Click Me Plzzzz

Saturday, September 29, 2012

Kaedah menjawab salam yang salah

Untuk view yang lebih baik dan jelas, jemput ke sini 

Friday, September 21, 2012

Personal Anime Review #1

10 POPULAR ANIME which I think are cool, fun and worth watching:

#1 Bleach
Ratings and more reviews here

Genre: Action, Comedy, Drama, Supernatural
Creator: Kubo Tite
Vintage: 2004
Type/length: Hundreds of episodes with multiple movies (on hiatus mode)
Personal awesome meter: 8.5/10
* Shinigami Academy and Soul Society rock meh world! Karakura town mamotte masu!! XD


#2 Naruto Shippuuden
Ratings and more reviews here

Genre: Action, Adventure, Comedy, Drama, Supernatural
Creator: Masashi Kishimoto
Vintage: 2007
Type/length: Hundreds of episodes with multiple movies  
Personal awesome meter: 8/10
* Naruto generation of shinobi all grown up! Fight n defend your way of ninja, datteba yo! ^^



 #3 Naruto
Ratings and more reviews here

Genre: Action, Adventure, Comedy, Drama, Supernatural
Creator: Masashi Kishimoto
Vintage: 2002
Type/length: 220 episodes, 3 movies (completed)   
Personal awesome meter: 7.5/10
* Naruto in the kiddie days is fun to watch, kage bunshin no jutsu! ^^




#4 One Piece
Ratings and more reviews here

Genre: Adventure, Comedy, Drama, Fantasy
Creator: Eiichiro Oda
Vintage: 1999
Type/length: Hundreds of episodes with multiple movies
Personal awesome meter: 6/10
* Ho ho ho, a pirate's life for Luffy and crew~






#5 Ao no Exorcist
Ratings and more reviews here

Genre: Action, Comedy, Drama, Supernatural, Fantasy
Creator: Katou Kazue
Vintage: 2010
Type/length: 25 episodes (completed)
Personal awesome meter: 8/10
* Caution: some religion sensitivity...(!!^_^)






#6 Beelzebub
Ratings and more reviews here

Genre: Action, Adventure, Comedy, Romance, Supernatural
Creator: Tamura Ryuhei
Vintage: 2011
Type/length: 60 episodes (completed)
Personal awesome meter: 7/10
* Beelbo finally got some diapers on Animax LoL!! XD







#7 Fairy Tail
Ratings and more reviews here

Genre: Action, Adventure, Comedy, Fantasy, Magic
Creator: Hiro Mashima
Vintage: 2009
Type/length: Hundreds of episodes (on hiatus mode)
Personal awesome meter: 6.5/10
* My magic is better than your magic!! Hiyarghh!! XD






 #8 Death Note
Ratings and more reviews here
and here

Genre: Drama, Thriller, Supernatural, Mystery, Psychological
Creator: Tsugumi Ooba
Vintage: 2006
Type/length: 37 episodes, 2 live movies (completed)
Personal awesome meter: 8/10
* I can write your name using my left hand stuck in a bag of chips!! Now shinuuu!! (-A-)






#9 Spooky Kitaro (Hakaba Kitaro)
Ratings and more reviews here
Genre: Horror, Comedy, Supernatural
Creator: Shigeru Mizuki
Vintage: 2008
Type/length: 11 episodes (completed) + multiple versions + live movie
Personal awesome meter: 6.5/10
* Minna de utao, ge ge ge no geeee~ (^3^)


#10 Detective Conan  
Ratings and more reviews here

Genre: Action, Adventure, Horror, Comedy, Mystery, Drama
Creator: Gosho Aoyama
Vintage: 1996
Type/length: Hundreds of episodes with many movies
Personal awesome meter: 7.5/10
* The culprit is...Mr. Yoshida san!! XD




~~~~~~~

10 LESS POPULAR ANIME which I think are AWESOME and should be more popular:


#1 Natsume Yuujinchou (season 1 - 4)
Ratings and more reviews here:
season 1, season 2, season 3,
season 4
Genre: Drama, Comedy, Supernatural
Creator: Yuki Midorikawa
Vintage: 2008
Type/length: 4 seasons total, 13 episodes each
Personal awesome meter: 9/10 
* I love you Nyanko sensei nyaaa!! XD

 
  
#2 Usagi Drop 
Ratings and more reviews here

Genre: Drama, Comedy, Slice of life
Creator: Yumi Unita
Vintage: 2011
Type/length: 11 episodes, 1 live movie (completed)
Personal awesome meter: 9/10  
* Rin, you be a good girl forever ok? ^^






#3 Hotarubi no Mori e
Ratings and more reviews here
Genre: Romance, Supernatural, Slice of life
Creator: Yuki Midorikawa
Vintage: 2011
Type/length: Movie (completed)
Personal awesome meter: 9/10  
* What a beautiful yet sad movie this is...(sobs) TTATT



#4 Ano Hi Mita Hana no Namae o Bokutachi wa Mada Shiranai (Ano Hana) 
Ratings and more reviews here

Genre: Drama, Slice of life, Supernatural
Creator: A-1 Pictures Inc.
Vintage: 2011
Type/length: 11 episodes (complete)
Personal awesome meter: 8/10
* So sad yet very entertaining to watch....owh I'm confused T_T



 #5 Tsuritama
Ratings and more reviews here

Genre: Slice of life, Supernatural
Creator: Kenji Nakamura
Vintage: 2012
Type/length: 12 episodes (complete)
Personal awesome meter: 7.5/10
* I am so ready to go fishing if I have awesome fishing buddies like them!!! XD





#6 Samurai Champloo 
Ratings and more reviews here

Genre: Adventure, Punk, Action, Drama
Creator: Shinichiro Watanabe
Vintage: 2004
Type/length: 26 episodes (complete)
Personal awesome meter: 8.5/10
* Mugen and Gin, when will you ever learn that fighting each other is not a good option? (!!-_-)





#7 Natsuyuki Rendezvous
Ratings and more reviews here

Genre: Drama, Romance, Supernatural
Creator: Haruka Kawachi
Vintage: 2012
Type/length: 11 episodes (complete)
Personal awesome meter: 7.5/10
* Fighting a ghost 'danna' sure is tough eh, taihen sou kedo ganbatte ne ^^





#8 Kuragehime
Ratings and more reviews here
Genre: Comedy, Romance, Slice of life
Creator: Akiko Higashimura
Vintage: 2010
Type/length: 11 episodes (complete)
Personal awesome meter: 8/10
* Hahaha I love watching this!! No season 2?? XD


#9 Arakawa Under the Bridge (season 1 & 2)
Ratings and more reviews here:
season 1, season 2 

Genre: Comedy, Romance, Fantasy
Creator: Hikaru Nakamura
Vintage: 2010
Type/length: 2 seasons, 13 episodes each, 1 live movie
Personal awesome meter: 7.5/10
* Everybody's got a unique chore to do, that's the rule if you wanna stay under this bridge!! XD



#10 Moyashimon (season 1 & 2)
Ratings and more reviews here:
season 1, season 2
Genre: Comedy, Supernatural, Slice of life
Creator: Masayuki Ishikawa
Vintage: 2007
Type/length: 2 seasons, 11 episodes each
Personal awesome meter: 7.5/10
* What a FUN way to learn about food science and bacteria! Seriously!! XD



and of course...all of GHIBLI STUDIO'S ANIMOVIES COLLECTION~ (^w^)

and many many moooore...in my NEXT personal anime review coming soon ^^


Lastly, enjoy my solo acoustic guitar+vocal cover of Aishiteru (tv size) - Kourin, the end theme for the anime Zoku Natsume Yuujinchou (2nd season of Natsume Yuujinchou) ^^


I'm hoping and rooting for a season 5 (Natsume Yuujinchou Go) of this particular series!! This 'home made' cover has been submitted to a Natsume Yuujinchou fan group as a support for a possible season 5, so the mangaka of this anime, Yuki Midorikawa sensei, knows how much her fans love her work and very much looking forward for a possible season 5 from her!! XD

Season Go de tanomu yo, Midorikawa sensei!! Onegaishimasu ne, akirame nai yo...minna matteru kara ganbatte!! (>w<)

Sunday, September 16, 2012

Food Fight is FUN!! Oh Really???

'Food Fight', atau dalam bahasa Melayunya 'gaduh makanan', di sini BUKAN bermakna bergaduh untuk merebut bekalan makanan, atau mencatu makanan disebabkan oleh kekurangan bekalan makanan, atau memboikot mana-mana produk makanan secara spesifik.


Budaya barat ini, melibatkan aktiviti membazir makanan yang melampau, iaitu membaling makanan yang masih elok untuk dimakan, kepada pihak lawan dengan tujuan 'berperang' olok-olok, dan dianggap seronok dan 'exciting or fun' gitu, apabila target mengena dan dikotori dengan 'ammo' makanan. Scene gaduh makanan biasanya dapat dilihat dalam filem-filem barat, yang mana selalunya melibatkan para pelajar nakal yang ingin menimbulkan kekacauan di kafetaria atau kantin sekolah, akan mula upacara 'food fight' ini dengan membaling makanan yang separa basah seperti cream pie, spaghetti, pudding, cake dan lain-lain, ke arah sesiapa saja secara rambang. Keadaan akan kemudiannya menjadi kucar kacir dan havoc apabila ada seorang rakan lain yang nakal, menjerit lalu mengumumkan "FOOD FIGHT!!!" dan terus tunduk bersembunyi di sebalik kerusi atau meja. Semua pelajar kemudiannya akan bertindak mengikut arahan pelajar nakal tersebut dan mula membaling makanan secara rambang ke arah sesiapa saja yang berada di situ.


Budaya ketahian apakah ini? Siapakah tokoh 'food fight' yang mula-mula terfikir untuk membaling makanan dengan tujuan untuk berperang olok-olok ini? Who came up with this shit? My guess is 'mat salleh' yang kaya dengan makanan la kot, sbb scene gaduh makanan ini tidak pernah timbul dalam mana-mana filem Asia, Afrika mahupon Arab, ataupon Hindi. Kalau tiba-tiba ada direktor filem tempatan yang ingin buat scene food fight, aku pasti akan mengutuknya. Setakat ini aku belum come across mana-mana filem tempatan atau non-american yang buat aksi gaduh makanan, kalau ada di antara kalian yang pernah tengok, tak tau la pulak. Kalau ada pon, mesti sebab sudah terpengaruh dengan budaya barat yang ultra sucks ini.

La Tomatina festival, Spain - pesta budaya baling tomato ranum

Setiap kali kalau aku tengok ada scene 'food fight', aku akan mencebik kemenyampahan. Setiap kali aku nampak ada pembaziran makanan yang disengajakan, aku rasa geram semacam. Scene 'food fight' ini selalu timbul dalam filem-filem barat (khususnya american) yang melibatkan pelajar-pelajar sekolah rendah, menengah atau kolej yang nakal dan ingin menjadi 'popular' melalui kekecohan dan party liar. Sungguhpun bahan-bahan makanan yang digunakan untuk scene itu dikatakan hanyalah sebagai 'props', makanan tetap makanan. Bahan-bahan makanan seperti tepung, air, buah-buahan, roti dan macam-macam lagi, tetap digunakan sebagai 'props' yang sesuai oleh kerana ianya tidak membahayakan kesihatan para pelakon. Agaknya apa perasaan mereka yang susah nak dapat makanan (mangsa peperangan, negara bermasalah dan kebuluran) kalau diorang tengok gelagat budak-budak bertuah tu main baling makanan, guling-guling dalam makanan dan pijak makanan? Aku tak salahkan diorng kalau dorng rasa nak bakor je manusia-manusia bertuah tu dan makan je daging diorang...pasti bnyk lemak.

Ada sekali tu aku tengok rancangan tempatan, Master Chef Selebriti, first ke second episode ntah (cari kat youtube tak jumpa sudah, copyright issues). Ada satu scene yang berjaya membuat aku mencebik meluat, dan mengeluarkan kata-kata berikut "Laaa tengok tu?? Perlu ka nak buat gimik lambak dan sepahkan bawang-bawang besar Holland atas lantai mcm tu?? Sampai ada yg pijak bawang tu woi, semua kalut terpa nak amik yang elok kat atas saja...bengap ka apa depa ni??". Tu kira elok lagi bahasa kutukan yang aku pakai. Kalau aku tengok scene yang kekononnya chef tu hebat la sangat, gi buat sindrom mengamuk dan hempaskan pinggan berisi makanan yang dikatakannya 'sampah' ke lantai, kengkawan aku boleh tak percaya aku mampu mengeluarkan kata-kata yang begitu kesat dan 'makan dalam' dikala memaki chef yang bajet bagus tersebut. Makanan perlu dihormati, bukan untuk dibuat main tanpa mendatangkan apa-apa faedah, atau dijadikan bahan untuk melepaskan amarah yang dikandung super-ego seseorang yang melangit mcm sial.

Makanan yang terlalu masin, manis, masam atau pedas masih boleh dibaiki rasanya dan tidak perlu dihina lantas dibuang, melainkan ianya telah contaminated, kotor, memudaratkan kesihatan atau dah tak boleh nak diselamatkan lagi, barulah dibuang dengan berhemah. Kalau ada makanan elok lagi enak yang berlebihan, eloklah disedekahkan kat jiran, atau disimpan dalam peti sejuk saja untuk dipanaskan esok hari. Kalau tak dapat dielakkan jugak pembaziran makanan, eloklah dibuang di tempat yang mana ada haiwan atau hidupan boleh memanfaatkannya, seperti kucing, burung, anjing, musang dan lain-lain hamba Allah yang ada berhampiran. Dapat jugak pahala kan, kira orait la tu. Ikan busuk kalau buang atas tanah, akhirnya jadi baja yang boleh dimanfaatkan oleh tumbuhan, setelah diproses oleh bakteria. Kalau ikan tu dibuang dalam keadaan dibiarkan mereput dan membusuk saja di dlm beg plastik, itu namanya membazir dan mencemarkan alam. Ignorance is not a bliss, it's literally a sin.

Ok ini random and off-topic. Malam semalam aku gi beli bebarang dapor skit sesorang kat C-mart (habit aku gi kuar beli barang sorang-sorang, bukan aku anti-sosial ka apa tapi nak cepat, beli dan belah...hahaa), antara groceries yang aku beli ialah bawang-bawang merah yang dah mula bercambah. Saja aku gi pilih bawang merah yang dah ada keluar daun (ada tujuan aku). Pastu macam biasa aku gi kasi kat orang yang bertugas untuk menimbang tu, hari ni ada staff baru yang timbang, mulut kecoh skit. Pacik tu buat terkejut tengok bebawang pilihan aku tu, dan tanya, "Dik, awat yang pi amik hat dah tumbuh ni??", aku pon jawab, "Nak balik tanam kat rumah", pastu dia terkebil-kebil, dan berkata "Ohh nak balik tanaaaam", sambil tersengih. Yang lain kat belakang pacik tu tengok aku semacam. Selama ni aku kasi bawang yang dah bercambah untuk ditimbang, tak penah disoal apa-apa...hahaha, kan bagus kalau ramai buat perangai suka menanam bawang mcm aku, tak dak la dorang staff tu susah-susah kena kemas dan 'buang' semua bawang yang dah tak boleh dibuat masak tu. Tapi kalau ada antara dorang yang rajin balik tanam, ok la jugak...bawak balik bawang free untuk ditanam, hahaha. Daun bawang fresh sedap woo...buat ikayaki sodap, masuk dalam instant noodle ramen style pon sodappp (^w^)

Fyi, bawang besar Holland paling sesuai dan sedap buat onion rings, macam yang aku bikin eksperimen kat sini...hahaa saja mau kongsi info...best served with tartar sauce or mayonaise biasa plus chilli sauce~

Pesanan penaja klise macam biasa, mana yang baik sila amik buat pengajaran, mana yang buruk sila jangan ikut...trololol (=^w^=)

Thursday, September 13, 2012

Siapa itu Sahabat Karib?

Kalau noob penah buat entry pasal kategori kawan2 kat blognya Buasir Otak, yg mana hampir semuanya jenis2 yg x boleh dipakai (sori aku dh x dpt nak trace balik entry tu utk buat backlink), aku pulak nak fokus kat satu jenis saja, iaitu Sahabat Karib...trolololoo (*6w6*)

Siapa atau apa itu 'Sahabat Karib'? Apakah ciri2 atau sifat2 seorang sahabat karib? Ada yg berpendapat, seorang sahabat karib ialah seorang yg akan tolong anda dlm apa jua keadaan, ada pula yg berpendapat, seorang yg akan mengiyakan segala bnda yg anda katakan walaupon ianya salah, ada juga yg berpendapat, seorang yg sentiasa inginkan kebaikan yg berlaku ke ats diri anda, dan ada juga yg mengatakan, seorang sahabat karib ialah seorang yg mempunyai sahabat yg bernama Karib...(!!!>_>)

Cousin aku dan aku, masa kitorng berumur 5 taon ^^ For better view, sila ke sini

Best pren dari kecik yg sebaya umur (berkemungkinan besar kenal dari fasa bayi), iaitu cousin aku yg merupakan ank kepada adik mak aku. Kakak dia pon geng skali dgn aku, turut kadang2nya disertai kakak2 kembar aku dlm operasi2 kebudak-budakkan kitorng (spt panjat pokok jambu, bina penyu pasir kat pantai, gi beli gula2 n cikedis kat kedai runcit, main bungapi n mercun, main game kat pc, conteng2, rollerblading, main layang2, n etc etc) masa kitorng budak2 hingusan bawah 12 tahun dlu...

Ranking dan kedudukan orang/kewujudan penting dlm hidup aku setakat ini:
1. Tuhan, yakni Allah s.w.t
2. Mak (juga merupakan guru aku yg paling aku sanjungi)
3. Ayah (juga guru aku yg aku sanjungi, selepas mak aku)
4. Sahabat2 karib (juga boleh terdiri drp sedara mara)
5. Sahabat2 biasa
6. Kakak2 (kekadang kawan kekadang lawan)
7. Sedara mara
8. Kenalan

Kali ni aku kongsi story masa zaman aku student uni dlu, yg tgh bertungkus-lumus menyiapkan projek tahun akhir. Masa tu blom ada transport sndri yg selamat, cuma basikal, susah nak gi kedai hardware yg agak jauh dari uni utk beli apa2 komponen peralatan, lebih2 lg kalau time tgh2 malam yg gulap gulita. Ada satu masa tu, dah malam baru aku notice, aku perlukan satu barang ni utk 'kejapkan' set design experiment aku kat lab, so mcm2 method aku pikir utk cari barang alternatif yg boleh gantikan benda tu buat sementara, tp malangnya x jumpa. Pastu ada sorng student ni yg turut run experiment kat lab sebelah, tiba2 lalu kat depan aku. Dgn muka x malu n temboknya aku tanya minah yg tidak aku kenali ketika itu, "Err, ada sepit x? Sepit baju ke...boleh pinjam x?". Pstu dia jawab "Hah? Apsal mintak kat aku?", ewah2 eksyen jugak la dia mula2nya, kalo aku lelaki macho lg hensem mungkin response dia berbeza. "Kalau2 ko ade laaa...mintak pinjam jap, nk kejapkan bnde ni sblom nk smbung balik esok...hehehe", jawab aku smbil tersengih kerang busuk, mintak simpati. Dia pon jawab "Oh, ok la jom ikut aku gi kedai. Aku pon nak keluar ni". Yoshaaa...Alhamdulillah Allah tolong aku!! Hehehee...sib baik jumpa org yg sudi nak tolong time kritikal camneh XD. Dia pon bawak aku ke sebuah pasaraya mini dgn ketanya, dan kitorng pon rancak bersembang sepanjang perjalanan pergi n balik. Sedar2, kitorng dh jadi member 'kamcheng' yg saling tolong menolong dlm menyiapkan projek eksperiment masing2, pstu lepak2 skali gi main bowling, makan2 n jalan2 tepi pantai. Dia jugak teringin nak main guitar, so aku pon ajarkan la skit basic knowledge utk main acoustic guitar cap Kapok. Adik dia (guy, juga student satu uni), turut join n mtk aku kongsi tips guitar. Nak jadi cerita depa 2 org ni pon layan anime, hapa lagi mmg BAIK la kitrong geng, smpai sekarang still keep in touch, walopon aku dah berjauhan ngan dorng lepas aku grad (^w^).

Kalo korang 2 org tgh baca entry ni, korng tau la aku tgh dok layan nostalgia teringat kat korng hahahaha! Kalau ego aku cukup tinggi ketika itu utk tidak meminta 'sepit baju' dari ko, kita mungkin tidak mengenali satu sama lain, apatah lagi menjadi sahabat karib yg berkongsi minat yg sama...kikikiii! XD

So to conclude this entry picisan of mine, pada aku la kan, sahabat karib ni boleh la dikatakan, seorang yg mmg ditakdirkan Allah s.w.t utk menolong kita, dan menunjukkan pada kita yg kat dunia ni masih ada orang yg baik dan memahami, tidak kira betapa ridiculousnya keadaan pada waktu itu...dan, kalau dia notice kita buat salah, dia tegur dgn baik atas sbb dia ikhlas mengambil berat psl kita, dan percaya pada kita (owhh tengkiu my sahabat2 karib, i love yous for making my life colorful!!!)...lalalalaa (=^w^=)

Seperti biasa, mana yg baik sila amik buat teladan, mana yg buruk (spt makan cikedis n main mercun) sila jgn ikuuuttt ^^

Saturday, September 8, 2012

Spesis 'MLMT' yang Patutnya Sudah Pupus (Part III) - finale

Update serta sambungan bagi Spesis 'MLMT' yang Patutnya Sudah Pupus - Part III (finale) sudah tiba utk bacaan serta telahan umum para blogizen dan komenter tempatan yang dihormati skalian... XD

Now a little recap from Part II, Mr.F adalah seorang MLMT (mulut longkang muka tongkang) tempatan, yang  mana selepas satu perbualan bengong dlm kereta sewa semasa ekspedisi menguji peralatan canggih utk kepentingan organisasi itu, Mr.F ini mula berkira-kira utk kenakan aku kaw2 bila ada peluang emasnya nnt. Bring it on Mr.F, bring it ON!! XD

Cat Fight!! LoL XD

Beberapa hari selepas insiden perbualan bengong tersebut, ex-bos department aku telah berhasrat mengadakan sebuah jamuan kesyukuran di rumahnya pada satu malam Jumaat, yang mana semua staff organisasi, rakan taulan serta pelajar2 praktikal yg diambil department juga dijemput hadir menjamu selera.
Jamuan dimulakan pada jam 8pm, dan mula menjadi meriah suasananya dgn gelak ketawa dan perbualan mesra sekitar jam 8.45pm, walaupun tidak begitu ramai staff yg dpt melapangkan masa utk menghadirkan diri pada mlm itu, seperti Mr.J dan Mr.H (refer Part II).

Sedang aku dan Ms.N rancak berbual dgn pelajar2 praktikal department di meja makan sambil mendengar ex-bos department bercerita mengenangkan kisah mudanya, tiba-tiba out of the blue, aku merasakan kehadiran satu 'rietsu' atau 'aura' yg sgt jelas jilakanya. Antena 'rietsu' detector aku telah picked up satu signal yg sgt serabut dan evil, yg mana beberapa saat selepas itu satu suara kedengaran meminta perhatian semua org memandang ke arah pintu ruang tamu yg terbuka, "Assalamualaikom!". Yaaa...Mr.F sudah datang membawa isterinya bersama bayinya yg berumur bawah 1 tahun. "Oih, ramai jugak no mai mlm nih?" sambungnya utk blend in with the croud, dan duduk skali di meja makan panjang setelah dijemput oleh tuan rumah.

Ex.Bos: Awat mai lambat ni F? Ingatkan tak mai teruih tadi... haha mai mai, jemput makan...
Mr.F: Uiish org dah jemput kita msti kna mai..saya ada hal skit tadi, nak tggu org rumah siap lagi..(alasan paling klise kesukaan ramai) 
Ex.Bos: Owh tak pa saja tanya ja, ni anak ni? Comeinyaaa...(smbil mengusap pipi bayi Mr.F yg sedang didukung oleh bininya)
Bini Mr.F: ...(tersenyum wanita yg agak putih, sedikit tembam dan 'chinese look' itu tidak berkata apa2, cuma sekadar senyum dan sengih saja)
Pelajar praktikal 1: Eiii tomeinyee die...meh sini kat akak meh meh (sorang pelajar praktikal yg mmg jenis pantang tengok budak kecik, dtg menerkam anak Mr.F dan merampasnya dari dakapan ibunya)
Mr.F: Oihh depa pon mai jugak no? (menegur aku dan Ms.N dgn gayanya tersendiri)
Aku: ...(sekadar senyum, dan terus berbual dgn pelajar2 praktikal yg duduk depan aku smbil minum air sirap dan makan kuih)
Ms.N: ....(juga sekadar senyum)
Pelajar praktikal 1: Alalalaa comelnyer baby ni, hmmm teringin saye nak kawin cpt2, nak baby~ (masih tidak bosan membuli bayi tersebut yg sudah mengantuk dikala malam yg semakin lewat itu)
Mr.F: Haaa dengaq tu? Hampa bila lagi? Makin tua ni...(perli dia pada aku dan Ms.N)
Ms.N: InsyaAllah tahun depan saya kawin (balasnya dgn sekuntum senyuman)
Aku: ...(buat dek saje smbil terus berbual dgn pelajar2 praktikal)
Mr.F: Tu hat dok sembang tu, haritu kata suka kat laki orang kan? (jeng jeng jeng...)
Aku: ...Eik? Bila masa pulak? En.F bermimpi di siang hari kot...(hohoo main kasar sudah)
Mr.F: Laa...hari tu tu, yg dlm kereta time kita pi testing alat tuh? Bukan hang kata syok kat laki orang ka? (mula daaah skim MLMT dia, sesi balas dendam in session)
Pelajar praktikal 2: Eh eh?? Eh?! Betul ke cik? Betul kew?? (tanya seorang pelajar praktikal perempuan yg dari tadi menyepi saja mendengar segala perbualan yg ada, tiba2 bersuara dgn penuh perasaan ingin tahu, mengajukan soalan2 itu pada aku, yg ketika itu sdg khusyuk mencari idea utk membalas tembakan verbal rambang si MLMT durjana)
Ms.N: ....(terkesima cuba menghadam situasi semasa)
Aku: Mana ada...sah hang berkhayal smata2 ni...(balas rilek aku pada Mr.F, smbil tidak mengendahkan pelajar praktikal yang tiba2 'hidup' dikejutkan oleh gosip liar murahan itu)
Mr.F: Dak aih! Betoi aku dengaq hang kata lagu tuu...hang minat kat laki orang...(mmg sah meminta aku hentam dasat punya ni, bersedia lah)
Ex.Bos: ...(terbeliak dan ternganga memerhati suasana jamuannya yg tetiba bertukar awkward)
Bini Mr.F: ...(diam smbil merenung tajam muka aku) 
Semua para hadirin: ...(diam serentak mendengar apa aku nak balas)
Aku: Hang isap syabu ni, kan? Hari tu aku nmpak, hang bawak keluaq something dari poket hang...mcm peket serbuk, hang gulung2 boh dlm kertas paihtu isap kan? Paihtu hang simpan dlm topi...kan? kan? Syabu tu kan? (kahkahkah...kalo ada yg betoi bendoi pi caya ni mampoih hang, status gosip ni dusta liar sama dgn apa yg hang cuba buat smua org percaya td, cuma yg ni level ganas up skit, silap2 polis boleh serbu geledah opis hang nnt kahkahkah)
Semua para hadirin: .....(terdiam...terkesima...kalo ada cengkerik dlm rumah tu, konpem bleh dengar bunyi 'kreek kreek'..)
Mr.F: ....(terdiam habis modal, buat muka sedikit gelabah control)
Bini Mr.F: ...(merenung tajam muka aku)
Ex.Bos: .....ah, ahahaa! Dasat depa ni melawak no, mcm2 la depa ni aihh...(cuba mengembalikan suasana normal sebuah majlis jamuan)
Aku: Haha...(sengih dan minum air sirap, smbil berfikir 'tak ada pulak org nak sibuk gi tanya F betoi ka tak dia isap syabu ek? hairan2..hahaha')
Pelajar praktikal 2: ...(kembali masuk ke dlm zon pemerhati yg menyepikan diri)
Aku: Saya minta diri dulu puan, dah agak lewat ni...(aku minta diri kat tuan rumah, setelah melihat jam menunjukkan 10.15pm)
Ex.Bos: Laa nak balik dah ka? Dok dluu...(ajak2 ayam yg mcm ajak2 yg sungguh)
Pelajar praktikal 3: Cik, duduk dlu...minum2 n sembang lagi...
Aku: Ya la sat lagi saya balik...(mengambil hati tuan rumah)
Ex.Bos: Anak sedara saya dlu kna gigit ngan kucing, mmg bisa sungguh dia kna injection takmau luka tu melarat...(sambung cerita psl gigitan haiwan la pulak)
Mr.F: Binatang ni bisa sungguh...mmg kena injection punya la, bnyak kuman! Kotoq pulak tu...
Aku: Haa ckp psl kuman kat mulut binatang kan, ce ce teka, antara mulut anjing ngan mulut orang, mana lebih bnyk bacteria? Ni kajian saintifik nih! (saja aku menyibuk utk kasi sedikit pencerahan n berkongsi ilmu apa yg aku pernah tengok kat rancangan sains di tv, tanpa ada niat nak kenakan sapa2)
Ex.Bos: Uihh...mulut anjing lg bersih no?? (menunjuk minat)
Aku: Ada satu kajian ni, dia buat guna method bacterial streaking, kat agar plate utk culture bacteria. Satu Petri dish agar tu dia pi calit ayaq lioq anjing, satu lagi calit boh ayaq lioq orang. Paihtu, dia biaq beberapa hari bagi chance bacteria tumbuh...(tekun aku eksplen)
Mr.F: Huihh pakai kaedah saintifik no...
Aku: Paihtu, piring Petri yg ada ayaq lioq anjing tu bersih sungguh...tak dak apa2 yg tumbuh. Yang orang punya tu penuh bacteria naik, bermacam2 kaler ada...
Ex.Bos: Ohh sbb tu la kalo anjing ka kucing ka luka, depa jilat luka bagi baik cpt...ubat semula jadi depa la ni no?
Aku: Yaaa...binatang saja Allah bg cmtu, orang tak...hahahaah
Pelajar2 praktikal yg masih x balik: Hehehehe....
Ms.N: Hehehe....
Mr.F: Allah bagi depa semula jadi mcm tu no..baguih la no...
Aku: Ok la puan, saya balik dlu la kot, esok ada bnda nak setel...(jam menunjukkan almost 11pm)
Ex.Bos: Baik baik...terima kasih la sudi mai jamuan ni naa...
Aku: Sama-sama puan...terima kasih jugak sbb jemput, balik duluu....(maka aku pon balik naik keta sorang2 drive balik rumah, nasib baik aku ni jenis biasa drive lewat2 mlm, tak rabun mlm yg teruk)
Pelajar2 praktikal yg x reti2 nak balik lg: Drive baik2 cik, jumpa esokkk~ 

Malam tu bila aku nak tidur around 2am, aku rasa tak boleh tidur...demam seram sejuk tiba2 yg mmg tidak masuk akal. Aku tarik selimut, pejam mata, cuba tidur....masih tak boleh lelap, sejuk. Aku pakai shirt 2 lapis...ok skit...aku tarik selimut lagi satu lapis...boleh jugak lelap setelah lebih kurang sejam paksa diri tidoq, esok mau keja. Kalo aku tidur kurang dari 2 jam, aku boleh bawak keta melelong...lalalaaa~

~gegege no ge...minna de utao, gegege no ge~

Keesokan paginya aku bangun dgn badan rasa lemah gila, sakit2 n lenguh2 semacam. Aku gagahi diri pegi ke opis n attend satu meeting yg mana bebudak praktikal tu pon join skali. Aku pon menyapa salah sorang budak praktikal tu dan bertanya "Ada kamu rasa apa2 yg pelik tak lepas balik dari jamuan smlm?", budak itu jawab "Tak de pon cik, saya balik ok je", tapi lain pulak jawapan sorang budak Sabahan ni "Saya pulak nmpak something kat luar tingkap masa saya gi basuh tangan kat sinki rumah puan smlm, mcm bnda putih, ada 2 org". Aku pon jawab "Eii kamu biar betol??". Budak itu ckp "Ya cik, betulll...dah lewat masa tu, tp mcm biasa saya akan diam je, tak nak tarik perhatian bnda tu". Sorang lagi pelajar praktikal tanya aku "Nape cik? Apsal cik tanye? Cik ade rase ape2 ke smlm?". Aku pon balas la "Ada la rasa seram sejuk smlm, saye tido pakai 2 lapis shirt dan 2 lapis selimut...ada la something wrong somewhere tu". Pastu bebudak tu buat muka separa cuak n risau...kahkahkahkah. Aku rasa si MLMT maybe kena kacau lagi teruk mlm tu, lagi kesian kalo baby dia yg kena. Budak-budak kecik tak elok dibawak keluar lewat2 mlm. Ex-bos department aku penah cerita yang laman rumah dia mmg agak 'keras' (bukan disebabkan bnyk batu, simen dan konkrit), dan kadang2 mmg ada kelibat bnda2 yg memusyikilkan. Mr.F pon lepas tu tak cari pasal sama aku lagi dah, tapi masih continue cari pasal dgn orang lain...kahkahkah ^^

Dengan ini TAMAT sudah season bagi 'Spesis MLMT yang Patutnya Sudah Pupus'. Kalo ada yang baik amik iktibar, yg buruk jangan ikuttt....hahahhaaha XD


Monday, September 3, 2012

Spesis 'MLMT' yang Patutnya Sudah Pupus (Part II)

Ok kita sambung semula kupasan cerita golongan MLMT (Mulut Longkang Muka Tongkang), di entry ini di mana seperti yang telah dijanjikan di bahagian 1 (Spesis 'MLMT' yang Patutnya Sudah Pupus - Part I), 'Mr.F' akan diperkenalkan dan dihighlight di sini dgn lebih lanjut.

Hahhahaaa... *refer to Part I*

'Mr.F', yg merupakan seorang lelaki melayu, berumur awal 30'an (tp nmpak mcm 40'an), berbini 1 dan beranak 1 pd ketika dia attempt membuat 'dajei' kat aku dgn sindrom MLMTnya itu. Di tempat kerja lama aku itu, Mr.F bukanlah staff yg dtg dari satu department dgn aku, tp selalu dijemput oleh bos department aku utk terlibat dgn aktiviti2 department. Bos department aku suka benar menyebelahinya dlm bnyk hal, di mana ini membuatkan sejumlah staff lain yg memangkah Mr.F, hairan dgn sikap favoritism yg agk aneh ini.

Pada suatu weekend, aku telah ditugaskan utk turut serta dalam satu ekspedisi menguji peralatan canggih lg mahal, yg hendak dibeli oleh organisasi aku bagi tujuan RnD (research n development), bersama-sama 3 rakan sekerja satu department aku, dan juga Mr.F yg telah diminta oleh bos department aku utk turut menyebok skali. Pada ketika itu, aku belum kenal peribadi manusia MLMT ini (belum pernah sempat bersembang), cuma sekadar dengar2 cerita yg mana Mr.F ini sangatlah dipangkah oleh kebanyakan staff departmentnya. Jadi aku fikir, ini merupakan satu peluang utk aku menilai dan menganalisa siapa Mr.F ini sendiri, maka aku pun bersikap neutral dan tidak bias ketika bersembang di dalam kereta sewa yang sdg dipandunya ketika itu. Pada masa itu, ada 4 org dlm kereta: Ms.N (rakan sekerja), aku (rakan sekerja kpd Ms.N, Mr.J n Mr.H), Mr.J (rakan sekerja) dan Mr.F (MLMT dari department lain, yg sdg memandu). Mr.H (rakan sekerja) tidak berada di dlm kereta ketika itu, oleh kerana beliau sudah pun menunggu di lokasi menguji peralatan, bersama 2 orang supplier dan technician yg membawa barang yg hendak diuji tersebut.

* Perbualan yg berlangsung di dlm kereta yg membawa 4 orang ketika itu, berlangsung seperti berikut:-

Mr.J: Uishh...teruknya lelaki dlm berita ni (smbil membuka suratkhabar, merujuk pada berita keganasan rumahtgga yg melampau), sex maniac ke apa ni? Hishhhh..
Aku: Org skang mmg menakutkan...x dak ati perut...
Mr.J: Mmg x dak perikemanusiaan langsung ni...gila sungguh...
Aku: Dia x bajet bini dia manusia kot, x perlu nak hormat...sayangi la bini anda (melawak aku kat Mr.J yg sudah pon ada 2 org ank kecil ketika itu, aku tau dia ni mmg baik n sempoi, aku anggap dia ni mcm big bro 'aniki' ats perbezaan umo 3 taon, yg turut melayan anime/manga sjk dr bangku skolah smpai jd bapak org).
Mr.J: Eiii aku sayang bini la woi, hahahaa..
Aku: Baguih2...teruskan usaha murni hang itu..hohoho
Mr.F: Hat dok ckp tu bila nak kawin? Ka mmg dah ada plan? (menyampuk tetiba)
Aku: Tak tau la...tak kot? hahahaah (aku menjawab ringkas n ikhlas)
Mr.F: Awat plak?? Ni msti keh x dak sapa kebuloq ni, kan? Tak laku la tu..hahaha (typical klise' response)
Mr.J: Uihhh dia ada tu...ada yg minat tp dia yg x mauuu...
Aku: Jap jap aku nak kira (buat2 kira)...ada la dlm 3 org pnah ajak kapel, sorng tu ajak tunang...
Mr.J: Haa kan aku dah ckp...ada...hahaha
Ms.N: Betul betul...dia ni mmg mcm tu...sabo je le...(tambah Ms.N yg sudah brtunang ketika itu) 
Mr.F: Dah tu awat x mau lagi? Tak bleh tggu lama2 juai mahai sgt..org pompuan ni saham dia x mcm lelaki, makin lama makin jatuh...nnt menyesai...rugi oo tak kawin (response klise yg mmg dijangka)
Aku: Aku x risau la smua tu, sbb aku mmg bajet x mau pon...lain la yg mmg mencari kan..hahaha
Mr.F: Aiii mcm jwpn kecewa ja?? Hang penah kecewa teruk ka?? Kronik ni...hang kecewa dgn laki orang ka apa, ha?? Minat kat laki org?? (punya la berusaha nk kasi aku butthurt)
Aku: Hohoo tolon skit naa...dlm family line aku blom ada spesis peranap rumah tgga org ok...aku cuak nengok bnyk contoh2 scarry ja...kesian aku kat bini2 yg teraniaya, aku x mo hidup aku dok tgh2 aman mcm ni, tetiba jadi mcm hell...terperangkap...nyesal gila kot...tngok ja la soratkabaq skang kes2 keganasan melampau rmh tgga bnyk sungguh...tu yg direpot, yg x direpot?? takuit weyyy...manusia senang berubah...takuit takuit (saja aku stresskan menyebut perkataan 'takuit' itu dgn gaya gedik yg disengajakan) 
Mr.J: Heheheh...dia kengkawan lelaki biasa ramai la, yg spesel x dak...(Mr.J dah bosan agknya dgn jwp2 recycled aku yg dia dok biasa dgr slama ni)
Ms.N: Die ni ramai jgk la kengkawan lelaki...die citer hari raya msti dorng kengkawan skolah die dtg beraya umah...
Aku: Aku kapel pon x pnah sumur idop aku, kengkawan baik n bebiasa ja ada la...
Mr.F: Habih hang tua bangka nnt sapa nak jaga hang? Kalau x dak anak2? Kengkawan lain ceta...(makin emo nmpak Mr.F..)
Aku: Yakin sgt ka anak2 hang nnt bleh jaga hang bila tua? Konpidennyaaa...(Tebaboooo!! Ini telah membuat Mr.F bengang ngan aku, n berkira-kira utk mengenakan aku bigtime bila dpt chance nnt)
Mr.J: Kikikik...(dah lali ngan sarcasm seposen aku yg spara pedas)
Mr.F: Laa bnda tu kita didik la anak-anak suruh hormat org tua depa...(tone nada dh agak pelik n control skit)
Aku: Nnt aku tua dan rasa agak2 mcm nk nyanyuk, kalo smpat tua la, aku nak masuk rumah org2 tua yg private tu, kena survey elok2 yg best...jadi perlukan duit utk tu, so aku bukak la tabung utk hari tua aku, berjimat-jimat utk hari tua yg best...ada la kengkawan sebaya aku kat situ nnt, bleh main chess sama2 ka, minum teh smbil tulis blog ka...hahahah (aku ckp dgn gaya yg pnuh memasang angan2)
Mr.J: huiiii hahahhhaha...main dam pon boley (gelak sakan, hepi smcm..agknya lam hati Mr.J mungkin rasa 'hambik kau F, hang x kenal dia lg')
Ms.N: Hahaha tu mmg rancangan hari tua dia hahahahah...
Mr.F: Ooo buleh no lagu tu? Takpa takpa....(mula la melabel aku 'minah ni nak kena')
Aku: Weh J, hang dah layan NarutoShippuuden latest movie lom? (aku saja mengubah topic)
Mr.J: Yang mana? Blom kot...hang ada ke? (dialec utara campuran digunakan, sbb Mr.J bukan asal utara)
Aku: Ada ada, donlot kmarin dulu...nnt hang copy kat aku...
Mr.J: Best best...
Ms.N: Eh aku nak Bleach yg latest...
Aku: Wokeh nnt aku bagi...

Maka dgn perbualan bengong dlm kereta sewa ini, mula lah Mr.F berkira-kira utk kenakan aku kaw2 bila ada peluang emasnya nnt. Bring it on Mr.F, bring it ON! LoLoL!! XD

Ekspedisi ini berjalan dgn lancar, di mana setelah proses menguji peralatan canggih ini selesai dan semuanya telah berpuas hati, akhirnya organisasi ini membeli peralatan tersebut dan menempatkannya ke dalam salah satu makmal instrumentasi organisasi.

Part II berakhir sudah, bersambung kita ke Spesis 'MLMT' yang Patutnya Sudah Pupus - Part III yang bakal mengakhiri siri ini nanti di mana Mr.F cuba utk kenakan aku 'bigtime' di satu majlis jamuan makan malam, yang diadakan oleh bos department aku di rumahnya, yang mana ramai rakan taulan serta kenalan dan anak-anak staff turut hadir memeriahkan suasana. Apakah bentuk skim MLMT Mr.F yg bakal diaplikasikannya nnt??? Semuanya akan diketahui dan dikupas dalam Part III siri ini! Tungguuuu....hahahahaha!!! XD


Sunday, September 2, 2012

Spesis 'MLMT' yang Patutnya Sudah Pupus (Part I)

Pernahkah anda berjumpa dgn seseorang, atau beberapa orang sepanjang hidup anda, yang mana boleh membuatkan anda rasa...

"Omaigad! Danger alert danger alert! Ada makhluk MLMT (as in 'Mulut Longkang Muka Tongkang') telah dikesan! Daaamn dah la mulut mcm longkang, muka pon tongkang, FAILED! Kalo mulut berhemah ok lagi saham dia aku rasa".


Jenis manusia MLMT yg sgt irritating, destructive dan ridiculous ini, malangnya, makin berkembang biak dgn agak tidak terkawal tanpa kawalan biologikal, yang mana membawa kemudaratan yg lebih dasyat dan kronik (dlm erti kata lain 'bala besar'), kepada telinga dan penglihatan manusia lain yg sekiranya turut mencari rezeki di tempat kerja yang sama dgn jenis MLMT ini. Jenis ini juga biasanya sering di'pangkah' dan dielak oleh rakan2 sekerjanya yang pernah terkena dgn skim nokharomnya yg seolah2 mcm tiada penghujungnya itu. Jenis 'peribadinya seburuk mukanya' ini, memang mampu membuatkan sesiapa sahaja (termasuk golongan manusia paling '+ve' dan optimis sekalipon), terpanggil utk mengutuknya dgn rapat, dek kerana kegeraman yg membuak-buak seperti lava di dlm sebuah gunung berapi hidup. Jenis ini lebih bahaya sekiranya berjaya menggondol perhatian bos dgn skill 'bodek/kipas bontot'nya yg hebat, dan seterusnya menjadi peneman gossip setia kepada bos anda.


Bercakap pasal 'peribadi seburuk muka', kalau si mulut longkang ni at least mukanya lawa/hensem, saham dia akn jatuh hanya bila dia start buka mulut utk meluahkan segala isi destructive yg bertujuan memusnahkan reputasi baik seseorang. Kalau dia tutup mulut, saham dia masih boleh maintain kerana Tuhan bagi rupanya sejuk mata memandang. Akan tetapi, apabila dia buka saja mulutnya, semua org akan mula memangkahnya, hatta melabelnya 'mulut longkang', dan seterusnya sahamnya akan jatuh menjunam. Lain pula ceritanya bagi si 'mulut longkang muka tongkang', belum pun lagi buka mulut sahamnya sudah terancam, maka ini telah mengklasifikasikan hierarki sosial golongan MLMT ini sebagai 'worst of the worst', apabila mereka membuka 'pie hole' mereka yg mcm nokhalal...lebih2 lagi apabila terlibat dlm mengapi-apikan sesuatu pergaduhan atau menyokong pembulian yg sadis melampau, yg mana mereka ini biasanya dari kecik-kecik lagi sudah mula menunjukkan sifat ini...


Ok, kat sini aku nak kongsi sikit kisah aku kat tmpat kerja lama aku, yg merupakan sbuah organisasi yg spara gomen spara badan berkanun. Sbb apa aku boleh ambil ketupusan utk blah dari tmpat tu walaupon jawatan aku kat situ adalah 'tetap', dan membuatkan ex-bos department aku sakit dada dan smua org kat organisasi itu tekejut besar, boleh refer kepada post entry aku yg bertema Ketam oh Ketam. Aku tak mampu nak paksa diri jadi seorang hipokrit tegar yg boleh terus continue makan gaji di tempat kerja yang aku dah rasa sangat corrupted, terdesak, failed, dan tidak sanggup utk aku menaikkan martabatnya lagi. Lain department lain dunia kat tmpat tu, tak semua tau cerita satu sama lain, melainkan ada yg buat sesi lepas perasaan ke email rasmi 'to all users', atau memberontak dlm staff meeting yg penuh drama. Bila aku kna ke outstation, aku rasa geli utk membawa namanya dan menyatakan kepada pihak2 dari organisasi lain yg aku dtg mewakili 'organisasi X' yg sudah merubah warnanya itu, membuatkan aku jatuh sakit dan fedup.Ya, aku sgt mementingkan keIKHLASan dlm apa saja bnda yg aku usahakan, lebih2 lagi jika ianya menjadi periuk nasik aku...Salah ka? Tak boleh ka? Tak betoi? Tidak semua boleh hadam perinsip ini dgn baik, terutamanya golongan yg banyak hutang serta tanggungan (scr tak sengaja), atau golongan yg tamakkan dunia dan tak berapa pandai nak bersyukur, pentingkan status sosial, atau yg berpegang teguh pada perinsip songsang 'niat menghalalkan semua cara'.

Anggaplah manusia MLMT yg aku nak highlight di sini sbg 'Mr.F' (F for Farktard), yg merupakan seorang lelaki melayu, berumur awal 30'an (tp nmpak mcm 40'an), berbini 1 dan beranak 1 pd ketika dia attempt membuat 'dajei' kat aku. Dia bukanlah staf yg dtg dari satu department dgn aku, tp selalu dijemput oleh bos department utk terlibat dgn department aku.

Bersambung ke Spesis 'MLMT' yang Patutnya Sudah Pupus (Part II), di mana cerita Mr.F bakal dihighlight dan dikupas!...tungguuu hahahaha~ XD


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...