Click Me Plzzzz

Monday, November 21, 2016

Pesta makanan ialah pesta yang paling menarik :D

Salam semua, minna genki?~ (semua sihat?~) :3

Baru-baru ini aku sempat singgah meninjau sambil menjamu selera di sekitar kawasan parkir kereta Kangar bersebelahan dengan CIMB bank, yang mana di lokasi tersebut telah berlangsungnya sebuah 'pesta makanan Siam' yang diberi nama Thai Halal Food Festival. Pesta makanan halal Thai ini telah pun berakhir pada hari semalam, Ahad 20 Nov 2016. 

2-Country Relationship (Thai-Malaysia) Halal Food Festival. (11-20 Nov. 2016, 10am - 10pm).
Okeh, aku takde nak cerita panjang sangat, nah... terimalah makanan-makanan Thai yang sempat aku tangkap gambarnya. Makanan pertama yang aku cari ialah, minuman - Thai green tea matcha. Memang tengah haus sangat pun masa ni... so, pekena Thai green tea matcha dulu, versi tarik sedas... iced, of course ;3

Iced Thai green tea matcha, tarik. Perfect ;3
Sambil duduk minum-minum with my sis, boleh belek-belek usha sekeliling sekejap. Makanan kat belakang aku ni nampak macam menarik... ada roti pisang crunchy on the outside, soft and sweet in the inside.
Meheheh... masa untuk menghabiskan minuman, dan teruskan berjalan mencari makanan-makanan Thai yang awesome untuk ditapau pulang X3
Tunggu roti pisang sedang disiapkan... tak lama mana pun, siap sudah. Okay... next~ :3
Oh apa ini? Seafood pancake yang sedang dalam pembikinan di peringkat awal... (LoL bahasaku) X3
Seafood pancake yang kelihatannya sudah siap... ada kupang, udang dan sotong di dalamnya. Okeh, boleh tahan sedap jugak pancake ni. Aku bagi skor 7.5/10.
Ada dumpling berwarna hijau. Inti sayur agaknya...
Uuuu, nampak menarik... veggie fritters dan popia goreng.... tapau sikit~ X3
Nasi kerabu pun ada, and oh how colorful their presentation is, the camera loves them (excluding the old-school B&W camera that is) :3
Desserts... how nice. *Walks away slowly (LoL... controlling my sugar intake... plus, I'm not so crazy about sweet stuff, yokatta ne~) X3
Pulut mangga. Yes, it's the infamous Pulut Mangga Siam. Not Harumanis manggo though, I'd get some if it's Harumanis manggo. Kalau nak Harumanis, kena tunggu April-May, baru ada. Oh, tadi aku nampak pulut durian pun ada kat sini.
Oh apa ini? Spicy Chicken Salad? Macam menarik... macam nak try? Tapau satu~ X3
Order satu spicy chicken salad ni, tengok macam mana dia bikin... dia potong-potong satu breaded chicken fillet tu, lepas tu dia masukkan ke dalam satu bekas untuk digaul dengan sayur dan rempah.
Dah selesai menggaul di dalam bekas tadi, terus dimasukkan ke dalam paper bowl. Siap. Kalau nak beli breaded chicken fillets ni saja pun boleh juga, tapi nothing special la kalau makan macam tu je. I prefer the salad version, dan memang sedap pun, I like! Rasanya memang special, and my mom likes this too X3

Alright, that's about it. I'm guessing they'll be holding this sort of Thai food festival again here next year. Tahun lepas pun ada buat pesta makanan Siam kat sini, area sini juga. Till our next meeting then, my precious Thai food~ X3

Jya mata ne, koneko-tachi chan~ ( =^w^= )

Sunday, November 13, 2016

Four in One - Coloring Experiment

Konnichiwa! Happy Sunday, dan salam pertengahan November buat semua rakan mayaku sekalian. Minna genki desu ka? (Semua sihat ka?) ;3

Baiklah, sepertimana yang telah aku janjikan di dalam entry WIP watakala experiment aku yang lepas, berikut adalah hasilnyaaaw~ X3

Ya. Identiti lukisan ini ialah... sejenis makanan, a traditional Malaysian side dish (or salad) yang dipanggil kerabu bunga betik (yang cukup sedap, mengikut resipi aku yang telah diubahsuai dari resepi orang lain nyahahah~). Nak tau resipinya? Okay, maybe I'll share the recipe later with you gaiz in this blog ;3

Aku memilih untuk mewarna lukisan eksperimen aku ini dengan tidak mengikut skema warna objek asal dengan tepat (didn't even try to get as close as possible, just wanted to test some coloring techniques I had in mind), sekadar guna warna Panda poster color (12 colors) dan Faber-Castell watercolor pencils (12 colors), dengan teknik campuran warna yang minima untuk mendapatkan warna-warna lain selain daripada pilihan yang sedia ada.

The lineart, before coloring.
After coloring.
This is what I actually did, sebab tu warna lukisan ni nampak tak sekata. Hahah okeh, cubaan yang ada banyak kelemahan yang boleh diperbaiki. Teknik warna pekat/tebal aku nampak messy, partly because of the relatively small artwork size, and my brushes (with flat tips for thick coloring) aren't small enough to compensate the size. Poster colors should look nice and lively being thick (and on a bigger canvas).




Between these four coloring styles/techniques, I think I'm most comfortable with the thin coloring style (upper left side). Walaupun nampak semacam mendatar or flat sebab guna poster color instead of the regular watercolor (where watercolor is said to be more transparent instead of opaque), somehow, I don't think it looks all that dull or flat anymore. Anyway, I'm gonna get myself a set of Sakura watercolors! Artfriend (name of a fancy art supply shop), you just wait for meh! X3

Okay, that's that. Till my next art experiment, or anything art related (or not). Later gaiz~ ;3

Jya mata ne, koneko-tachi chan~ ( =^w^= )
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...