Click Me Plzzzz

Saturday, September 17, 2016

Janjiku Tetap Dikota - Blog Review

Salam ceria September buat semua rakan mayaku sekalian, semua sihat? Seronok beraya haji dan bercuti tempohari? Banyak dapat makan daging korban? :3

Baiklah, entri kali ini ialah entri di mana janjiku pada tahun lepas akan dikotakan jua. Janji tetap janji, janjiku ialah sebuah janji yang dikota (seboleh-bolehnyalah, akan aku cuba juga...). Akhirnya pemenang teka-teki gambar di dalam entri WW#15 aku itu muncul juga dan memberi jawapannya berkenaan hadiah blog review yang ditawarkan oleh aku itu. Setelah mendapat kata setuju @ green light dari Gee Lion (tuan empunya blog Diari Dandelion) tempohari, akan aku review blog beliau di dalam entri ini. Sekalung tahniah diucapkan buat pemenang yang berjaya meneka nama bunga yang cukup old-school dan elegant ini, Kemuning namanya. Hanya jauhari mengenal manikam, begitu juga dengan para bunga. Si Dandelion juga bisa mengenal si Kemuning (wakaka...) X3


Sebelum itu, aku mahu meminta maaf terlebih dahulu sekiranya review aku ini tidak menepati citarasa tuan blog diaridandelion.blogspot.com. Aku bukanlah handal dalam bab mereview blog orang pun (blog aku sendiri ni pun level picisan dan makin bersawang saja, huahuah), aku review sekadar ikut suka hati aku nak komen part apa saja, so brace yourself, o Dandelion. Terimalah pandangan picisan aku ini dengan hati yang nyaman, senyaman sekuntum Dandelion ditiup angin sepoi-sepoi bahasa~ X3

~~Here we go wieee~~

1. Blog Theme/Layout

Kemas, sedap mata memandang, penggunaan warna ringkas yang cun, serta penggunaan ruang page yang baik dan mesra pengunjung (tidak perlu scroll page bar ke kiri dan ke kanan untuk membaca, ataupun mengubah zooming rate di bawah option 'view' pada internet browser). 

Penggunaan category tabs untuk menyusun pages (and section) kandungan blog ini juga menarik, jelas dan straight-forward; neat arrangement of blog content (bagus betul tuan blog Dandelion ni, aku je yang tak koser nak letak tabs, hahhah... maybe later I will, maybe). 

Loading time bagi setiap page juga agak cepat. Terbaiklah, easy on the eyes (and nerves) :3 

2. Blog Content

Melihat pada labels (categories) kandungan blog dan juga penerangan tuan blog sendiri berkenaan blognya di dalam ruangan 'Author', intipati utama blognya adalah stanza, santai, motivasi dan isu, yang mana blognya ini adalah sebuah blog peribadi yang agak diverse dan tidak terlalu focused pada mana-mana category. Penulis kelihatannya seorang yang berpuitis dan gemar meluahkan pendapatnya sendiri (p.o.v) berkenaan pelbagai perkara yang menarik perhatiannya. 

Personally, aku suka membaca kandungan blog ini di bawah label/category "stanza".

3. Blog Setting

Kedua-dua 'pc view' dan 'mobile view' blog ini adalah sedap mata memandang, serta loading page blog ini juga agak cepat bagi kedua-dua viewing modes. Nice ;3 

Comment section enabled with owner's approval (komen bertapis) - mesra pengunjung dan menghargai pandangan para pengunjung blog. Thumbs up ;3

~~End of review~~

Itulah sedikit sebanyak perkara yang aku rasa mampu untuk komen pasal blog orang, nak komen lebih lagi rasa macam tak layak la pulak aku ni huehue~ X3

Overall, nice blog, Gee Lion. Clever arrangement of tabs and pages, thumbs up! Teruskan menulis! (~ 6w6 )~"


Jya mata ne, koneko-tachi chan~ ( = ^w^ = )

17 comments:

  1. oo..bunga kemuning..my sis duduk kota kemuning, rasanya pokok ni kt tepi jln..byk bunga..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Waa mesti cantik je pemandangan kat situ bila pokok-pokok kemuning tu sedang lebat berbunga ;3

      Delete
  2. ternyata tuan hamba memang manusia yang mengotakan kata-kata.. walaupun si dandelion ni dah lama terbang & baru ni lah hinggap kat blog ni.. hehehe.. terimalah kasihku ini utkmu.. :P

    kaulah manusia pertama yg review blog aku ni pon. seperti mana kata kau blog picisan, blog aku lagilah. usahkan picisan, serpihan, kepingan, dan segalanyalah yg sama waktu dengannya.. huhu.. masyeh la banyak3.. huhuhu..

    inshaAllah I'll keep writing. Even not in my blog, but in my diary.. and you.. mana kau hilang.. sapu sawang kat blog ni daaa.. takpe, apa pun kau buat semoga segalanya dipermudahkan Allah.. sekali lagi, thank you!!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hehe sama2 dan terima kasih kembali wahai dandelion. Si plain ni pulak akan cuba jugak sapu2 sawang kat blog picisan dia ni at least once a month, kekeke~ X3

      Delete
  3. wah bestlah dapat blog review =)

    ReplyDelete
    Replies
    1. lagi best kalau dapat blog review daripada blogger yg ada beriban followers, tapi apakan daya, gua blogger picisan je... huhuhu

      Delete
    2. nanti ni bila gua buat lagi teka-teki bergambar, join tau, hadiahnya blog review ;3

      Delete
  4. Aku buta bunga.. Wuuu..
    Anyway, Nice review. Taknak try buat review anime ke, aniki? Hahaha tiba-tiba aniki

    ReplyDelete
    Replies
    1. Huhuhu monamieh... aku dah review seratus anime series/movies dah setakat ni kat dalam blog ni, tapi aku buat short reviews je la untuk setiap satu tu, satu entry taruk 10 anime. Check out my 'anime reviews' label, onegaishimasu! X3

      Delete
    2. OMG.. saya akan baca semuanya, aniki

      Delete
    3. "Aneki" darou...? "Aniki" ja arimasen yo~ :'3

      Delete
  5. Kemuning itu sejenis bunga rupanya.
    Tahu nama tempat kota kemuning agaknya ambil sempena nama bunga ni la kot

    ReplyDelete
  6. review blog BO lak plain muhahuehuehue

    ReplyDelete
    Replies
    1. Jawapan anda paling tak boleh belah - bunga belanja satu... XD

      Delete
  7. kalau yui, asal leh bc n xde kuar iklan byk dh ok..heheh

    ReplyDelete

Ada nak kata apa-apa yang bernas lagi kreatif? Kamon, kamon~
Oh, btw... Anonymous are NOT kewl at all, highly UNattractive, LoL~

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...