Friday, April 6, 2018

Travel check list :D


Salam dan hai gaiz, OKAY let's just go straight to the point... here's a list of things that I usually do while preparing for a 'hopefully' safe and pleasant journey abroad. Aku buat senarai ni sebagai quick reference untuk diri aku sendiri juga supaya bila aku nak travel ke mana-mana lagi nanti (especially abroad), aku boleh belek sini saja untuk kemudahan diri sendiri yang kadang-kadangnya boleh terlepas pandang a few crucial things... *lap peluh di dahi*...

Sebelum memulakan perjalanan, pastikan:

1. Status anda 'tiada halangan' untuk ke luar negara. Periksa status semasa anda di SSPI
2. Sediakan dokumen perjalanan yang lengkap mengikut syarat yang ditetapkan oleh negara berkaitan.
3. Before booking flight (plus travel insurance), check for available promos to get the best deal offered by that airline.
4. Book accommodation via Agoda or Trivago.
5. Prepare itinerary (study the place, weather forecast, current occurring issues... buat jangan tak buat).
6. Top-up Telco credit (enough for roaming, pilih roaming plan yang bersesuaian).
7. Estimate travel budget (and TRY to stick to it... LeL).
8. Go to a 'Money Changer' to buy some foreign cash according to budget. Avoid changing money at the airport.

Barang-barang kelengkapan, what to pack:

~Sling bag/hand luggage should contain:~

Wallet 
Smartphone + charger
Universal plug adapter
Passport (with at least 6 months' validity)
Travel documents (tickets, boarding pass, visa... etc)
Pen + small notepad 
Small umbrella
Tissues (wet and dry)
Chocolate bars and candies
Novomin (travel sickness relief pills)
Lipice
Small towel 
Socks
Sweater
Prayer attire (kain telekung)
Empty water bottle (toilet luar negara selalunya takde air dalam tandas, maka kena isi botol air kosong ni dengan air di sinki luar tandas terlebih dahulu sebelum nak masuk ke tandas).

~Luggage (to check-in) should contain:~

Clothes
Towel
Dry food items (in a separate casing)
Meds (over-the-counter meds: panadol, setamol... etc)
Bag for dirty laundry
Toiletries + necessities
Sunscreen 
Perfume
More tissues
Pins (pin tudung)

Travel Attire? Apa nak dipakai?

My personal choice, plastic belt is a must kalau nak terbang. Dengan memakai tali pinggang plastik, airport security tak akan minta aku untuk buka tali pinggang dan letak di dalam bakul bergerak yang ada kat sebelah tu untuk diperiksa. No steel belt buckle, no problem should occur. I wear comfortable jeans + plastic belt, shirt with long sleeve inner (or cardigan), a comfy long shawl (or Bawal scarf)  and comfy shoes. Kasut travel yang selesa itu penting. Sangat, sangat penting! :'3

Source: ultimatevisa.com








Alright, that's about it for me. Aku ni jenis orang yang akan bawa benda-benda yang penting saja. Mana-mana item yang kurang kepentingan tu, seboleh-bolehnya aku tak nak angkut sekali. Ohh... alangkah indahnya dunia kalau boleh travel ke mana-mana saja secara berlenggang ala-ala runway model~ :'3

Jya mata ne, koneko-tachi chan~ ( = ^ w ^ = )

12 comments:

  1. fuhhhh okay boleh prepare utk pi travel :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. prepare dan kaji elok2 sebelum travel, hati pun rasa tenang ;3

      Delete
  2. dah lama x travel oversea..huhu..jangan lupa, kalau bawa power bank, letak dlm hand luggage..

    Happy travelling..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ya betul sis, power bank letak dalam hand luggage. Semenjak power bank saya kiok last 2 years, dah tak rasa nak beli yang baru pulak. Bateri smatpon sony saya tahan seharian, sebab tu tak rasa macam kena bawa power bank. Hehehe...

      Delete
  3. nak pergi mana tu?
    jangan lupa ole-ole untuk Hans
    hahaha

    ReplyDelete
    Replies
    1. Dekat jer, ke negara jiran yang ada Merlion tu :D
      InsyaaAllah nanti nak buat mini contest (hadiah souvenir) lagi kat blog ni, join la ye~ ;3

      Delete
  4. I'm new here.best jugak blog akak ni.sya dtng sini lepas baca buku buasir otak.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hi UG :)
      Waaa ye ke? Thanks! Welcome to my blog picisan~ :D

      Delete
  5. Seronoknya tengok orang travel.. But you know what, I think I hate travelling because of the preps and packing and all..haaaahh.. BUt I enjoy places but I hate packing and stuff..lalala..

    Have fun on your next trip..! OvOd

    ReplyDelete
    Replies
    1. Dilemma sungguh tu... huhuu ("- w -)

      Doumo Lee-kung~ :D

      Delete
  6. Tak suka packing. T.T Kalqu boleh nak gi lengganng kangkung je. And kita sejenis yang kalau boleh nak angkut semua benda prgi mana2.XD

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kalaulah poket dimensi Doraemon tu betul2 adaaa~ :'3

      Delete

Ada nak kata apa-apa yang bernas lagi kreatif? Kamon, kamon~
Oh ya... for new followers, please drop a comment to say Hi or any form of greeting ya, dengan itu barulah si plain83 ni boleh view blogger profile kalian dan follow blog kalian kembali :D
P/S: Inappropriate and obscene blogs won't be entertained though, harap maklum (^^,)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...