Click Me Plzzzz

Monday, October 17, 2016

Segmen highlight komentar #4 - kategori campur

Salam Oktober semua, yosh segmen highlight komentar kembali lagi (setelah sekian lama segmen ini menghilang ditelan masa) :p

Last time (3 years ago - lulz) aku buat kategori pelukis, kali ni kategori campur pula (ataupun blogger, memandangkan mereka berempat ini adalah active bloggers yang ohsem). Segmen ini khas diadakan sebagai satu bentuk penghargaan kepada mereka yang agak rajin singgah memberi komen sepatah dua kata di blog picisanku ini, selama ini. Dalam satu segmen, aku highlightkan 4 orang yang rajin dan baik hati. Kali ini, bayangkan mereka sedang mengikuti sebuah acara larian marathon, atau "fun run" :3

Omaigaawd sorry la naa kalau coloring aku buruk sangat, dah hampir 10 tahun kot aku tak sentuh watorcolor. Baru kelmarin je aku ada rasa nak "berwatakala" semula sebab pengaruh rakan melukis (Deaday) yang suka gila berwatakala akhir-akhir ini. Aku guna watakala cap Panda - Poster Color (12 colors) dan DR Pilot Pigment Ink pen (waterproof). Nanti bila aku dah rasa macam "terer/confident" sikit dengan watakala, aku pergi cari watercolor cap Sakura pulak, heheeh ;3


Tidak perlulah kita berteka-teki lagi akan identiti mereka berempat ini, nah... aku introduce terus para rakan bloggers 4 orang yang sempoi ini, bermula dari kiri...,

Deaday -  Pemilik blog Vespa Buruk. Orangnya handal melukis dan kadang-kala dia akan menjadi puitis dengan "colorful french"nya yang tersendiri, terpulanglah kepada mood semasa beliau. Sekarang dia kelihatannya suka ber-watercolor. Asal ada masa lapang sikit saja, mesti dia nak melukis dan berwatakala. Jenguklah blog beliau dan nikmati lukisan-lukisannya yang marvelous, serta penulisannya yang berwarna-warni and lively. *Lukisan di atas bukanlah menggambarkan orangnya yang sebenar, ianya hanya satu watak rekaannya sendiri (OC - original character) dalam kebanyakan lukisannya. **Day, muka OC hang merah semacam kat atas ni sebab dia dah penat berlari... X3
Lee-kun - Pemilik blog Lee-kun's Getaway. Orangnya juga tidak kurang handal melukis dan kreatif sekali. Jenguklah blog beliau dan nikmatilah lukisan-lukisannya yang ohsem and dynamic. *Lukisan di atas bukanlah menggambarkan orangnya yang sebenar, ianya hanya satu watak rekaannya sendiri (OC - original character) dalam kebanyakan lukisannya. **Lee, sorry la kalau warna rambut OC hang ni nampak janggal, aku main mix jer colors untuk dapatkan warna yang lebih kurang macam rambut OC hang... X3
Nohas - Pemilik blog Orangbukit. Beliau gemar berkongsi pengalaman mengembara dan melancong ke tempat-tempat menarik, dalam dan luar negara. Sudah tentu terdapatnya tips berguna yang boleh dipelajari dari beliau. Lawatilah blog beliau dan nikmati pemandangan-pemandangan indah lagi menawan yang ditangkap oleh lensa beliau semasa mengembara, ataupun semasa meninjau tempat-tempat makan serta resort/hotel yang menarik. *Lukisan di atas cuma sebuah anggaran. Beliau masih berada dalam kategori blogger misteri :3
Danial Jaafar - Pemilik blog The Road Not Taken. Tuan empunya blog ini suka menulis cerita rekaan atau cerpen pendek yang kreatif lagi menghiburkan, dan kadang-kala berkenaan pengalaman hidupnya sendiri sepanjang menyelusuri detik-detik pahit manis suka duka kehidupan beliau. Jenguklah ke dunia blognya and be entertained, or even inspired by his amusing writing style. **Danny, maaflah kalau lukisan aku ini kind of makes you look older than your current age, aku tidak sengaja. Huhuu... X3

Sekian dulu segmen highlight komentar yang bersifat 'once in a blue moon' ini, have a nice October! Wakey-wakey people September has ended (Greenday reference) ;3

Jya mata ne, koneko-tachi chan~ (=^w^=)

20 comments:

  1. Replies
    1. Rajin2 la komen kat blog ni Tar, nanti dapat masuk segmen nih :3

      Delete
  2. Hahahah colourful french eih mon ami?
    Thank you plain! This actually looks really REALLY nice.
    Apa beza poster colour ngan watercolour ye? sebab aku ada jumpa gak sakura punya poster colour.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Waaa MonDay (which is toDay, haha!), you're too kind... sobs. Aku tak puas hati sebenarnya, nanti aku praktis lagi dan guna watercolor betul instead of poster color purba aku ni... X3

      You're welcome, glad you loike and think it's actually naise~ X3

      Menurut pemerhatian aku based on pengalaman sendiri yang pernah guna watercolor dan juga poster color, apa yang jelas membezakan kedua-dua jenis water-based paints ni ialah opacity dan concentration masing-masing, yang mana watercolor lebih cair dan nampak seakan-akan "transparent" bila campur dengan air, manakala poster color ni lebih pekat dan tak vibrant bila campur dengan air saja untuk dapatkan tone lebih cerah. Poster color akan nampak lebih bright bila "dicerahkan" dengan paint putih, dan bukan sekadar guna air. Pendek kata, teknik bold and thick coloring lebih sesuai dengan poster colors (I call it teknik makan watakala dan cepat perabihkan warna putih). Aku dulu suka kaler pakai teknik ni je sebenarnya, aku tak reti nak appreciate "teknik layering cair" watercolor sangat. Jenis brush pun berbeza kalau nak warna pakai teknik tebal, kena pilih yang tak runcing (pilih yang flat kat hujung macam brush untuk cat bangunan tu, kira macam mini version of that paint brush la, hahaa). Setelah mengugel jawapan to confirm my observation and opinion ni (hehee), memang betul la pemerhatian aku tu, poster colors are opaque, while watercolors are transparent. Patut la teknik cair aku ni nampak dull abis. Huhuh... nanti aku pi cari watakarra (~" ^w^)~"

      Delete
  3. Ahhhh... Gigihnya kau watercolor. Aku suka!
    Aku ni jenis yang tak sabar sikit, so watercolor memang, kalau nak cuba, sangat laa kena bentuk dulu kesabarannya hahahaha

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hahaa waaa suka ka C? Seriusu? Err.. thanks! :3

      Teknik mewarna cair/nipis ni cepat je keringnya, serius tak makan banyak masa sangat pun nak siapkan. Try la C, nanti hang maybe akan paham kenapa Mon gila watakala sekarang X3

      Delete
  4. Aku suka jugak, Plain-sama..! It looks so nice..! And I look so.....me..!!! Ahaaaa.. Thanks for the highlight and art..! I'm touched..! And aku suka juga semua orang dalam tuh..and the fact that ada gap in between gender..ehehehe.. Good job, good job..! Ni buat aku lagi semangant nak datang komen selalu..hehe..

    Plain-sama, updatela selalu..ehehehe..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hontou niii? X3
      Huhuu thanks Lee-dono, aku rasa macam serius aku fail lukis ko, tak dapat nak capture muka "chill and selamba" OC ko hahah. Glad you loike anyway ne Lee-dono, yokatta yo... and how very observant of you (gap/space in between gender itu penting, semua pun sopan2 jer)~ X3

      Arigatou yo o-nakama san! X3

      Delete
    2. Neah..you got it right.. Aku akan happy bila bersukan..hehehe.. So, I'd look happy to be doing marathon.. UvU

      Domoooo..~! and nak cakap lagi sekali, lawa artwork watakala hang..! >v<

      Delete
  5. lama sungguh guna watercolour..blogger misteri..hihi..biarlah rahsia...sungguh kreatif..arigatogonzaimas, plain..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hehee, you're welcome sis :D

      Dulu zaman sekolah memang rajin la melukis dan berwatakala sebab selalu kena paksa dengan cikgu suruh join pertandingan melukis untuk wakil sekolah. Lepas habis zaman sekolah, dah macam tak sentuh watercolor dah, jarang sangat nak mewarna... dan lepas tu, lama-lama, tinggal terus X3

      Delete
  6. omaiii gerd!!! lama nya tak buka and baca blog! so tak dpt tgk update! (mostly sbb my house got no wifi, and Im too broke to subscribe to a data plan)

    anyway suka gila drawing kt atas..warna cantik!!!! pakai apa kah??

    ReplyDelete
    Replies
    1. Yo faye~ :D

      Hehee awhhh thanks faye, to me it looks pudar laa huhuh... nanti nak cari watercolors (non poster type), preferably Sakura brand. Here I used my old stock of Panda tubed watercolors (poster type), 12 colors. Glad you like! X3

      Delete
    2. Believe or not, I rarely do colouring when I was younger. only few years back berjinak with colouring. Tapi mostly banyak digital painting lah. traditional boleh kira pakai tangan lagi kot berapa banyak kali try. haha

      But that is not the motif here. Nak cakap..masa SPM amik seni, and I use poster colour jugak. Yes poster colour mmg more bright and vibrant colour dia sbb maybe pekat kot. watercolour pulak tend to be lighter. Tapi poster colour lack blending kot. so lukisan akan nampak flat.

      so cikgu kitorg ajar, kalau guna poster colour, lepas tu kena add more depth dalam lukisan kena tambah touch up dengan warna pensel.


      Delete
    3. Whoah Faye amik pendidikan seni masa SPM? Jeles ahh, dulu teringin jugak nak amik subjek pendidikan seni, tapi bilangan pelajar masa tu tak cukup ramai yang serious nak amik seni untuk SPM, and so cikgu tak bukak kelas pendidikan seni pun untuk pelajar form 4 and 5 at my school at that time. Kelas seni lukis cuma ada setakat form 3. Huhuh... oh well, past is past :'3

      Hey nice tips there, gave me another idea to use my poster colors. Watch out for my next update! Arigatou ne, Faye-san! X3

      Delete
  7. Hahaha. At my time ada 5 org je amik pendidikan seni kot. Including me of course!

    Anyway can't wait to see how it turns out 😀

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tabik spring for your courage, and your friends' courage too :3

      Thanks, but now I think I'll just massacre the lineart with my current coloring ability. Look forward to it anyway haha :'3

      Delete

Ada nak kata apa-apa yang bernas lagi kreatif? Kamon, kamon~
Oh, btw... Anonymous are NOT kewl at all, highly UNattractive, LoL~

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...