Click Me Plzzzz

Sunday, May 3, 2015

That sinful comfort food...

This, ladies n gents, is how I usually prepare my once-in-a-while sinful comfort food - the infamous instant noodle. I usually make it RAMEN style since my love for Japanese food is rather strong (lulz).






Alright. I am fully aware of the fact that the instant noodles, regardless of whatever brand they may carry, are just not good for the health. The "waxy" instant noodles and the MSG-packed flavoring items are just silent killers singing the song "Killing me softly" while cheekily modifying the lyrics to "Killing you softly with this stuff, killing you softly~~~", and you don't even mind listening to it, because you do realize that at that moment you are having a bowl of your 'once-in-a-while' sinful comfort food. 

Okay, that was just my guilt taking control of my keyboard. Okay, dah tau makanan ni tak baik untuk kesihatan, habis tu kenapa aku post entri ni dengan gambar maggi kari mee segera aku, versi Ramen lagi? Am I just being an arse trying to encourage/temp people to eat unhealthy foods? .....Am I? (~ "^ w ^)~

So, here's the thing...,  

1. Mee segera ni tidak menyihatkan - YES.
2. Tapi mee segera ni sedap - YES.
3. Pulak tu, mee segera ni sangat convenient (cheap, having relatively long shelf life, easy to store and distribute, quick to prepare) - YES, so true.   
4. Ada tak cara untuk mengurangkan tahap 'unhealthiness' mee segera ni? - YES, ada. 
5. Kenapa nak sangat makan mee segera ni? Macamlah dah takde makanan lain? - Sila rujuk pada point 2 dan 3, yang mana points itulah yang membuatkan mee segera ni popular di serata pelusuk dunia. Ramai orang suka makan mee segera, tidak kira tua atau muda, kecik atau besar, kurus atau gemuk. Mee segera ini juga mempunyai sejarahnya sendiri yang cukup power. Sila 'google' keyword - Momofuku Ando.   

Untuk mengurangkan tahap 'bahaya' mee segera ni, sila masak kuah dan mee tu secara berasingan. Apa yang aku biasanya akan buat bila aku rasa nak makan instant noodles (aku suka brand Nissin dan Maggi - ya aku tau maggi tu dari nestle, huhuu) ialah, aku akan prepare kuah/broth mee itu dulu dalam satu medium-sized cooking pot. Rebus lebih kurang 3 cawan air, campur perencahnya, garlic slices, dried seaweed, wood ear mushroom, and snow peas. Lepas tu, tuangkan kuah ke dalam mangkuk, letak tepi. Dengan menggunakan cooking pot yang sama tadi, rebuslah mee segera tu pula. Bila mee segera dah kelihatan ready, bawak pot yang panas berisi mee segera tu ke sinki, dan singkirkan semua air rebusan mee tu. Lepas tu, bilas mee dengan air biasa sekali lalu, dan singkirkan semua air yang tinggal. Dah siap tu, masukkan mee ke dalam mangkuk yang berisi kuah yang dah siap dimasak tadi. Nak makan ala-ala Ramen style, letaklah tempura terung, chicken nuggets, roasted sesame seeds, and dried seaweed lebih, macam versi yang aku buat dalam gambar kat atas tu. Kalau dapat cari naruto slices (fishcake roll slices) untuk letak atas mee segera tu, lagi cun desu~ ;3

I like making this version of Ramen style instant noodles too, decorated with a soft poached egg, some katsuobushi (dried tuna shavings), spring onions, roasted sesame seeds, and dried seaweed. This is Nissin instant noodles, chicken garlic flavor. Oishii desu yo~ ;3
  
If you just have to eat something that is unfortunately deemed unhealthy, do try to get rid of the unhealthiness factor as much as you can, and add more goodness to it to make it better. Yeah, I think I'll make that my motto... hahah ;3

Jya mata ne, koneko-tachi chan~ ( =^w^= )

35 comments:

  1. Yep, gua mmg akan rebus dan buat kuah asing utk hilangkan dia punya wax.

    Actually mi segera ni jugak 'penawar' mujarab utk demam. Bagi gua lah, badan gua kan pepelik sikit. Makan paracetamol tak menjadi. Kena megi kari semangkuk baru sembuh =_='

    gua jugak nk bg tips, kalau makan mamee monster, jgn letak dia punya bumbu perasa. Kahkahakha cegampang betul tips :3

    ReplyDelete
    Replies
    1. bahahaha...cegampang..?? Lama giler tak baca org tulis/x dengar orang cakap 'cegampang'..

      Delete
    2. Biasalah, gua kan orang lama :3

      Delete
    3. "bumbu perasa" tu... first time kot dengar/baca orang cakap/tulis terma tu, hihihi ;3

      dah jarang sangat pekena mamee, i prefer having lightly salted kerepek pisang as my snack... omnomnom~ ;3

      Delete
    4. "bumbu perasa" dan "cegampang" adalah term org lama. erkk? hahaha si zyra ni memangla budak ni ish haha

      Delete
  2. sedapnya maggi, kaknoor pun jarang makan maggi cuma bila teringin je, jadi eloklah kita makan maggi goreng je sbb tak yah campur air nya sekali kan

    ReplyDelete
    Replies
    1. maggi goreng pun sedap juga kan~ ;3

      Delete
  3. perghh..ramen-style..Jepun habis..katsuobushi, naruto slices..first time dengar...

    selalunya masak maggi ni, sempoi je..bwg + cili + sayur..

    ReplyDelete
    Replies
    1. heheh, kekadang layan jugak maggi "kampung style", ikut mood semasa X3

      Delete
  4. dayum..!! that looks so good...!! guhuhuhuhu..

    Aku baru tau ni...guhuhu.. selama ni tau dia ada wax jek..taktau plak boleh buang faktor wax tuh..camni, aku makan megi hari2 takpe..haha..! Thanks for the tips, I really need it and most of my friends need it..=w= Instant noodle memang berhantu, aku ada simpan satu entry untuk ni..

    ReplyDelete
    Replies
    1. huhuu ara? serius ko baru tau pasal ni? huhuh you're velcome, glad to be of help desu, demo... demo... jangan la makan hari2 pulak ne huhuh ( "^w^)~"

      Delete
  5. InstaNood sedap baq hangggg.. tapi aku dah lama tak makan. Sebab sekarang aku dok jaga makan makan. koh koh koh...

    Cara aku sama macam hang. Aku rebus Mee dia, toskan air dia, bilas dan toskan air bilasan.

    untuk broth dia, aku tumiskan bawang putih dan bawan merah dengan sedikit minyak, masukkan air, tunggu sampai didih, masukkan dua sudu Sos Cili Maggi, didihkan lagi, masukkan segala sampah sarap eh.. segala cendawan, hirisan sosej, sawi dan telur.. akhir sekali baru masukkan rempah dia kacau lima saat dan tutup api.

    Perghh.. masa menaip ni, kelenjar air liur aku merembeskan air liur dengan gembira sekali.. koh koh koh

    ReplyDelete
    Replies
    1. awak, saya demam. Masakkan megi plish XD

      Delete
    2. @Aujinz - sampah sarap ko kata... huhuh, aku pernah dengar somebody cakap sapah sarap tu kat bahan2 dalam nasi kerabu, hahah... kesian kat nasi kerabu ( "^___^). Oh, ko suka masukkan sos cili dalam maggi kari eh? Aku ada member yang suka makan maggi kari macam tu jugak... aku pulak jenis yang suka campur seaweed, awesome combo wooo seaweed dengan perencah maggi kari tuuu ;3

      @Zyra - smooth~ hihih, ya aku sokong... jinz, sila masakkan maggi untuk zyra-chan~ XP

      Delete
    3. Zyra Roxx : Baiklahhhh.. nanti saya poskann.. wkwkwkw...

      plain83 : Nasi Kerabu sedap wooo.. tapi skrg aku tgh low carb diet.. so, aku tengok jer laaa Nasi Kerabu bila kengkawan makan sambil menelani air liur dengan galak

      Delete
    4. uih ya ka? BMI value hg brapa jinz? huhuh...

      Delete
    5. kalo aku pulak : apa saja yg jenis nk kena taruk banyak bahan mmg aku pggil sampah sarap hahaha

      Delete
  6. plain..baru ja td makan maggi.,megi sedap..buh kuah byk2..mmg sddap.,hehe,,tp yg plain masak nk lg nmpk sedap..tlg masakkan tuk sya jugak.hahaha..pliz.. ^_^

    ReplyDelete
    Replies
    1. huhuu yana, kalau boleh pos ikut comment box ni, lepas tu bedezup boleh sampai segera, dah hantar lama dah ( "^w^)~

      Delete
    2. yanaaa... i kenot view your blog huhuu, wai yana wai?~ ( "^^;)

      Delete
  7. Disebabkan nama dia 'mee segera', maka cara aku masak pun sangat segera.
    Cara orang bujang,
    masuk air panas, tunggu 2 minit, letak perencah TAARRRAA!!! Selesai.

    Lepas makan nyesal sbb tahu tak sihat. Hahah

    ReplyDelete
    Replies
    1. TARRAAA hahahah... aku paham perasaan tu, zaman student dulu selalu buat LoL! X3

      Delete
    2. lagi bujang..ambil air panas tuag dlm cup maggi.. lpas tu ambil buku tebal.. tutup..itulah kegunaan buka note tbal masa study ya :P ha..ha..ha

      Delete
    3. time muda lela zaman study dulu tu takpa lagi nak buat perangai macam tu sob, sistem badan boleh handle lagi... tapi bila umur makin meningkat ni, kena jaga pemakanan dengan lebih serius... taknak menyesal di kemudian hari huhhuu~ X3

      Delete
    4. zaman study kt uni mmg itu la cara paling bujang nk mkn megi. hahahaha

      Delete
  8. sesalanku adalah, baca post ni,malam-malam~
    tidak sengaja aku,membaca post makan-makan~
    bagi ku kau memang lah, jahaaaaat~

    cuba nyanyi ikut lagu awie. hehehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. kahkah... lagu awie? lagu awie yang mana satu? lama dah aku tak dengar orang sebut nama awie... X3

      Delete
    2. oooh lagu tu rupanya, hahah... *search youtube* lulz X3

      Delete
  9. suka baca entry ni.. mkanna yg unhelty tapi diolah jadi makanan yg lebih sihat..lebih ya? ha..ha..
    campur sayur.. kuah dengn mee asingkan dlu..lpas tu baru campur.. ya bgus.. baru sob terfikir rupanya ni salah satu bg mee sgera napak sihat sikit bila mkn.. siapa x suka megi.... .. tipu la x suka walaupun kau amlkan cara yg sihat mcm mana pun :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. hahah thanks sob... lebih sihat tu maknanya lebih menyihatkan dari sebelumnya la, bukan jadi lebih sihat dari makanan yg sememangnya menyihatkan tuh... hahah ;3

      tu lah, tipu la kalau kata tak suka makan mee segera nih, sedap dan convenient sangat! X3

      Delete
    2. aku pulak jenis suka mkn maggie goreng. berkuah aku kureng skit. tp bila tgok hang buat nih ishhh tlg la hantar kat aku plain T___T

      Delete
  10. Sedapnya resipi ni semua..tapi btol megi memang sedap tapi membahayakan..sebab tue pentingnya pengambilan suplimen..jemput ke blog ye

    ReplyDelete
  11. Perkongsian yang menarik, lepas tak perlu risau untuk makan mee segera lagi...

    ReplyDelete

Ada nak kata apa-apa yang bernas lagi kreatif? Kamon, kamon~
Oh, btw... Anonymous are NOT kewl at all, highly UNattractive, LoL~

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...