Click Me Plzzzz

Thursday, December 20, 2012

Apa Ada dengan Animasi Tempatan? ^^

Salam petang ceria buat readersku yang comei-comei dan innocent belaka~

Ada yang tengah kalut dan sibuk membuat persiapan shopping stok makanan dalam tin dan memperkasakan kubu perlindungan serta pod keselamatan untuk esok ka? XP

Okies, kali ini ingin aku untuk menarik perhatian anda ke arah perkembangan industri animasi tempatan kita yang agak terkini, iaitu Sunsastera


Selepas aku terbaca post entry BlogSerious yang telah menghighlight keohseman Sunsastera ni, aku terus view kat youtube untuk melihat sendiri penerimaan orang ramai terhadap pencapaian yang agak terkini oleh Malaysia dalam industri animasi ni. Rata-rata ada komen negatif (positif tu ada juga, antaranya aku punya komen lah). Personal opinion aku, aku kira ini satu pencapaian yang sangat baik buat Malaysia, tak kiralah cina ka, india ka, melayu ka, siam ka, singh ka yang 'came out with this idea in the first place' atau yang paling bertungkus-lumus untuk merealisasikan hasil seni visual animasi ni. Kenapa perlu nak libatkan isu perkauman dalam seni animasi yang supposedly aman dan awesome ni? I mean come on lah people, dalam Sunsastera tu sendiri tak ada bias kaum kot, semua bangsa pun ada dalam animasi Sunsastera tu kan, semua baik-baik saja. Why do some people feel that they need to inject a certain amount of hatred in anything? Chill man, chill...cukup-cukuplah gaduh sana sini dalam dunia reality, apsal nak bawak sampi ke seni animasi? 

Tengok gelagat golongan orang tempatan ni, prejudice is everywhere in Malaysia...be it from the aspect of race, gender, age, religion, status, wealth and so on...tak habis-habis benda ni, memang tak akan habis sampai bila-bila, but please man...jangan cemarkan semua benda dengan sifat prejudis dan saling jatuh-menjatuhkan sesama sendiri. I'm not saying that Sunsastera is the best of the best, super awesome, very original or lawa gilaaaa and all that glorious terms, we still have a looong way to go and lots to improve in the art of animation arena/industry...but this is definitely a very good achievement, a fresh breath of air from our very own local production.

Sesiapa pon, kalau diberi kata-kata semangat dan peluang untuk berjaya, dia boleh berjaya. Kalau dia ditindas tapi tetap boleh berjaya juga, bermakna dia tu memang hebat lah kan...tapi kita kalau boleh, nak ramai yang berjaya kan, bukan nak limitkan jumlah kejayaan yang boleh dikecapi. Maka, bagilah kata-kata pembakar semangat instead of kata-kata berbaur prejudis yang membakar amarah lalu menyekat kreativiti. There's a difference between constructive criticism and demeaning criticism. Lihat dan nilai sesuatu dengan menggunakan akal dan hati yang bersih, don't be awfully judgmental, take time to think and don't judge something too quickly. Apa-apa pun...,


~Majulah Industri Animasi Tempatan~


Sekian dulu entry kali ini, pendek saja...aku nak pi buat takoyaki lah pulak lalala~ ^^

Jya Mata ne Koneko-tachi chan~ (=^w^=)


80 comments:

  1. ermm. aku blom sempat tengok kat youtube lagi.. nanti aku nak baca apa komen komen diorang...




    owh.. aku pun nak Takoyaki gak aaa... XD

    ReplyDelete
    Replies
    1. hoho..baru td aku tengok balik, ada komen2 yg dah kne remove..maka x sempat la ko nak nengok the spewed hatred..heh

      Delete
  2. Boleh la dari tak ada langsung,Masalahnya orang kita bila orang lain buat sesuatu,dia nak semua gila babi setanding atau lebih hebat dari apa yang pernah dia lihat atau dengar.

    Itulah masalahnya,contoh..dia tengok Final Fantasy so dia nak semua animasi macam Final Fantasy tu..mampuslah nak sama.

    Inilah masalah orang kita,belum apa2 dah nak kondem..itu belum jadi lagi..tapi bila orang tak buat..dia kondem kenapa tak buat..Nampak tak?

    Rakyat Malaysia ni pemikiran dia masih bangang..yang ada dalam kepala hotak..KONDEM..

    ReplyDelete
    Replies
    1. hoho dah lama dah aku nmpak pe'el org kita yg cmni zack, actually dah muak sbb tak ubah2 pe'el tu dari dulu smpai la skang...mcm kisah 'bapak, anak dan keldai', apa depa buat smua tak betoi...dulu masa skolah rendah aku penah buat ilustrasi utk kisah tu...LoL

      Delete
    2. Agak pelik bila lihat Zack memberi komen membina sebegini

      Delete
    3. final fantasy pun bila animation da real sangat pun x bes gak. macam the spirit within, terlalu real sampai baik amik org berlakon

      in the end graphic melampau2 tapi jalan cerita biasa je x guna, membosankan gak..tapi kebanyakan animation and comic skang macam tu. susah nk jumpa jenis yg bila ko blah dr panggung wayang, ko borak pasal value yg ko dapat dr citer tu instead of cun giler weh animation dia

      Delete
    4. Ghibli is da best.. hehee ^^

      Delete
    5. yup, handrawn, watercolor. superb. cerita pun klasik and menyentuh hati. orang ade tanya miyazaki sensei, taknak convert to 3D animation ke? sensei jawab, "im too old to learn 3D," hahaha

      Delete
    6. Aku suka cerita yang ada mesej macam dragonball walau mengarut ada mesej tak putus asa persahabtan disamping unsur2 lawak yang menghiburkan.

      Delete
  3. ok gila cool. teringat kat movie appleseed beberapa tahun dulu
    pada pendapat aku kualiti animasi tu bkn saja kat graphic, tapi kena disertakan dgn skrip, jalan cerita & coreography yang menarik
    mohon mencadang

    ReplyDelete
    Replies
    1. yeah mmg kewl ^^

      true it's not just about the graphics.. but graphic is the most important aspect in animation, sbb ianya adalah seni visual.. genre, story plot, dialog, authenticity juga memainkan peranan yg penting, selepas graphic ^^

      bagi aku la.. animasi ni, dari mata turun ke hati.. sedap mata memandang akan membuatkan hati nak tau lebih lanjut pasal animasi tu, barulah akan pay attention pada dialog n story plot, n finally get the message/moral of that anime ^^

      Delete
  4. Animasi yang Ok, mcm yg ko ckp ada ruang untuk peningkatan
    just konsep cerita a bit mcm Cloudy With a Chance of Meatballs
    aku suka background dia sgt awesome chracter dia agak kaku tpi
    its ok maybe blh improved next time.Apa-apa pun permulaan baik
    untuk animasi malaysia untuk org dewasa sebab selama ni animasi malaysia bagi aku terlalu mensasarkan budak-budak mcm upin ipin
    hehehe....looking fwd for a better malaysian animation.

    ReplyDelete
  5. Of course la banyak course kat Universiti tempatan dan swasta
    Kalau takda hasil yang membangakan memang hampeh dan sia-sia la aku boleh kata

    Dunia animasi dah maju tak macam dulu dengan pelbagai jenis applikasi 3d kemajuan perkakasan pemprosesan data.. pembikinan animasi yang memakan masa berbulan dapat dirender dalam beberapa minggu dan hari saja.

    Masalah yang perlu diexplor ialah pasaran, jalan cerita, konsep etc.

    ReplyDelete
    Replies
    1. aku lebih mengharapkan perkembangan animasi 2D yang mantap actually, sambil2 tu kembangkan jugak 3D ^^

      Delete
    2. Sunsastera ni 2D kan?

      Delete
    3. gabungan 2D n 3D, 3D animation of 2D images

      Delete
  6. Anon Comey Lagi Oshem8:51 PM, December 20, 2012

    Memula aku tengok supa stikas heran apasal ada logo caltex ni.. sekali lepas citer tu habis aik apasal banyak nama melayu..

    Lor animasi made in Malaysia rupernye.. Lol

    ReplyDelete
    Replies
    1. supa strikas tu origin dia bukan malaysia.. asal afrika punya tu ^^

      Delete
  7. animasi ni render macam pakai cell-shading punya tech, quite impressed. tapi kenapa tak macam final fantasy????? :P

    ReplyDelete
    Replies
    1. Sebab bukan Final Fintasy ini Sunsastera

      Delete
  8. Anon Comey Lagi Oshem10:58 PM, December 20, 2012

    Iklan ubat kuat lelaki kat tiang letrik? lol

    memang ciri-ciri tempatan habis

    ReplyDelete
  9. is it just me or zul's voice really sounds like plain's.....lol creepy..sempat lagi nak sarcastic2 pasal kiamat esok yer sis..

    ReplyDelete
    Replies
    1. LoL I wish.. yeah ada hati juga actually utk jd seiyu mana2 animasi, stakat ni cuma pernah contribute utk voice out some dialogs in a listening test script for muet practice test :P

      Delete
    2. nak kata yang dia tu cakap orang putih persis seperti berlidah mat saleh london lah tue...:P

      Delete
    3. haha terpulanglah nak tafsir niatku mcm mane dik ^^

      i thought you're cool enuf to not think like that, neway i don't do british accent, i prefer american ^^

      Delete
    4. woooha..siap ada accent tue sis..hebat2..kalau sy accent melayu jawa cakap olg putih..british accent susah naik ikot, lebih2 yg duduk kat utara Ireland..laju cam pelesit sepatah haram tak dpt nak paham

      Delete
    5. ckp psl accent, bahasa melayu punya pelat masing2 ikut negeri lagi pening kepala nak paham..ahahah

      Delete
    6. betui2, selain accent, penggunaan perkataan jg berlainan. seperti contoh:

      sik kamek tauk koh kenak kamek tok kacak gilak..ada orang madah kamek tok macam si aaron..ngek juak koh eh..abis kenak anok bala biak "muka ko diat"

      Delete
    7. tudiaih mak hiang...hiang mengaruit apa lagu tu cemuih tengok aihh..LoL

      hmmm...adakah anda cuba mengatakan yg anda tidak sedar yg anda itu kacak gila sebenarnya, smpai ada org ckp anda itu mirip aaron?

      bleh tahan perasan jugak contoh ayat tuh erk..hahah

      Delete
    8. pasai pa cemuih, depa semua duk kalut cakap lagu tu, nak wat lagu mana..chek terima saja.

      Delete
    9. loqlak hampa neh

      Delete
  10. Aku pernah terlibat secara langsung dlm industri animasi tempatan.
    Pd aku sebagai 1st eyes, aku rasa animasi yg terbaik adalah yg tak melibatkan aspek perkauman dlm ceritanya.
    Meaning, jalan cerita, plot, watak, dan dunia rekaan mereka tak perlu ada kaum, bangsa dan kepercayaan. Semuanya sama.
    Contoh terbaik, Doraemon.
    Sampai sudah, smpai creator dia mati, tak ada siapa tahu agama sebenar si Nobita tu kan?

    Utk tempatan, masukkan elemen perpaduan kaum dapat mnarik dana dari kerajaan.
    Tp bila wujudnya kaum dlm ceritanya, maka demografik penonton pun akan terpengaruh.
    Bila penonton dibahagi ikut kaum, maka jadilah pertikaian sama ada org belakang dia kaum sekian2 dan mcam2 lagi...

    Pada aku, industri animasi negara JAUH lagi..tp mmg dah nmpak berkembang dah sekarang...

    (sorry komen panjang, teruja dgn topik)

    ReplyDelete
    Replies
    1. org jepun ada agama ke?

      Delete
    2. yeah aku paham maksud kau, things get complicated when you try to find and integrate/force a set of pre-set reality logic ke dalam dunia animasi.. takes out the whole fun/beauty out of it kan, but hey elemen perpaduan kaum menarik dana kerajaan kan, so... heh, masih reality-bound lagi animasi kita, banyak faktor kena consider (-_-)..

      Delete
    3. Kalau kau betul-betul follow cerita jepun ada gak yang mengarut pasal agama shinto, alien dan sebagainya.

      Tak ada masalah nak cerita pasal kisah tempatan cuma kena garap dengan kreatif dan target untuk pasaran lebih luas.

      Delete
  11. singgah sini jengguk cik plain. sambil makan popcorn tgk video animasi atas ni. ;)

    ReplyDelete
  12. trailer animasi tuh punya background memang cantik tp agak slow dekat watak dan pergerakan mulut watak2 dalam cita...anyway cita tuh masih dlm pembikinan dan lambat lg pown nak keluar...bla keluar mesti bnyk yang improve :) aq memang sokong dan support bla malaysia bikin animasi of course otaku la katakan cuma nak jalan cita dan genre cita animasi kita tertumpu untuk adult lak tak nak cita mcm upin ipin dngn boboiboy yang hanya menarik golongan kanak2 lolz..animasi nie pown dlm trailer nmpak jln cita dia gempak , slice of life lyn...

    ReplyDelete
    Replies
    1. yeah i know right lol.. it's about time already for animasi tempatan utk come up with something non entirely kiddies stuff.. tulah sunsastera nmpak mcm akan gempak, sesuatu yg menarik to look forward to ^^

      Delete
  13. Kira oklah, latar blkang saja cun, karaktor huduh.. Rasanya ada keluor kat majalah gempak.

    ReplyDelete
    Replies
    1. ko tu lagi huduh

      Delete
    2. kira orait la characters tuh, not bad la.. mcm biasa there's always room for improvements ^^

      Delete
    3. This comment has been removed by the author.

      Delete
  14. aku tgk vids ni pun pas check out blogserius. bes giler, aku suka slang manglish bbdk yg dubbing tu & how they potray malaysian environment :)

    takpe kalo rasa cam stail anime pun. we have to start somewehere.

    harap kualiti muvi dia bagus. dulu time saladin, masa diorg buat trailer, they spent almost 100k (ura2 yg aku dgr la..) so the kualiti memang ohsem. tapi bila buat series, cut cost gile2 sampai kartun dia jadik x cam lepas tangan je especially masa buat background.

    ReplyDelete
    Replies
    1. hahah ya true, kalo US animation pon, animovie yg continue as series mmg beza gila quality dgn movie asal dia.. drop abis, ofkos la rite budget utk continuous series mmg low, ie. disney's hercules, emperor's new groove n tarzan.. movie leh tahan lawa, tp bila dijadikan series mmg owh noooes.. LoL

      Delete
    2. Panda, Penguin Madagascar ok je bila diubah ke series,
      kalau tempatan upin dan ipin, boboiboy pon gempak ok je cerita siri dia.

      Delete
    3. sebab otai2 yg buat geng tu mantap.upin ipin is just a side character for geng, time diorg nk bina portfolio, diorg buat short animation gunakan upin ipin.

      then diorg split after muvi geng (politik dalaman kot, banyak citer aku penah dengar pasal keuntungan x dishare seperti yg dijanjikan. bukan gaduh sesama diorg la tapi ngan management. sorg stay, 2 org blah buat boboboi)

      aku mmg tabik la ngan originator upin ipin n boboboi. kalo rajin g carik misi mustahak kat utube, fyp diorg masa kat mmu

      Delete
    4. "eh sape tu?!".. "eh x de sape lah, ni kucing je ni.. meow, meow".. "oh kucing ke, ingatkan orang td".. LOL XD

      http://www.youtube.com/watch?v=Vlyx5_PNMAM

      Delete
    5. Dah nak maju masalah pengurusan pulak la yea.. Masalah pengurusan ni banyak berlaku macam kompeni kawan aku kerja la founder memang teknikal dia hebat tapi tak reti bab management bila orang lain uruskan CEO sudah songlap, tukar CEO lain pon songlap juga.. Selain politik dalaman kroni dan sebagainya tu kawan aku kerja pon tak syok.

      So kalau nak buat syarkat ni kena uruskan dan pegang kepentingan dalam syarikat. Skill ni semua kena ada selain teknikal yang superb macam bill gates.

      Delete
    6. sama la, abang aku dulu pun keje animator, tak boleh nak survive sebab masalah pengurusan gak. gaji x masuk etc tu mende biasa. gomen bagi peruntukan untuk satu series animation, duit yg sampai kat kampeni tak sampai half.

      Delete
    7. Itu la masalah besar yang perlu diatasi. Bakat dan kemahiran boleh diasah dan digilap tetapi pengurusan sumber yang baik lebih penting dalam menghasilkan product yang berdaya saing.

      Delete
  15. Ini Muvie ke?

    Kalau tengok short Muvie dari students2 lim kok weng, MMU etc. Memang membrangsangkan cuma Mungkin Kos penerbitan menjadi taruhan utama.

    KRU production (yang biasanya mempunyai Bajet tinggi) pernah hasilkan filem "Puteh" pon tidak dapat memberi hasil yang membangakan. Berapa pulangan filem Upin Ipin the movie?

    Selain menghasilan animasi Universiti2 tempatan harus mengkaji product yang laris dan cara yang sebaiknya bagi membiyayi filem2 animasi tempatan tak kira la 2D atau 3D.


    ReplyDelete
    Replies
    1. Mengenai bajet mungkin boleh memohon dari dana industri kreatif negara

      Selain bayaran iklan macam ubat kuat di dalam sunsastera. Seriously filem ni di \taja oleh Ubat Kuat ke?

      Delete
    2. utk dapat dana best2 tu proposal kena la power.. bergantung pada bakat tenaga crew animators utk menghasilkan hasil animasi yg power, yg ada impact dari semua aspect.. graphic, genre, plot, scrip/content, moral.. mesti impressive, baru dapat.. so far kita dapat lihat ada perkembangan dlm industri animasi tempatan, baik dah tu.. good sign of growth ^^

      Delete
    3. Memang la proposal kena hebat :) Aku pernah jumpa orang teknikal dia hebat tapi tak tahu nak promosi tu teknikal dan kemahiran sia-sia.. banyak jenis macam ni kat Malaysia.. Ada aku jumpa buat proposal cantik hebat tapi takda teknikal dapat peruntukan buat joli sana sini.. pon korup jugak..

      So nak jumpa gandingan mantap atau orang yang boleh buat dedua ni agak sukar juga.

      Delete
    4. Maksud aku kalau nak kata bakat dan kemahiran rakyat malaysia ni bepotensi cuma dari pasaran dan pengurusan komersil rasanya banyak kurang.

      Entah kenapa orang Malaysia lemah dengan duit banyak projek yang menguntungkan jangka masa pajang hancur sebab masalah pengursan dan pecah amanah.

      Bukan saja filem animasi, majalah komik seperti ujang , apo dan lalain2 juga mengalami masalah yang sama.

      Delete
    5. pasal issue tu bole baca sini

      http://sarah-joan.blogspot.com/2012/08/the-ugly-side-of-malaysian-comic.html

      Delete
    6. ya true hime-chan, i've read that sometime ago.. mmg kesian la kat comic artists bila tak dikredit elok2 atas hasil keja dorang mcm tu, mcm diambil kesempatan pon ada.. huh :(

      Delete
    7. wow, just back from reading sarah-joan's article. Those were the real reasons behind the dropping quality on ujang magazine on those days...? what a bloody disgrace..

      i sensed something similar happened in Gempak too.

      Delete
  16. untuk maju dalam bidang ni, mengambil masa yg lama. ingatlah industri ni masih lagi baru kat malaysia.

    Ambil contoh, jepun pun dapat tembus pasaran antarabangsa pada tahun 80-an sedangkan industri animasi dah lama mula di negara tu..kalau tak silap dalam 1950-an.

    faktor kemahiran aku rasa tak jadi masalah, sekarang dah byk tenaga mahir tempatan. cuma dari segi mendapatkan modal dan pasaran yang terhad menjadi halangan.

    Lagi satu cetak rompak. bukan di pasar malam jer tapi internet. untuk mendapat pulangan yang berbaloi agak rendah.

    ReplyDelete
    Replies
    1. kegigihan para artists penggiat animasi dan sokongan dari pihak tempatan tu penting dalam memajukan industri ni ^^

      Delete
  17. 1st of rules untuk maju dalam bidang anime ni, rakyat malaysia kena minat dan support. cuba tengok kenapa console game lebih laris dari pc game di jepun? adakah dorang tak minat game? dorang minat, tapi dorang lebih support console keluaran dorang sendiri dari pc game yang kebanyakan game dari ea, ubisoft yang datang dari us. camtu jugak dengan anime. rakyat malaysia kena minat anime dan suport local production. kelebihanya suatu masa nanti benda ni akan cepat berkembang. harga pun jadi murah.hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. Lahai lobot sibukla kau gi main lobot gundam tf kau dediam.......

      Delete
  18. Animasi 3D ni nak keluar komersial ke? Cam best jer, plain-chan.

    Yunni-chan.

    ReplyDelete
    Replies
    1. hehee.. nnt bila kuar cinema rasa berbaloi utk gi layan - ckp seorang insan yg tak suka gi tengok wayang sbb rasa mcm buang masa, tenaga n duit.. penah nyesal gila gi nengok eclipse ngan member sekerja dulu (diajak punya pasal), rasa mcm melayang 3 hours of my life, bosan tahap menguap nak tido.. lolz

      Delete
    2. Setuju, kat pekan yunni pun baru ada panggung. Kalo animasi ni keluar kang ada la alasan nak masuk ke sana tu LOL....

      Delete
    3. Musti ko tengok ngan orang yang tak besh hahaha

      Delete
  19. Kalau cerita animasi 2D tempatan yang permata aku impress ialah animasi terbitan filem negara malaysia pasal monyet dan kancil. Masih ingat dialog "jangan monyet"?

    ReplyDelete
    Replies
    1. hahah.. ya aku suka tengok hikayat sang kancil the series zaman aku kanak2 ribena dulu.. smpai sekarang phrase 'jangan monyet' tu bleh dibuat gurau di kalangan member2 sebaya :p

      kancil tu licik dan opportunist sebenarnya, nak kata baik tak la sangat :p

      Delete
  20. OK la ni, ada pengaruh lighting dan mood Makoto Shinkai. Aku kenal salah sorang budak yg bikin cerita ni. Memang filem animasi Makoto Shinkai tu jadi inspirasi diorg. Cuma kena tambah baik sikit je tentang background tu. Tambah sampah sarap. Kat KL kan memang bersepah sampah. Ahahaha, gurau2 je... Jangan marah!

    ReplyDelete
    Replies
    1. iklan ubat kuat dah masuk dalam background tu, kira masuk kategori sampah sarap dah tu.. hahaha...

      Delete
  21. macam menarikkkkk... :)

    nak takoyaki jugakk. . :D

    ReplyDelete

Ada nak kata apa-apa yang bernas lagi kreatif? Kamon, kamon~
Oh, btw... Anonymous are NOT kewl at all, highly UNattractive, LoL~

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...