Click Me Plzzzz

Saturday, May 28, 2016

Old Box of Joy

L.E.G.O... what does this spell? Yes, it's LEGO! My old, long lost, box of joy! It's been several decades since I last played with my box of LEGO:BASIC!! Oou-eMu-Gee, hisashiburi da ne, LEGO-chan!! X'3


 Okay, minggu lepas aku ada masuk store rumah sebab nak cari anak kucing aku yang perlu dikeluarkan dari situ untuk dipindahkan ke tempat lain yang lebih sesuai (luar rumah), and so, aku terjumpa sekotak LEGO:BASIC aku yang dulunya menjadi mainan kesukaan aku sewaktu berumur bawah sembilan tahun. And to my surprise, keadaannya masih baik (tapi isinya tak cukup la, ada items yang dah hilang) dan isinya nampak seakan-akan masih baru. Oh how nostalgic, what a treasure! Arigatou yo okachan, otochan!! I'll keep this old box of joy somewhere safe and clean *sobs* X'3

Dulu (late 1980's to early 1990's), harga large pack LEGO:BASIC original ni lebih kurang RM20'ish gitu je, sekarang dah jadi beratus ringgit. Time flies, people grow up and grow old, and our currency strength degrades with the passing of time, but this LEGO is almost unaffected by the passing time, tak pudar, tak rapuh, cuma kotak kertasnya saja yang nampak agak dimamah zaman. Betapa tingginya kualiti bahan mainan ini. Superb desu ( TT w TT )...
The other side of the box, showing that this box of joy is enjoyable for both little girls and boys. 
Sisi kotak yang ada info saranan umur minimum (from age 5).
Sisi kotak yang ada info berkenaan LEGO items yang ada di dalam BASIC pack ni. Item yang berupa macam penyendal pintu warna kelabu tu berfungsi untuk meleraikan cantuman LEGO pieces yang ketat. Kalau takdak benda ni, memang masalah besar. Hahah~
Turut disertakan sekali catalog iklan jenis-jenis LEGO packs lain yang available in the market during the late 1980's and early 1990's, dan juga catalog guide LEGO:BASIC (age 5 - 12) untuk membina beberapa struktur bangunan dan kenderaan yang disarankan. Nak buat apa-apa struktur objek lain pun boleh, ikut creativity sendiri. Jyeahhh~ ;3
Catalog iklan untuk LEGO products yang lain. Dari umur bayi sampai la ke remaja umur 16 tahun boleh main LEGO baq hang... hohoho. Nama LEGO pack untuk yang remaja tu ialah LEGO:TECHNIC dan LEGO:MODEL TEAM. Canggih siot untuk zaman 1990's, siap boleh bergerak (motorized) dan jadi control center yang diprogram untuk memegang pen dan lukis pattern tertentu, dan terima arahan untuk bina apa-apa struktur lain, macam robot. Perghhh..., tu level LEGO zaman early 1990's, yang zaman sekarang ni punya pulak confirm la lagi canggih berganda-ganda, harga dia pun confirm canggih siot berganda jugak. Nak tahu lebih lanjut, sila google sendiri, hahaa~ X3
My LEGO:BASIC (large pack), and what's left of it. Hahaa... ok, banyak la jugak yang tak hilang ;3
It has been so long, gaiz... terharu aku melihat korang semula... *sobs*
Main LEGO sekejap di kala weekend petang ni... LoL (for the purpose of making this blog entry actually, hahaha~). Punya la aku suka buat helikopter ni dulu... owh my innocent childhood memories of LEGO came flooding back into my current adult mind. Sure miss those times...
Helicopter pujaan hatiku suatu ketika dahulu. Dulu mana la aku kenal internet, camera digital pun takdak..., sekarang la masanya aku nak cerita pasal LEGO aku kat dalam blog. Kanak-kanak zaman dulu bebas dari pengaruh internet dan media sosial. LoL! X3
Posing dengan background merah gelap pulak...
Ni lagi satu struktur feveret aku dulu, kapal terbang.
Plain's plane is plain awesome, cer sebut. Hehe. Sorry pics dah mula jadi blurry semacam with bad lighting cuz waktu ni dah lewat petang, aku pulak jenis tak suka nak tangkap gambar guna flash atau buka lampu. I prefer natural lighting when taking photographs, I've got my reasons for this. Huhuh... nanti-nantilah aku upgrade digicam...
Okeh hari dah gelap, masa untuk merongkah dan meleraikan hasil binaan menggunakan penyendal pintu alat khas untuk merongkah LEGO.
Baiklah kalian, sila masuk semula ke dalam kotak dan berehatlah sehingga aku ada mood dan masa lagi untuk meluangkan masaku dengan kalian. Mungkin aku akan menggunakan kalian untuk mencari inspirasi di lain masa. Apa-apa pun, it's nice to see you gaiz again after so long, and knowing that you are still in good condition made my day :'3

Alright, that's it for this entry about my long lost, old box of joy. Korang (atau anak-anak korang) suka LEGO? :3

Jya mata ne, koneko-tachi chan~ ( =^w^= )

14 comments:

  1. kanak2 zaman akak lagi ler..main tanah (korek buat lubang congkak), main lompat tali getah, anak patung kertas..ala..games budak2 kpg...dah besar baru jumpa LEGO..hehe..

    ha'ah..yg kelabu tu mcm penyendal pintu..

    ReplyDelete
    Replies
    1. alaa sis, saya pun ada main tanah, lompat tali getah, main anak patung kertas, dan lompat petak kat atas tanah jugak dulu2... hehehe

      Delete
  2. Aku sangat jeles. masa kecik tak pernah beli lego atau barbie dan sebagainya. AKu main sumpit ngan bedil kampung.. huuu.. nak beli lego sampai sekarang aku rasa mahal..

    ReplyDelete
    Replies
    1. takyah jeles mon, aku pun main sumpit dan bedil kampung gak dlu... hahah, eh aku jeles hang ada sony experia z5 dual premium... hahaha X3

      Delete
  3. Aku pulak dah tua bangka purba ni laa baru nak merasa lego.
    Dulu merasa main baling selipar je. Hahaha

    P, jual kat aku laa box tu. Please. Please. Pretty please....

    ReplyDelete
    Replies
    1. Erkk... tak sampai hati pulak rasanya aku nak juai kat orang sebab banyak jugak pieces yang dah lesap entah ke mana... hang beli yang baru je laa C, yang legend ni aku simpan buat reta aku je, haha~ X3

      Delete
  4. wooo ada lagi lego neechan..
    den punya entah kemana semuanya( sebab pindah rumah )
    bab ambil gambar tanpa flash tu kita sama la neechan~

    ReplyDelete
  5. Dulu x mampu to own these.. Bila g umah kezen dpt main sgt seronok

    ReplyDelete
    Replies
    1. Main lego dengan rakan-rakan sebaya lagi syiok X3

      Delete
  6. kakak dah serik nak beli lego lagik.. huu~ tu jek..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ooo... huhuu, ada sesuatu tragedy yang telah berlaku ke? Ada yang tertelan lego blocks ke ni? Huhuhu...

      Delete

Ada nak kata apa-apa yang bernas lagi kreatif? Kamon, kamon~
Oh, btw... Anonymous are NOT kewl at all, highly UNattractive, LoL~

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...