Click Me Plzzzz

Friday, January 10, 2014

Jalan-jalan Cari Mee Udang~

Salam ceria Jumaat buat para readersku yang budiman dan baik hati sekalian, sihat? Aku tengah separa demam dan batuk-batuk nih *koff koff*... (~ ">A< )~

Wokeh entry kali ni adalah bertujuan untuk kasi review Mee Udang Kuala Muda yang agak fofular di area Utara Semenanjung, yang mana kedai makan di tepi pantai kat negeri Kedah ni sudah lama beroperasi. Aku tak pasti sangat sejak bila ianya mula beroperasi tapi seingat aku, kali pertama aku menjejakkan kaki kat sini untuk merasa mee udangnya yang sedap (masa tu dah agak popular pun kedai makan ni) adalah pada tahun 2004, dan kali terakhir aku makan kat sini (not including this recent visit la) adalah pada tahun 2010. Last weekend aku sempat merendek lagi kat sini menjamu selera dengan mee udangnya yang memang marvelous lagi glamer, together with my awesome cousin and our awesome mothers... alhamdulillah, tanoshikatta desu~ (was fun~) (* >ω<)ノ

Nama kedai ni siap ada dalam direktori GPS baq hang~ X3
..........dan, ini dia mee udang yang glamer lagi sedap itewww~ヽ(*≧ω≦)ノ


Udang Harimau besar yang super fresh, kulitnya melekat rapat pada isi... meenya pula lembut, dan kuahnya memang waaaah, very close to perfection I might say... kuahnya tak pekat dan tak pedas sangat, tapi ada rasa menyengat sikit, macam kacukan tomyam dan kari gitu, memang rasa kuah udang yang unik dan marvelous... patut la tempat ni boleh bertahan lama, recipe mee udang dia supreme baq hang~ 


Harganya? Ada 3 harga untuk 3 jenis hidangan mengikut kuantiti: Biasa (RM9, dengan 2 ekor udang), Special (RM12, dengan 4 ekor udang), dan Double Special (RM16, dengan 6-7 ekor udang). Ni adalah set harga yang terkini bagi tahun 2014~ 

My cousin took this picture, aku edit kasi drawing via CS3
My cousin took this picture, pehtu aku edit via CS3
Lepas pekena mee udang, apa lagi? Alang-alang dah kat tepi pantai ni, dengan angin bayu laut yang sepoi-sepoi bahasa lagi, aku dan cousin pun pergi berjalan-jalan sambil picture tymeee~ (ノ≧∀≦)ノ












Pokok misteri yang tidak diketahui spesisnya pun ada kat sini hohoo, first time tengok, macam kaktus pun ye, tapi bukan kaktus nih, takde duri. Ada sapa-sapa tau pokok ni pokok apa? Berries dia ni boleh dimakan dak? Nampak macam tempting jer, hahaa... ⊙ω⊙

 Wokeh, setakat ini saja review santai aku untuk Mee Udang Kuala Muda, mana-mana yang belum pernah try lagi tu, dan gemar akan seafood, bolehlah pakat mai pekena mee udang kat sini kalau berpeluang untuk jalan-jalan kat Kedah nanti, sedap betoi baq hang, rugi kowt kalau tak singgah sini~ 

ヾ(。・ω・。)

Jya mata ne, koneko-tachi chan~ ( =^w^= )

44 comments:

  1. ko nyer review tempat makan jauh sgt untuk aku pegi.. huhu.. buat la sketchwalk plain :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. huhuu... arr sketchwalk? hehe wokeh nnt aku try sketch scenery, lama dah x sketch scenery ;3

      Delete
  2. kalau aku balik kampung nanti boleh le cuba rasa mee udang ni

    ReplyDelete
    Replies
    1. oooh kampung dani kat utara ka? orang mana ni? :D

      Delete
  3. hihihi.. lawaklea gambo tu di edit lagu tu.. hik3.. nak tergelak guling2..

    ReplyDelete
  4. Aku bukanlah pemakan udang, maka air liur aku meleleh hanya utk mee tu...
    Hahaha...

    Pokok mcm kaktus tu tak pernah tgk...
    Tp kalo aku ada kt situ, sure aku pon gila curious nak belek2...Berri dia nampak sedap, kan?

    ReplyDelete
    Replies
    1. hahah oh tak makan udang? zannen da ne, ebi wa oishii yo~ ^^
      atau, ko ni allergic seafood? huhu...

      berry tu nampak sedap, tp mungkin poisonous, sbb takde kesan dimakan oleh haiwan...

      Delete
  5. oh tidak... aku tidak gemar pada udang dan mee.. apatah lagi gabungan kedua-duanya sekali.. apapon, ia memang nampak sedap. =)

    ReplyDelete
    Replies
    1. hohoo... apa yg ko suka makan? nasi ayam suka? ;p

      Delete
    2. kalau aku makan nasik ayam,
      ayam nak makan ape?
      mwahaha..

      Delete
    3. ayam makan ko balik la, hahaha~ ;p

      Delete
  6. Aku bayangkan Mee udang pon air liur dah merembes... sebab hang kabo dia ada cross antara tom yam dan kari.. kat tempat aku pun ada mee udang pulau sayak.. aku tak tau laa original ke tak... tapi rasa dia pon ohsem gak.. Mee Ketam pon ada...

    ReplyDelete
    Replies
    1. uih... kat tempat hang tu kat mana? KL ka? habaq mai kat cheq sat~ ;p

      Delete
  7. cantikk...pantai itu~

    ReplyDelete
    Replies
    1. banyakan mnum air suam2 kuku ye dik plain, bwk mkn buah2an gak, mudah2an cepat sembuh batuk tu :)

      Delete
    2. alhamdulillah dah agak baik batuk, pekena sesudu besar madu asli dengan limau nipis, itu adalah ubat batuk asli yang mujarab ^^

      huh? "bwk" makan buah2an gak? anon jeles dgn mee udang kat atas ni ker? ^^

      Delete
  8. hehe, baru nak sebut pasal madu td.. Jeles gak, mesti rasanya betul2 ho liow kan dik plain^^ ...serupa mcm masakan mee jawa jer...

    ReplyDelete
    Replies
    1. e'eh budak kb bru9 ni, teringin jugak yer nak pggil ai dik plain? last year you ckp you muda dari ai, cmner this year you boleh jd tua dari ai pulak nie? tak baik menipu dik, berdoserrrr~ ^^

      p/s: walaupun you sembunyi browser, ai boleh detect you sape yer ^^

      Delete
    2. yelah2, hai akak plainku^^ slamat tahun baru 2014 n slamat mnyambut maulidul rasul esok.. Moga tahun ne sukses slalu, takmo stress2..

      Btw kat malaysia ada jual maggi udang tak maseh? Lama giler tak nmpak lg jual kat market=)

      -m84, kb bru9-

      Delete
  9. Mee udang mak jah kuala sepetang rm8 buleh dpt 7-8 ekoq baq hang..sapa ada resdung lepas mkn meletup hidunggg

    ReplyDelete
    Replies
    1. Oh, yg kat Perak tu kan, n ada cawangan kat KL kan? Udang dia mcm kecik skit... eh tu harga terkini ke harga 3 tahun lepas? hahaa...

      Delete
  10. Replies
    1. Membuatkn tmpt mee udang ni lebih menarik ^^

      Delete
  11. Tumpang lalu.. hehehe.... bestnya pantai... selamat tahun baru plain. :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Lennnnn~ *hugs* XD
      Selamat tahun baru!! X3

      Delete
  12. sy tak makan seafood tapi mee udang tu nmpak cam menyelerakan..hehehe..kedai nie dekat ngan pantai ke??

    Regards,
    -Strider-

    ReplyDelete
    Replies
    1. oh, ada seafood allergy ka? :<
      kedai ni mmg by the beach, sambil makan mee sambil tengok pantai :D

      Delete
  13. Udang...nk 10 ekor bleh?hehe.mee taknak..rega boleh kurang tak?lama x jln2 g pntai ni..rasa nyaman plak tgk gmbar biru2..

    ReplyDelete
    Replies
    1. hehe oh ada jer nampak org order udang goreng salut tepung kat situ, pasal harga tak pasti pulak cmna kalo cmtu ^^

      Delete
  14. Replies
    1. try la bila ada kesempatan, best~ :D

      Delete
  15. Baru sedar besarnya tapak kaki tu...hihihi

    ReplyDelete
    Replies
    1. weyyyy tu tapak sandal size 5 okey... tp kalo nk dibandingkan dgn lubang ketam kat sebelah tu mmg la nmpak besar huhuu~ X3

      Delete
  16. sedapnyaaaa.. harittu makan mee udang tapi udang dia ada sekor je. hrga *8.90. jenis udang yang kecik tu... =.=

    ReplyDelete
    Replies
    1. tudiak... mcm tak patut jer, sedap ka? makan kat mana tu? ( ̄□ ̄;)

      Delete
  17. Aku pernah makan mee udang kat kuala sepetang ke apa ye.. Yg agak femes juga. Tp idak la sedap mane. :-P

    Plain, sweet la pic cengkerang tu. Mohon copy utk buat wallpaper ye

    ReplyDelete
    Replies
    1. ek? tu kedai mee udang pak usop ka kedai mee udang yg lain? kat area tu ada kedai mee udang yg lain jugak, tp aku tak penah pi try lg mee udang kedai tu... heheh

      oh ye? waa, sila2... tp kan picture tu dah reduced sizenya, sbb nk kasi upload cepat ke blog, kalo dijadikan wallpaper dah tak sharp ler, reduced quality huhuu...

      Delete

Ada nak kata apa-apa yang bernas lagi kreatif? Kamon, kamon~
Oh, btw... Anonymous are NOT kewl at all, highly UNattractive, LoL~

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...