Click Me Plzzzz

Sunday, November 13, 2016

Four in One - Coloring Experiment

Konnichiwa! Happy Sunday, dan salam pertengahan November buat semua rakan mayaku sekalian. Minna genki desu ka? (Semua sihat ka?) ;3

Baiklah, sepertimana yang telah aku janjikan di dalam entry WIP watakala experiment aku yang lepas, berikut adalah hasilnyaaaw~ X3

Ya. Identiti lukisan ini ialah... sejenis makanan, a traditional Malaysian side dish (or salad) yang dipanggil kerabu bunga betik (yang cukup sedap, mengikut resipi aku yang telah diubahsuai dari resepi orang lain nyahahah~). Nak tau resipinya? Okay, maybe I'll share the recipe later with you gaiz in this blog ;3

Aku memilih untuk mewarna lukisan eksperimen aku ini dengan tidak mengikut skema warna objek asal dengan tepat (didn't even try to get as close as possible, just wanted to test some coloring techniques I had in mind), sekadar guna warna Panda poster color (12 colors) dan Faber-Castell watercolor pencils (12 colors), dengan teknik campuran warna yang minima untuk mendapatkan warna-warna lain selain daripada pilihan yang sedia ada.

The lineart, before coloring.
After coloring.
This is what I actually did, sebab tu warna lukisan ni nampak tak sekata. Hahah okeh, cubaan yang ada banyak kelemahan yang boleh diperbaiki. Teknik warna pekat/tebal aku nampak messy, partly because of the relatively small artwork size, and my brushes (with flat tips for thick coloring) aren't small enough to compensate the size. Poster colors should look nice and lively being thick (and on a bigger canvas).




Between these four coloring styles/techniques, I think I'm most comfortable with the thin coloring style (upper left side). Walaupun nampak semacam mendatar or flat sebab guna poster color instead of the regular watercolor (where watercolor is said to be more transparent instead of opaque), somehow, I don't think it looks all that dull or flat anymore. Anyway, I'm gonna get myself a set of Sakura watercolors! Artfriend (name of a fancy art supply shop), you just wait for meh! X3

Okay, that's that. Till my next art experiment, or anything art related (or not). Later gaiz~ ;3

Jya mata ne, koneko-tachi chan~ ( =^w^= )

19 comments:

  1. bunga betik? Aku tak pernah try dan nampak macam menarik. nak sikit.

    LAWA GILA Colouring ko. Aku personally suka top right quarter because of the detailing. Tapi kalau aku sendiri aku suka guna thin colouring sebab aku tak pandai thick colour. huhu

    ReplyDelete
    Replies
    1. Nantikan resipinya, monamieh~ X3

      Mak oihh pujian exaggerating betul, haha arigatou! Glad you think so ( TT w TT )

      Top right quarter tu, kalau nak teruskan dengan style tu, I think elok beli set color pencils yang ada sampai 36 colors kot, minimum.

      Coloring style ko lawa dah, aku sukaaa~ X3

      Delete
    2. oih x exaggerate langsung ni. Siyes lawa yang ada extra detailing tu. Aku pernah try buat pencil colour detailing masa kaler ngan marker dulu sbb bila x cukup blending artwork nampak flat. Tp bila pencil kaler sikit, masalah nak pilih kaler mana utk match ngn background colour. Last-last givap. Ahahaha.

      Delete
    3. (~" > w < )~"... mon, monamieh... arigatou!~

      Tu lah... kena ada banyak pencil colors, baru kurang masalah nak pilih matching colors untuk buat detailing tu hahah...

      Delete
  2. Aku paling suka the top right.. Nampak menyerlah berbanding yang lain..
    Then bottom right.. Overall nampak menarik.. ^^ Keep up the good work, Plain-sama..!

    Aku takde skill dah kot dalam berwatakala..haha.. Last was like 7 years ago, amek ko-k catan..huhuhu..

    Anyway, nampak cantik....dan kerabu memang sedaaap..!!! >q< *terliuq)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wokeh, lagi sorang suka style tambah color pencil highlights. Yas, dia nampak lebih menyerlah dan tidak flat compared to the top left part. Oh, bottom left tu pun menarik? Hohoo... interesting choice, Lee-dono ;3

      Heh, takde skill dalam berwatakala dah konon... try la balik Lee, ada tu... dia tengah tidur X3

      Domou arigatou, Lee-dono! X3

      Delete
  3. Walaupun dari segi kemasan dan composition yang upper right lagi best,
    tapi aku prefer yang lower left, thick poster colour tu sbb nampak lagi watercolor-ish, IYKWIM

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hohoo... 3 orang dah kata coloring style at the upper right tu lebih menyerlah. Betul la cakap cikgu lukisan Faye dulu tu, tambah pencil warna to create effect bagi lukisan nampak tidak/kurang flat :3

      YIKWYM C, thick coloring style suits poster color the most, according to general opinion ;3

      Kata aritu dah rembat set watercolor, lekaih guna, aku nak tengok coloring style kau pulak C! X3

      Delete
    2. Dah ada atas rak dah watercolor aku, tapi tak ada hati lagi nak guna hahaha.
      Nanti aku dah start watercolor, aku tunjukkan hasil dia nanti insyaAllah hehehe

      Delete
  4. Lukisan abstrak nie.. boleh ganti picasso one day..

    ReplyDelete
  5. wahh..kemas sekali colouring nya..akk kalau guna watakala mesti sememeh..huhu..

    kerabu..sedapnya..belum pernah mkn kerabu bunga betik..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Thanks sis. Kerabu bunga betik ni sedap tapi pahit la sikit... ada cara/tips nak kurangkan tahap kepahitannya. Wait for my recipe~ :D

      Delete
  6. nice sangat abstrak gitu.. salam perkenalan

    ReplyDelete

Ada nak kata apa-apa yang bernas lagi kreatif? Kamon, kamon~
Oh, btw... Anonymous are NOT kewl at all, highly UNattractive, LoL~

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...