Tuesday, June 26, 2018

Singapore trip - Day 1 (Part 3)

Salam hujung Jun buat semua readers dan salam pertengahan Syawal 1439H buat para Muslimin dan Muslimat yang dihormati sekalian, diharapkan semuanya sedang baik-baik dan sejahtera saja. Puasa Enam tak? :D

Begitu menawan sekali si bunga Daffodil yang berkembang mekar di dalam Flower Dome ni, terbayang diriku ini menjadi seekor Kelicap yang curious ingin menikmati manisannya... ;3

Yoshhh... entri ini ialah entri sambungan bagi 'trip report' aku berkenaan aktiviti merayau-rayau di sekitar Gardens by the Bay (GBB), Bayfront, Singapore pada awal bulan April yang lepas, sebuah aktiviti santai yang bertujuan untuk menikmati serta menghargai keindahan flora yang kebanyakannya datang dari ceruk dunia yang mempunyai iklim 4 musim.  

Flower Dome, sebuah binaan mesra flora yang berteknologi canggih yang merupakan sebuah rumah hijau berkaca (glass greenhouse) terbesar di dunia ini,  mampu memuatkan pelbagai jenis hidupan flora berbunga di dalamnya, selain kaum keluarga si Sakura yang menjadi tumpuan utama di kala hujung bulan Mac hingga awal April :D

Behold the awesomeness of the Flower Dome's structure, system and technology. Tabik spring toing-toing aku melihatnya. Ada fungsi rupanya si Supertrees (Silver Garden) yang ada terpacak gah di luar tu. Udara panas dari sistem penyejukkan bagi Flower Dome dan juga Cloud Forest ini keluar melalui Supertrees of the Silver Garden rupa-rupanya. Kalau aku tak belek pamphlet ni, sumpah sampai ke sudah aku akan ingat struktur Supertrees tu takde fungsi sangat selain dekorasi taman yang unique and eye-catching :'D
Kita mulakan sesi penggambaran dengan si Daffodil yang anggun dan menarik perhatian ini... ;3
Close-up shot of the Daffodils... ;3
A smaller variety of Daffodils, all yellow and cheerful :D
A kind of red Hibiscus, bunga Raya kita jangan dipinggirkan :3
Sejenis Daisy berwarna kuning gelap...
Wisterias! :3
Sejenis Daffodil yang kecil dan berwarna putih. How sweet :3
Aku tak pasti namanya apa, layan jelah... mana-mana bunga yang aku tak letak caption tu aku tak tahu namanya apa... :'D
Blue Grape Hyacinths... how cute~ :3
Sejenis bunga Lily...
Hey you up there, sorry I don't get your name... speak louder please? :'3
Sejenis Daisy putih... so pure and innocent-looking :3
Close-up of white Daisies...
Another variety of white Daisies...
Daffodils, white daisies and... a groovy-looking silver plant...
Some groovy-looking silver plant... what's your name dear? I google-imaged you but there's no credible match for you... :'3
A kind of pink Geranium...
Rekabentuk struktur bahagian dinding Flower Dome yang cukup mengkagumkan :3
Small pink Daisies :D
Close-up of small adorable pink Daisies :3
Sejenis Cyclamen...
Another unidentifiable flower... even google-image finds you confusing, dear...:'3
Surely enough aku pernah terjumpa bunga plastik yang mirip sangat dengan bunga ni dijual di Padang Besar suatu ketika dahulu... hahaa :D
Blue Hydrangeas, sejuk mata memandang ;3
White Hydrangeas and other pretty flowers yang aku tak tahu namanya... :'3
Yellow Daffodils and purple Daisies :3
Sejenis pokok Maple... aku pernah terjumpa pokok ni di tepi jalan somewhere in Seoul last year...
That's one big Olive tree right there... impressive, terkesima sekejap :3
These unknown red berries remind me of Christmas decorations... Holly berries maybe? :3

Alright, sekian dulu entri Part 3 aku jalan-jalan santai berjimba berhanami di GBB, Singapore with my fabulous cousin setakat ini. Nantikan entri Part 4 yang akan muncul dalam masa beberapa hari lagi, insyaaAllah. Akan aku sajikan kalian dengan pemandangan malam di sekitar taman bunga yang canggih ini, dan juga jenis-jenis souvenirs ekslusif berkonsepkan taman yang boleh dibeli hanya di sini. Later days~ ;3

My previous Singapore trip entries:

Jya mata ne, koneko-tachi chan~ ( = ^ w ^ = )

12 comments:

  1. cantik!! mcm2 bunga ada..ada fungsi jg supertrees tu, teknologi tinggi..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Itu la... ada fungsi penting rupanya, bagus sangat idea untuk mencantikkan sesuatu binaan yang ada fungsi penting macam tu, biar dia jadi struktur tarikan yang cantik juga :D

      Delete
  2. terapi jiwa tengok bunga cantik2 ni.. those white daisies are such beauty =D

    ReplyDelete
    Replies
    1. Terapi jiwa yang baik I must say, hilang segala stress and malice yang ada di dalam kalbu... kekeke :P

      Delete
  3. bunga-bunga yang cantik semuanya..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ciptaan Allah Taala tiada tandingannya ;)

      Delete
  4. antara banyak2 bunga, bunga yang ada burung kelicap tu paling cantik (^_^)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kannn... Daffodil namanya, cantik kan? ;3

      Delete
  5. cantik pula bunga-bunga dekat tempat nih

    ReplyDelete
    Replies
    1. harus la cantik, berbaloi dengan harga tiket nak masuk situ :D

      Delete
  6. camna suhu kat sana sejuk ke?
    lawa2 lak bunga tu

    ReplyDelete
    Replies
    1. Sejuk Blee, rasa macam gi Jepun waktu spring je. Suhu dalam greenhouse ni terkawal, sejuk sentiasa :D

      Delete

Ada nak kata apa-apa yang bernas lagi kreatif? Kamon, kamon~
Oh ya... for new followers, please drop a comment to say Hi or any form of greeting ya, dengan itu barulah si plain83 ni boleh view blogger profile kalian dan follow blog kalian kembali :D
P/S: Inappropriate and obscene blogs won't be entertained though, harap maklum (^^,)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...