Click Me Plzzzz

Thursday, October 25, 2012

Apa Ada dengan SUARA...???

Kalau tak clear view tu, maka eloklah anda berkunjung ke deviantart aku, kerana kat situ adalah platform yang terbaik untuk view apa-apa jenis visual arts secara online (boleh click kasi enlarge sepuas-puasnya kat sana)...jemput ke sana sekejap wahai para sahabat sekalian ^^


Ni adalah antara 'kegunaan-kegunaan' aku buat kengkawan girls aku yang 'lawa/cantik' masa kitorang study sama-sama dulu. Suara aku secara semula-jadinya ada 4 set octaves, di mana set octave vocal aku yang paling rendah/base memang menyerupai suara lelaki 20-30'an. Kalau cakap ikut tepon, memang senang-senang saja aku boleh tipu jantina aku (dengan syarat orang tu tak kenal aku in real life la...hahah) ^^

Mungkin juga fenomena ini terjadi disebabkan oleh penyakit 'batuk kronik' yang pernah melanda diri aku sewaktu aku berumur 5 tahun dahulu. Pada tahun 1988, keluarga aku telah membawa aku pergi jalan-jalan ke Bangkok via keretapi, memang seronok bersiar-siar tengok budaya luar yang penuh sejarah dan seni bersama keluarga tersayang. Tiba-tiba, tanpa diduga, banjir besar telah melanda Thailand, dan terus merebak ke Perlis. Aku yang berumur 5 tahun waktu itu, memang tidak mempunyai immune system yang cukup kuat untuk melawan penyakit, maka menderitalah aku selama 2 tahun, terbatuk sana terbatuk sini...dan selama itu hiduplah aku dengan berpuluh-puluh (nak dekat seratus kot) botol ubat batuk khas yang telah disyorkan oleh doktor untuk mengubati penyakit batuk aku itu.

Masa aku tingkatan 1, aku pernah kena marah free-free saja oleh abang kepada kawan perempuan aku yang merangkap rakan sekelas aku kat dalam tepon, gara-gara dia ingat aku ni mamat pedo mana ntah yang berhasrat nak kacau adik dia. Aku call pakai tepon rumah (yelah, masa tu mana nak ada henpon), so abang dia gi angkat. Dengar je suara aku, cakap nak berbual dengan adik dia (pasal keja skolah), dia terus marah dan letak tepon...aisehhh (-_-"). Terkilan hati aku yang naive lagi innocent di kala itu. Masa tu aku belum pandai 'memilih' set octave suara aku lagi, aku cuma tahu bercakap pakai set octave vocal yang aku paling selesa, iaitu second base. Lama-kelamaan, aku dapat melatih diri aku untuk 'memilih' set-set octaves vocal aku secara selektif mengikut keadaan sekeliling yang bersesuaian, dan sewaktu dengannya. So berbalik pada kes aku kena marah free-free kat dalam tepon disebabkan oleh 'misunderstanding' itu, kawan sekelas aku tu pon minta maaf gila-gila kat aku pada keesokan harinya kat dalam kelas...hahahaha. The end ^^

Ok, seperti biasa...mana yang baik sila amik buat teladan, mana yang buruk sila jangan ikut~


Matane koneko-tachi chan!! (=^w^=)
Salam Eid Adha 2012~ 


29 comments:

  1. Yeay! Suka entry ni..roomate aku mmg suara garau 1 oktav jer. Pernah sekali pakwe (dulu2) call, tengah borak2 member mencelah ' Len, cepat pakai baju'. Pakwe menyirap!!! 'SAPE JANTAN DALAM BILIK KAU TU!?".
    Len jawab 'Ben'.

    Dan-dan plak nickname member Ben (nama betul Tia Fathiah). Lagi la hangin pakwe tu..

    Sikit lagi nak clash.. hahahahaha...

    Slamat menyambut Eid Adha plain.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kahkahkah Len...ex-osmates aku dlu dah beberapa kali kena question dgn pakwes masing2, "Sape lelaki tu? Awk ckp awk kat dlm rumah kan ni?!" bila dorang dengar suara aku either tgh berborak or bermain guitar smbil menyanyi kat ruangtamu, lebih2 lagi kalo time mlm2...wahkakakak XD

      Pastu osmates aku pon akn ckp kat pakwes dorang, "Eii tu Plain la, osmate kite..suare die mmg cmtu...iiye betol, eii betol la..hik hik~",..jwpn routine yg meloyakan hahahahah ^^

      Delete
    2. Ha.. time mlm2 la yang paling kronik. Sampai tahap aku kena bawa pakwe jumpa member aku nak provekan yang Ben itu wujud.
      Haha..

      Delete
    3. hahah Len, aku rasa msti ex ko tu bergegar jiwa dia bila dia dengar 'ben' bercakap guna nada yg sama depan mata dia sndri kan? te'hee~ XD

      Delete
  2. fuhh otai deviantart nih
    mohon ajar sy yg noob ini utk melukis :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. keskeskes owh tq tofik...
      aku picisan sajaaa ^^

      Delete
  3. Replies
    1. LoL awww tak dak lah...messy tu sbnarnya XD

      Delete
  4. Gyahahahah! Aku rasa ada jugak spesis manusia bebal lagi sengal yg ingat aku 'pengkid' lepas baca entry nih...hahahahah there's just no limit to stupidity for some people! XD

    ReplyDelete
    Replies
    1. lol seriously? aww sorry dik beruk...terasa ke? ^^
      don't be so shallow next time ^^

      Delete
    2. Taklah..anyway make your weakness your greatest strength..

      Delete
    3. you too, n i mean that in a good way ^^

      Delete
  5. rasa macam bercakap ngan laki. mmg ilang nafsu nak ngorat

    ReplyDelete
    Replies
    1. that's the point, aman idop gua ^^

      Delete
  6. kalau pakai cermin mata, camna nak tahu mata cik plain kiyut ke tak.. haish...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Laaa tu ke permasalahannya cik biskuit?
      Time nak amik pic mata, i buka je ler cermin mata...i'm not born with my glasses intact you know ^^

      Delete
    2. haish nak kene mata roda karang nih kat plain nih, sure halusinasi seumur hidup...

      ok sila dengar rintihan rakyat, mohon profile cik plain tukar pada satu mata kepada dua mata...

      kalau tak, anda dihantui lagu ini :
      http://www.youtube.com/watch?v=vr0NBPRMe2E

      Delete
    3. looor cik biskut..i ada bloodline rinnegan ni, tak main sharingan, nnt u yg terperangkap dlm jutsu i kang, parah woo ^^

      laaa ni sorang lg yg pantang tengok icon mata satu, it's just an eye, my REAL eye...what's the big deal? My eyes are hazel in color cuz i'm mixed chindian+malay, what's the big fuss? ^^

      pssst...beruk the hell ckp u bapuk, btul ke? XD

      Delete
    4. saje je acah mintak tukar profile, diri ku sendiri pun pakai icon huruf B, ada hati pula nak suruh cik plain tukar display profile.


      mana mungkin gue bapuk, ku lelaki sejati ler.

      eh apa nama rinnegan dalam kreko huh? mesti kelakor ayat dia.

      Delete
    5. cih..baru nak sorak "biskut vs plain"...dah kecut bapuk sekor ni...happaraa bosan gilerrr

      Delete
    6. @ biskut: hahah tadak hal..kreko dah lama tak beli lah, masa study dlu rajin la baca sbb susah dpt internet...skang cari manga on9 saja ^^

      @ anon: hahaha batu api tak menjadi...booo XP

      Delete
    7. oh anon, you're one to talk. the ball-less always hides under the name of anonymous. queer.

      plain83, kreko mungkin tak relevan dah untuk org yang senang masuk internet. cumanya terjemahan dalam kreko nih bule tahan kelakar jugak.

      Delete
  7. wa..aku kira ko ni tergolong dalam golongan makhluk yang mempunyai superpower:D mohon banyakkan lukisan ilustrasi dalam entri2 seterusnya:) aku tak ada deviantart dan tak ranjin jengah sana

    ReplyDelete
    Replies
    1. ekeke...owh mana ada superpower, tu kesan obat batuk nak dekat sratus botol kena telan masa kecik2 dulu, dan sbb tu jugak la aku agak mereng skit smpai skang XD

      Delete
  8. LOL.. Next time boleh lah mintak tolong.. Hewhewhewhew

    ReplyDelete

Ada nak kata apa-apa yang bernas lagi kreatif? Kamon, kamon~
Oh, btw... Anonymous are NOT kewl at all, highly UNattractive, LoL~

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...