Click Me Plzzzz

Thursday, June 18, 2015

YOLO versi Ramadhan...


 *************************
Y.O.L.O = You Only Live Once
 
OK, sorry for the super-lame, lightly-thought-of, dim-witted Ramadhan joke. Well, as long as it has nothing to do with the overly-recycled Yusop Taiyob's whispering kurma advertisement joke, then I think this is somewhat acceptably new. Hahah XD

Anyway, Happy Ramadhan. Selamat berpuasa bagi semua muslimin dan muslimat.

Sebab apa lukisan komik ni cincai, macam budak kecik main conteng-conteng atas kertas lukisan pakai pensel kaler je, ala-ala naive art gitu? Sebab, dah lama gila aku tak cuba melukis guna program ArtRage. Well, program ni memang tak berapa nak sesuai untuk hasilkan komik pun. Saja je aku try lukis komik cincai guna ArtRage. Program ni lebih kepada untuk hasilkan digital painting yang seakan-akan traditional painting. Free version program ni (ArtRage 2 - Starter Edition) ada fungsi pencil, pen, chalk, watercolor, dan crayon. Boleh pilih jenis kertas lukisan atau canvas yang disediakan. Feel melukis guna program ni hampir sama macam melukis pakai traditional medium. Tak ada function untuk letak text, so dialog tu aku tempek pakai Photoshop. Sebelum tu aku ada try nak tulis terus je dialog komik guna function pen ArtRage, pakai setting mata pen yang paling kecil. Hampeh, tak clear langsung jadinya, terpaksa la jugak guna program lain untuk masukkan text dialog komik. Maka, konklusinya di sini, cubaan aku untuk melukis komik guna program ArtRage semata-mata, telah gagal. Kehkeh... 

Geng pelukis aku sekalian, korang dah pernah try guna ArtRage belum? ;3

Jya mata ne, koneko-tachi chan~ ( =^w^= )

30 comments:

  1. Replies
    1. selamat berpuasa razfira, jangan main mercun ;3

      Delete
  2. Salam Ramadhan..

    kat Kpg Talang, Kuala Kangsar (my hometown), main meriam paip besi, dah jd tradisi turun-temurun..yg main nya golongan veteran..

    ReplyDelete
    Replies
    1. alamak... lain padang lain belalanglah kiranya ni, mungkin golongan veteran sana tak ada penyakit jantung atau lelah, ahahah ( ";^ w ^)~

      Delete
    2. haah la nohas. mcm ada viral aritu psl meriam kg Talang ni hehe

      Delete
  3. hahaha cambest je guna apps ni.. hiuhiu. nanti nk try. harap beliau mesra tetikus :3

    Happy Ramadhan Plain!! muach muach YOLO! XD

    ReplyDelete
    Replies
    1. lu terer guna tetikus untuk melukis, boleh punya ;3

      hepi ramadhan zygha, YOLO! ;3

      Delete
  4. Satu cabaran aku utk mencuba program2 baru utk melukis ni ialah mesin aku (aka laptop) tak berapa nak power.
    Almaklumlah, tahun 2008 punya. So kena tunggu aku upgrade mesin aku, baru aku nak cuba segala jenis digital drawing software yg ada...hahahahhaa

    btw, selamat berpuasa :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Mesin aku tahun 2007, boleh je guna CS3, Photostudios and ArtRage. Kekadang dia kejung gak la, huhuh... malas pulak nak pi upgrade. Ingat nak beli lain terus, tapi sayang pulak rasa nak stop guna mesin aku yang ni. Maybe aku akan upgrade kot nanti... huhuh. #dilemmagadget

      hepi fasting cEro ;3

      Delete
  5. salam ramadhan buat plain,
    pernah pakai jugak Artrage. masa mula2 pakai wacom bamboo. dia ada bg skali sotfware tuh..pastu buat skecth ja pakai pensil dia.. then baru kaler kat photoshop.. last2 dah xpakai langsung. sbb leceh. hahahahaha pakai photoshop terus senang

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ooh... dapat sekali dengan wacom bamboo ka? hahah ya, artrage ni leceh sikit, especially bab nak save file lukisan dia, kena guna function export ke jpeg dan bukan boleh save terus ke jpeg macam software lain.

      Hepi fasting budoxe, jangan main mercun ;3

      Delete
  6. fes time aku dengar sal benda ni.. apa-apa pun aku suka colour combo hand Plain-dono.

    ReplyDelete
    Replies
    1. uiks? serius fes time dengar sal artrage? ini agak rare bagi seorang pro digital artist :3
      heheheh thanks for the compliment Day, hentam kaler cincai jer ;3

      Delete
  7. Meriam Buluh?.. try laaa Meriam Tanah.. koh koh koh....

    ArtRage aku guna masa memula guna Bamboo.. sebab dia ada bagi sekali dengan software tu kann... tapi aku tak reti guna.. dulu gasak jugaklah cuba.. tapi ta bley bla...

    koh koh koh

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hang memang jinz... meriam, mercun, selipar, sepak tin, flip pemadam... semua game hang suka kan? Tau dah... hahahah X3

      Ooo, ta bley bla rupanya ArtRage tu bagi hang. Bukan art style hang la kiranya tu...

      Delete
  8. Replies
    1. salam ramadhan boss noob, yolo boss... hahah ;3

      Delete
  9. Pernah je guna ArtRage ni, tapi feel dia tak sama macam guna software melukis lain macam AutoDesk Sketchbook yang kat Windows 8 tu. Aku rasa, even lukis kat Photoshop pun better lagi dari lukis kat ArtRage ni. Hehe.

    Ni pendapat aku aje la, nak feel melukis paling best, memang kat atas kertas physically la kan. Hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ya bro, aku juga berpendapat yang traditional art tetap memberi feel melukis yang terbaik, kehkeh ;3

      Delete
  10. Salam Ramadhan plain83, elakkan main mercun atau meriam takut itulah pengorbanan sia-sia kita. Hehe...

    ReplyDelete
    Replies
    1. salam ramadhan zumal, no problem sebab gua memanglah bukan kaki mercun mahupun meriam X3

      Delete
  11. Terhibur YOLO hehe, penuh dengan maksud hehe :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. YOLO seharusnya digunakan secara positif sahaja, hehe ;3

      Delete
  12. Menarikla art rage. memng nmk mcm guna kaler pensil

    ReplyDelete

Ada nak kata apa-apa yang bernas lagi kreatif? Kamon, kamon~
Oh, btw... Anonymous are NOT kewl at all, highly UNattractive, LoL~

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...