Salam ceria Isnin buat semua readersku yang sedang kesejukan dek kerana fenomena penurunan suhu di seluruh Malaysia buat masa ini, aku kat Perlis ni tak rasa sejuk sangat pun, paling rendah pun suhu persekitaran masih lagi dalam lingkungan 20an darjah Celcius pada waktu awal pagi dan lewat malam (~‾⌣‾)~
Yoshhh, entry kali ni pasal carrot soup, iaitu sup lobak merah, western style. Sup ni boleh dikatakan baik untuk kesihatan, sedap dan mudah untuk disediakan~
My carrot soup, and some roasted bread ^^ |
~Bahan-bahan~
lobak merah - 200 gram
celery - 200 gram
bawang besar - 200 gram
tomato - 150 gram
serbuk stok ayam (atau sekadar garam) - satu sudu teh
serbuk lada putih - satu sudu teh
air - secukupnya untuk merebus
Ratio = 1 carrot : 1 celery : 1 onion : 3/4 tomato
*Cara-cara;
1. Potong lobak merah, celery dan bawang besar kepada ketulan-ketulan yang bersaiz sederhana.
2. Kupas tomato, dan potong kepada 8 bahagian sama saiz (belah 4 secara menegak, kemudian belah sekali secara melintang). Buangkan bahagian yang ada biji tomato.
3. Rebus lobak merah, celery, bawang besar dan tomato. Kacaukan sehingga lobak merah dan celery menjadi empuk.
4. Tuskan bahan-bahan rebusan tadi, dan sejukkan di atas meja buat beberapa minit.
5. Masukkan bahan-bahan tadi ke dalam pengisar makanan bersama serbuk stok ayam yang telah dilarutkan bersama air suam (setengah cawan) dan serbuk lada putih, dan kisarkan sehingga menjadi sebatian yang agak pekat.
6. Hidangkan dalam mangkuk untuk dinikmati bersama roti bakar atau crouton (kepingan roti yang disapu/sembur dengan minyak zaitun, kemudian dibakar di dalam oven sehingga kelihatan rangup).
ヾ(。・ω・。)
Selamat mencuba~ Cuba la buat sup ni untuk orang yang tak suka makan sayur, kemungkinan besar sup ini boleh mengubah persepsi negatifnya terhadap rasa sayur, oishii deskara ne~ (sebab ianya sedap~) ;3
Jya mata ne, koneko-tachi chan~ ( =^w^= )
Sllu mkn sup cendawan je ni plain..sup carrot x pnh rasa lg ni..dah bg resipi nnti leh try buat..nampak mcm best je ni..dgn roti2 tu..tapi klu plain yg watkan bg sya mkn mesti lg sedap ni..ngeh..ngeh.. :)
ReplyDeletehehee... kalau kita berjiran kan best, boleh tukar2 makanan, sup carrot tukar dengan cupcake, pastu pizza tukar dengan sugar cookies... hehehe X3
Deletethanx for the recipe plain!! dying for this XD
ReplyDeleteohhh hime-chan~ mengidam carrot soup ka nih? sorewa kawaii!! X3
Deleteyou're welcome~ ;3
yup dulu masa opis kat midvelli selalu gak makan creamy soup sayur ni. skang da lama giler x makan. aku lom try lagi resepi ni, tunggu cuti
Deleteヽ(* >ω<)ノ
Deletealamak...saya jenis tak makan sayur..hehehe..anyway thanks for sharing this...hehehe
ReplyDeleteRegards,
-Strider-
hey cubalah... mana tau kot2 ini boleh mengubah prinsip tak nak makan sayur tu, badan manusia memerlukan sayur untuk berfungsi dengan baik ok... huhuu...
Deletebaiklah..nanti saya akan suruh kakak sy cuba buat...sy bab2 masak nie memang fail sikit..buat selalu tak menjadi..hahahaha
Deletethanks for the sharing.
ReplyDeleteboleh cuba sebentar lagi.
:p
you're welcome~
Deleteoh betoi ni nak cuba? ;p
Dlm byk2 air jus, air jus karoot sy x suka, rasa skit terus mau muntah..... Kalau sup tak pernah rasa, tapi dgr perkataan karrot terus jd phobia, biru sluruh bdn, hehehe
ReplyDeleteOh carrot juice sedap woo... rugi ler tak suka carrot, sumber vitamin A yg baik tuu...
Deletebes2.. tapi malasnya nak buat =.= hehehehee
ReplyDeletehehehe... bila rasa rajin nnt buat la, tengah cuti kan tu? mehehee ;3
Deletenie mmg makanan kesihatan nie :)
ReplyDelete;3
Deleteana suka carrot. errr tapi.. tapi... x sure kalo carrot dah jadi sup camni lalu nk mkn atau tak entah hehe.. tp nti nak kena try gak lah hehe
ReplyDeleteoh memang suka carrot ka? rasanya mesti boleh makan sup ni nanti, makan dgn roti bakar yang rangup sedap woo~ ;3
DeleteSedapnya! Tengok gambaq teghuih terlioq nak makan. :) Nyum, nyum!
ReplyDeletehah tu recipe dah ada, try la try laaa~ ;3
Delete