Click Me Plzzzz

Sunday, June 23, 2013

Jom try buat ni - Sup ayam sihat

Salam ceria readersku yang beraneka macam sekalian~ ^^ 

Anda suka makan ayam? Baiklah, entry kali ni nak ajak anda semua buat sup ayam yang sedap lagi menyihatkan, tanpa menggunakan minyak masak langsung. Ini adalah cara menyediakan masakan berasaskan ayam yang very awesome, healthy and tasty. 

my chicken soup - mom's recipe

Sup ayam tradisi ini adalah recipe ori mak aku, yang mana bagi aku ianya 100x lebih sedap dan awesome jika dibandingkan dengan mana-mana sup ayam yang dijual di mana-mana restaurant. Rata-rata sup ayam yang aku jumpa kat kedai makan semuanya failed bagi aku, failed dari segi kesihatan dan rasa. Minyak mesti bergenang di permukaan sup yang agak clear warnanya (mesti sebab dia tumis bawang sebelum masukkan air, tolonglah jangan buat benda ni), dan sup rasa masin tahap (ada yang tahap macam lori garam terbalik), malah ada yang mempunyai sedikit rasa masam (mungkin sebab daun sup yang tidak segar telah digunakan), sungguh menyedihkan lagi menghampakan jiwa dan raga. Kanashii sugiru, naiteruso desu (very torturing, I feel like crying) (*TAT*)~

~Bahan-bahan~

ayam - seekor, potong 8 
(potong 10 sekiranya besar)
kentang - 5 biji, potong 4 setiap 1 
(vertical + horizontal)
bawang besar - 2 biji
bawang putih - 3 ulas 
bunjut sup Adabi - 1 unit
bunga lawang - 2 kuntum
bunga cengkih - 3 kuntum
kulit kayu manis - ~ 5 cm
air - ~ 2.8 liter (cukup banyak untuk menutupi 
permukaan ayam dalam kuali yang besar)
serbuk Maggi secukup rasa - secukup rasa
garam - secukup rasa
kicap cair - ~ 6 sudu besar

Cara-cara:

1. Bersihkan setiap ketul ayam dari lapisan-lapisan lemak yang melekat pada daging ayam. 
2. Masukkan ayam ke dalam sebuah kuali yang besar, kemudian masukkan air ke dalam kuali sehingga menutupi keseluruh permukaan ayam sepenuhnya. 
3. Letakkan kuali berisi ayam dan air tadi di atas dapur dengan api sederhana besar. Masukkan sup bunjut Adabi, bunga lawang, bunga cengkih dan kulit kayu manis. Kacau buat beberapa saat. 
4. Sementara itu, potong sebiji bawang besar dan 3 ulas bawang putih untuk dikisar dengan mesin pengisar. Seterusnya masukkan bawang yang telah dikisar bersama sedikit air tadi ke dalam kuali yang sedang mereneh ayam tadi. Masukkan kicap cair, serbuk Maggi secukup rasa dan sedikit garam. Kacau buat beberapa saat.
5. Sementara menuggu ayam mereneh selama 40 minit, potong kentang dan 1 bawang besar untuk dimasukkan ke dalam sup kemudian.
6. Setelah 40 minit, masukkan potongan-potongan kentang ke dalam sup dan kacau selama beberapa saat. Sup yang sedang mereneh harus dipantau dan dikacau dari semasa ke semasa. 
7. Setelah 10 minit selepas memasukkan kentang, masukkan hirisan bawang besar ke dalam sup dan kacau selama beberapa saat. Kacau dengan perlahan-lahan menggunakan senduk yang tidak mempunya permukaan tepi yang tajam, agar tidak merosakkan textur kentang dan ayam. 
8. Setelah 10 minit berlalu selepas memasukkan hirisan bawang besar tadi, sup ayam anda sudah siap dimasak, dan sudah boleh dihidang untuk dimakan bersama nasi panas atau oatmeal. 

Total masa yang telah digunakan untuk memasak sup ayam sihat ini adalah 1 jam, yang mana daging ayam telah direnehkan selama 1 jam, kentang selama 20 minit (setelah 40 minit ayam direnehkan), dan hirisan bawang besar selama 10 minit terakhir, atas api sederhana besar (jika kuali anda mempunyai permukaan yang tebal atau heat conductivity yang kurang, sila gunakan api yang besar). Nisbah masa ini adalah formula sup ayam sihat yang perlu diikut dengan berdisiplin, barulah dapat textur daging ayam yang tidak liat semacam, serta kentang yang masak empuk seeloknya ^^

Sekian dulu entry buat kali ini, o-ryori de ganbatte ne (selamat berusaha memasak)~ ^^

To all Muslims, selamat berpuasa sunat pada esok hari sempena Nisfu Sya'ban. Boleh la cuba buat sup ayam ni untuk dijadikan juadah berbuka nanti ^^

Jya mata ne koneko tachi chan~ (=^w^=)

63 comments:

  1. hah kita pon buat sup ayam macam ni..memang tak pakai minyak..rebuih rebuih je :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. baguih2... cmtu la buat sup ayam yg seeloknya :D

      Delete
  2. yup2, tak pyh tumis bwg ape, nnti myk kuar sendirinya smasa proses mrebus, tp lg sedap kalo bubuh halia hiris2 or dtumbuk lesung...perghhh ai love halia.. Smpai berabut ngan my sis slalu nak mkn smbil kunyah ..hehehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. oh ya halia, kekadang letak, kekadang tak... nak letak boleh, tak nak pon boleh ^^

      halia biasanya sis letak dalam ayam goreng masak kicap, or udang goreng dengan sos tiram n butter ^^

      Delete
  3. hmm mesti sedap kan, nyum nyum..teh tarik halia pon sedap, apalagi kalo halia tuu di blend fuhhh~ panasss sedappp...^^

    ReplyDelete
  4. masak pakai rempah ratus mmg best!
    Zaman sekarang ni kadang-kadang orang dah tak kenal dah bunga lawang, bunga cengkih.
    Masak sup pun biasa pakai serbuk perasa ayam utk tambah rasa.
    (of course x kaw mcm pakai rempah)
    Nice info!

    ReplyDelete
  5. erm erm... selalu aku masak sup berempah guna minyak.. takpe, nanti aku try tak guna minyak dan tengok hasil dia... koh koh koh

    ReplyDelete
    Replies
    1. arghh jangan dok buat dah lagu tu jinz... aku harap entry ini akan menyedarkan ang eheheheh :p

      Delete
    2. aku pon bese pakai minyak..

      Delete
    3. arghhh i hope this entry enlightens you ollz (">3<)~

      Delete
  6. akhirnya..ade gak ko letak resepi yg senang...

    ReplyDelete
    Replies
    1. ackkk selama ni resipi yg aku letak susah ke huhuu~

      Delete
  7. plain, tmpat korg ada ujan dah tak?? Alhmdulillah kat sni bru ada ujan skejap wktu subuh..baru terasa kurang ckit asap jrebu n nikmat udara bersih ckit, walopun kat sni tak brapa kuat tp tetap rasa tak selesa, bykan doa mnta Allah turunkan ujan =)


    N bykan mnum air, ..

    ReplyDelete
    Replies
    1. arinih Kangar nilai API 59, dijangka akan meningkat huhuu cuak2... hujan blom der lagi, quite hot n dry...

      kat sini tu kat maner anon? kat bru9 ker KL?

      Delete
  8. adohai, sorry bergegas plak td, kat sni tu dbrunei plain^^ hehe.. jaga diri yee, kalo driving mlm berwaspada n hati2 ngan sekeliling.. peace(=_+)v


    -m84, kb bru9-

    ReplyDelete
    Replies
    1. ler.... tu la buatla id dik kb oits... senang jer, x perlu ada blog nak buat id tu, pastu x perlu dah nak tinggalkan signature kat bawah tu setiap kali komen ^^

      Delete
    2. Br0 kb..mohon guna id org utan utk menyokong usaha memelihara org utan di borneo. ;)

      -thehell-

      apa kabak sis? Buat sup plak da..

      Delete
    3. hisashiburi dik beruk~ ^^

      nak masuk bulan poser kan, sup ni sesuailah utk dijadikan juadah berbuka dan sahur, baik utk kesihatan juga ^^

      watashi wa genki desu, itsumodoori... sochi wa? ^^
      tgh cuti sem skarang? ke dah abis study sudah? ^^

      Delete
    4. Entahlah lah sis, cuti tu mmg cuti, study pun dah habis, study pun masih study lagi dlm cuti pulak tu... Hahaha dilemma teramat skang ni??? Boleh sy tanya satu soalan x sis?

      Delete
    5. owh... ai ai ai, nak tanya pasai apa nie? mau bikin kontroversi lagi ka? lol...

      Delete
    6. Takde lah sis....sis rasa yg mana lagi susah, dantara inner struggle dgn physical struggle???

      Delete
    7. hmmm.... mcm serious je nih? depends on the current situation and condition, i'm no psychiatrist though, but in making big decisions one has to weigh the pros n cons properly, kalo susah sgt nak buat keputusan buat smayang istikharah saja minta petunjuk Allah Taala, tu dikira sbg satu usaha... insyaAllah akan diberi jawapan ^^

      Delete
    8. emBetul jg ye..i feel really weird lately and I guess it must be my soul that searching for some true meaning of life..i feel that I must find ways to liberate the self, maybe something out of the conventional

      Delete
    9. aish mcm midlife crisis je bunyiknyer...ni bebetul dik beruk ke nih? buat ler id, letak icon org utan yg innocent abis tuh, sejuk mata memandang... lol ahahah :p

      Delete
    10. Bukan crisis kot.. But journey towards self liberation.. Sapa lagi yg akan komen benda pelik cam ni kalau tak si beruk tu..hahaha.. Tp really sis, manusia ni terdiri dr dua iaitu roh dn fizikal, mgkn slama ni sy hnya memberi keutamaan kpd fizikal dan membiarkan roh kelaparan..Bg jg dgn kbykan org..tak gtew?? Icon sdh kena ban Google huhuhu

      Delete
    11. or, you're just in that dilemma phase of life where you're about to graduate and start preparing a good resume to start job hunting... and you're very uncertain about what you wanna be or pursue so that you'll be the happiest person on earth... ^^

      self liberation... well, in life there is no such thing as total self liberation as you are bound to reality no matter where you go and what you do... not to sound like a smartass here (not trying to be one), tapi itulah adat sebuah kehidupan selagi nyawa dikandung badan, kita sebagai hamba Allah Taala ada peranan masing2 semuanya... when you are in trouble, minta doa, tenangkan fikiran dan fikir apa yg anda minat, imagine yourself pursuing that goal... kalo kusut lagi, buka buku tafsir al-Quran, baca ayat2 al-Quran dan terjemahannya sekali, insyaAllah fikiran anda bisa tenang... bila mind dah clear, keputusan yg baik mampu dicapai, try it ^^

      Delete
    12. Great advice there sis..even though it sounds rhetorical nowadays that we should seek solutions from al Quran whenever we hv problems in our everyday life; when actually people do depend on themselves or maybe just being in state of denial whenever problems strike. But, really we r just slaves, nothing that we hv belong to us..and only to Allah we ask for guidance, help, and tranquility..sometimes it is the ego of the self that make us think that we r so important, when in fact we r just being purely arrogant..hopefully by knowing our creator and His book, we and most importantly to myself we can achieve the blessed meaning of life..

      Delete
    13. Amin ^^

      And sometimes it's just a mind game of society or peer pressure that tends to influence our way of thinking due to their ego fulfillment and state of denial, turning something that is not troublesome at all and normal for some culture, into a very big problem, when actually it's not a big of a deal at all and totally benign. Sometimes it's all just in your head, and that mounts to what you call 'inner struggle' ^^

      Delete
    14. Yup, the state in which we r mostly bounded with the social pressure hinders our pursuance of liberating the self. It is sad when some people try really hard to satisfy the needs of social demand, end up being very stressful, depress,soulless or even suicidal..truth is somewhat painfull and thus struggle is necessary..no wonder life is a testground, necessitate for struggle.. the deeper meaning of struggle is not to have ourselves in a state of hardship and sadness all the time, but as a prerequisite to the attainment of happiness, hence to appreciate life and all it contains..

      sorry for being really weird in your blog sis..to think that I write in this comment just to remind myself of my own self is in itself is an act of selfishness..hmmm, how beautiful Allah has created life for us, even the tiniest thought is a test which has a deep meaning.

      Delete
    15. dik, pe kata dik buat blog, you can write about this 'finding and liberating thy self' issue in a broader perspective, pastu boleh gak sis follow and kita discuss kat situ, sekali dgn org lain yg turut berminat dgn issue ini? hohoo...

      Delete
    16. Nak buat blog mgkn agak susah sikit, sy suka yg random2 and spontaneous je sis. Takut jg nanti tetiba jg bad trendsetter kpd audiance yg membaca..mgkn nanti kalau dh cukup ilmu inshallah blh lah berblog..

      Delete
    17. Haha masuk spam pulak komen..

      thehell

      Delete
    18. alaaa buat jer blog yg simple2 sudey, don't take things too seriously... if you use it wisely and for a good purpose, it will be good, if you use it wrongly, it will be bad... you steer and monitor your own contents ^^

      Delete
    19. Sbenarnya sy x reti buat blog lool..tak pa nanti sy blajar huhuhu

      Delete
  9. Plain-kun

    Cuba pakai sup bunjut tulang adabi, rasa dia kick lagi.. :)

    Dulu biasa juga buat2 sup macam ni tapi lepas pekena perencah sup lengkap masa balik johor dulu dah tak pakai dah.. beli je perencah dia masuk terus lam sup hohoho.. Jadi makin malas pulak aku ni hahahaha.. :D

    Balik johor musti beli berpek2.. :) perencah sup soto keluaran batu pahat ahaks.. :) Sebab susah nak carik kat utara ni..

    ReplyDelete
    Replies
    1. BKT-kun hisashiburi ^^

      owh sup bunjut tulang? pernah try guna tapi bagi i la, kureng ckit rasa dia, tak brapa padan dengan ayam, mungkin ianya hanya padan dengan daging lembu saja, kowt? ^^

      johor style punya sup pernah makan, a bit thick to my taste, maybe versi yg i try tu agak pekat n lebih berempah kot, or maybe it's just me yg x suka benda agak masin n berempah sangat ^^

      Delete
    2. haha mungkin la Plain-kun..

      Lidah orang selatan ni tebal2 huhu.. makan lada pun takde rasa ape :) duduk utara jadi lembut huhu.. asik makan manis2.. :D

      Tapi belasah je la.. :) asal mudah.. dan sihat..
      Wa tak kisah semua jenis makanan wa bedal..

      Delete
    3. ahaa yg sebenarnya orang utara makan pedas, org pantai timur yg banyak makan manis, orang n9 n melaka pulak makan pedas berapi, n org johor bnyk makan rempah ^^

      Delete
    4. Plain kun????? Plain chan lerrrrrrr

      Delete
    5. LoL dik beruk dahell, x per la "-kun" pun boleh guna utk address female yg lebih muda dari dia, maybe nnt sis kena address dia ni as BKT-ossan, gitu~ :p

      Delete
    6. Entah..... Bunyi cam pelik

      Delete
    7. Anon-San :, Plain-Chan (rasa macam budak2 pulak hoho)
      Anyway tak betul ek?




      Delete
    8. Anon-san

      Aku address Kun as superior :) maklumlah aku insan kerdil je :). Mohon tunjuk ajar kalu salah :)

      Hait..

      Reference:
      http://www.sljfaq.org/afaq/titles.html
      In business settings women may also be addressed as kun by superiors.

      Delete
    9. Owh cam tu..sbb dulu2 aku tngok anime kun utk lelaki n chan utk pompuan..jd blhlh kun utk pompuan..haha sory my mistake
      thehell

      Delete
    10. BKT-san, actually kalo anda rasa hormat kat orang tu, anda guna -san, kalo anda rasa anda superior dan orang tu lebih muda dari anda tak kira lelaki atau perempuan, anda guna -kun kat nama orang tu, akan tetapi -kun ni antara kawan2 sebaya juga biasa digunakan, dan ianya akan jd specific utk lelaki (biasanya lah). -chan pula tak specific utk address female saja, kalau sangat rapat dan mesra (atau utk address budak2), -chan biasanya digunakan, tidak kira male atau female ^^

      and i'd prefer you address me as plain-san, or just plain, because we are strangers ^^

      Delete
  10. i need healthy food -____- . *kidnap plain

    ReplyDelete
    Replies
    1. LoL kalo kita ni berjiran i dah hantarkan sikit kat dilla ^^

      Delete
  11. bro thyhell^^ syor anda dpertimbangkan..kuikuikui..pa dipolah ya lama sik dgr kbr kitak?? Huhu..=D

    Btw plain dah qada' ker posa2 lepas? my sis ramai yg bgun sahur msani..huhu biasalah dekat2 nak ramadhan baru nak qada'..^^

    -m84, kb bru9-

    ReplyDelete
    Replies
    1. Sik da polah apa2..masih meneruskn kehidupan mcm org2 lain..dolak kmk ada sorg kwn Brunei, tetiba teringat dgn nya..nya antara org yg plg peramah penah kmk jumpa.. How I wish we stillin contect with each other

      Delete
  12. bro thyhell^^ sng2 jumpa la nnti, sory my ckp srawak pandey ckit2 jak.. tp suka dgr cats fm nang antappp Xp ..spa tu kwn kitak tu bro? Bru9 kecik sja, kasi tao laa mnatao aku kenal, bleh ku sampeykn pat nya nnti..

    Sory plain, mcm jejak kasih plak blog u ne oleh kmi..hehe, jgn mare naaa~ lol (=_^)v

    -m84, kb bru9-

    ReplyDelete
    Replies
    1. hahah tak kesah la dik, baguslah korang ni berbaik-baik mcm nih... lol

      Delete
    2. Jgn ngerecho udah..oh bro kb, sekecil2 Brunei tu kan sbuah negara jg, tak percaya lah kalau bro kenal dia.. Anyway nama dia Ahmad nazree kalau tak silap?? Kenal tak??

      Delete
  13. tq plain-chan..mwahx^^

    Btw sik kenal, tp takpe bleh dcari nnti bro..sbb nama myfren ahmad ne boleh tahan ramai gak , tp ahmad nazree sik dak..hehe

    -m84, kb bru9-

    ReplyDelete
    Replies
    1. dik kb, apsal suka reply komen kat ruangan komen baru setiap kali komen instead of replying under the person's comment? n apsal malas buat id tapi rajin komen? takda apa saja ja tanya lalalalaaa~ lol

      Delete
    2. Hahaha tu lah pasal hairan bin ajaib dgn bro kb ni

      thehell

      Delete
  14. usahlah dinda kusut mikirkan nya, usah dtanya knapa n apsal..Xp kerana ianya adalah antara lilit luka sepi yg bersimpuh kesunyian..itulah akuu..chewahh^^

    Ntah la plain, nmpak tak teratur plak tarikh n haribulan kalo daku berbuat demikian rupa..kekeke..reply pkai henpon ne susah ckit, kdg service tak brape n slalu buat hal..TT tu lah satu2nya alasan plg kukuh dr kanda Xp

    saya yg Cuma menurut perintah Allah
    -muhammad84, kuala belait, brunei-

    ReplyDelete
    Replies
    1. rasa cam menyesal pulak tanya... LoL

      Delete
  15. nanti aku nk try buat lah. hahaha

    ReplyDelete
    Replies
    1. try la, amalkan pemakanan yg sihat supaya tidak menjadi gedebe... lol

      Delete
  16. aku baru je buat sup ayam.. kentang, ayam potong kecik2, cendawan, carrot, sup bunjut, semua aku taruh sekali and serentak. agak2 dah nak empuk, baru aku campak bawang, pati ayam, garam and daun sup. 20 minit siap tutup api makan. hehehe..

    ReplyDelete
    Replies
    1. ahaa style ko ni dah fusion, bukan traditional... kekadang aku pun buat cmni bila rasa nak tukar selera ^^

      Delete

Ada nak kata apa-apa yang bernas lagi kreatif? Kamon, kamon~
Oh, btw... Anonymous are NOT kewl at all, highly UNattractive, LoL~

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...