Wednesday, January 28, 2015

Sunday, January 25, 2015

Merayau mencari burger pulak...

Salam ceria hujung minggu buat para pembaca yang ohsem sekalian, how's your January so far? Cuaca kat sana amacam? Hujan ke panas ke sejuk? Di Perlis sekarang ni panas dan kering, malamnya pulak sejuk... sudah agak lama hujan tak turun, malam-malam akan kedengaran suara kekatak menyanyi memanggil hujan. Power suara kekatak tu... kalah suara aku menyanyi untuk cover lagu... hahaha.*Gelak kat joke sendiri yang lame*.

Ok, entri kali ini adalah berkenaan sebuah kedai makan kecil dan cute yang bernama "Burger Republik", terletak di tepi jalan Repoh, Perlis. Restoran ini kelihatannya seperti baru saja beroperasi, terletak bersebelahan aje dengan the more famous and busy "Aura Steamboat n Grill", yang mana kedai steamboat tu sangatlah fofuler dan telah mendapat banyak reviews dari bloggers tempatan. Oleh kerana ianya sudahpun dikenali ramai dan sudah banyak blog reviews pasal Aura yang cambest sangat tu, maka aku rasa seperti takde perasaan je untuk bercerita pasal Aura. Aku nak bercerita pasal jiran dia, si "Burger Republik". Heheheh...

Saturday, January 17, 2015

Permulaan 2015 yang suwweeet~

~Salam ceria weekend buat rakan-rakan bloggers dan readers yang comei sekalian~

Oh my, what's this??? Click on picture for more info! ;3

Suka baca komik tempatan? Cepat pergi tempah senaskah komik Buasir Otak yang sangat rare ini dari Prince of Noob sekarang sementara stock masih ada! Stock adalah terhad hokeyh, kalau korang tak cepat nanti tak sempat, korang menangis pun aku tak dapat nak tolong (echeeywah!)... cuma aku selaku salah seorang daripada 13 orang pelukis amateur yang terlibat dalam pembikinan komik rare ini boleh tolong cadangkan ajelah pada Noob untuk reprint komik ini sekiranya jumlah permintaan tambahan adalah cukup memberangsangkan. Meheheee~ X3



Jadi, adik2 kakak2 abang2 makcik pakcik atok nenek dan moyang sekalian yang gemar membaca komik, cepat cepat cepat! Harus tangkas!! XD

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

~)))NEWS UPDATE(((~

Komik ini sudah pun sold out! Jutaan TERIMA KASIH kepada semua pembeli yang ohsem!!~
Bagi anda yang terlepas kapal dan tidak sempat hendak membeli tu pula, dan ada keinginan untuk membaca komik ini, usahlah bersedih kerana anda masih boleh membeli komik ini versi digital di Google Play Books! Apa? Tidak pasti bagaimana cara untuk mendapatkannya? Silalah ke SINI untuk mengetahui caranya~ ;3

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Jya mata ne, koneko-tachi chan~ ( =^w^= )

Monday, January 12, 2015

Superman (Five for Fighting) - COVER

It's a bird! It's a plane!!... No, it's plain83 playing Superman!!! LoL~ 

 ~~~~~~~~~~~~~~~

Jya mata ne, koneko-tachi chan~ ( =^w^= )

Sunday, January 4, 2015

Entri pertama untuk 2015...


...adalah entri yang berkisarkan tentang... 

*
*
*
*
*

...MAKANAN! Food! O-tabemono! (food!) Omaigad I am such a glutton! LoLoLoL~ X3

One of my "runny omurice" attempts done sometime in 2014, most recent one, almost got it right, almost... this was slightly runny, slightly...

Whaaat?! Again with the omurice?? Why is this plain83 person so obsessed with the friggin Japanese runny omelet rice, to the extent of making it her first entry for the year 2015, hence starting off the year with a food entry? And it's about omurice, again?! What the, of all the things...?? Plain-san, daijoubu desu ka? (Plain, are you O.K?) LoL~ ;3

Ehem, chill please... aku tak ada idea sangat nak tulis pasal apa sebenarnya sebagai entri permulaan yang "proper" bagi sesuatu tahun itu, and to over-think about what to write in my blog in order to make it somewhat "meaningful" enough to start off the year is so..... unnecessarily mendokusai (troublesome). LoL, chill people, a blog is just a blog ;3 

So, why omurice? Well, it's just so damn challenging to successfully make this particular version of omurice, and yes, I am some kind of a food enthusiast, or some people call "foodie". After a few trials of making this 'crazy-hard-to-accomplish' runny omurice, I am now able to pin-point some critical control points (CCP) within the process of making this special runny omurice, and they are;

#1. Api. Yes, the fire on the stove. Api perlu besar dan sekata, dan api pada bahagian tengah itu perlulah seboleh-bolehnya sama kuat dengan api di bahagian bulatan pada parameter luarannya. 

#2. Kuali. The nature of the frying pan. Kuali itu perlulah berbentuk leper, bulat, melengkung di bahagian tepi, jenis non-stick pan, dan bersaiz sederhana (~18cm in diameter for an egg mixture containing 2 large eggs, 1 tsp shoyu, 2 tbsp water).  

#3. Teknik. Teknik yang betul serta ketangkasan semasa proses mengimbangkan omelet di atas api besar yang sekata, sememangnya merupakan cabaran yang paling ultimate dalam usaha mendapatkan hasil yang baik. To get a clearer picture of what the heck I'm talking about here, sila lihat video berikut yang mana aku rembat dari youtube. Tengok chef pakar omurice tu bikin runny omurice at Kyoto's KichiKichi Restaurant macam mana, gila terer, killer skills! X3


Dou? Sugoi desho? (Amacam? Hebat bukan?). Mesti best giler kalau dapat bikin runny omurice tahap tu. Oh what a very superb and glorious feeling that must be! Omnomnomnom! X3  


~Happy New Year 2015~


Jya mata ne, koneko-tachi chan~ ( =^w^= )
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...