Click Me Plzzzz

Tuesday, September 23, 2014

Merendek KL - Tokyo Street, Pavilion

Salam ceria petang Selasa buat semua readers dan followers aku yang kawaii (comel) sekalian, hai' hai' minna san (baiklah semua), sepertimana yang telah dijanjikan di entri yang lepas, kali ni aku bawak korang ke Asakusa Tokyo Malaysia (kira ianya macam, a "make-belief" Tokyo la, a nice imitation of Asakusa with real Japanese products), yang terdapat di dalam bangunan Pavilion, Kuala Lumpur! XD 

Brochure Pavilion - Level 6, Tokyo Street ^^
Ini dia, Irrashaimase~ (Welcome~) =D
Bergambaq dulu sat kat entrance Tokyo Street Malaysia nih~ heheh ;3
Okeh jom terjah Asakusa Malaysia nih... oop ooppp, jap nak usha2 board dia dulu, huiii banyak jugak kedai2 Jepun ohsem yang ada kat sini, macam2 barangan/makanan nippon ada... nanka sugoi desu ne (hebat jugak kan)~ ;3
Haaa tudia tudia, ada lantern merah besar tu, memang ada gaya macam kat Asakusa Tokyo tu (tapi yang ni agak kecik la kalau nak dibandingkan dengan yang original kat Asakusa sana nuu, heheh) ;3
Waaai~ MARIMO desu yo!! (Marimo - sejenis algae tasik Akan, popular di Jepun, tumbuhan air tawar yang comel, dan senang gila nak jaga!) XD
Tak sangka dapat jumpa Marimo dijual kat sini! Macam2 saiz ada~ Heee... ni aku mesti beli nih, dah jumpa kat sini senang nak beli dan bawak balik rumah, kalau jumpa kat Japan bukannya boleh bawak balik naik flight! Mesti beli nih, nak bela dalam balang kaca comei kat rumah weee~ XD
Aku beli yang kecik macam key-chain ni, RM18 satu. Aku nak pindahkan dia ke dalam balang kaca serupa bikar yang diisi dengan batu2 kecik berupa kristal warna warni (batu2 kristal dapat membersihkan air yang didiami oleh si marimo ni~) X3
Seterusnya singgah ke booth Maneki-neko (kucing bertuah), banyak souvenirs berupa key-chains, paper weights and phone straps neko nippon ada kat sini~ X3
Ni pulak kawasan shop rows yang dibuat seolah-olah ianya 'siang hari' sepanjang masa (ada jugak feeling macam merendek kat Asakusa yang real tu kat area ni, hehee)... waktu ni sebenarnya dah malam, kawasan ni jer yang nampak macam siang, conpius gak kitorang tetiba... hehee~ X3
Posing2 jap, sambil bernostalgia sikit, amik feeling macam masa merendek Asakusa waktu spring bulan 3 lepas... hehee~
It's yoru-gohan time~ (Masa untuk makan malam~)... lepas belek2 menu kat depan tu (aku nampak ada Tempura Udon!), kitorang pun pilih nak makan kat sini, Tokyo Teppan, ada sign Halal, so kitorang yakin jelah. Oh ya, kedai ni ada jual arak ye (sake and beer), which is normal for restaurants in Japan (even kedai Arab halal kat Tokyo sana tu ada jual arak, for non-muslims, dorang sediakan gelas khas yang lain untuk tu). Korang jangan ngengada nak order benda2 tu yek, just order benda yang halal dalam menu saja ok~ To be on the safe side, just order seafood based dishes. Kalau korang tak yakin, jangan masuk, simple ^^
Mari kita belek2 menu dia heee~ (perlu kuatkan iman untuk mengawal nafsu melantak agar tidak order macam2 dan seterusnya berlaku pembaziran makanan serta ketirisan poketto desu!) X3
Rilek2... control diri... ochitsuke yo jibun! (bertenanglah wahai diri!)
Slurpppp... no, no, dame desu! Must... get..... that........ Tempura Udon only! X3
Yes... yes!... order this one only! That big bowl of Tempura Ebi Udon! XD
OMG look at that Unagi Don!! (grilled Japanese eel on rice in a bowl!!)... I know it's sugokku oishii!!! (Aku tau ianya sangat cedappp!!!) *drools*... tapi, aku nak Tempura Udon!! hahah... next time ok, next time!! X3
Makanan dah sampai. Sis aku order yang ni, Ebi Ten Combo, prawn tempura on rice, a mini udon, salad, pickles and fruits (watermelon and honey dew)...
Cousin aku order yang ni, salmon teppanyaki on rice, salad, miso soup, pickles and fruits (also watermelon and honey dew)...
Manakala aku pulak order yang ni, a big bowl of oishii (delicious) Tempura Udon! Kat Tokyo aritu aku tak berkesempatan untuk makan Tempura Udon (aku cuma dapat tempura, white rice, pickles and miso soup masa aku kat Asakusa tu), maka kat sini aku tak nak lepaskan peluang! Ittadakimasu! (hey, of course lah aku baca bismillah, ish korang nih~) X3
Sugokku oishii yo (sangat sedap wo), aku bagi rating 9/10! Besar kuantitinya, tak dapat aku habiskan ni, walaupun ianya sangat sedap huhuu (sedih aku rasa bila tak dapat nak habiskan makanan sedap). Full, kenyang betul... berbaloilah dengan harganya RM27. Ini adalah standard price macam kat Japan sana.
Hai', gokurosamadeshita~ (Okeh, thanks for the meal~), mata ne Tokyo Teppan, see you next time for some Unagi Don (grilled eel on rice)! Tokyo Teppan ni affiliate dengan Ichi Zen, restaurant kat sebelah dia ni, juga ada sign Halal ^^
Jumpak lantern ni lagi lepas beli katsuobushi (dried tuna shavings) and seaweed kat mart sini tadi... so meh amik gambar lantern ni lagi, dari angle yang lebih up-close ;3
Posing dengan lantern Tokyo Street Pavi jap... amik feeling ala2 Asakusa sikit lagi sebelum kitorang ciao dari sini... oh seronotnyer aku bila dapat rembat katsuobushi sepeket, nanti bolehlah aku bikin takoyaki kat rumah letak katsuobushi, weee~ ;3
Okeh, mata ne Tokyo Street Pavilion, see you when I see you, bye-bye nee~ ;3

Dengan ini, tamatlah kisah jalan-jalanku di Pavilion, Kuala Lumpur, Malaysia. Aku recommend lah korang untuk pergi jalan-jalan sini (especially for those who are Japanophiles, LoL), dapatlah nak rasa sikit-sikit macam pergi ke Asakusa, Tokyo tu. This place is somewhat rather a good imitation of the real thing, cuma kalau ianya bukan di dalam sebuah bangunan, tapi dibuat kat satu kawasan tanah lapang yang luas, barulah feelnya lebih menghampiri macam kat Asakusa yang original tu. Ma tonikaku, asoko de tanoshikatta desu~ (Well anyway, it was fun there~) ;D

Jya mata ne, koneko-tachi chan~ ( =^w^= )

Friday, September 19, 2014

Merendek KL - The Mines

Salam ceria petang Jumaat buat semua readers aku yang kewl sekalian, diharapkan anda semua sedang sihat-sihat dan rilek saja di sana, di mana jua anda sedang berada~ ^^

Baru-baru nih aku gi merendek sekitar KL jap, saja jalan-jalan bandar together with my sis and ohsem cousin. So, antara tempat yang aku pergi merendek ialah The Mines~ 

Ada canal dengan feri... kitorng tak naik feri ni, datang sini dengan taxi jer dari hotel...
Banyak restaurants kat level bawah, pening gak pikiaq nak makan apa, banyak choices, last-last kitorang dinner kat Chicken Rice Shop...
Hahahah... ok, ramainya kaum kerabat panda kat sini... X3
Snap pics dari tingkat atas sikit... edisi siang hari pulak... hahah
Lagi pics canal The Mines dan feri-feri yang ada... tadi aku ada ternampak, jauh kat luar tu ada ikan-ikan koi yang besar gedabak dok berenang dalam canal ni (warna oren, putih, kelabu, tompok...). Ada signage "No fish feeding" terpacak kat tepi tu, tapi ada jugak orang dok kalut baling roti kat ikan-ikan tu, sekali dorang kena sound dengan sorang uncle tu, uncle tu tunjukkan jari dia ke signage tu kat dorang... hahah, hamik korang ;3
Ok, sekarang aku nak usha tang mana la booth yang ada jual belt plastik yang aku beli semalam kat sini tu... nak kena pi jumpa tuan kedai tu semula (akak indon), pastu nak mintak dia tebuk lubang belt extra (semalam aku perasan gemuk sangat, tu yang tak mintak dia buatkan extra belt holes... LoL) X3
Yoshaa!! Now I have a very efficient plastic belt to wear with my jeans every time I need to fly. Tak perlu lagi aku rasa cuak dengan airport security, now that I have this ohsem + comfy plastic belt... heheh. RM25, beli kat level 2 The Mines, at a small booth situated by the corridor facing the canal, yang ada jual macam-macam jenis belts.


Wokeh, sekian dulu entri kali nih, tak banyak benda aku nak story pasal The Mines (sebab kitorang tak naik feri... hahah). Nantikan entri aku lepas ni pasal Pavilion pulak, situ "happening" woh,  ada banyak benda yang menarik kat sana.... meheheheh~ ;3

Jya mata ne, koneko-tachi chan~ ( =^w^= )

Wednesday, September 17, 2014

WordlessWednesday #6 - Back from a 5-day trip ^^



~~~~~

Jya mata ne, koneko-tachi chan~ ( =^w^= )

Wednesday, September 10, 2014

WordlessWednesday #5 - Trikorra's New Army





Jya mata ne, koneko-tachi chan~ ( =^w^= )

Saturday, September 6, 2014

Oh, Jenis-jenis Sunglasses?

Salam ceria Sabtu buat para pembaca blog aku yang stylo dan bergaya sekalian~ Entri kali ini ialah entri pasal spek mata hitam (sunglasses, some say shades). Sebagai seorang yang speckie, aku memang tak boleh hidup dengan aman tanpa memakai spek mata (aku rabun jauh dan mula kena pakai spek mata dari tingkatan 4). Selain rabun jauh, aku juga agak silau dengan cahaya matahari atau lampu yang terang. Cahaya semulajadi dan juga cahaya artificial yang terang benderang boleh membuatkan mata aku rasa cukup tidak selesa. Owhhh... sungguh tak best perasaan itu, tahu??~ ("-___-)


Suatu ketika dahulu, sewaktu aku berada di alam remaja tingkatan 4, aku mula mengenakan sepasang spek mata yang kelihatan cukup nerdy. Spek mata pertama aku dulu tu berbingkaikan plastik hitam yang agak tebal (full frame), dengan sepasang kacamata berbentuk oval, agak besar dan membulat. Hari pertama aku ke sekolah dengan memakai spek mata tu, aku telah di"bahan" dan digelakkan oleh rakan-rakan sekelas aku dengan agak sadis. Yelah, masa tu manalah aku nak particular pasal bentuk glasses dan bingkai mana yang paling sesuai dengan bentuk muka aku, aku memang seorang yang sangat noob dalam dunia fashion and style.

Sekarang ni, aku memakai spek mata transition (photochromic glasses), half frame, berbentuk segiempat tepat, dengan saiz kacamata yang agak kecil (sila rujuk pada gambar kitsune mask aku tu, dia nampak lebih sesuai memakai spek mata aku, berbanding aku). Kelebihan transition glasses ni, bila dia kena cahaya matahari yang terik, dia akan berubah menjadi sunglasses secara otomatis. Makin terik cahaya matahari, makin gelaplah kacamata aku, tetapi, apabila aku sampai di tempat yang redup ataupun di dalam bangunan tertutup, kacamata aku akan berubah menjadi cerah semula, seperti spek mata yang normal. Sungguh ohsemz lagi ajaib spek mata transition glasses ni bagi manusia yang ada masalah rabun jauh dan silau, seperti aku ini.

Spek mata aku tak bertukar jadi gelap dalam gambar ni sebab kitsune ni ada mysterious superpowers cahaya matahari pagi ni sungguh nyaman, lembut dan menyegarkan~ ;3

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Okies, enough about my transition glasses, sekarang aku nak cakap pasal sunglasses pulak~ ;3 

Picture source: google image
Kacamata hitam atau sunglasses adalah jenis aksesori yang terpenting bagi sesetengah individu ketika hendak keluar bersiar-siar. Ada juga yang menjadikan sunglasses sebagai ‘item wajib’ ketika ingin memandu. Apa pun kegunaan dan fungsinya, sunglasses merupakan salah satu aksesori yang tidak pernah dilepas-pandang oleh anda apabila ingin tampil bergaya. Setuju?

Selain memberikan perlindungan kepada kedua mata anda daripada terik cahaya matahari, kadangkala dengan hanya memakai sunglasses, anda hanya perlu berpakaian simple untuk tampil menonjol. Oleh itu, penting untuk anda memilih jenis bingkai atau frame serta rekaan sunglasses yang bersesuaian dengan bentuk muka dan gaya anda. Berikut merupakan contoh jenis-jenis rekaan sunglasses;

#1 - CLASSIC
Bentuk klasik Wayfarer yang menjadi trademark kepada jenama Ray-Ban ini merupakan gaya yang paling diminati ramai.
#2 -  RETRO
Biasanya, gaya retro menampilkan rekaan sunglasses yang vintage seperti gambar berikut di mana ia berbingkai bulat.

#3 - THEME
Bagi anda yang ingin menghadiri parti-parti bertema, pemakaian sunglasses seumpama ini adalah pilihan terbaik. (Bersesuaian dengan tema parti).

#4 - SPORTY

Berikut pula merupakan rekaan sunglasses khusus untuk mereka yang gemar melakukan aktiviti lasak dan ekstrim.
 
#5 - GLAMOUR
Untuk mereka yang DIVA atau mahu kelihatan paling menonjol, pilih sunglasses yang direka dengan unsur-unsur glamor.

Miliki gaya yang sempurna dengan pemakaian sunglasses yang bersesuaian dengan citarasa anda hari ini juga apabila anda melayari laman web ZALORA Malaysia. ZALORA membariskan koleksi sunglasses online daripada jenama-jenama hebat serta menyediakan perkhidmatan penghantaran percuma terus ke rumah anda.

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Okie dokie, selamat bergaya dengan sunglasses masing-masing nee~, nak pakai sunglasses tak perlu kena ada masalah mata, sekadar nak bergaya sesaja pun boleh... tapi, perlu bergaya di tempat yang ada sinaran matahari, okeh? Bukan di dalam bangunan tertutup mahupun pada waktu malam (melainkan ada event bertemakan sunglasses), nanti nampak macam buang tebiat pulak, seriously... LoL~ ;3

Jya mata ne, koneko-tachi chan~ ( =^w^= )

Monday, September 1, 2014

How to train your...

...CATS!!! *Rawrrr* ( >^w^< )~

Mali and Jana (5 months old) - in their usual sibling 'cat fight'
Are you a cat person? Do you have cats, and happen to own a car too? Are you having problems keeping your cats off of your car? Don't you just friggin' hate it when you see those dreadful dirty kitty paw prints all over your car, especially when you're about to go out driving to someplace in a hurry? Moreover, you've just washed your car yourself in the morning, wiping off "yesterday's" kitty paw prints... and then, in the evening when you're about to go out, bammm... you see new, freshly made kitty paw prints (with an extra touch of red dirt) all over your car again. Oh, aren't they just... LOVELY??? 
 
Mali - giving me that oh-so-devilish look behind the Karapolei shrub
It's ART! ART I tell you!! I should call it, CAT ART!!!................. Owh Heyell NO, it's a CATASTROPHE!!! Aimmagonna getchuu naw ya'dayyum kittehs!!! *Grabs the garden water hose and turns up the water volume to full power*

Ok, calm down. No use lecturing or scolding the kittehs, they won't be able to understand the reason or purpose of you displaying your anger by unleashing your wrath unto those beady, sparkly-eyed, innocent-looking kittehs!! X3

Neki (5 months old, female) - a sibling to Mali and Jana
Jana (5 months old, female) - the 'not-so-friendly' sister
Mali (5 months old, male) - the only brother, and rather spoiled
Ok, so..., how can you effectively make those evil beady, sparkly-eyed kittehs understand that your car is off-limits to them? What should I do? And so, like any other normal human being of the current era who often relies on the internet to solve almost every mind-boggling matter, I did some  "online research" regarding this kitty-owner-car problem, and found some answers recommendations:

1)  Keep your car in the garage - My house doesn't have a garage, so, no can do... next!
2) Keep your cats indoors. If those cats belong to your neighbors, ask them to keep their cats indoors. Tell them it is safer to keep their cats indoors - Ummm, I believe that cats need to be outdoors, and it's not like I'm living in some apartment in the middle of some busy city, so, no... next!
3) Use an electronic device that emits a high-pitched noise or a burst of water (automated sprinklers with motion sensors) when the cat comes close. Most pet supply stores sell electronic cat deterrents - Dang, this kinda sounds like a pain-in-the-arse to install and apply... is there any other easier way to just simply keep mah cats away from mah car??
4) Use artificial or natural substances with a strong odor that cats normally hate. You can make your very own cat-repellent with natural substances using dried mustard, cayenne pepper, coffee grounds, dried rosemary, lemon... etc etc - I wish I don't have to use this method... *ignoring this one*  
5) Cover your car with a car cover. It won't deter the cats, but it will protect your car from paw prints and scratches - I used to cover my car up with a car cover, but after some time, I don't like the result of this daily routine. I want my cats to get the idea that my car is off-limits to them, covered or not. Covering and uncovering my car everyday just feels so... wrong.... *sigh*
6) Get rid of the cats - Now now, don't be like that... *laughs*
7) Keep a bulldog or any kind of guard dogs to scare away the cats - Ummm, I still love my cats, I wouldn't want them to feel threatened living around the house, since my cats sleep outdoors. This would only work if I'm a dog person who'd want to chase away the neighbors' cats off my property... ("^____^)
8) Give the cat something else to nap on. A stack of wood crates or cardboard boxes about the same height as the roof of your car. Put them as close to your car as possible, and sprinkle some catnip to entice the cat - You see, my car is always parked right next to my sister's car, but those darn kittehs still choose to bully my car more compared to hers... *sigh*
9) Put a vinyl mat designed to go under a rolling desk chair on the car, bumpy side up. The tiny spikes on the mat will be somewhat painful, but not harmful. When the cat lands on them, he will quickly learn to stay off the car. Office supply stores sell them - Hey, heyyyy... this sounds kinda cool... this might just do the trick in solving mah kitteh-VS-car problem!! *sparkling eyes*
10) Use X-Mats on the hood and roof of the car. These plastic mats are designed to deter pets. The raised bumps are uncomfortable underfoot when the cat lands on them. Most pet supply stores sell X-Mats - Wow, really? I never knew. Great to know. Sounds like it's the same concept as vinyl mats bumpy side up. I'll look for the vinyl mats first *thumbs up* 

And so last night, in search for some kind of a bumpy, cat-deterrent-like mat, I went to Kedai Borong Din after I'm done with some normal grocery shopping. Looked around the store for several minutes, and then I found...

THIS!!!  

One mat (305 x 445mm) only costs RM1.90, so I bought 4 mats! Wohoo~

Placed those mats bumpy side up on my car last night right after I got home from shopping...
These small 'spikes' will make those evil kittehs squirm and keep away... miahaha, how do you like mah car now you bad, bad kittehs?? X3
For less than RM8, my car is now......... well, not entirely free from kitty paw prints, as there were still some traces of dusty paw prints on the mat-free area of my car this morning. Well, at least those kittehs can't freely nap on my car anymore like they used to. My car has significantly become "uncomfortable" for them to do as they please. Sooner or later they'll start to gradually lose interest in jumping onto my car, totally. Hopefully... ( =______= )

Jya mata ne, koneko-tachi chan~ ( = ^w^ = ) 
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...