Salam ceria buat para readersku yang comei dan riang bagaikan riang-riang belaka? Ada yang sedang bercuti dan bergembira sambil menyanyikan lagu Jingle Bells? (*^▽^*)ノ”
Baiklah, entry pasal makanan datang lagiii... dengan menu kali ini: Eggy Asparagus, yang mana idea asalnya datang dari Nigella, dari siri rancangan masakannya yang berjudul: Nigella Bites
Kalau korang suka makan telur ayam lembik atau masak suku, aku rasa korang mesti suka dengan dish ini, tapi kalau korang tak suka makan sayur rebus atau asparagus, well, too bad... you're missing on something so good~ (。・ω・。)~
~Bahan-bahan~
telur ayam - 1 biji
asparagus hijau - 5 batang
minyak zaitun - 1 sudu teh
garam - 1 sudu teh
serbuk lada putih - secubit
air - 4 cawan (untuk merebus) + 4 cawan (untuk sejukkan)
ketulan ais - secukupnya
*Cara-cara:
1. Rebus asparagus: Masukkan air ke dalam periuk kecil dan panaskan air sehingga mendidih. Tuangkan satu sudu teh minyak zaitun ke dalam air yang sedang mendidih tu bersama satu sudu teh garam, dan kacaukan. Masukkan asparagus dan rebus selama lebih kurang 2 hingga 3 minit.
2. Sediakan semangkuk air ais (slurry ice), keluarkan asparagus dari air yang mendidih tadi dan rendamkannya pula ke dalam air ais yang telah disediakan tadi. *Proses ini dipanggil blanching, yang mana aktiviti rapid-cooling ini akan membuatkan sayur rebus menjadi lebih rangup, sedap dan nampak ceria dengan warna asalnya.
3. Rebus telur ayam: Masukkan air ke dalam periuk kecil dan panaskan air sehingga mendidih. Masukkan sebiji telur ayam dan biarkan ia merebus selama 3 minit. Angkat dan masukkan telur ayam rebus itu ke dalam air ais untuk sejukkannya. Potong bahagian atas (1/3 dari atas) dengan pisau yang tajam secara berhati-hati. Dirikan telur ayam tersebut dengan bantuan apa-apa peralatan atau perkakas, dan taburkan secubit lada putih ke atas telur ayam.
4. Hidangkan seperti di dalam gambarajah di bawah. Eggy Asparagus untuk satu orang makan, siapppp~ ( ノ^ω^)ノ゚
Kalau suka cheese, boleh letakkan sedikit cheddar atau cream cheese~
Selamat mencuba okies? Oishii yo~ (Sedap tahu~)
( ´ ▽ ` )ノ
Selamat mencuba okies? Oishii yo~ (Sedap tahu~)
( ´ ▽ ` )ノ
Jya mata ne, koneko-tachi chan~ ( =^w^= )
Dengan kankung dap gak ni :)
ReplyDelete(。・ω・。)
kangkung sedap masak kicap jer... pada aku ler ^^
DeleteHoh ko pun antu kicap hoho
Deleteoh takde la tahap antu kicap... cuma kangkung mmg paling sedap digoreng dengan kicap manis pekat, bersama udang kering tumbuk yang ditumis terlebih dahulu dengan hirisan bawang putih dan halia ^^
Deletekalau guna telor tembelang bolih?
ReplyDeletetry la tengok sedap ke tak ^^
Deletetak kenyang.. tak kenyang.. haha..
ReplyDelete"fine dining" ok, "fine dining"... ;p
DeleteNigella Bites ni rancangan favourite aku dalam AFC selain dari rancangan A La Chef With Farah Quinn. Tapi wife aku tak suka aku tengok dua rancangan ni. Takut aku suka tengok sebab benda lain. Haha
ReplyDeletehahaa ya aku paham... sorang lagi si Laura Calder, French lady chef yang "seksa" itu... LoL ;p
DeleteOk, noted. Tambah lagi satu dalam list rancangan masakan kegemaran aku. Haha. Baru hari ni aku tau.
Deletekakaka aiyoo tension ler wife hg cmni... arrrr aku tak terlibat! X3
Deleteaha...lazat..lazat.. :)
ReplyDeletecedap~ try la ;3
DeletePlain, buat utk aku n hantar ke rumah...
ReplyDeletetak best laa makan masakan sendiri...hehehe
oh kalo ada teknologi pintu suka hati atau boleh transfer instantly via the internet, boleh saja aku hantarkan kepada ko dan kawan2 aku yg lain, really ;3
Deleteplain, buat lebih. aku nak gak. malas betei nak rebus telor ~
ReplyDeletehahaa weiii rebus telur ngan sayur aje pown~ X3
Deletesaya tak makan vegi tapi telur yang cair macam tu memang tempting..hehehe
ReplyDeleteRegards,
-Strider-
whaaat? tak makan veggie??? huu rugi ler tak makan veggie, sedap dan berkhasiat... rugi rugi X(
Deleteoishiiiiii!! :D
ReplyDeletesou sou~ ;3
Deletesaliva activated :)
ReplyDelete#kartunster
kalau beli asparagus nnt jangan lupa try masak mcm nih ;3
DeleteEggy Asparagus x pernah mkan lg..
ReplyDeleteboleh try..mesti sedap!!
rasa mcm mat salleh plak bsarapan benda mcm ni he..he.. :)
sedap dan berkhasiat, try la try laa~ ;3
Deletekelihatan sedap dan senang disediakan. :-)
ReplyDeleteMaka silalah cuba ;3
DeleteAi plain..i miss u..hehe..asparagus ni mmg feveret ni..klu sebatang 2 btg x cukup..mau secekak bru kenyang..hoho..rasa mcm mkn nini cekelat celup plak ni..ngeh2... ^_^
ReplyDeleteai yana~ intenet tengah problem ni huhuu... dia jadi mcm biskut chipsmore... oh btw selamat tahun baru 2014! ;3
Deletenigella bites....minat gak ngan dye....huhuhuh!!!n'way happy new year sis!!!!huhuhuhuh!!!
ReplyDeletehappy new year dik!!! semoga ini tahun kita dapat menjadi lebih baik dari tahun lepas!! XD
Deletehang ni..suka melukis, suka memasak..lagi, apa yang hang suka? huu.. Btw, kadang2 tu post hang boleh mengundang kekeroncongan di perut
ReplyDeleteoh?... suka main guitar + nyanyi, piano, compose lagu kekadang, photography, tengok anime, baca manga... ya aku forever alone yg banyak hobi... lollll~ XD
DeleteO..haha..ok ok..singhh mlm lagi..masih menunggu entry terbaru dr plain ni..ngeh2..slmt thn baru tuk plain jgk ^_^
ReplyDeleteesok insyaAllah, kalau internet lebih stabil huhuu...
Deletehaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaapppy newww yearrr plain XD
ReplyDeletehepi hepi nyiu yierr dilla-chan~ X3
Deletetak suka makan telur macam tu. tak boleh masuk tekak. hehe. tapi boleh la buat untuk encik tunang sebab dia suka
ReplyDeletealaa... rugi rugiii~ X3
Delete