Click Me Plzzzz

Monday, October 31, 2016

WIP - Next watakala experiment

Salam hujung Oktober buat kawan-kawan mayaku sekalian... iyahhh cepatnya masa berlalu, esok dah masuk bulan baru, bulan sebelas. Nah terimalah entri ke-2 dan terakhir aku untuk bulan ini, entri WIP (Work In Progress) for my next personal watercolor (poster color actually) experiment... aku bagi preview sikit dulu, nak siapkan ni bebetulnya ntah bila weheheeeh~ X3

Just finished the lineart part, will color soon. This will be the 'medium' for my little 'coloring experiment' (or massacre - depending on the final outcome... X3). Tools used: Mechanical pencil (with 0.5 sized lead, 2B), DR Pilot Pigment Ink Drawing Pens (of 02 and 01 point size, waterproof) and a regular eraser. Paper: CAMPAP Sketch Book, Acid Free A4, 110gsm.
Coloring tools - Panda poster colors (tube) and 1 Buncho white poster color (cake), brushes (of 2 different tips for 2 different coloring styles), a watercolor pallet, some tissue papers, water and Faber-Castell watercolor pencils (12 colors).
I'm not sure how this will turn out, but I'll be sure to show the finished result here anyway later when it's done, even if it's dead and rotten (my confidence in coloring is still quite low and this will indeed be a challenge for this plain "plain", and definitely a good practice too) ... ahahahaa (~ "^w^)~"

O-tanoshimi ni, minna! X3

P/S: Thanks for the feedback Faye, sure got me curious enough. I'm going to try using that tip from that school art teacher of yours and see what happens (refer previous post's comment section) X3 

Jya mata ne, koneko-tachi chan~ ( =^w^= )

Monday, October 17, 2016

Segmen highlight komentar #4 - kategori campur

Salam Oktober semua, yosh segmen highlight komentar kembali lagi (setelah sekian lama segmen ini menghilang ditelan masa) :p

Last time (3 years ago - lulz) aku buat kategori pelukis, kali ni kategori campur pula (ataupun blogger, memandangkan mereka berempat ini adalah active bloggers yang ohsem). Segmen ini khas diadakan sebagai satu bentuk penghargaan kepada mereka yang agak rajin singgah memberi komen sepatah dua kata di blog picisanku ini, selama ini. Dalam satu segmen, aku highlightkan 4 orang yang rajin dan baik hati. Kali ini, bayangkan mereka sedang mengikuti sebuah acara larian marathon, atau "fun run" :3

Omaigaawd sorry la naa kalau coloring aku buruk sangat, dah hampir 10 tahun kot aku tak sentuh watorcolor. Baru kelmarin je aku ada rasa nak "berwatakala" semula sebab pengaruh rakan melukis (Deaday) yang suka gila berwatakala akhir-akhir ini. Aku guna watakala cap Panda - Poster Color (12 colors) dan DR Pilot Pigment Ink pen (waterproof). Nanti bila aku dah rasa macam "terer/confident" sikit dengan watakala, aku pergi cari watercolor cap Sakura pulak, heheeh ;3


Tidak perlulah kita berteka-teki lagi akan identiti mereka berempat ini, nah... aku introduce terus para rakan bloggers 4 orang yang sempoi ini, bermula dari kiri...,

Deaday -  Pemilik blog Vespa Buruk. Orangnya handal melukis dan kadang-kala dia akan menjadi puitis dengan "colorful french"nya yang tersendiri, terpulanglah kepada mood semasa beliau. Sekarang dia kelihatannya suka ber-watercolor. Asal ada masa lapang sikit saja, mesti dia nak melukis dan berwatakala. Jenguklah blog beliau dan nikmati lukisan-lukisannya yang marvelous, serta penulisannya yang berwarna-warni and lively. *Lukisan di atas bukanlah menggambarkan orangnya yang sebenar, ianya hanya satu watak rekaannya sendiri (OC - original character) dalam kebanyakan lukisannya. **Day, muka OC hang merah semacam kat atas ni sebab dia dah penat berlari... X3
Lee-kun - Pemilik blog Lee-kun's Getaway. Orangnya juga tidak kurang handal melukis dan kreatif sekali. Jenguklah blog beliau dan nikmatilah lukisan-lukisannya yang ohsem and dynamic. *Lukisan di atas bukanlah menggambarkan orangnya yang sebenar, ianya hanya satu watak rekaannya sendiri (OC - original character) dalam kebanyakan lukisannya. **Lee, sorry la kalau warna rambut OC hang ni nampak janggal, aku main mix jer colors untuk dapatkan warna yang lebih kurang macam rambut OC hang... X3
Nohas - Pemilik blog Orangbukit. Beliau gemar berkongsi pengalaman mengembara dan melancong ke tempat-tempat menarik, dalam dan luar negara. Sudah tentu terdapatnya tips berguna yang boleh dipelajari dari beliau. Lawatilah blog beliau dan nikmati pemandangan-pemandangan indah lagi menawan yang ditangkap oleh lensa beliau semasa mengembara, ataupun semasa meninjau tempat-tempat makan serta resort/hotel yang menarik. *Lukisan di atas cuma sebuah anggaran. Beliau masih berada dalam kategori blogger misteri :3
Danial Jaafar - Pemilik blog The Road Not Taken. Tuan empunya blog ini suka menulis cerita rekaan atau cerpen pendek yang kreatif lagi menghiburkan, dan kadang-kala berkenaan pengalaman hidupnya sendiri sepanjang menyelusuri detik-detik pahit manis suka duka kehidupan beliau. Jenguklah ke dunia blognya and be entertained, or even inspired by his amusing writing style. **Danny, maaflah kalau lukisan aku ini kind of makes you look older than your current age, aku tidak sengaja. Huhuu... X3

Sekian dulu segmen highlight komentar yang bersifat 'once in a blue moon' ini, have a nice October! Wakey-wakey people September has ended (Greenday reference) ;3

Jya mata ne, koneko-tachi chan~ (=^w^=)
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...