Click Me Plzzzz

Saturday, September 28, 2013

TomTato anyone?? :D

Salam ceria weekend buat para readersku yang bermacam ragam sekalian, semua sihat? Dah tengok entry contest GA: Isi buih kata komik!!! belom?? Join laa, ada masa lagi nih sebelum deadline jam 12:00 tengah malam, pada 12 Oct 2013, hehehe~ ^^

Okeh, tadi aku tertengok news kat yahoo, berkenaan agriculture breakthrough. Aku kalo bab-bab berkaitan agriculture breakthrough yang melibatkan horticulture dan aquaculture, memang akan tertariklah. So apa benda yang aku ternampak dan tertarik kat yahoo news tadi tu? 

Tomato + Potato = TomTato!!!
Tudia... behold the TomTato!! Satu hasil teknologi hortikultur U.K dari bertahun-tahun cubaan mencantum (grafting) dua spesis tumbuhan makanan yang betul-betul berbeza (tomato dan kentang) berupaya menghasilkan buah tomato dan ubi kentang sekaligus pada masa yang sama. Kedua-dua tomato dan kentang akan matang dan boleh harvest pada masa yang sama! Oh wow... korang berani nak cuba makan tak hasil ni? Aku berani nak cuba... kalau aku ada terjumpa hasil hortikultur dari Thompson & Morgan company ni kat mana-mana supermarket kat Malaysia ni, aku akan beli dan buat ratatouille potato and tomato!! :D


Sugokku omoushiroi desho?? (Sangat menarik bukan??) XD 

Okeh, setakat ni saja entry kali ni, aku agak busy sekarang nih, nanti lapang-lapang sikit aku akan tulis dan review apa-apa kasi panjang sikit story. Oh ya, jangan lupa join contest GA aku tu sebelum 12:00 midnight, 12 Oct 2013 yeah?!! Ja ne minna!! (Jumpa lagi semua!!) XD

Jya matane koneko-tachi chan~ (=^w^=)

42 comments:

  1. menarik!!!!!! first time kot tngok tomtato ni.. bese tengok org gabunggabung bunga je,

    nak cuba jugak.. :D kalau dah jumpa, mohon pos :3

    ReplyDelete
    Replies
    1. tu lah, biasa tengok kacukan grafting antara 2 pokok berbeza species tapi masih lagi sama genus, ni pulak betul2 berbeza genus... berjaya pulak tu perghh, mmg menariklah... kalo jumpa nnt ai bgtau kat blog :p

      Delete
    2. oops typo, i meant cantuman grafting, not kacukan grafting... lol sorry my bm sucks :p

      Delete
  2. Curious jugak, apa rasanya? Masam macam tomato jugak ka?

    ReplyDelete
    Replies
    1. dikatakan tomatonya rasa manis yg agak tangy, dan kentangnya jenis white potato :D

      Delete
  3. kentang tomato = kentomato... kakakakakka... XD

    ReplyDelete
    Replies
    1. tomato man, tomatomatomato! tomatoman yg bernama ken? lol...

      Delete
  4. Betul ke ni? Mcm tak caye je...

    ReplyDelete
  5. kunjungan perdana, izin nyimak dan follow ...sukses selalu untuk anda :)

    ReplyDelete
  6. What, how?! Still brain this. Dulu belajar tentang bioteknologi tumbuhan, but never had a thought about this at all.

    ReplyDelete
    Replies
    1. It's 'plant grafting' technology, potong pucuk pokok tomato, cantum dengan bahagian batang pokok kentang muda yang telah dipotong pucuknya... the success of growth depends on the chances of survival for the mixed plant... the scientists have figured out how to increase the chances of this particular grafted plant to survive ^^

      Delete
  7. Kejuruteraan Bioteknologi..

    Cuma satu je.. ada side effect tak kepada kesihatan manusia..

    Aku ada terbaca pasal kajian tentang modifikasi genetik dna kentang untuk mewujudkan kentang yang rangup dikatakan membahayakan kesihatan manusia tanpa disedari.. Jadi adakah pengubahakan kejadian tuhan seperti ini tiada side effect?

    Allah dah jadikan sesuatu tu sempurna dengan hikmah dan kelebihan mereka sendiri.. :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ahhaa bkt-kun, aku sebolehnya tak nak debate bab2 'mengubah kejadian Tuhan' dalam hal 'plant grafting' iaitu mengkacuk pokok ni, secara umumnya, plant grafting adalah salah satu cabang dari ilmu sains horticulture untuk meningkatkan hasil makanan utk kesejahteraan manusia sejagat juga, dengan menggunakan tanah yang terhad... dan dengan izin Allah Taala juga, benda ini berhasil... bab2 side effects, itu akan mengambil masa yang lebih lama dan kajian lagi utk mengetahuinya. Aku tak rasa radiasi nuklear digunakan dalam proses utk menjayakan TomTato, dan fyi, banyak buah2an yang ada sekarang ni adalah hasil dari plant grafting, termasuk beberapa variasi mempelam ^^

      Delete
    2. Owh oaky mengikut thompson-morgan.com There's no genetic modification - it's an all-natural, and safe process.

      leceh tak buat? kalau ko dah beli dan tanam esok habaq yek :P

      Delete
    3. takde la leceh sgt, kat rumah aku ada pokok mempelam harumanis grafted dgn pokok mempelam namdokmai, rasa harumanis jd sedap dan manis, warna oren kekuningan ^^

      Delete
    4. Tu kacukan kan hasilkan satu jenis buah aje kan.. macam duku dengan langsat jadi dusat atau langku haha.. Tapi kacukan yang hasilkan dua jenis buah tu macamana? tak pernah nampak pulak.. Tak senak ke pokok tu terpaksa kerja keras hasilkan 2 macam :P

      Kalau macam tu elok buat R&D kelapa biasa kacuk dengan kelapa sawit tetapi buat kelapa juga kelapa sawit? huhu ok dak? :D

      Delete
    5. taklah, pokok mempelam yg grafted kat umah aku ni dapat hasilkan 2 jenis buah mempelam, cabang harumanis hasilkan harumanis, pokok asal si namdokmai akan tetap hasilkan namdokmai... ko kena paham dulu apa itu plant grafting, ia tak melibatkan pendebungaan/kawin, ia melibatkan kaedah potong bahagian A kendian gi lekat kat badan B... bahagian A akan terus membesar di badan B, bahagian A hasilkan buah A, dan badan B hasilkan buah B... kalo dusat ngan langku tu, tu melibatkan proses debunga dari pokok A pergi fertilize si ovari bunga pokok B, menghasilkan buah kacuk/kawin. Biji benih dari buah yang terhasil dari perkahwinan antara 2 spesis tadi tu, akan menghasilkan generasi crossbreed (F1). Ini baru melibatkan perubahan genetic. Plant crossbreeding boleh berlaku secara semulajadi, tanpa campur tangan manusia ^^

      Back to plant grafting, samada pokok tu rasa 'senak' atau tak utk menghasilkan 2 jenis buah yg berbeza, itu bergantung kpd nutrient, space, water n sunlight utk kegunaan optimum pokok tu lah, kalau cukup semuanya, ok jer ^^

      Delete
    6. ooh aku rasa aku tau tang mana ko bleh terconpius dari explanation awal aku tu... aku terguna perkataan 'kacuk' utk explain grafting... patutnya aku guna word 'cantum', not 'kacuk'... kacuk tu maknanya kawin lol sorry la BM aku kureng skit, bila cuba nak jelaskan sesuatu dlm BM slalunya aku tersalah pilih perkataan, padahal aku nak maksudkan benda lain lol... gomen ne~

      Delete
    7. uho gitu ke?

      Kena cari "host" yang kuat la yea..

      Delete
    8. ya begitulah... kuat dan compatible ^^

      Delete
  8. kentang dan tomato. kentom. eh eh

    ReplyDelete
  9. kentom ? wakakaka kekalkor pulak dah nama tu dani oit :P
    TomTato mcm umphh gak tuh! hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. ahahaha adehh sekali typo daaaaa :P

      *kekalkor + kalkulator = kelakor

      Delete
  10. Waaaaa!! acaner ah rasa dia kan? btw SM done follow sini, jemput singgah ke blog kalau sudi :)

    http://santanmanis.blogspot.com/

    ReplyDelete
    Replies
    1. ooh ada member iras2 rupa pierre yer? hahah XD

      Delete
  11. tomtato. kalau tanam kt malaysia. agak2 hidup tak

    ReplyDelete
    Replies
    1. kalo kena gaya, tempat, tanah yg sesuai, aku rasa boleh jer dia survive... ^^

      Delete

Ada nak kata apa-apa yang bernas lagi kreatif? Kamon, kamon~
Oh, btw... Anonymous are NOT kewl at all, highly UNattractive, LoL~

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...