Click Me Plzzzz

Friday, August 28, 2015

Some random updates...

Salam ulang-tahun kemerdekaan yang ke-58, dan salam ringgit jatuh...

Update #1 - Aku baru baik (tapi masih lagi batuk sikit-sikit) dari demam. Last week aku demam sebab sekarang boleh dikatakan musim demam, maka sistem imun badan aku yang berada dalam kategori agak lemah ni memang agak mudah nak mengalah dengan virus dan bakteria. Also, aku perlu lebih berdisiplin dalam mencuci filter kepada air-conditioner bilik aku dengan lebih kerap dan konsisten. Bleargh...

Update #2 - Ingat lagi tak dengan entri aku dulu berkenaan cara-cara nak elakkan kekucing anda dari memanjat dan melukis di atas kereta anda? Dan method apa yang aku pilih untuk menangani masalah tersebut? Well... just recently aku terpaksa mengalah juga dan mula menggunakan semula penutup/selimut kereta (car cover) setelah sekian lama aku melupakan bendalah tu. I have to stick to the old routine of allowing my car to be "used" by stubborn animals. 
Just bought a new car cover recently, replacing the old one.
I still feel that it's just wrong to practice that mendokusai (troublesome) daily routine of covering and uncovering my car just to avoid having paw prints and minor scratches on my Ken (yes, I name my kelisa Ken, lulz), but a more formidable enemy has appeared out of nowhere, and it has taken a rather severe liking towards my poor Ken. And so, covering my Ken has become the best solution so far, as this protects Ken's pride against the dirty and evil hands of the new enemy... A MONKEY. KERA. BERUK. A rogue, master-less, creepy, cheeky, semi-fearless monkey. Kadang-kadang dia meroyan, Ken akan jadi mangsa dia. Side mirrors akan dibengkok-bengkokkannya, cermin tingkap dan badan Ken pulak akan kelihatan berselut dan kotor. Ah, sungguh durjana perbuatan si kera sumbang dan tidak bertuan itu. Ada spekulasi mengatakan yang kera itu sebenarnya berminat dengan hiasan Doraemon dan Totoro yang ada di dalam kereta aku tu, jadi, kesan kotoran dan cermin sisi yang bengkok tu, juga mana-mana lining getah kereta yang terkopek kat luar tu, adalah hasil dari "effort" si kera untuk cuba mendapatkan hiasan (plushies and keychains) yang ada di dalam kereta aku tu. OMAIGAD. Kera ni serupa perangai budak kecil yang buas dan degil, suka dan tertarik pada apa-apa item yang nampak comel macam mainan. Dia nak ambil jugak-jugak, kata tak boleh tak paham, bila kena sound, buat derk. Acah-acah konon nak kasi rotan, dia lari naik ke bumbung rumah sebelah, lepas tu melompat terus panjat pokok kelapa. Until today, kera itu masih tidak dapat ditangkap dan kadang-kadang dia akan muncul di kawasan kediaman aku ni, mengutip dan memakan apa-apa buah yang ada pada ketika itu, berkongsi (atau berebut) dengan para tupai, musang dan kelawar buah. Setelah aku mula menyelimuti Ken dengan car cover, barulah Ken tidak lagi kelihatan seperti satu objek buli pada si kera tersebut.  

Update #3 - Laptop Compaq 14" lama aku sudah di-upgrade, kasi tambah RAM dan tukar hard drive. Hasilnya, wow... marvelous, macam laptop baru, maka tak jadilah aku nak beli laptop baru dalam masa terdekat ni. Laptop lama sudah diberi nafas baru, makin bertambah sayang laaa aku nak berpisah dengan dia. No more hanging/freezing incidents, and more multi-tasking is possible with such bliss. Also, banyak betul kenangan manis aku dengan laptop Compaq aku tu, priceless memories together. Banyak lagi benda yang aku ingin capai bersama-sama dengan dia. Lulz (ada serupa gaya hoarder tak? haha nooo... this is a different kind of lurve yaow, the more pure kind... lullllz~) ;3

Sekian dulu updates yang aku rasa nak share dengan korang yang aku kenal mahupun tidak kenal, updates lain aku nak simpan buat pengetahuan aku dan golongan tertentu sahaja, nee~ ;3

Jya mata ne, koneko-tachi chan~ ( =^w^= )

20 comments:

  1. hahaha my Shiro pun selalu jadi mangsa buli kekucing di kejiranan. masa memula 'adopt' shiro dulu gua rasa bengang jugkalah, yelah baru keluar kedai dah calar balar cermin depan akibat digelongsor oleh kekucing tu, sobs :3

    Nasiblah kucing makhluk tuhan yang paling comeyyyy :3

    ReplyDelete
    Replies
    1. gua ingat nak letak image gif kucing kat komen reply ni, skali image failed to load... huhuh... kena tukar setting kat blogger dulu ka wei baru buleh keluar image kat sini? (~ "^ w ^)~

      Delete
  2. takutnya monyet kacau kete.. x sangka ganas jugak... ksian Ken

    ReplyDelete
    Replies
    1. monyet dari jenis kera dan babun memang menakutkan... huhuhu

      Delete
  3. Aip plain..skrg mmg musim dmm..sy pun x bape sihat..wuu..nk taip kat blog pun idea byk ilng cmtu ja..huhu..pastu dgq pasai laptop..lptop sya da rosak.,kesygan tu..huuuu..plain..take care ehh ^_^

    ReplyDelete
    Replies
    1. sekarang tengah jerebu la pulak... huhuhu, cuaca tak menentu...

      Delete
  4. 1. Semoga segera baik demam sepenuhnya. and WOW bilik kau pakai aircond ooo...Aku pakai kipas je...hahaha

    2. Kalau macam terlalu mengganggu, panggil Perhilitan dan suruh diorang tangkap monyet liar yg mengganggu tu. Dan jangan risaum Perhilitan mmg ada service macam tu. Hehehe

    3. Laptop aku dr 2008 ni pun rasanya kena upgrade sikit kot. Tp aku lg concern dgn processor dia ni. Processor boleh tukar ke kalau laptop? Aku pun tak pasti...

    ReplyDelete
    Replies
    1. 1. hahaha... dulu pun kipas je, tapi atas sebab bahang cuaca yang makin mengganas setiap kali musim kemarau, dan bilik aku ni direct menghadap ke arah matahari jatuh (direct ke barat), maka terpaksa jugak pasang ekon sejak beberapa tahun yg lepas...

      2. okeh, lagi sekali dia datang, aku call perhilitan... huhuh

      3. mak aih, kalau sampai tahap processor nak tukar baru, better beli laptop baru terus kot... try tanya pendapat noob si tapak suleman pink tuh... hahah

      Delete
  5. stay healthy plain..sekarang ni jerebu, not good for our health..

    akak punya laptop pun jenis lama..walaupun ada gadget canggih-manggih..tab, ipad, laptop tetap menjadi pilihan hati..

    ReplyDelete
    Replies
    1. huhuu, kena minum air kosong selalu, sekarang pun tengah jerebu jugak kat sini... merisaukan jugak tahapnya :(

      Delete
  6. Semoga kembali sihat plain! Wish u well.. :3

    Lecturer aku pernah guna patung rimau.. menjadi jugak. Tapi kena selalu alih2.

    ReplyDelete
    Replies
    1. patung rimau?? wahkakaka... pernah nampak, wahkaka... tapi tak sanggup pulak nak try XD

      Delete
  7. Alamak.... jealous pulak aku kau upgrade ram. Laptop aku ni pun aku rasa kena upgrade ram gak la. Asyik semput2 je ni. Takkan la sebab jerebu kot....Problem dia aku malas nak anta kedai je takut org kedai tu buat lama. Habis mereput aku pandang dinding xde laptop nanti.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Dey broley, aku upgrade ram dengan hard drive laptop je pun nak jeles ke? Bukan beli laptop baru pun... keskeskes. Ala kau hantar je ke kedai baiki pc yang ada good reputation... hantar hari ni, esok dah siap, boleh ambil dah dari kedai. Charge pun takde mahal mana, tak sampai RM400 pun untuk upgrade ram dengan hard drive. Hasilnya, sangatlah superb desu! ;3

      Delete
  8. oit hang demam ke plain? dah la skrg ni jerebu kuat. jaga kesihatan bebaik okeh ;)
    huiiiissh geram pulak aku baca pasai si Kera tu. kemain lagi dia nohh. grrrr~

    ReplyDelete
    Replies
    1. demam dah baik sepenuhnya alhamdulillah, sini jerebu dah tak nampak sangat sebab selalu hujan turun ;3

      Delete
  9. huh, ganas betul kera,monyet,beruk,babun ni. kampung den ado babi hutan yo ha.

    bagus la laptop ada lagi. jodoh tak pernah panjang dengan laptop, setakat 2 tahun lepas tu mobo rosak. apa dosa ku~

    tapi pasal tak nak berpisah dengan barang lama, i feel you. selalu ada rasa ni. padahal inanimate object kot.

    ReplyDelete
  10. dasyat betul monyet tuu... bhaya pun ada jugak. monyet tu jenis yg suka masuk rumah tk?

    ReplyDelete

Ada nak kata apa-apa yang bernas lagi kreatif? Kamon, kamon~
Oh, btw... Anonymous are NOT kewl at all, highly UNattractive, LoL~

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...