Click Me Plzzzz

Friday, October 12, 2012

Personal Anime Review #2

Hey ya'll how's it goin' ya'll???? It's anime review time again!! XD

In this simple 2nd anime review of mine, I am going to highlight the following 10 anime series/animovies:

#1 Yakitate!! Japan
See here for more info

Genre: Informative, Comedy, Drama, Slice of life, Tournament
Creator: Takashi Hashiguchi
Vintage: 2004
Type/length: 69 episodes (completed) 
Personal rating: 8.5/10
* I learned quite a lot about the science of bread-making from this anime. It's nice to learn educational stuff the fun way from a creative anime, just don't believe everything in it, and always refer back to properly recognized educational books afterwards (not wiki ok, not wiki) ^^



#2 Toki wo Kakeru Shoujo 
(The girl who leapt through time - movie)
See here for more info

Genre: Action, Supernatural, Science fiction, Romance, Drama
Creator: Madhouse 
Vintage: 2010
Type/length: movie
Personal rating: 8/10
* Leaping through time and changing all of your past mistakes may seem like a fine idea, but that will lead to new mistakes...not a good idea LoL ^^





#3 Tekkonkinkreet (movie)
See here for more info

Genre: Action, Supernatural, Psychological, Fantasy
Creator: Taiyo Matsumoto, Shoujirou Nishimi, Chie Uratani 
Vintage: 2006
Type/length: movie
Personal rating: 9/10
* Warning: Very controversial with significant objectionable content (religious aspect). Watch with an open mind regarding the topic of rotten society/crime and yakuza, at your own risk. The artwork, message, graphics and even the soundtrack in this piece are priceless.



#4 Fullmetal Alchemist: Brotherhood  
See here for more info
Genre: Action, Adventure, Comedy, Drama, Supernatural
Creator:  Hiromu Arakawa
Vintage: 2009
Type/length: 64 episodes (completed) 
Personal rating: 7.5/10
* More interesting and psychological with a stronger impact compared to its previous (or prequel) Fullmetal Alchemist series ^^

#5 Gokusen
See here for more info

Genre: Action, Comedy, Drama, Slice of life
Creator: Kozueko Morimoto
Vintage: 2004
Type/length: 13 episodes, 1 live action movie
Personal rating: 7.5/10
* Yakuza teacher for teaching yakuza-like students...niceee hahahaa XD






#6 Hanasaku Iroha 
See here for more info
Genre: Comedy, Drama, Slice of life, Romance
Creator: P.A. Works 
Vintage: 2011
Type/length: 26 episodes (completed)
Personal rating: 8/10
* Ohana's grandma is so strict, even her granddaughter (Ohana) has to work her ass off at the family onsen-inn run by obachan. No special treatments ^^


#7 Danshi Koukousei no Nichijo
 (Daily Lives of High School Boys)
See here for more info

Genre: Comedy, Slice of life
Creator: Yasunobu Yamauchi
Vintage: 2012
Type/length: 12 episodes (completed)
Personal rating: 8/10
 * There's one silly part where they initiate a ping pong quiz game, where 1 set is based on answering (while batting the ball) 1 specific question proposed by 1 member, so speed n intellect are a required combo in this game. One of the members proposed: "Name the countries where the flag has the moon in it", n the first opponent answered "Malaysia!" and bats the ball. Funny thing is the one who proposed the question only had 'Malaysia' in mind and was so confident that his friends will never ever think of the same answer as his LoL! XD


#8 Blade of the Immortal 
See here for more info

Genre: Action, Psychological, Supernatural, Adventure
Creator: Hiroaki Samura
Vintage: 2008
Type/length: 13 episodes (completed)
Personal rating: 8/10
* "Manji is a crass, violent samurai with a special ability of immortality, killing the bad guys while searching for a way to finally die"...wickeeeed!! XD




#9 Cooking Master Boy
See here for more info

Genre: Action, Comedy, Drama, Supernatural, Tournament, Romance
Creator: Etsushi Ogawa, Masami Anno, Nagisa Miyazaki 
Vintage: 1996
Type/length: 52 episodes (completed)
Personal rating: 8.5/10
* Mao is a super genius young chef with a super incredible cooking ability and passion at such a young age. Mao is my inspiration of genuine cooking since forever! XD




#10 Gintama
See here for more info

Genre: Action, Comedy, Drama, Supernatural, Adventure
Creator: Hideaki Sorachi 
Vintage: 2006
Type/length: 254 episodes on-going, 1 movie
Personal rating: 7/10
* Gintama/Kintama is good for silly laughs. Gintoki and friends are crazy all the way. It seems that Elizabeth is damn popular in Ayam dan Babi's blog, it's practically their mascot LoL!!! XD


That's all for this 2nd anime review. Look forward for my next anime review on Personal anime review #3, where I'll be highlighting 10 more catchy anime series/movies XD

~Previous anime review~

Last but not least, I'd like to share my home-made acoustic anime song cover 'For you - Azu', from one of Naruto Shippuuden's early ending themes. Naruto Shippuuden has been reviewed in the previous entry XD 

video

This video has been purposely 'mirrored' by myself, due to copyright issues even after I have made a clear disclaimer shout-out at the beginning of the clip. Enjoy anyways ^^ 

Jya mata ne, koneko-tachi chan!! (=^w^=)

66 comments:

  1. The girl who leapt through time, dia ada wat live action kan?lom tgk lg

    ReplyDelete
    Replies
    1. oh ada gak dgr citer psl live action for that animovie, lom nengok lg jgk XD

      Delete
    2. just checked out the movie trailer, main character rambut panjang la plak, spatutnya short haired baru nmpak lebih menjiwai character asal...but i'll watch it anyway, for the sake of making comparison ^^

      Delete
    3. Heheh,okey bebeh.aku baru nk tgk kat utube

      Delete
  2. Plain, Hang pernah tengok Anime Basilisk,Trinity Blood dengan Hell Girls-Jigoku Shoujo?

    Kalau tak pernah tengok..ko patut tengok sekarang.

    ReplyDelete
    Replies
    1. rupa2nya komen ang yg ni x pasal2 pi masuk kat spam la plak..kah kah kah XD

      Delete
  3. ehh?ase macam pernah komen..

    ReplyDelete
    Replies
    1. mana pi komen ang yg suh nengok 3 anime yg ang sebut kat bwh ni sekarang jugak kalo blom nengok lg tu? kat gmail dpt tp kat sini tarak plak..hahaha tnb wat hal ngan ang lg ka? Xp

      Delete
    2. macamana takleh muncul?aku ingat ko dah makan komen aku..kalau benar dah makan ase macam nak tumbuk je perut kau sayang :P

      Delete
    3. mcm mana agaknya sesuatu komen tu bleh dimakan ya honey? bleh demo kat aku skit? XD

      Delete
    4. aku tak faham permanjaan sebegini....

      Delete
    5. sbb kau naif biskut, terlalu naif...kahkahkah XD

      Delete
  4. basilisk,Hell girls dengan trinity blood

    ReplyDelete
    Replies
    1. aku suda tengok sama itu smua zaman study dlu...akan dipertimbangkan XD

      Delete
    2. eh ko sudah layan ka?betul2 JapanFAGS betul ko ni muaahahahah xD

      coz Anime2 yg aku sebut diatas ni aku ase dah 7 or 10 tahun selepas ia ditayangkan..hohohoh, JapanFags is really detected on you vein xD kah3

      Aku suka Basilisk...aww,aww,aww HENTAI kikikikikikikikik

      Delete
    3. Kahkahkah aku dari kecik suda layan anime, n pandai2 sendiri tapis mana yg buruk mana yg baik, bahagi masa elok2 utk belajar, ibadat dan riadah (badminton, anime, manga n melukis). Anime FAG takpa lg, jgn NEET sudah..yg tu mmg hancor lah, kna berubat segera kalo cmtu...hahaha. Anime fag tak kacau sapa2, tak gi buat demonstrasi kat mana2 pon.

      Aku actually smua genre anime/manga pernah explore, utk amik tau dunia seni animasi/manga atas minat natural aku. After that aku kenal sndri mana yg bleh dipakai mna yg x bleh dipakai. Yg buruk jgn ikut la, yg baik amik buat inspiration/ilham utk hasilkan karya sendiri ^^

      Jgn kata anime 7-10 taon yg lalu aku tengok, way before that pon aku amik tau jgk, anime2 lama ada yg menarik n buat kita berpikir psl perkembangan industri animasi ni, dari 2D primitif, smpai la 2D modern dan 3D CGI bagai tu smua..membuat aku jatuh cinta sama seni animasi, dari kecik merangkak lg aku sudah suka conteng2 kertas dan dinding..hahaha

      Delete
    4. Wah?? Benar2 Ambitious ko dgn dunia seni lakaran ni yeh?Bagus..AnimeFags memang tak kacau orang..hehehe teruskan minat mu..Kalau buat Bini senang..Beli komik banyak2, duk umah je baca komik hihihihihihi xD

      Senang sungguh Maintainance,kalau koreanFags..mampus!mengamuk nak gi korea mana nak cakau duit hihihihi.

      ermmmm,mulut kau ni masin lah..masuk ni dah 3 hari berturut2 bekalan eletrik terputus kat kawasan umah aku..memang cam sial lah..CPU aku boleh meletup macam tu je...brrrrrr

      Delete
    5. kalo buat bini senang? hahaha..dari segi financial maintenance mmg tak dinafikan senang, tp dr segi ketahanan mental/ego lelaki utk berbinikan aku, aku tak rasa mcm ada yg sanggup, n aku x ada masalah/kerisauan sikit pon utk single smpai mati, asalkan idop aku aman. aku cuma risau kalo aku mati nnt x smpat mengucap, tu saja kerisauan aku..so sama2 kita beringat atr kawan2 ^^

      mulut masin? dah nak masuk 10 org (termasuk ko) yg pernah ckp perkara yg sama, kebetulan..atau sumpahan? kahkahkah brrrr..XD

      Delete
    6. Plain,janganlah kau menjadi Andartu atau LGBT..sedih berserk mendengarnya waikikikik xD

      Hah?Ego dan mental?Kalau dengan Aku senang je nak handle coz aku jauh lebih mental dan ego dari kau sayang :P jangan main2 sama zack yang hebat xD kah3

      ko memang mulut masin lah! mohon ketika nak bersenggama makan dahulu gula 8 kilo untuk menjadikan mulut menjadi manis :P

      pendek kata madsud aku tu,Senanglah kalau jenis pompuan macam ko ni..dah ada komik ko dah bleh duduk rumah tanpa boring..Anak2 pun nanti senang nak didik..duduk rumah sahaja melayan komik dengan mak dia..kah3..tidak bimbang lagi dgn gejala bohsia dan mat rempit...wakakakaka

      Delete
    7. lebih mental n ego? hahah sorry naik lori makan buah ceri aku x mo berketua-keluargakan org mental n ego nnt ni, maaf honey..(notice the rhyme?) XD

      sinar gama? brrrr XD

      sapa kata aku x merempit? aku merempit dgn kelisa 'racing tyre' aku smiggu 2 kali scr profesional n x ganggu pengguna jln yg lain..ekekeke ^^

      Delete
    8. Nak cakap dia ada kelisa pakai tayar racing lah tu...wekekekekekek xD

      Ko ada kanser serviks ke sayang nak pakai sinar gama? xD

      Ko akan rasa bertuah bersuamikan aku...Aku pandai menumbuk perut dikala aku sedang HOT temper sayang :P

      kahkahkahkahWIN

      Delete
    9. oh honey i ada penyakit yg lebih serius lg dr kanser serviks...kau pasti akn mnyesal saat kau mngenali aku, ikikiki ^^

      kalo kau mahir menumbuk perut dikala bengang, i pulak kalo perut ditumbuk scr otomatis sumpahan mulut masin i yg bersalinitikan laut mati akn terus keluar scr refleks dr mulut yg mana efeknya adalah serta merta mengalahkan death note, iaitu kurang dr 2 saat balls ko akn trus mengecut menjadi sebesar biji selasih, n lebih teruk lg efeknya berkekalan sehingga ke akhir hayat ko =D

      kahkahkah EPIC WIN!! XD

      Delete
    10. biji selasih hahahahahhaaha!!
      amboih hang plain ekekeke...
      epic epic :p

      Delete
    11. kanser serviks? tumbuk perut?
      mcm ni kau melawak dgn pompuan??
      pastu kata WIN plak tu???
      tembak komen mcm tu kau kata WIN????
      kimak dayus betol kau zek..pegi gali lubang dlm2 dan sila terjun bunuh diri SEKARANG!! ehehehe..

      Delete
    12. by the way plain, nice music cover..
      ko boleh gi jauh if ko serious dlm bidang nyanyian akustik ni..suara dan style ko mmg teramat unik..auuuww xD

      Delete
    13. owh anon tengkiu beri mash!!...*muah!* XD

      Delete
    14. gila babi skema anon 10.29..patutlah sampai sekarang tak ada awek.. xD

      mamat skema cakap dgn awek bunga2 dalam hati ada taman wakakakaka macam MAT BANGLA! kah3 xD

      Delete
    15. bangla yg hormatkan wanita 1000x ganda lebih baik dari melayu pendera wanita lemah bajet bagos mcm kau wahai legend kurap, dayus kaki carut boleh pegi mampos...buang masa aku bergaduh dgn dayus...puiii

      Delete
    16. opp opp chill anon, pekena teh tarik dlu..hehehe ^^

      Delete
  5. yakitake japan: best part masa juri taste roti diorang. reaksi yang sangat melampau hahah

    cooking master boy: dulu ada tengok kat tivi berapa ntah. best.

    ReplyDelete
    Replies
    1. yakitate japan n cooking mster boy, 2-2 anime tu melibatkan reaksi melampau juri beberapa saat lepas telan makanan dorang..haha mmg lawak n menarik abis XD

      oh msti ko nengok kat axn channel zaman dulu2 tu...

      Delete
  6. tenkonkinreet 9/10?

    ni yang buat aku nak tengok ni..

    ReplyDelete
    Replies
    1. gi cari torrent or direct donlot yg stable dan donlot sekarang juga itu tekkonkinkreet...tapi tengok dgn minda terbuka, warning sudah diberi awal2 ^^

      Delete
  7. Replies
    1. oh, blom layan itu anime, cuma skadar tengok skali lalu dlm bntuk online manga saja, mcm menarik...

      Delete
    2. so berz, what's your personal rating n views on gamaran? ^^

      Delete
    3. personal rating...hmmm,maybe 6/10.lukisannya mantap.quite similar to bleach..but more solid.humor?not at all.that's some serious manga.storyline pulak agak menarik,tapi terlalu ringkas and macam nak cepat habiskan je.hahaha.watak jahat muncul,1 or 2 episode,then die.muka ganas,senjata memang superb..kejap je dah mati.watak hero pulak,use same skills over and over again.eh?pesal negatif je view pasal gamaran?.baru sedar..tak best rupenya..tapi nape saya follow?tidakkkk..

      ..anyway,lukisannye cantik (-_-")..tu je la pujian stakat ni.nak buat camner,dah follow dari awal-awal dulu.alang-alang tu perabih je la trus.hmmm..

      Delete
    4. ahahah ya beta paham perasaan 'alang2 perabih je trus' tu ahahaha XD

      Delete
  8. yakitate japan first 3/4 storyline mmg best, last 1/4 dah makin merapu2 dan terlampau tak masuk akal, dan ending dia sangat mengecewakan, lepas kyosuke kawachi makan roti terakhir azuma kazuma, terus bertukar jadi dhalsim, lepas tu habis mcm tu je takde klimaks.

    oh nasib baik ko review anime fullmetal alchemist: brotherhood, bukan fullmetal alchemist, sbb series yg sebelum tu the ideas not from the original author.

    btw do u like mecha-based anime?

    ReplyDelete
    Replies
    1. haha noob yakitate japan tu aku suka sbb kagum dgn idea2 membuat roti yg teramat kreatif n originality idea anime tu scr keseluruhan, berfokuskan seni n sains roti. reaksi characters dia pon mmg amat menghiburkan hati ^^

      pasal FA brotherhood tu, aku tau psl bnda yg ko ckp tu, n kalo aku tak tau pon aku mmg dah bleh agak. seni ni bila campur tangan dr pihak yg nk kejar rating n profit je tu dah terlalu melampau, mmg tak bleh lari dr kejadian yg serupa itu atau terjadinya lambakan fillers yg kuar topic n membosankan..fans kena paham n simpati pada mangaka..ohhh duit duit..dunia kapitalis..

      mecha-based anime ikut plot jugak la, kalo plot ok aku layan..mcm gurren lagann tu bleh layan la jgk lawak dia..hahah ^^

      Delete
    2. mohon cik plain 83 memberi ceramah pencerahan pada warga animasi di jepun yang suka buat filler yang lari dan merosakkan jalan cerita asal.

      filler menganggu mood peminat manga yg kununnya purist kepada jalan cerita asal. aku la salah sorg drpdnya.

      yakitake tuh kadang kala berjaya buat pembaca mencuba buat roti, pastu tambah pengetahuan ttg sains pemakanan. cumanya dikhuatiri fakta2 sains yg dia tunjuk betul ke tak, itu kene byk membaca la rasanya...

      Delete
    3. oh cookie, warga animasi tu mmg sudah aware dgn ketensionan fans akn fillers yg merapu meraban itu...tp profit ttp target utama bila ianya mnjadi sebuah 'industri'..

      yakitate itu pencetus semangat yg bisa menarik minat pelajar paling malas (tp suka layan anime) utk 'belajar' sains makanan dan bakery..bab fakta2 itu spt mn yg beta sudah ckp dlm review, must always refer back to proper scientific books afterwards, and don't quote anything from wikipedia. wikipedia lagi mengarut, tak relevant utk jadi reference dlm thesis/kajian/report/assignment ^^

      Delete
  9. Review anime hentai takde ke

    ReplyDelete
    Replies
    1. oh yg tu gi mintak kat saudara legend kita si zack ^^

      Delete
    2. zack? sapa dia tu? legend? hang mencarut apa ni?

      Delete
    3. hang ni mai dari blog ayam dan babi ka? XD

      Delete
    4. fma is my all time fav , great review , yeah time to download!!!!

      Delete
    5. yeah dillz anime for life!! XD

      Delete
  10. dulu masa blaja,terdesak nak guna pensel.tapi takde.saya buat bulatan alkimi,letak ranting kayu and sekutul arang..dengan harapan,bila letak kedua-dua tapak tgn,boleh menghasilkan pensel.yeahh..zaman kanak2
    (-_-').kan best kalau betul2 jadi.huhu.

    ReplyDelete
    Replies
    1. *SEKETUL.ha,kan dah salah eja.tengah mamai.

      Delete
    2. owh berz your innocence and honesty never fail to impress meh! XD

      p/s: masa menengah rendah beta pernah buat bunshin no jutsu hand seals (ram - serpent - tiger) dgn lelaju dan pejam mata, dgn harapan bila buka mata ada clone appear utk pegi skolah hari yg ada pendidikan jasmani...kahkahkah (true story) XD

      Delete
    3. haha.bila ada movie baru, assignment bnyk..pastu kena study untuk exam lak tu..trus jerit "kage bunshin no jutsu".dok terbayang kalau boleh wat kage bunshin..saya nak tgk movie kat bilik,yg lain sila wat keje.

      Delete
    4. hoh btul2..lg satu bila rambut dah panjang malas nak gi kedai gunting rambut (x suka ada org laki nmpak rambut dikala digunting kat saloon wanita, walopun hair stylist tu wanita tp ada jer jantan2 dok menyibuk kat situ, hampeh), so gunting la sndiri guna 2 cermin, tp still result tak memuaskan..masa tu mmg imagine boleh bebetul buat bunshin no jutsu spy dpt potong rambut kasi smart skit kahkahkah XD

      Delete
    5. lol... macam2 xD

      Delete
  11. The girl who leap trough time movie menarik best, animation smart, siap efek digimon series, Digimon Xross Wars : A boy who leap trough time, blog menarik sungguh

    full metaru ar kemist

    ReplyDelete
    Replies
    1. irrashaimase m.faiq san~ douzo ^^
      anime ga suki da ne, jya kono blog wo forrow kudasai ^^
      doumo XD

      Delete
  12. beb,sabtu ni kat balai seni lukis ada 24 hours comic day, g la join :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. uuuu menarik menarik..tp schedule tak brapa nak mengijinkan wuhuhuu (-A-)

      Delete
  13. hoho, sama la kita. aku g visit je kot, ramai kartunis attend je nampaknya, pegi pun buat malu je :p

    rasa macam ada nampak sarah joan post arituh, youngest contestant umo 12 tahun. coolness

    ReplyDelete
  14. fulamakak! fanatix anime tew! tak fanatix Star Wars skali ke?

    ReplyDelete
    Replies
    1. fulamaberuk!! kau datang juga akhirnya kahkahkah XD
      welcome to my world dik beruk ^^

      Delete
  15. Hahahah sanggup aku selongkar blog ni semata-mata nak tengok ade tak anime2 kegemaran aku; FMA dan Gintama! Gintama serious buat aku ketawa! FMA just the best for me. tapi anime2 lain ade gak aku minat. aku pon dah lama tak tengok anime. last anime aku tengok gintama...but i guess now i can slowly catch up to it. hehehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. hahah ya sila2 selongkar blog ini XD

      Delete
  16. 3,6 n 9 blom tngk lagi..
    no 10 epik..!!!!!!! *shinpa-chan screaaam*

    ReplyDelete
    Replies
    1. hehee epic gintama fan detected XD

      Delete

Ada nak kata apa-apa yang bernas lagi kreatif? Kamon, kamon~
Oh, btw... Anonymous are NOT kewl at all, highly UNattractive, LoL~

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...