Click Me Plzzzz

Monday, February 10, 2014

Avocaaadooo~ X3

Salam Monday blues buat semua, harap korang sedang sihat dan ceria, tak mau tensen-tensen~ ;3 

Eh, korang pernah atau suka makan buah avocado tak? Pokok buah ni tumbuh kat negara beriklim Mediterranean (khususnya Mexico), baik untuk kesihatan secara am, boleh menurunkan blood cholesterol level, disamping ianya baik untuk kesihatan jantung kita. Isi buah avocado yang ranum lembut macam butter, scoop isinya keluar dengan sudu setelah dibelah dua dengan pisau, tanpa memotong biji di tengahnya. Isi buah ni sedap dibuat salad, salsa, atau dimakan dengan sandwich ayam/daging atau burger~ (*ω*)


*
*
*


*
*
*


*
*
*


*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
Beberapa bulan selepas itu...,


Yehuiiiii~ Pertama kali aku tengok pokok avocado secara live, ialah pokok avocado yang aku tanam sendiri... meheheee, bangga siottt... eheheee, Alhamdulillah~ (ノ≧∀≦)ノ

Semalam aku baru pindahkan seedling avocado ni ke beg polimer hitam yang besar, nanti ni bila dia dah besar sikit lagi, baru aku akan pindahkan ke halaman rumah, weee~ XD... ganbatte ne avocado-chan~ Semoga ianya akan dapat menyesuaikan diri dengan iklim negeri Perlis ni dengan baik, lantas membesar dengan sihat dan walafiat, aminnn~ ;3

(。´∀`)ノ

Jya mata ne, koneko-tachi chan~ ( =^w^= )

38 comments:

  1. JYEAHHHH... nanti kalau dah berbuah, aku nak rasa Avocado hang.. koh koh koh

    ReplyDelete
    Replies
    1. ohoo buleh2, buat sistem barter jom, aku bg hang avocado, hang bg aku komik hang sebijik... hahaa~ X3

      Delete
  2. lama dah x makan buah ni...kali terakhir masa balik selangor tahun 2004 dulu...huhuhu...

    ReplyDelete
    Replies
    1. tudia aih, kisah ko 10 tahun dulu kali terakhir makan avocado, buleh ingat lg? ko makan burger yg ada avocado ka, ko makan salad avocado? kalau makan cmtu aja tak sedap, haha...

      Delete
    2. haha..walaupun dah 10 tahun, masih terasa lagi lemak2 dia kat tekak ni.......makan ngan aiskrim best...

      Delete
  3. Eh, avocado ni boleh tumbuh kat iklim Malaysia rupanya. Ke sebab tangan hang, jenis tangan sejuk. Tanam apa pun menjadi. Hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. hoho, ya, tapak tangan aku jenis kering dan tak berpeluh, tangan aku jenis sejuk... dari zaman kecik2 lg aku suka menanam pokok. ada trick jugak nak bagi anak pokok yang baru bercambah ni hidup, tanah kena sesuai dan lokasi beg benih tu kena tempat teduh (atas tanah/rumput, bukan atas simen, dan letak kat bawah pokok yg lain), seeloknya letak tempat arah matahari naik (timur) dan bukan arah matahari jatuh (barat), selalu siram waktu pagi dan petang, jangan siram waktu tengah hari. InsyaAllah kalo apply petua2 ni, elok la jadinya ;3

      Delete
  4. wah..nampak macam nak menjadi pokoknya..sy sendiri tak pernah mkn buah avocado nie..hehehe

    Regards,
    -Strider-

    ReplyDelete
    Replies
    1. hehe... try cari buah ni kat supermarket macam The Store, Giant atau C-mart, tapi tak always available... bagus buah ni, memang category "super food" untuk kesihatan ^^

      Delete
  5. agak2 besar manalah pokok tu nt ae

    ReplyDelete
    Replies
    1. sebesar pokok mangga, bunga dia dan cara dia berbuah pun nanti macam pokok mangga ;3

      Delete
  6. Replies
    1. sedap kan? makan ngan sandwich memang best... menyihatkan pulak tu ^^

      Delete
  7. avocado. hermm tak penah mkn lg. sbb dok imagine buah avocado ni mcm ala2 kiwi. tekak ni mcm tak sudi lagi kot nak merasa. hehe

    wahhh mcm menjadi je avocado tu nak hidop. ganbate ne ! hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. ooh imaginasi anda sudah jauh tersasar tu, rasa dan rupa isi avocado langsung tak serupa kiwi... dia lembut dan agak creamy mcm butter, paling sedap makan dengan burger atau sandwich, memang terbaiklah ;3

      lor, tak suka buah kiwi ka? i like kiwi fruit, both green n yellow kiwi are totemo oishii yo!! X3

      Delete
    2. adehhh jauh tersasar ek? chittt rugi la kiranya ek sbb tak mkn selama ni?? hehe..

      err...err.. kalo yg dlm beger McD ada slice ijau tu avocado ke ek?? :P

      Delete
    3. oh yg tu mungkin pickled cucumber... kot, dah lama gila tak gi mekdi ;p

      Delete
  8. alaa. tak ingat dah bila last makan.. nanti bila pokok dah besar, mohon pos seguni :p.. hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. wohoho insyaAllah, harap dia cukup sihat dan kuat untuk berbuah la suatu hari nanti... hehee X3

      Delete
  9. rajinnya tanam pokok...bagus la awak ni.

    ReplyDelete
    Replies
    1. hehee, menanam pokok itu menyihatkan dan menyeronokkan ;3

      Delete
  10. buah avocado saya tak pernah try lagi....

    ReplyDelete
  11. aku syak buah ni tumbuh subur sebab cuaca pantai timur dengan utara danh jadik macam mediterranean lantaran angin sejuk dari tanah besaq china..

    #kartunster

    ReplyDelete
    Replies
    1. hoho... kat perlih skang ni panas dah, suhu tghari ni 33-34 darjah celcius woo... dah tak dak angin sejuk dari tanah besaq china lg dah... hohoo...

      Delete
  12. wah.. bole tumbuh lak kat sini. Avocado chan~~ membesarlah ye....

    ReplyDelete
    Replies
    1. tu lah... rezeki, alhamdulillah, harap2 dia dpt membesar dgn sihat~ X3

      Delete
  13. tangan aku panas. acane ni? acane ni?

    ReplyDelete
    Replies
    1. oh dani, ko suka menanam pokok jugak ka?

      Delete
  14. Memang selalu aku dengar avocado..
    Aku pun pernah dgr lagu idol japan nyanyi tajuk avocado...
    Tp jujurnya, aku tak pernah tgk depan mata buahnya, juga pokoknya...heheheh

    Buah lain selalu tgk...

    ReplyDelete
    Replies
    1. eh... ada idol japan nyanyi lagu tajuk avocado? wah japgi nak selongkar intenet cari lagu tu ah hehee~ XD

      Delete
  15. Replies
    1. blom jumpa lg, nnt dah jumpa aku bgtau ;p

      Delete
  16. tak sangka rupanya avocado boleh hidup bila ditanam kat perlis..
    tak lama lagi anaconda pulak boleh beranak kat malaysia ni..
    jeng3..

    ReplyDelete
    Replies
    1. oih kat perlih ada taman ulaq woo, mcm2 spesis ada hahaa... ;p

      Delete
  17. kalau diikutkan mungkin boleh hidup di malaysia terutama di utara, pasal buah ni tumbuh di tempat panas dan buah ni rasanya boleh tumbuh dalam iklim yg sama dengan anggur, sedangkan anggur kat perlis pun subur, mungkin avocado ada rezeki tumbuhlah kat Perlis :D

    ReplyDelete
  18. Sejuk tangan plain..elok ja anak pokok tu..sya try jgk mkn buah ni..tp mmg x bleh nk pi la..huhu..trpaksalah batalkan niat nk mkn salad salmon buh avokado..huhu

    ReplyDelete

Ada nak kata apa-apa yang bernas lagi kreatif? Kamon, kamon~
Oh, btw... Anonymous are NOT kewl at all, highly UNattractive, LoL~

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...