Click Me Plzzzz

Sunday, May 31, 2015

Ejen pemanggil yang super siot...

A page from the book Buasir Otak the Komik, drawn by me. Nak tengok lagi banyak komik yang lebih kurang sengal macam ni dan dilukis oleh para pelukis yang lain? Sudilah kiranya tuan hamba menjenguk ke Google Play Books untuk membeli senaskah komik ini versi digital di sana. Versi hardcopy sudah lama habis dijual. Nantikan kemunculan Buasir Otak the Komik - 2nd volume pula, akan keluar tidak lama lagi~ wehuuu~ ;3
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Salam Ahad semua. Yosh. I feel rather confident to say that everyone above the age of 20 (or even in their late teens at least) must have come across with those annoying, persistent phone calls coming from calling agents/promoters/spammers/scammers or even pranksters-with-nothing-better-to-do, at least once or twice in our lifetime, no? And lately, these notoriously persistent creatures are getting all hyped-up and super-excited again looking for promising prey. So, apakah jalan efektif yang anda ambil untuk menangani masalah ini dari terus berlarutan menambahkan lagi tensi dalam kehidupan anda?

Dalam era zaman teknologi smartphone ini, jalan yang berkesan ialah install apps yang boleh membantu. I've installed Call Recorder and Whoscall. They're awesome apps. Nak cari pasal messing with somebody while talking on the phone? Nak mengumpat? Nak buat cerita kenakan sesiapa? Haha... think again, think twice, no... think indefinitely. If you're smart, you wouldn't even dream of doing any of that nowadays with all those smart apps available in the market, and they're free for anyone to download and install on their smartphones. With a call recording app., your conversations can easily be recorded and used either against you or to support you in any serious argument later, seriously. 

 
And then there's Whoscall app. With this app, you'll get to see the reported names and updated info about the unfamiliar numbers that pop up on your smartphone's screen. 


It's a community-based app where people can report those numbers as spams/scams/harassment/advertising agents, or 'for other reasons'. They can put odd and funny nicknames to describe those numbers too, which may signify the nuisance level of those reported numbers. 


Another awesome feature offered by this app is, you can set it to block phone calls from private/unknown/withheld numbers. Kasi block saja kumpulan nombor yang gedik sangat nak didaftar sebagai nombor tersembunyi tu.


Kepada para pemilik private/withheld numbers yang persistent tahap gilababun, honestly, apa tujuan kau nak sembunyikan nombor kau kalau kau betul-betul ada hal penting nak cakap, kan? Kalau kau seorang kawan dan/atau ada hal penting nak bagitahu aku, kenapa kau tak nak sms atau whatsapp/wechat/line/telegram/hangout saja aku selepas panggilan kau tidak dijawab? Right? Bila aku angkat panggilan kau, aku memilih untuk berdiam diri untuk dengar kau bercakap dulu bagi salam hello, tapi kau pun turut berdiam diri. Lepas beberapa saat saling berdiam diri, kau letak. Lepas tu kau call lagi hari-hari kecuali hari Ahad, dan aku terus block kau, sebab kau sembunyi nombor kau. Sorry, aku tak ada masa nak layan calls dari orang mentally unstable, meroyan, atau anonymous telemarketer gila, aku kasi block terus. Manusia ni memang makhluk yang complex, tidak kira jantina, bangsa atau agama.

Bagi pemilik smartphone yang masih belum tahu atau belum ada apps ni, bolehlah pergi cari di Playstore dan install sekarang. Don't worry about the possibility of missing any important or serious phone calls from unfamiliar numbers, chances are, you will know who or what they are before picking up any of those calls (except for the unreported ones). As long as you don't block them, their incoming calls will make your smartphone ring as usual. You can then decide what to do next. Have a nice day~ ;3

Jya mata ne, koneko-tachi chan~ ( =^w^= )

33 comments:

  1. selalu gak...aku selalu jek cakap, 'saya tak berminat.' Pernah orang2 ni balas, 'oh, x beriminat, macam tu ye.."

    WTF...macam aku plak bersalah x nak layan dia... Grrrrrr..

    ReplyDelete
    Replies
    1. hahah ceh boleh pulak dia tanya ko macam tu? annoying tahap... aku pernah cakap 'saya tak berminat, tolong jangan call number ini lagi ya', lepas tu dia macam dah tak tau nak goreng apa, then aku letak... kehkeh

      Delete
  2. tahniah!!.habis di pasaran...selamat maju jaya for the 2nd volume dan seterusnya..

    sekrg dah kurang dapat panggilan mcm tu, ejen jual insuran yg paling persistence..

    ReplyDelete
    Replies
    1. thanks sis~ ;3

      ejen jual insuran memang paling pushy... tension kalau terangkat calls dari dorang...

      Delete
  3. Orang2 pengacau macam ni laa yg buatkan aku tak berminat nak angkat nombor yg takde ID dlm phone aku.
    Bab agen kad kredit/insurans/survey tu lg laa aku geram.
    Punya bergegas aku angkat phone masa tgh busy, last2 cakap benda tak perlu macam tu, adoi laaaaa....
    Buat angin aku naik je...eheheh

    ReplyDelete
    Replies
    1. tau takpa... paling hangin bila kita kata tak berminat, dia nak paksa suruh dengar jugak... bila ada app whoscall ni, ada jugak satu bentuk penyaringan awal, boleh pilih nak angkat atau tak... heheh

      Delete
    2. alaaa, jangan la. nanti gua call dia tak angkat pulak XP

      Delete
  4. Aku kalau agen insuran call aku, pertama sekali aku tanya mana dia dapat nombor aku. Kedua aku terus potong cakap dia "kalau awak nak jual insurans, saya nak tanya, insurans awak cover badan beruniform tak? Kalau tak, tak payah sesusah.. saya keje jaga jer" so, diorang takkan bazir masa.

    koh koh koh.. sebab kebanyakkan insurans tak cover badan beruniform atau kerjaya berisiko tinggi.

    ReplyDelete
    Replies
    1. kahkah... owh itu satu strategy yang bagus jinz, betul tu, cakap je kita kerja dalam bidang yg berisiko tinggi ;3

      Delete
  5. 30k abah kauu......hahahahhahahahaahahah :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. hahaha... tu pasal, ada jugak nama2 lain yang orang lain dah taruk kat number tu, ada dalam database whoscall, kahkah ;3

      Delete
  6. Panggilan yang paling aku tak suka angkat. Haaa

    ReplyDelete
  7. aku install apps block number terus. nmber2 yg pnh call aku yg aku mmg dah naik hafal nmber2 tu, siapla mmg aku block terus. lantak situ ape die nk kata. semenjak dua tiga menjak ni pon kerap gak agent insurance dok call. lps je dia kata blh bg 5 minit utk die ckp? aku trus ckp sorry aku dlm meeting. meeting sgtlah aku. hahaha

    ReplyDelete
    Replies
    1. app whoscall ni pun boleh block numbers yang kita pilih suruh block... keskeskes ;3

      Delete
  8. gua lazimnya takkan angkat nombor tak dikenali. lelebih lagi kalau kepalanya bermula dgn 03. Gua mana ada apa2 urusan personal dgn org belah sana so why bother.

    Pernah sekali gua terangkat dan dia ckp berikan dia masa nk explain produk insurans, gua ckp okey. gua on loudspeaker dan buat menda lain sambil dia membebel. kendian dia ckp, "hello miss are u there?" gua ckp yes tp boleh tak tlg repeat sbb gua tak jelas ttg explanation beliau.

    Dia pun tarik napas dan explain dan gua sambung buat kerja lain. "Miss? Are u clear?" dgn suara yg sedikit bergetar. "Err not really.. can you explain a bit more?"

    Lepas tu? Bukan gua yg letak fon, dia yg letak.
    Kahkahkahkahkahkah!! gua harap beliau terus resign dr jd telemarketer.

    ReplyDelete
    Replies
    1. kahkahkahakah... boleh tahan prankster gak lu ni... gua tak sampai hati nak prank orang lain balik macam tu X3

      Delete
    2. boleh tahan gak... ye... tu betul2 bagi pngajaran...
      x penah ar buat mcm tu lg,,
      pling mlas pun.. just ckp x minat off call

      Delete
    3. dengan harapan nombor fon gua terus di black-list oleh kesemua telemarketer XP

      Delete
    4. kalau saya yang call awak angkat kannnn... sebab pangkal tlefon saya start dari 03.. wkwkwkwkw


      #smoothiessssss

      Delete
    5. kenapa awak nk kena call guna fon opis? =..=

      Delete
    6. ooo... aujinz suka buat call utk berfoya-foya guna tepon opis rupanya... ke guna tepon umah? kah! xp

      Delete
    7. Zygha: rumah saya ada telefon rumah laaa.... wkwkwkw

      plain83: Aku ada internet, mestilah ada tepon rumah.. wkwkwkw

      Delete
  9. Oh itu kegunaan whos call app rupa, terima kasih atas perkongsian :-)

    ReplyDelete
    Replies
    1. sama2, moga dapat membantu memberi lebih keharmonian dalam kehidupan kita semua... kehkeh ;3

      Delete
  10. stuju part private number tu. lagi laanat bila member guna private number siap buat tanya 'takkan kau tak enal aku kot'

    Arghh shit..!

    ReplyDelete
    Replies
    1. shit indeed... takkan la member ko tak perasan yang number dia appear as 'withheld number' bila dia contact ko, kan? yang dia gedik sangat gi register number private apsal? kan? sendiri tak pikir...

      Delete
  11. selama ni ceq duk google ja nombor2 ni. semenjak menggunakan apps ini, hidup ceq lebih aman.

    hihihihihi

    ReplyDelete

Ada nak kata apa-apa yang bernas lagi kreatif? Kamon, kamon~
Oh, btw... Anonymous are NOT kewl at all, highly UNattractive, LoL~

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...