Click Me Plzzzz

Wednesday, October 30, 2013

Jom try buat ni pulak: Tamagoyaki

Salam ceria Rabu malam Khamis buat para readersku yang comei-comei sekalian, diharapkan anda semua sedang sihat sejahtera di sana~  

(ノ´ヮ´)ノ*:・゚✧

Okies, entry kali ini pasal makanan, makanan Jepun yang bernama Tamagoyaki, iaitu Japanese rolled omelet. Tamagoyaki ni selalu jugak la muncul dalam kebanyakan anime, yang mana ianya selalu dijadikan bekalan dalam bento~  (* >ω<)

My tamagoyaki (with seaweed added), buat makan tengahari dengan nasik :3

~Bahan-bahan tamagoyaki versi aku~

telur ayam - 2 biji
susu (dalam bentuk cecair, bukan serbuk) - 1 sudu besar
serbuk Maggi secukup rasa  - secubit
seaweed kering - 3 keping (7cm x 3cm)
minyak kelapa sawit (untuk disapukan pada pan) - 1 sudu besar 


~How to make it, according to Taro-san~


Walaupun bahan-bahan yang aku guna untuk buat tamagoyaki adalah berbeza sikit dari yang dalam video Taro-san kat atas ni, cara aku bikin tamagoyaki dan peralatan dapur yang aku guna adalah hampir sama dengan Taro-san. Aku beli tamagoyaki pan yang berbentuk segiempat tepat dari The Store, hampir sama dengan rupa tamagoyaki pan dalam video kat atas ni. Aku apply minyak pada pan guna sudu jer, nak lebih sekata boleh guna kain muslin, pakai chopsticks besi atau kayu ^^ 

Macam mana nak buat bagi jadi bentuk heart-shaped tu pulak? Macam ni haa... senang jer teknik potong dia, ikut tutorial aku kat bawah nih :D

Dou? Kantan desho? (Amacam? Senang bukan?). Wokeh, selamat mencuba minna san~

Ganbatte ne~ ヾ(@^▽^@)ノ


Jya matane koneko-tachi chan~ (=^w^=) 

40 comments:

  1. ape beza dengan telo goreng biasa?

    -kartunster-

    ReplyDelete
    Replies
    1. erkk.. omelet biasa takde kena gulung2 sambil menggoreng mcm tamagoyaki, maka omelet biasa takde layers mcm tamagoyaki yang dimasak secara berperingkat... cer tengok video yg aku attach tuh ^^

      Delete
  2. Replies
    1. arigatou! X3
      idea heart-shaped omelet tu mmg asal orang jepun yg punya ^^

      Delete
  3. ok boleh cuba. cumanya tak suka seaweed tu. hehehehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. hehehe oh boleh ganti dgn benda lain, ataupun biar omelet kosong saja pun dah sedap :D

      Delete
  4. Pekena time-time hujan macam petang ni pun orait jugak. Sesekali ubah sikit selera, asyik nak makan jemput-jemput je. Hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. ooh dah lama aku tak pekena jemput2 pisang, esok nak buat ah hehee ^^

      Delete
    2. Lama tak update blog. Hang dok pulun buat Tamagoyaki ka hapa la ni? Hehehe

      Delete
    3. uitt, lama ka? tak smpai sminggu pn lg... tgh takde bnda best sgt nk share ah bro... heheh

      Delete
  5. okes, nak buat!tapi aku ganti seaweed ngan cheese, hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. sou da yo cheesu to tamago mo oishii desu~
      (betul tu cheese dengan telur pun sedap)~ (= ^w^ =)

      Delete
  6. hora hora, itadakimasu! (merapu tengah2 malam tak tidur lagi padahal esok kerja)

    ReplyDelete
  7. Replies
    1. ko tengah demam lg ke tu gp? haha...

      Delete
    2. aku dah baik ni. esok boleh le aku join zombie run

      Delete
    3. lepas tu konpem ko akan pengsan barang sehari dua... hahah

      Delete
  8. done follow sini no. 89, jom follow me back yea.. heee.. join GA teman sekali.. ner tau ada reseki bole menang? Xde FB leh join..

    http://tengkubutang.blogspot.com/2013/11/giveaway-1-year-blog-tengkubutang.htmldone follow sini no. 181, jom follow me back yea.. heee.. join GA teman sekali.. ner tau ada reseki husna bole menang?

    http://tengkubutang.blogspot.com/2013/11/giveaway-1-year-blog-tengkubutang.htmldone follow sini no. 181, jom follow me back yea.. heee.. join GA teman sekali.. ner tau ada reseki husna bole menang?

    http://tengkubutang.blogspot.com/2013/11/giveaway-1-year-blog-tengkubutang.html

    ReplyDelete
  9. Sedap dan sihat :)

    ReplyDelete
  10. Sya suka omelette.letak keju boleh x plain?hehe..bentuk hati tu..sngguh menarik ati ini..hehe..cecomel la... :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. keju pun buleh, kekadang ai letak keju jugak, cheddar :D

      bentuk jantung ler tu, bukan hati tu XP

      Delete
    2. Haha..adohai..tu sllu byk i luv you sgt..pntang nmpk bntuk luv je..sya ckp ati..hee...malu sya tahu..ngeh..ngeh..

      Delete
    3. hehehe, biasa la tu common mistake tu XP

      Delete
  11. aaaa... aku takde square pan tue.. nantilah aku cari kat Daiso... kakakakkaa... semangat jugak tue nak buat...

    ReplyDelete
    Replies
    1. ang sebut square pan tu tetiba buat aku terpikir psl sponge bob square pants lol XD

      Delete
  12. adehh terlior nengok T____T
    nak try buat gak nanti nih hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. dah try nnt update kat blog yek :D

      Delete
  13. salam plain^^ salam maal hijrah~

    ReplyDelete
  14. pergh sedapnya, terliur pula budoxe

    ReplyDelete
    Replies
    1. try la buat, bubuh chocolate pulak ke hehee XD

      Delete
  15. kat the store mana ekg beli tamago pan tu??
    n berapa harga??

    ReplyDelete
    Replies
    1. oh hi anon ^^
      The Store kat Perlis, harga below RM20 cmtu (kalo tak salah la, tak brapa nak ingat pulak) ^^

      Delete

Ada nak kata apa-apa yang bernas lagi kreatif? Kamon, kamon~
Oh, btw... Anonymous are NOT kewl at all, highly UNattractive, LoL~

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...