Click Me Plzzzz

Saturday, June 15, 2013

Omurice, douzo~ ^^

Salam ceria weekend buat readersku yang comel-comel sekalian~ ^^ 

Minna genki desu ka? Yoku meshi kutta ka? (Are all of you in good condition? Have you been eating well?) ^^ 

Entry kali ni pasal makan-makan pulak lah, dan menu kita kali ini ialah Omurice (Japanese omelet rice) ^^

my omurice - versi tak berapa mencabar (tapi tak senang)
my soft omurice - versi mencabar, yang belum terer

Omurice, atau Omuraisu ni ada 2 versi sebenarnya. Satu tu versi tak brapa mencabar nak buat (typical omurice), dan satu lagi versi mencabar jiwa dan raga untuk membuatnya dengan baik (soft omurice). Versi yang tak berapa susah nak buat ni sedap, tapi tidaklah sesedap dan marvelous macam versi yang mencabar tu. 

~Versi tak berapa mencabar~


~Versi mencabar jiwa dan raga~


Nak buat omurice, kena tau buat nasi goreng (yang simple sudah), dan telur dadar yang special. Basically the ingredients are the same for both but the technique for each version is totally different. Tengok video kat atas tu, chef restaurant yang dah bertaon-taon pengalaman saja yang boleh mencapai skill tahap hokage soft omurice yang sebegitu rupa. Sugoi ne, atashi chotto urayamashi yo (hebat bukan, aku rasa sedikit jeles oh)~ (">3<)
~Bahan-bahan~

*bahagian nasi goreng*

nasi putih - 1 mangkuk kecil
hirisan isi ayam - 3 sudu besar
sos tomato - 2 sudu besar
minyak sayur (untuk menumis) - 2 sudu besar
bawang merah (didadu kecil) - 1 sudu kecil
garam - secukup rasa
lada putih - secukup rasa
kicap cair - 1 sudu kecil 
minyak bijan - 1/2 sudu kecil
sayur campuran frozen (kacang peas, jagung dan lobak merah) - 1 sudu besar

*bahagian telur dadar*

telur ayam saiz gred A - 2 biji (3 biji jika gred C)
susu cair - 1 sudu besar 
mayonnaise - 1 sudu kecil
garam - secubit
butter - 1 kiub kecil (untuk menggoreng)

*hiasan terakhir penambah perisa*

Sos cili, sos Worcestershire, dan serbuk lada putih

omurice
omurice
 
soft omurice

Macam mana nak buat? Sila rujuk pada video yang ada kat atas bagi kedua-dua versi omurice ^^... Selamat mencuba~

Oh ya, hati-hati, menu ni berkalori tinggi. Makan sekali sekala tak apa, tak boleh makan selalu okies? ^^

Jya mata ne koneko-tachi chan~ (=^w^=)

37 comments:

  1. aha! menarik.. ;) lebih kurang nasi pattaya..

    ReplyDelete
    Replies
    1. aha betul omelet rice veri siam juga ada, bezanya lapisan telur nasi pattaya nipis :D

      Delete
    2. korang tau kan pencipta nasi goreng pattaya tuh mmg org jepun.

      Delete
    3. biskut hisashiburi ^^
      sou desu ka? shiranai kedo... tp aku mmg bajet orang asia yg buat la ^^

      Delete
  2. Nasik selatan Thai ni..prim no pong nyi

    ReplyDelete
    Replies
    1. kob kun kha? kun pai nai? :p

      Delete
    2. Tai sawwat dee kharp, ma ta khar hun thoii kai thoii.. Prang noi koi

      Delete
    3. Chan put tai mai dai, khor thod jing jing... 555

      Delete
  3. ahai w'slm^^ pernah try buat, result tak menjadi, hancor terus jd mcm rojak hahaha.. Yup yup mknan ne tak bleh mkn slalu, akibatnya bertambah lah double chin Xp nice entry~

    ReplyDelete
    Replies
    1. dik kb bru9 tembam ye... hahah :p

      Delete
  4. tak lah^^ my sis yg 5 org slalu ai sakat dorg dabalcin..yg kawen 2org takpe laa kan, tp yg bujang lg 3org tuu yg slalu jd mngsa, mls msak tp kuat mkn..har har har

    Yg sorg lg parah, pepsi addict, tu yg kdg ai mrh dorg jrg amalkan jogging ptg2 , takot dpt sakit muda2..nauzubillah..

    ReplyDelete
    Replies
    1. eh tabley tabley... yg da kawen ke yg still single ke, dua2 kena jaga kesihatan dan penampilan luar dan dalam, baik perempuan mahupun lelaki ^^

      Delete
  5. tlg masakkan satuuu.. hehehe :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. hahah tu mesti tengah lapar belom makan tengahari kan? :p

      Delete
    2. ha'ah.. belom mkn tngahari buat kali kedua. hihi. <----spesis piranha

      Delete
  6. betui kata ang naa~^^ tp nak tnya ckit arr, npa ye org japan slalu mkn mee yg tuang pkai air pns slalu.. Bkn kh tak myehatkan tuu, dorg siap promote lg dlm anime ape..huhu tak seimbang la kn, tp dorg ada bento yg mix sayur2 ape bagus plak..

    Kalo org bujang nusantara jd kan rutin mee magi plak bleh botak kepala tuu...hahaha byk MSG la katakan.. Mna lg mee segera buatan indo yg berlambak djual, huhu =p

    ReplyDelete
    Replies
    1. mcm biasa la dik kb, mana yang baik tu kita ambil, mana yang kurang baik tu kita abaikan lah, bangsa apa pun ada baik buruk masing2 kan ^^

      Delete
  7. +1.. Betui betui betui.. Mknan asasi msa tgl asrama ai dlu jugak tuu.. Tp takleh slalu amalkan.. Hehe

    ReplyDelete
  8. ada 2-3 kali aku usha DA ko tgk makanan2 yg aku bole prepare hehehe..

    ReplyDelete
    Replies
    1. sila sila, douzo~ XD
      boleh masukkan dlm menu dream manga cafe ko in the future nnt, aku mesti visit! (=^w^=)

      Delete
    2. instead of visit, jom la join venture :D

      Delete
    3. hee hontou? honto na no? wee o-tanoshimi da ne~ XD

      when hime-chan is ready to start dat project later one day, inform meh okies?
      InsyaAllah kalo x de aral melintang masa tu nnt, we'll be business partners ^^

      Delete
    4. it may be 2-3 years, or even 10 years from now, but i'll remember! :D

      Delete
  9. aaaaaaa :D laparnyaa tgok hee btw plain , have i tried cream butter chicken ? :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. i mean u * i plak dahhh

      Delete
    2. heheh... cream butter chicken? menu kenny roger's kah itu? hmmm tak brapa ingat plak pernah try atau tidak, tapi bunyi mcm cedap, i think i can guess what it tastes like :D

      Delete
    3. resipi die simpleee , just gune susu cair , butter n chicken :D N it taste damn gooooodddd

      Delete
    4. uuu oishiso~~
      nnt bleh try... susu cair n butter bubuh kat fish fillet pon sodap :D

      Delete
  10. salam..sory nyampuk kejap..butter milk ai pnah buat, tp cuba try campor cheese..lg sedap ai ckap luuu..pkai cheese keping2 tu pon boleh, tp slalu gaul la msa msak, nnti melekat bau hangus plak..hehe^^

    ReplyDelete
    Replies
    1. oh sodap sodap... tp bertambah-tambah lomak la pulak mcm tu hohoo, abunaiso ne kb kun~

      Delete
  11. huh bru ai balik umah, ada kebakaran paip bocor td bngla keja mlm psg korek2 overtime dkat ujung umah jiran, Alhmdulillah,nasib baik takde jiwa melayang,

    Btw mmg sedap plain-chan, better u try it~ pastu mkn tu mcm besa laa, buat apa sja exercise yg jnji kuar peluh k^^

    ReplyDelete
    Replies
    1. of coz BMI mesti kna maintain normal ^^

      Delete
  12. Goоd day! Would you mind if I shаrе yοur blog with my facebоoκ gгoup?
    Тhеre's a lot of folks that I think would really enjoy your content. Please let me know. Many thanks

    My webpage :: Recommended Browsing ()

    ReplyDelete
  13. Replies
    1. desu yo ne, jya yattemiro yo~ (right? try making it~) :D

      Delete

Ada nak kata apa-apa yang bernas lagi kreatif? Kamon, kamon~
Oh, btw... Anonymous are NOT kewl at all, highly UNattractive, LoL~

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...