omurice (omelet rice)...
...dan kali ni, resultnya agak memuaskan dari biasa... mehehee~, am finally starting to get the hang of making the ultimate soft runny omurice yang challenging gila tuh, tapi runny omurice aku masih jauh dari menjadi, sebab bila aku belah omelet aku tu, isinya masih tidak runny, cuma sekadar lembut dan lembik... mo sukoshi, mo sukoshiiii, ganbatte yo jibun!~ (sikit lagi, sikit lagiiiii, teruskan usaha wahai diri sendiri!~) X3

Nak tau apa benda yang aku maksudkan ni dengan lebih jelas? Sila tengok video yang aku tempek kat bawah ni, cilok dari youtube, Japanese chef yang pro gila tengah bikin runny omurice yang sangat awesome and challenging itu, atau korang boleh juga baca entry omurice aku yang lepas...


~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Okeh, seterusnya aku nak kongsi cerita pasal kekucing kat rumah aku la pulak... ingat lagi Trikorra? Kucing betina tricolor (calico cat) yang datang ke rumah aku pada awal tahun ni dulu? Trikorra ni juga pernah jadi model dan pelakon aku untuk menjayakan sebuah sketsa pendek bergambar yang berjudul Kitty's Dream, Teh Vorld... hah, dah ingat belom? Owh... takmau check link yang aku bagi tu? Oh okaaayh takpa, tadak hal... ;3

Trikorra ni dah beranak masa aku tengah merendek jalan-jalan sambil mengusha sakura kat Tokyo pada hujung bulan Mac yang lepas. Anak-anak dia semuanya ada 4 ekor (3 females, 1 male). Yang warna putih tompok hitam tu je jantan seekor, yang lain semua gurlssss~ ;3

Gambar pertama kittinz Trikorra, taken sometime on mid April... ada klon Trikorra seekor, hehehe~ ;3
Gambar terkini, kittinz dah besar sikit, kuat makan, mak dia tengok ja kat tepi... yang sedihnya tinggal 3 ekor jer sekarang, sebab yang warna putih tompok cicak (brownie) tu hilang around last month, hilang tanpa kesan... disyaki dia dah kena makan dengan biawak comodo, yaa... kat laman rumah aku ada beberapa ekor biawak comodo liar yang selalu merayau-rayau mencari makanan dan mangsa, si brownie tu pulak paling 'slow' jika dibandingkan dengan siblings dia yang lain... :'(
Om nom nom nom...
Yang rupa sebijik macam mak dia si Trikorra tu, aku namakannya Neki. Nama Neki tu sempena "maneki neko", iaitu kucing tricolor yang dipercayai membawa tuah... hahah ;3
Yang warna putih kelabu tu Jana, dan yang putih hitam tu Mali.... akak-akak aku yang pilih 2 nama tu... haha~ ;3
Kittinz ni semua manja betul dengan kami, aku notice yang paling manja dengan aku ialah Neki... mungkin dia tau aku yang bagi nama kat dia, dan dia suka dengan nama tu, mungkin... hahah~ ;3

( ̄▽ ̄)ノ"

Okeh, sekian dulu cerita terbaru aku pasal kekucing aku nih... nantikan entry aku yang seterusnya, aku akan update pasal Harajuku, dan kebab ayam halal yang aku beli kat sana, ne~ ;3

Jya mata ne, koneko-tachi chan~ ( =^w^= )

Saturday, May 24, 2014

Tokyo trip: Day 3 (part 3)

Salam ceria Sabtu buat semua readers dan followers blog aku yang supa-duppa awesome sekalian~ Minna genki ka na~ (Semua sihat ka haa~) ;3 

( ̄▽ ̄)ノ"

Baiklah para peminat bunga sekalian (especially cherry blossom lovers), sepertimana yang telah aku janjikan dalam entry aku yang lepas, kali ni aku hidangkan kalian dengan gambar-gambar bunga sakura (bunga ceri) yang terdiri dari beberapa spesis, berkembang mekar di Shinjuku Gyoen National Park, Tokyo pada tarikh 30 Mac 2014. Tapi maaf sikitlah, ada kekurangan pada gambar-gambar yang aku tangkap ni, sebab hujan telah pun turun pada hari yang aku berhanami ni, dan ada ribut yang kuat telah melanda taman ini. Banyak payung pengunjung yang rosak dan hampir diterbangkan oleh angin ribut yang melanda. Seriously, ini memang satu pengalaman yang agak di luar jangkaan aku betul, belum pernah aku tengok "ribut sakura" atau apa-apa ribut yang berlaku di taman bunga sebelum nih, melihat kelopak-kelopak bunga sakura yang banyak berterbangan di sekeliling aku, marude ano Kuchiki Byakuya wa Zenbon Zakura wo hanashiteta mitai ni na~ (seperti itu Kuchiki Byakuya telah melepaskan Zenbon Zakuranya laa~)... ohkayyy hanya peminat anime/manga Bleach saja yang paham maksud ayat nih, hahahah~ ;3

Sebelum kami sampai ke taman ni, Mr. tour guide ada tanya kami kat dalam bas, "So what is the national flower for Malaysia?", maka ada beberapa orang jawab soalan pakcik Nippon tu (termasuklah aku), "Bunga Raya, Hibiscus~", lepas tu dia balas, "Oh? the Hibiscus?? I see, now do you know what is the national flower for Japan?" Aku diam jer, dan ada orang tanya, "Sakura?", dan Mr. tour guide pun jawab, "Nooo, it's the Chrysanthemum". Wah... sungguh tak ku sangka... hahah~ XD

Pink sakura... sakan bloomingnya...
Sakura yang banyak, bertahan dalam hujan...
Sakura dalam hujan, sebelum ribut melanda...
Hujan ka ribut ka, bergambar tetap bergambar... heheh ;p
Huhuu... lens digicam aku sudah kabur kena hujan sikit...
Banyak dah petals sakura yang luruh... kena angin dan hujan...
Posing dengan sakura jep~ ;3
Oh sakura, sanggup aku tak bukak payung sebab nak bergambar dengan kau... hahah, dalam hujan renyai2, sebelum kejadian ribut ;3
Sakura putih... breathless beauty~ ;3
Sakura putih yang dah kelihatan letih kena 'pukul' dengan hujan... huhuu, fragile bunga2 nih, kawaiso ne (kesian kan)...
Late bloomers, bagi depa sikit masa lagi, depa akan berkembang di kala yang lain2 tu sudah pun layu... hahah~ ;3
Bila late bloomers yang tadi tu dah bloom nanti, rupa dia akan jadi macam kawan2 dia yang ni la... oh angin sudah datang, sakura dah tak boleh nak dok diam2 untuk picture time...
Okies, jom sambung meredah hujan dan angin separa kuat (ribut belum datang) di taman sakura nih...
Ada padang yang luas kat tengah2 taman sakura nih...
Takdak orang nak berpiknik sambil berhanami atas padang ni hari ni, cuaca tak cun punya pasai...
Sambung jalan lagi, luas betoi taman nih... layanlah pics seterusnya (aku takdak idea sangat nak buh caption apa dah... hahah, layan je ler) ;p




Picture jadi kelabu sebab lens digicam aku kena air hujan... redho je ler hahah...
Ok, ni nama saintifik bagi sakura putih...
Hah tu dia, papan info berkenaan jenis2 sakura yang available di Jepun dan bloom mengikut skala masa masing2... lain spesis, lain masa dia bloom, masing2 ada musim tersendiri mengikut perubahan suhu persekitaran... omoushiroi desho~ (menarik bukan~) ;3
Tak terkaver aku taman sakura nih dalam masa yang telah diperuntukkan, luas sungguh... masa dan cuaca pun kurang sesuai untuk merendek taman ni habis2an...
Ganas sungguh la pokok sakura nih berbunga, yang keluar terus dari batang pokok pun ada, tak payah tunggu cabang dan ranting dia keluar dulu... mak oihh, bersemangat~ Teringin rasanya nak tengok buah cerinya, maybe someday I will ^^
Sakuranya merendang sampai ke tanah haa... layan posing sakan nih~
Ni namanya romantik tahap gaban... hahah ;3
Ni spesis sakura warna bright pink pulak... tahap romantik level gaban kuasa dua... hahah~ ;3
Sambung explore taman ni setakat mana yang sempat...





Yaaa, bukan sekadar sakura saja, bunga daisy kecil warna warni pun ada kat sini...
Overall romantic level taman ni? Aku bagi... tahap gaban level kuasa menghampiri infiniti... so mana2 pasangan yang tengah mengalami relationship problem tu, korang pi la visit taman ni time sakura tengah blooming sakan, confirm boleh pulih serta merta punya la relationship korang tu, tak perlu pi jumpa counselor atau post apa2 status kasi kontroversi kat media sosial tuh... hahaa, kidding man, kidding, no hard feelings yow~ (^ v ^)

Yosh minna-san (okeh sekalian), sekian dulu cerita aku pasai bunga sakura, lepas ni aku ke Harajuku pulak, beli kebab ayam Arab yang halal kat sana sambil merendek di sekitar shopping malls Harajuku. Nantikan entry aku bagi Day 3 (Part 4) pulak, yang akan muncul di bloglist atau dashboard anda dalam masa beberapa hari akan datang, o-tanoshimi ni~ (look forward to it)~ ;3

ヾ(。・ω・。)ノ

~*Previous*~
Tokyo trip, Day 3 (part 2) - Odaiba (part 2)
Tokyo trip, Day 3 (part 1) - Odaiba (part 1)
Tokyo trip, Day 2 (part 3) - Gotemba
Tokyo trip, Day 1 (part 3) - Tokyo mosque and Kamata
Tokyo trip, Day 1 (part 2) - Imperial Palace and Asakusa
Tokyo trip, Day 1 (part 1) - Tsukiji Honganji Temple and Ginza Fish Market

Jya mata ne, koneko-tachi chan~ ( =^w^= )

Sunday, May 18, 2014

Tokyo trip: Day 3 (part 2)

Salam ceria Ahad yang sedikit mendung (kat tempat aku la) buat semua readers dan followers blog aku yang budiman dan comei sekalian, semua sihat? ^^

 (〜 ̄▽ ̄)〜

Okeh, sepertimana yang telah aku janjikan di entry blog yang lepas, kali ni aku bercerita pasal Odaiba lagi, focusing on Gundam Front statue (RG 1/1 RX-78-2 Gundam Ver.GFT, white mobile suit), yang menjadi landmark awesome bagi Official Gundam Cafe di Odaiba ini. Saaa Gundam fans, enjoice! (enjoy + rejoice)... LoL~ (≖‿≖)*☆

Gundam Front statue, model RX-78-2, pada skala 1:1 (RG 1/1)... kalau dia ni bebetul wujud, sebesar inilah ia... hohoo)
Front view of si gagah perkasa Gundam... macho siot... hahaha~
Melindungi Odaiba dengan penuh gaya ;3
Side view pulak, dari kanan encik Gundam ;3
Encik Gundam ni tak kisah orang ramai amik gambar dia dari angle mana pun, dia dah biasa, fofuler la katakan ;3
Sugoi ne kono dekai na Gundam san (Awesome kan si Gundam gergasi nih) ;3
Nampak macam boleh terbang anytime je gaya Gundam nih... hoho ;3
Kalaulah aku boleh bebetul masuk dan control Gundam ni dari dalam, pergh, tak tau nak kata apa... terus bawak dia round satu dunia kot, dapatlah aku amik picture bumi dari view angkasa lepas pulak... hahah~ ;3
Lengkap satu pusingan aku amik gambar encik Gundam nih, arigatou ne Gundam san~ ;3
Mata aimasho ne, Gundam san~ (Jumpa lagi ya, encik Gundam~) ;3
Tak ramai sangat orang hari nih, hujan...
Hujan mula turun dengan rancak... tapi takpa, encik Gundam dah biasa, rilek jer dia dalam hujan, heheh ;3
Gi usha Official Gundam Cafe pulak, heheh~ X3
Aiseyyy, siap ada deco head-piece Gundam lagi tu... stylo la hehe~ ;3
Aku snap pic ni jer dalam cafe nih, sebab aku tengok staff kat sini macam tak brapa suka orang snap pics jer... perasaan aku je kot... tehee~ ;p
Iklan pertunjukan sarkis yang super artistic and unique... hahah, tak tengok pun, kalau nak tengok kena beli tiketnya dulu secara online, performance from Feb 12th to June 29th bagi tahun ini di Tokyo ^^
Okeh sekarang menapak semula untuk ke Venus Fort pulak kat Odaiba ni, sambil meredah hujan renyai-renyai, sempat melayan tulips dulu...
Kuning ada, purple ada... kirei da ne~ (cantik no~) ^^
Focus sikit sama dia, si tulip purple~ ;3
Setelah meredah hujan lebat dan angin kencang (rosak payung aku woo), akhirnya aku sampai sini, Venus Fort... dan aku mula pening, ehh, takkan dah petang kot?? Ni baru pukul brapa, lunch pun belom weyyy... selepas aku mengusha langit selama beberapa saat, oh... baru aku prasan, tu bukan langit dan awan yang real, itu adalah siling bangunan Venus Fort yang diperbuat daripada skrin dengan paparan awan senja yang sedang bergerak dengan perlahan, bagaikan ditiup angin sepoi2 bahasa... mak oiiiiih~ ( *A* )
Ni picture aku amik guna smartphone aku pulak (Sony Xperia M), efeknya berbeza sikit dari digicam Sony Cybershot aku...
Hah tu dia, fountain si Venus kat dalam Venus Fort nih... barangkali ianya suatu symbol kepada fountain of youth, hahah~ ;3
Venus serta para dayangnya, mungkin... kejelitaan yang berkekalan tak lapuk dek zaman, hmmm logic jugak sebab dah jadi batu... kekeke~ ;3
Okeh bye-bye Venus san, aku nak pi lunch pulak... hehe~ ;3
Selepas merendek dan meredah hujan di Odaiba, kami dibawa ke Sumiyaki-ya, restoran yakiniku ala Korean (daging panggang wagyu beef) HALAL di Roppongi dori (jalan Roppongi)... omnomnom~ (nyam nyam~) ;3
View dari hadapan kedai ni, akan nampak signboard Roppongi dori (jalan Roppongi) ;3
Kat sebelah kedai ni ada Ramen shop, kira jiran dia la... nampak macam best jerrr tapi Haram oh, jangan masuk sini... tengok je tau, tengok jer, hahah ;3
Okeh jom masuk sini, Sumiyaki-ya... ada yakiniku (daging panggang) yang Halal ^^
Ittadakimasu~ (makan sekarang~)... ayam dan daging lembu berempah, sambil panggang sambil bersembang, sementara menunggu daging masak~ hehee~ ;3
Hah nasi dan miso soup dah sampai, kimci pon ada, apa lagi... makan tak ingat dunia dah la, tengah lapaq semua... tetiba teringat kat si Chouji dalam anime Naruto, budak tu memang gila suka makan yakiniku, team Asuma sensei... hahah ;3
Tuan kedai ni (Indian guy, Mr. Roger yang berT-shirt merah tu) sangat friendly, sembang2 dengan kami, dia bagitau Dr. M ada mai kedai ni tahun 2012 dulu... ni dia gambar, siap dia tampal kat dinding kedai... hohoo~ ;3
Siap ada tampal article pasai kedai ni lagi kat sini, heheh... lama jugak la kedai ni dah beroperasi, ada jugak aku tanya Mr. Roger ni, "For how long have you been running this shop?", dan dia jawab, "Around 18 years", waaaa... patut la selambe jer dia boleh pegang seketul bara api dalam grill pot kat meja kami tadi, masa tu api tak berapa nak kuat, so dia mai sendiri tolong tengok apa yang tak kena... waaah, tercengang dan ternganga kami tengok, rasa respect gila pon ada... macam tu la tuan kedai makan yang awesome~ XD
Dan ini pulak mesej dari Dr. M buat tuan kedai Sumiyaki-ya, Mr. Roger ^^
Wokeh, selepas semua dah kenyang Alhamdulillah, tiba masanya untuk pergi tengok sakura di Shinjuku Gyoen Park pulak, yisss... off to the bus everybody~ XD
Oh ada penutup jalan yang kawaii (comel), ilustrasi bunga sakura~ *snap snap*, hehee sempat lagi tu, sebelum naik bas ;3
Nahhh tudia, yang besar pun ada, corak bunga sakura dan daun pokok ginkgo... kawaii ne (comel kan)~ *snap snap* X3
On the way to do some Hanami (flower viewing) at Shinjuku Gyoen Park desu~ XD

Yosh minna-san (okeh sekalian), buat para peminat bunga sakura pulak, anda nak tengok gambar-gambar sakura yang banyak, bertimbun, berkembang mekar sana sini, dan terdiri daripada warna putih dan pink di Shinjuku Gyoen National Park? Nantikan entry aku bagi Day 3 (Part 3) pulak, yang akan muncul di bloglist atau dashboard anda dalam masa beberapa hari akan datang, o-tanoshimi ni~ (look forward to it)~ ;3

ヾ(@⌒ー⌒@)ノ

~*Previous*~
Tokyo trip, Day 3 (part 1) - Odaiba (part 1)
Tokyo trip, Day 2 (part 3) - Gotemba
Tokyo trip, Day 1 (part 3) - Tokyo mosque and Kamata
Tokyo trip, Day 1 (part 2) - Imperial Palace and Asakusa
Tokyo trip, Day 1 (part 1) - Tsukiji Honganji Temple and Ginza Fish Market

Jya mata ne, koneko-tachi chan~ ( =^w^= )
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...