Sunday, July 29, 2018

Of Scallop, Coffee and Tempura

Yo! Salam Ahad di hujung Julai buat semua... :D

Hmmm... sudah agak lama rasanya aku tidak post apa-apa review makanan di sini... dan kebetulan baru-baru ni aku ke Sushi King (cawangan Kangar, Perlis) lagi untuk menikmati makanan Jepunnya, and to my pleasant surprise aku mendapati bahawa ada menu baru yang sangat-sangat mengujakan jiwaku. Lately Sushi King seems to amaze me quite well. I look forward to treating myself to more of their future 'oishii mono' (delicious items) XD

Yang pertamanya ialah...,

Iced Japanese Milk Coffee! Omaigash yeshhh aku sangat-sangat gumbira ketika ini. It's about freaking time they start serving coffee in da house. Other than this, there's also '3-layer iced coffee' available in the new menu. Yaa ochitsuke yo, jibun... ochitsuke! (Calm down, self... calm down!), save that for next time shall we? Okay, my verdict for this drink: 3.5 out of 5. Well, the price is less than RM5 so of course it won't taste like a 12-ringgit coffee drink, right? It's very light with just a hint of sweetness (in other words, tak 'kaw' pun la), maka aku fikir orang yang biasanya tak minum kopi pun mungkin boleh cuba minum kopi susu ais Jepun ni? Boleh la cuba... ;3

Hotate Teriyaki Don (scallops with teriyaki sauce on rice), with omelet strips and spring onion on top. My verdict: 4 out of 5. Nyum! It's very good, costs a little under RM17, and for a rice bowl dish (don) of a regular portion with 6 plump scallops, that's rather cheap! With omelet some more... yoo believe me you can't normally get that kinda price with scallops. Nak bagi ada rasa 'kick' sikit, sila tambah sedikit wasabi dan shoyu, gaul dengan penuh kegigihan dan kemudian nikmatilah keindahan alam ini selagi anda masih hidup... :'D

Tempura set consisting of prawns, soft-shell crab, long beans and grated white radish. Yang ni bukanlah menu yang baru sangat, tapi aku baru nak merasa tempura set yang ada soft-shell crab (below RM20... can't recall the exact price). Verdict: 4.5 out of 5. Tempura di Sushi King belum pernah mengecewakan aku setakat ini, tapi tak pastilah kalau-kalau tempura (and also other dishes) di cawangan Sushi King yang lain tu ada yang tak cukup sedap? Pernah jugalah terbaca review orang yang tak puas hati dengan kualiti makanan di Sushi King (tak ingat di cawangan negeri mana). But oh well, apa yang pasti I'm lovin' what I can get my hands on over here at Kangar branch. No complaints from meh *flips Sushi King card*. Life's good :D

Yoshh, the next entry will be the finale of my recent trip to Singapore (Day 2: Bugis Street). Aku tangguh dulu entri jalan-jalan Singapura tu sebab belum sempat lagi nak edit gambar-gambar terakhir untuk dimuatkan ke dalam entri finale aku tu, ehehee... (nak juga bagi ada 2 blog entries dalam bulan ni, up review makanan pun orait what?... hahah) ;3

Semoga bertemu lagi kita di entri aku yang seterusnya, InsyaaAllah :D


Jya mata ne, koneko-tachi chan~ ( = ^ w ^ = )

16 comments:

  1. Sedapnya udang salut, terliur bro

    ReplyDelete
    Replies
    1. Udang salut tepung versi Jepun (ebi tempura), memang terbaiklah :D

      Delete
  2. Scallops tu apa sebenranya sebab lain tempat lain rasa dia. Aku dah confuse

    ReplyDelete
    Replies
    1. Haa I can guess why you got confused. Yang ko biasa nampak tu probably just bahagian adductor muscle of the scallop tu saja (yang bulat dan putih bersih tu, dah dipisahkan dari badan dia). Scallop punya adductor muscle tu yang selalunya popular, packed as frozen scallop flesh in boxes, dan harganya memang 'wow'.

      Yang ada di Sushi King ni pulak, Japanese scallops served as 'whole' flesh, nothing is wasted and thrown away. Size scallop yang ni pun kecik je so adductor muscle dia pun kecik je la... hahah :'D

      Scallop ialah sejenis siput bivalve (adik beradik lala, kerang...), ada beberapa species with different maximum sizes, dan merupakan logo bagi brand Shell petrol (Shell Helix oil) :D

      Delete
  3. Plain-sama,
    please try also at Zanmai Sushi :)

    sedap woooh!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Isk isk... apa '-sama sama' ni, 'plain-san' atau 'plain' saja lah ( ";^ w ^)

      Sushi Zanmai ada di The Curve kan? Pernah try yang kat situ, sushi dia memang oishiii (can't recall already what kinds of sushi I had over there)~ :D

      Delete
  4. tk pernah dine-in kt Sushi King, adalah dua kali take-away (sushi je)..
    oishii sungguh dua2 makanan tu..ice coffee pun nmpk sedap, byk ais..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Satu lagi item yang sedap kat sini ialah takoyaki. Takoyaki yang memang betul2 takoyaki, intinya ialah tako (octopus) :D

      Delete
  5. Terliur plak tgk entry ni...

    Done follow
    https://paanhealersblog.blogspot.com/?m=1

    ReplyDelete
  6. wahhh.. sedap.. :)

    ejulz singgah n follow sini.. harap sudi follow blog http://ejulz.blogspot.com

    ReplyDelete
    Replies
    1. hi, thanks singgah... glamer blog ejulz :)

      Delete
  7. wah seronoknya. saya ta pernah pergi saya duduk kampung je hmmm. by the way, saya first time datang sini dan terus follow sebab nak tunggu next entry. saya suka cara awak menaip hehehe. kalau sudi meh lah singgah ke blog saya, saya followers ke 228

    ReplyDelete
    Replies
    1. hi aisyah, tq~ :D
      comei blog aisyah ;3

      Delete
  8. Iced japanese milk coffee hurm... next time nak trylah.
    Biasa order hot green tea aje murah pun murah hehehe...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Selalu juga order green tea yang 1 liter tu, penghilang dahaga yang nyata :D

      Delete

Ada nak kata apa-apa yang bernas lagi kreatif? Kamon, kamon~
Oh, btw... Anonymous are NOT kewl at all, highly UNattractive, LoL~

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...