Click Me Plzzzz

Tuesday, October 20, 2015

Mini GA Contest: Cari Perbezaan dalam Lukisan

Salam 'jerebu kembali melanda' buat semua kawasan yang terlibat... huhuu~

Baiklah, kali ni aku mahu anjurkan sebuah 'mini giveaway contest' yang simple saja. Hadiahnya juga simple saja, sedikit souvenirs dari Padang Besar yang berupa keychains dan fridge magnets. 

Okeh, syarat-syarat Mini GA Contest ini mudah gila. Bagi yang berminat untuk join, anda cuma perlu:

1. Follow this blog. I'll follow your blog too if you have one.
2. Perhatikan 2 buah lukisan suasana kedai runcit old-school yang tipikal di bawah, dan cari perbezaan di antara kedua-dua buah lukisan aku tersebut.


Okeh, sekarang, lihat bagaimana lukisan yang di bawah ni berbeza dengan lukisan yang di atas tu.


3. Komen aje di ruangan komen entri ini menggunakan id blogger anda, beritahu aku berapa banyak perbezaan yang kalian boleh kesan di dalam imej yang second tu, dan beritahu je perbezaan tu ada di mana, atau apa dia. Contohnya: Ada 3 perbezaan. 1-Botol. 2-Ada anak alien di atas meja kaunter. 3-Balang gula-gula. 
4. Tiga(3) orang pertama yang berjaya meneka jawapan dengan tepat akan mendapat hadiah souvenirs dari Padang Besar seperti berikut, mengikut turutan masa komen-komen mereka ditaip pada ruang komen:


*Note: Sebab apa aku offer souvenirs dari Padang Besar, dan bukan dari Tokyo? Maaf, souvenirs from Nihon aku cuma tinggal satu je, yang lain (tidak termasuk yang aku punyalah, hahah) dah selamat diberikan pada sanak saudara serta rakan-rakan IRL (*in real life) aku. Tidak adil dan saksama pula rasanya jika aku turut offer souvenir Nihon yang tinggal satu tu je di dalam Mini GA contest ni, hihuu ^^;

Baiklah, selamat mencuba pada yang berminat. Kalau ada bahagian mana yang kurang jelas atau mengelirukan, jemputlah bertanya di ruang komen. Mini GA contest ini akan berakhir apabila 3 orang pemenang telah dikenal-pasti. Hadiah nanti akan dipos menggunakan Pos Ekspres pos biasa (bersetem). All the best, Ganbatte kudasai! X3

~**UPDATE**~

Maka dengan ini, MINI GA Contest ini sudah pun TAMAT dalam masa sehari saja setelah 3 orang pemenang telah pun dikenal-pasti. TAHNIAH kepada pemenang utama Yumida Huda, pemenang tempat ke-2 Zyra Roxx, dan pemenang tempat ke-3 cEro. Mohon kalian emel pada aku butiran-butiran berikut: Nama, Alamat dan No.H/P diri sendiri, atau wakil yang boleh tolong sampaikan hadiah-hadiah ini pada kalian, untuk aku isi maklumat berikut pada sampul Pos Ekspres pos biasa (bersetem) nanti. Email me at yehaa04[at]yahoo[dot]com, kendian datang sini semula (logged in your blogger id) dan reply je pada komen kalian, taip "SUDAH EMEL" supaya aku tahu sememangnya kalianlah yang dah emel pada aku tu, bukan mana-mana anonymous troller ;3

*Pos Ekspres sudah tidak membenarkan barang bukan dokumen dipos menggunakan perkhidmatannya, walaupun ianya hanyalah sekadar keychain/fridge magnet yang mana berat totalnya tidaklah sampai 100gram pun. Kalau cuba pos juga, dimaklumkan bahawa ada risiko untuk penghantaran pos tersebut tidak akan dilaksanakan seperti yang kita harapkan. Harap maklum. Huhuu~ ( "-___-)...

Sekian, TERIMA KASIH diucapkan kepada semua yang telah menyertai! *pops confetti di dalam jerebu* XD 


Jya mata ne, koneko-tachi chan~ ( =^w^= )

Saturday, October 3, 2015

Merendek Padang Besar di kala petang...

Salam Oktober yang masih berjerebu buat semua warga Malaysia sekalian huhuhu...

Petang semalam aku telah pergi merendek ke Padang Besar sekejap bersama mak saudara dan dua orang sepupu aku yang ohsem. Dah lama jugak aku tak pergi merendek sana, curious jugak aku nak tengok apa perubahan yang telah berlaku di sana sejak kali terakhir aku ke sana (entah tahun bila, aku dah tak ingat), maka aku pun join sajalah aktiviti dan misi diorang mencari pokok-pokok orkid baru serta makanan-makanan sedap yang special di Padang Besar itu. 

Dah sampai Padang Besaq. Aku tak bawa digicam aku sekali, maka aku snap pics guna smartphone aku saja.
Sampai sini dah boleh rasa macam berpijak di bumi Thailand. Para peniaganya mostly Siamese and Siamese Muslims yang rancak bersembang dalam bahasa Siam. 

Belek-belek keychains sikit... tengok kot kot ada yang menarik atau lain dari yang lain...
Hahaha... ish ish ish... XP
Setelah puas membelek-belek koleksi T-shirt, beg tak ori, topi, dan keychains yang ada dijual di kedai ini dan kedai-kedai sekitarnya, kitorang pun bergeraklah ke kedai pokok orkid pula, yang mana para penggemar orkid mesti rambang mata memilih variety dan spesis orkid pilihan masing-masing, menambah koleksi orkid mereka bagi menghiasi laman rumah atau rumah orkid masing-masing. 

Sana sini orkid, warna-warni, macam-macam spesis ada baq hang~, pilihlah sampai pengsan. Jangan gatal tangan pergi petik bunga tu sudah~ ;3

Amacam? Banyak dan menarik belaka bukan? Harganya pun sangatlah okay. Para penggemar orkid sekalian, bolehlah serbu kedai orkid ni dan pilih mana yang berkenan di hati untuk ditanam di laman rumah anda bila berkesempatan untuk datang ke Padang Besar nanti. Cik adik Siamese yang menjual dan menjaga orkid-orkid di kedai ni pun mesra dan comei orangnya ;3

Seterusnya, kitorang pergi membelek jajan, keropok, kekacang dan buah-buahan sikit...


Lepas merembat keropok ikan dan mangga Namdokmai, kitorang pun terus menuju ke restoran yang agak popular dan menjadi tumpuan di situ. Kenapa ianya popular? Silalah terus membelek gambar-gambar di bawah ini...

Menu dia besar gedabak, printed-banner style, tergantung di sepanjang bahagian atas, kiri kanan dan depan kedai. Mata para pelanggan boleh jadi tak lekang dari membelek/study jenis-jenis makanan apa yang boleh disediakan oleh kedai makan ni. Yang penting, semuanya HALAL dan harganya berpatutan! ;3

Yaaa... pulut durian. Ni sepupu aku yang order. Aku tak makan durian, tekak aku sentitip dengan durian, nanti aku boleh sakit tekak (silap-silap boleh demam) kalau makan durian dan mata kucing. Nasib baik la aku ni bukan minat nak makan durian dan mata kucing, kalau tak mesti terlioq je aku tengok... hahah X3
Air minuman pilihan masing-masing: fresh coconut juice, iced lemon, iced lemon tea, dan aku punya order... Neslo ais tabur milo. Sedap gila baq hang~, ni first time aku cuba minum spesis air tabur-tabur milo ni. Sedap gila rupanya~ X3
Neslo ais tabur milo ni, aku order secara customized (off menu, hahah... nasib baik dia layan je). Dalam menu ada milo ais tabur je, nescafe ais tabur milo tak ada. Aku minta nescafe ais, dan aku nak ianya jadi versi yang ada "tabur" tu. Maka, jadilah ia nescafe ais yang ditabur milo. Superb! Sedap gilos, aku rasa mungkin tuan kedai tu akan masukkan "Neslo ais tabur milo" ke dalam menu minuman kedai dia lepas ni, heheh... serius sedap gilos~ ;3
Fried chicken wanton, sedap gilos jugak. Mengenyangkan betul, Alhamdulillah. Total harga semua makanan dan minuman yang telah disebut di atas, termasuk nasi goreng USA dan nasi goreng special (bungkus), dan 2 pinggan nasi goreng special, adalah di bawah RM60. Awesomeness. Next time I'm going to order sukiyaki for sure, and maybe tomyam dalam kelapa muda! X3
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Okeh, sekian dulu perkongsian aku berkenaan aktiviti jalan-jalan dan makan-makanku di Padang Besar petang semalam, with my awesome aunt and cousins. Sepanjang perjalanan pergi dan balik, kami dapat melihat kesan jerebu yang semakin membimbangkan. Ladang-ladang tanaman yang terbentang luas kehijauan di sepanjang jalan kelihatan sedikit kabur dan berkabus. Kawasan selatan semenanjung pula sedang tenat dan sesak nafas sekarang, sungguh-sungguh merunsingkan. Jerebu... bilalah kau nak hilang? Bilalah masalah jerebu ni akan sebenar-benarnya selesai? ( "-____-)

Jya mata ne, koneko-tachi chan~ ( =^w^= )
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...