*
*
*
*
*
(*≧▽≦)ノシ))
Sodap dibakar, bakar pon sodap... guna dawai grill Jepun comei yang dibeli di Daiso (Japanese Shop), RM5 aje harga sekeping dawai grill ni... bakar di atas pasu bunga yang diisi arang, sabut kelapa yang kering, kayu dan kertas, kendian grill raksasa udang lipan (Mantis Shrimp) ni sambil dikipas-kipas macam bakar satey... seriously ini adalah cara grill paling sempoi bagi aku (tapi berasap sikit la, sapa yang tak tahan asap, pi main jauh-jauh), boleh juga grill macam-macam benda best yang lain seperti jagung, ayam, daging, ikan, cendawan, asparagus, dan lain-lain jenis makanan~ Tanoshikatta desu, to oishikatta mong~ (Menghiburkan, dan sedap tau~) XD
Jya mata ne, koneko-tachi chan~ ( =^w^= )
Jya mata ne, koneko-tachi chan~ ( =^w^= )
udang apa tu udang lipan ke?
ReplyDeletenoob hisashiburi~ X3
Deleteyep, udang lipan, nama matsalleh dia pulak mantis shrimp ^^
Raksasa udang dalam citer Ultraman ni memang legend. Ramai Ultraman yang telah terseksa kerananya. Hehe.
ReplyDeleteNi udang hang pi beli kat mana ni? Kat Tanjung Dawai ka?
hehee, tu lah, raksasa udang ni paling smart antara raksasa2 lain lol XD
Deleteaku beli kat pasar malam sabtu perlis jer, murah dan fresh weh, banyak tu harga RM5 jer, tapi kalo zaman dulu lagi murah weh, dan suatu ketika dahulu menatang ni takdak harga langsung, nelayan kat kola perlih main buang ja, sbb zaman tu depa taktau menatang ni sedap sebenarnya heheh... tp takleh makan selalu la, agak high cholesterol :p
Hohoho..raksasa udang lipan..hebat2..kita bakor aje..hahaha..kenyataannya..sya x mkn udang lipan..sbb depa bg nama lipan kat blkng.huhu.tapi dawai daiso tu pun sya ada..satu buat redai letak kek..satu lagi buat pnggang nanas atas dapuq gas..hehe.
ReplyDeletehueheheehe... bakaq ataih dapoq pun cara gak kan XD
DeletePlain..where are you..hehe
Deletejap jap entry baru tgh ondaway nie~ XD
Deletebesarnya raksasa tu..sedap gilak..
ReplyDeletemmg sedap gilak oii~ XD
Deletebtw taniah bero, nnt pakai semat2 pi trima award blogrrr 14 Dec ni yek~ X3
Aku tak makan udang. Even udang biasa. Apatah lagi udang lipan.
ReplyDeleteTp org kata sedap.
Kalau ko pun kata sedap, maknanya mmg sedap laa, kan?
Tp aku tetap tak makan...hehehe
hahaaa ohh, adakah sbb ianya somehow mengingatkan ko pada musuh tradisi ko si lipas? adakah?? XD
DeleteWah lama tak jengah ada undang letam bakor..
ReplyDeleteBakor jangan tak bakor cik Plain.. A.. :P
meh cikit
ohh ko panggil dia udang letam eh?
Deleteyaa bakor pun boleh, goreng pun boleh, rebus pun boleh... Unc... :D
pi cari sendiri kat pasar malam X3
:D type la cik PlAin :P
Deleteokey okey nanti orang curik kat pasar :D
Silap lagi TYPO
Deletewkwkwkwkwkw~ XD
DeleteGelakan orang yea Cik plAin :) isk typo lagi huhu
Deletei paling benci itu raksasa udang. hahaha
ReplyDeleteoishiisou!
ehh naze kirai?? kono ebi bakemono wa nanka kakkoi to'omou yo~ XD
Deletew'slm hai~ insyaAllah ^^
ReplyDeletesedapnye... eh, aku tak pernah makan udang Lipan... koh koh koh
ReplyDeleteoh ko patut cuba skali seumur idop, udang lipan rasanya lemak2 dan manis gitu, tak macam udang harimau atau udang galah pun, dia mmg unik :D
Deleteketaq lutuit aku nengok, tak pnah try g..
ReplyDeletehang dok ingat lipan kot? haha...
Deletestelah aku gugel ''mantis shrimp'' rupanya berbeza ckit ngan udang ketak..huhu udang ketak lg mnyeramkan lah plain.. Myb kot ada iras2 lipan o.O
Deleteudang ketak tu comei bagi aku X3
Deletecomei ang ckp, kaki mcm lipas meronta2 tu ang ckp comei? Ohh kill me baby.. haha, kalo ada jual yg buang kulit n jual isi jer ai on jerr ngap..hehe^^
Deletesampai gtu sekali interpretasi nya. Btw, sedap ke udang lipan ni eh?
ReplyDeleterasa dia unik la, lemak2 dan manis2 gitu... try la kalo jumpa menatang ni kat mana2 pasar basah :D
DeleteSelain bakar orang masak macam mane lagi eh?
Deletebuat goreng celup tepung pun sodap, buat inti popia pun sodap, rebus sekali dengan meggi pun orait bro~ ;3
Deleteoh slrpppppppp....sedapnye ~~~~~~ (sambil menari macam shin chan)
Deletehahaha...this entry make me smile bro...thumbs up!!!
ReplyDeleteRegards,
-Strider-
aaa... bro pun bro laah, hahaha~ X3
Deleteaiyak sis...come to correct back the statement...hehe..thumbs up sis..amacam??okay tak??hehehe
DeleteRegards,
-Strider-
uih ada inisiatif utk betulkan tu!! haha thumbs up kembali XD
Deleteurghhh sebab rupa dia cam lipan aku xmo makan.
ReplyDeletehehe oh kalo isi udang lipan ni dihancurkan dan dijadikan burger patty, mungkin ko boleh makan kan? :D
Deletesejak sejak jadi orang bekerja, dah jarang tengok ultraman. sobs
ReplyDeleteai pun dah berkurun lamanya tak tengok ultraman, tetiba jer teringat kat raksasa yg mcm udang lipan nih ;3
Deletehaha...byk pulak 'baltan'. kene bako plak tu...sedap weh. memula jumpa gila pelik. dah rasa...hm hm...kasi skit. muehehehehe...
ReplyDeleteyes BALTAN!! ada jugak org yg ingat nama raksasa nih haha, thanks for reminding meh yo! XD
Deletehahahaha. bakor je senang kan? oh saya tak makan makanan laut sebab resdung. hehe kesian
ReplyDeletelorr dani ada resdung tahap serious ka? huhuu... :(
Deleteeeee, eeeee, eeeeeeeeeeee.. anti-nya aku dengan ultraman.. kalau setiap kali aku balik rumah mak mertua, pastu aku dok tengah syok layan drama feveret aku, tetiba anak buah aku datang, mesti dia minta nak tengok ultraman. berguling-guling mengada2 kalau tak di bagi. mak and nenek dia layan kan pulak tu.. arghhhh aku stress, aku terus chow masuk bilik. grrrrrrrrrr. sib baik anak orang. kalau adik sendiri, mmg dah lama kena ketam bercili. sabau2
ReplyDeletetapi lepas aku tengok udang merah2 tu, terus nafsu tekak aku membara.. mintak sikitttt!! hehe
kakakakaka... pizza~ rindu aku kat ko ler, lama menyepi... sihat? ^^
Deletedrama apa yg ko suke tengok tu? sinetron ke?
udang lipan ni sedap ooo, goreng celup tepung berempah lagi sedap weh ;3
hikhik, cite "once upon a time" yang aku tengok tu kat astro.. huhu. windu juga sama kamu. baca juga ko punye post sebelum2 ni. tapi hati blurr tak tau nak komen apa. alhamdulillah sehat dah, habis dah pantang aku 30hari. hehe
Deleteahha citer tu, best gak citer tu fairy tale campur2 :D
Deletealhamdulillah ko sehat ^^
This comment has been removed by the author.
ReplyDelete