Saturday, November 4, 2017

Aku namakannya Sirap Nostalgia

Dah bulan sebelas! November! Ohmaiii time has its own private jet with its own personal pilot... (~ "; ^ w ^)~"

Salam hujung minggu buat semua readers yang diingati dan dihormati sekalian, post masak-masak kembali lagi. Baiklah, kali ini aku ingin mempersembahkan sebuah resepi kordial minuman sirap ros yang telah diilhamkan oleh none other than my dear wonderful okachan (mother). 

I call it, Sirap Nostalgia! :D

Aku namakannya sebegitu kerana rasa air sirap ros ini seperti dapat membawa aku kembali ke zaman kanak-kanak riang dahulu di mana minuman 'air sirap' pada waktu itu (di negeri Perlis) selalunya berwarna merah cerah (pinkish) yang mempunyai rasa unik, wangi dan cukup menyenangkan hati.

Ianya tidak dapat dibeli dari mana-mana kedai kerana kordial sirap ini dimasak sendiri oleh beberapa tuan rumah yang akan menjamu minuman sirap ros special ini kepada para tetamunya di kala menyambut hari raya atau apa-apa majlis kenduri-kendara. 

Aku tidak pastilah sama ada di negeri-negeri lain pun ada juga tradisi memasak kordial sirap ros sendiri yang special seperti ini. Kalau ada, beritahulah aku di ruangan komen, okeh? ;3

~ Kordial Sirap Nostalgia ~

Air - 1.5L
Daun pandan - 1 helai (2 helai kalau saiz daun kecil)
Gula putih kasar - 1KG
Kulit kayu manis - 3 inci
Bunga cengkih - 3 kuntum
Bunga lawang - separuh kuntum
Jintan manis - 1 sudu kecil
Pekatan berperisa ros AMEEN - 3 sudu besar

 ~~~~~~~~~~~~~~
Sediakan bahan-bahan seperti di dalam gambar.
Masak di atas api sederhana besar sambil dikacau-kacau dengan senduk. Masak selama lebih kurang 20 minit.
Tutup api, dan biarkan sirap ini sejuk dulu, lepas tu kita tapis sama dia. Kalau nak bagi cepat sikit sejuk, rendamkan periuk ni di dalam talam berisi air dan ketulan ais.
Setelah sirap ini dah agak sejuk (pada suhu bilik), tapis dan simpan di dalam botol kordial untuk disimpan di dalam peti sejuk.
Beginilah rupanya minuman Sirap Nostalgia si plain83. Boleh bancuh dan nikmati air sirap ros special ini bila-bila masa saja yang dihajati. Just open the fridge, keluarkan kordial sirap ini dan tuangkan sedikit (suka hati korang nak banyak mana) ke dalam gelas dan tambahkan air kosong, kacau, dan seterusnya tambahkan ketulan ais. Siap~ ;3

Alright, semoga perkongsian resepi air sirap ros special ini membawa manfaat kepada sesiapa saja yang berminat untuk mencubanya (khas buat mereka yang sudah cukup bosan dengan 'rasa artificial' kordial minuman komersial). Nak lebih kreatif dan menarik, bolehlah cuba tambahkan buah laici atau longan, cincau dan biji selasih, or even chia seeds. Curah atas shaved ice pun boleh, jadikannya sirap ais kacang :D


Sirap Nostalgia - by plain83

Jya mata ne, koneko-tachi chan~ ( = ^w^ = )

16 comments:

  1. blm pernah rasa sirap yg bubuh herbs tu semua...teh bunga cengkih, nescafe kayu manis pernah rasa, mmg sedap..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Teh-O yang dicampur madu dan serbuk kulit kayu manis pun sedap, dan menyihatkan :D

      Delete
  2. wow! lain mcm sirap ros taruk herbs tu plain. color dia pon menggoda aih :P

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hehee... lain macam ek? Try la bila2 ana :D

      Delete
  3. Replies
    1. Main rebus2 dan tapis je ni, kira susah jugak ka? (;^ w ^)

      Delete
  4. cam sedap jer..minum time batuk2 ehh..minum time panas2..mmg terbaekkk hehehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. Special ni, sedap dan wangi... cubalah :D

      Delete
  5. Unik.. Ada cengkih ngan kayu manis. Tak pernah aku menjumpainya..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Serius monamieh? Wah, boleh tahan unik resepi sirap wangi ni rupanya... this is one of my memorable childhood flavors :D

      Delete
  6. sedap tu ada cengkih dengan kayu manis...

    ReplyDelete
    Replies
    1. dan juga pandan, memang gabungan yang harmoni :D

      Delete
  7. pergh...nampak sedap..tapi macam leceh ja nak buat..sebenarnya saya malas nak cari barang-barang tu =P

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hahaa takpe Tar, kalau tetiba terasa rajin nak cari bahan-bahan tu nanti, bolehlah try resepi ni ;3

      Delete
  8. salam. resipi sirap ni aku ubah sikit.

    http://naniasda.blogspot.my/2011/09/homemade-sirap-ros-pandan-special.html

    mula2 masak cara macam ko buat. lepas tu pakai perisa vanilla yg buat kek tu.

    anyhow, ada yg kata pakai gula perang / brown sugar lagi sedap.

    ReplyDelete

Ada nak kata apa-apa yang bernas lagi kreatif? Kamon, kamon~
Oh, btw... Anonymous are NOT kewl at all, highly UNattractive, LoL~

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...