Click Me Plzzzz

Tuesday, February 17, 2015

Komik collab dengan BuasirOtak

...for larger viewing - right click, select open in new tab

LoL, drumstick? Seriously noob, holy shit hahahah! *gelak sambil tepuk meja dengan ayat noob*~ XD

Okayh, this is actually my first attempt of drawing a comic page digitally (I mean 100% in digital medium). Aku masih dalam proses menjinakkan drawing tablet aku yang agak liar dan susah nak control itu (hahaha - alasan untuk cover lukisan yang nampak kekok semacam). Kebiasaannya aku akan sketch secara traditional dulu menggunakan pensel, pemadam, pen dan kertas, kemudian barulah aku akan scan dan seterusnya 'clean/edit' secara digital menggunakan drawing tablet, Arcsoft dan CS3. Aku tengah dok merajinkan diri praktis melukis secara digital ni supaya aku dapat lebih membiasakan diri menggunakan drawing tablet, sebab melukis secara 100% digital ni sebenarnya lebih menjimatkan masa dan tak banyak songeh. Tak banyak songeh sebab tak perlu padam garisan pensel atas kertas selepas inking guna drawing pen yang ada pelbagai saiz mata, dan lepas tu nak kena scan pulak lukisan tu supaya kita dapat obtain the digital file of the drawing, yang mana lepas tu perlu clean/edit/refine via software, barulah siap sesuatu comic page tu (...nanka mendokusai ne? ahahah). But then, melukis secara 100% digital ni, is not my thing. The drawing tablet is a wild tool, like a wild horse that needs to be tamed with carrots and soft whispers (LoL - 'horse whisperer'... get it? get it? O.K, lame joke). Bagi aku macam itu la, cuz I'm no pro... hahah. Tapi, kalau bila dah dapat membiasakan diri menggunakan 'kuda liar' tu dengan cekap, ianya akan dapat menguntungkan seseorang yang suka melukis sebagai hobi itu dari segi masa, dan, kalau scanner tetiba rosak pun masih boleh menghasilkan komik. Sugoi desho? So, practice makes better~ X3

Oh ya, bagi anda yang telah terlepas kapal dan tidak berkesempatan untuk membeli komik Buasir Otak hari tu, don't sweat it cuz there's the digital version of the book available at Google Play Books! Dapatkannya di SINI!!! <-- sila klikkkk~ XD

Jya mata ne, koneko-tachi chan~ ( =^w^= )

33 comments:

  1. dah lama practice, tentu boleh master the software...good luck..daripada hobi, boleh buat business..

    ReplyDelete
    Replies
    1. thanks, oh the drawing tablet is a physical tool for making digital drawings/paintings, kena sambung ke pc or laptop via usb, dan seterusnya guna dengan apa2 saja art software yang available ^^

      Delete
  2. Aku ada pengalaman tak elok sikit dgn drawing tablet...
    Nanti aku cerita dlm blog....hahaha

    ReplyDelete
    Replies
    1. hahah uuuh saspen saspen... tablet pen terpatah dua ke? hihih ;3

      Delete
  3. Oh I understand it all too well.. Ganbatte kudasai senpai!

    ReplyDelete
  4. aku nak kata dah biasa dengan drawign tablet tak jugak, tapi bolehlah.. tapi still malas nak melukis... acanr?.. koh koh koh

    ReplyDelete
    Replies
    1. ye le tew, malas la sangat kan... hihihih~ ;3

      Delete
  5. Plain.hehe..i miss uuu..cntik ok lukisan tu..lama x snggah blog plain..sejak sibuk2 ni..hehe..nanti kna bkak satu2 yg entry yg ketinggalan ni..muah..hehe^_^

    ReplyDelete
    Replies
    1. yannaaaa~ *hugs* X3
      hehee cantik ke cantik kewrrrr??? <-- ok sila tumbuk gua sekarang LoL ;3

      Delete
  6. Replies
    1. thanks en.lim, btw happy CNY, baru je lepas tengok fireworks yang gempak (a 30-minute show) tadi dari balcony rumah je, tahun kambing ni meriah betul nampak gayanya ;3

      Delete
  7. Nice drawing beb :) Creative, innovative u mmg daboom !!!

    ReplyDelete
  8. lama lama biasa lah tu.. asalkan minat.. memula buat apa pun akan susah...

    ReplyDelete
    Replies
    1. haha ye, lumrahnya macam itu la kan...

      Delete
  9. 100% digitally pun nmpk cun dh nie... keep it up!

    ReplyDelete
    Replies
    1. awwwh~ arigatou ne nisa-chuwannn~ ;3

      Delete
  10. hmmmm lom pernah beli lagi komik ni hehe..cam menarik lak.. ^_^

    ReplyDelete
    Replies
    1. beli la beli la, kat google play books~ ;3

      Delete
  11. dear cube gune manga studio pro , sedap woo lukis digital pki tu
    line die cantik n smooth je :D

    Nway , more comic please ! hihi teylor suist pon bolehhh

    ReplyDelete
    Replies
    1. oooh manga studio? pernah dengar nama software tu, okeh will try dat later, thanks for da tips oh~ ;3

      Delete
  12. Susah nak lukis pakai drawing tablet ni walaupun menjimatkan masa. Feel dia tak sama macam kita guna traditional tools macam pensel dan rubber tapper.

    Aku pun tengah praktis guna drawing tablet ni. Hat murah ja (RM79), nak beli Wacom, aku pikiaq banyak kali takut beli kang, sat lagi tak pakai membazir ja.

    Galaxy Note pun aku pernah try kat member, macam takdak feel ja. Mungkin sebab dah terbiasa guna pensel dan kertas agaknya.

    ReplyDelete
    Replies
    1. aku punya drawing tablet pun bukan Wacom intuos ka bamboo ka apa benda tu pon, aku punya tablet beli kat ebay, harga below RM200, New 12.1" Slim Digital graphics drawing tablet... best jugak la guna, ruang lukis dia 12.1", kira besar la tu, puas hati gak la menconteng...

      ...rubber tapper? bro, hg buat lawak kan bro? kalo hg serius hg akan kata rubber (pemadam) atau eraser kan? hihih ;3

      Delete
    2. Sure la aku melawak. Haha. Rubber tapper ni melawak zaman sekolah dulu-dulu time nak pinjam pemadam kat member.

      Hang dapat tablet 12'' kat ebay bawah RM200 ja. Peh, sempoi. Pakai hat-hat kecik ni macam aku dok pakai ni jenuh kiri kanan tangan kena gerak, kiri pegang pen, kanan pegang mouse nak adjust artboard kat dalam PC.

      Delete
  13. lepas ni dah pro digital mesti lagi banyak komik yeayyy!! :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. huuui InsyaAllah, semoga tercapailah tahap itu suatu hari nanti, puraktisu puraktisuuu... huehuehueh~ X3

      Delete

Ada nak kata apa-apa yang bernas lagi kreatif? Kamon, kamon~
Oh, btw... Anonymous are NOT kewl at all, highly UNattractive, LoL~

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...