Sunday, January 7, 2018

New year, new (free) software :D

Hello, salam Januari 2018 buat semua blog readers yang dihormati sekalian~ :D

Tahun baru, maka marilah explore benda baru (well, to me it's something quite new). Ahahaa... perkenalkan, a kewl, free-for-all drawing software that is getting more and more popular among digital graphic art enthusiasts, the Medibang Paint Pro ...
  
Actually, aku mula berkenal-kenalan dengan Medibang Paint ni after having to switch my OS from WinXP to Win10 sometime last year. Bila dah guna Windows10, baru aku install Medibang Paint Pro. Masa mula-mula guna Medibang ni memang ada rasa kekok dan janggal semacam, but after a while it eventually started to warm up to me (LoL) and youtube tutorials are always there to help one figure things out. Tabik spring toing-toing to those awesome artists yang gigih sharing their digital know-hows and art stuff on youtube. Nak cari info pasai macam mana nak guna tools dalam Photoshop CS6 ka, Medibang Paint ka, even about traditional coloring steps and tips, apa-apa pun... godek-godeklah youtube (dan juga deviantArt). Banyak je useful (and quick) tutorials ada di sana. Seek, and ye shall find :D

Dua fungsi yang aku 'macam suka' dalam Medibang Paint Pro ni ialah dia punya Paneling dan Screentoning, senang dan cepat untuk lukis komik yang nampak kemas serta sedap mata memandang (pada akulah, pada orang lain aku tak pasti... *iklan sikit: aku start guna ni untuk siapkan komik aku for BOTK5 yang bakal keluar nanti, hehee). Cuma, bab drawing tools (pen and brush) dia je macam takes some time to get familiar with, and have to experiment a bit more in order to really get the hang of  it... :3

There are quite a few drawing tools dalam Medibang Paint Pro ni, maka kenalah cuba satu-satu, pilih mana yang paling selesa dan sesuai dengan kalbu. Random doodling aku kat atas ni guna G Pen, at Correction value: 0. LoL... as you can see, aku takdak mood nak doodle dengan senonoh sikit kat sini... pada Correction 0, garisan jadi tak smooth, tapi output dia laju la, langsung takde lagging.
 
Bila aku letak nilai 10 pada Correction (Correction: 10), lines jadi lebih smooth, but the output speed lags a little... lagging sikiiiit je la, just a tiny bit, barely noticeable. Maka, bila lines (or stroke) dah jadi lebih smooth ni, baru la ada semangat nak practice doodling bagi jadi senonoh sikit. Hahaa... kalau tambah lagi nilai correction, I get smoother lines but the output lags more noticeably. My laptop tak cukup pawwa agaknya nak cope with that setting, but never mind, Correction 10 sudah cukup smooth bagi aku ;3
 
Next, testing simple coloring pulak... guna fungsi Watercolor (wet) brush. Abaikan doodle kucing ntahapahapa pada Correction 0 yang ada di belakang itu. LoL... okeh, nanti aku practice digital coloring lagi, dengan lebih serious... X'D
  
Alright, that's it for now. I hope ye gaiz are having a good start for the year 2018. Minna ganbatte kudasai ne, watashi mo ganbarimasu! (Do your best everyone, I'll be doing my best too!) :D

Jya mata ne, koneko-tachi chan~ ( = ^ w ^ = )

28 comments:

  1. I still can't draw on other platform. Aku dah tangkap cintan dah ngan setting pen kat paint tool. PS element is a close second. Tapi toning memang senang la ngan medibang.

    Ko tukar style lukis ke? Cem lain

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kan? Toning senang dengan Medibang ;3

      Aku macam memang takde art style yang definitive pun selama ini ahahaa... :'3

      Delete
  2. Salam tahun baru 2018..good luck for your new comic book..cantik medium water colour...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Arigatou sis! Selamat tahun baru 2018 :D

      Delete
  3. thanks and selamat mengharungi 2018
    aku lately suka main edit2 gambar for making lame jokes, software Medibang ni mcm seronok plak.

    ReplyDelete
    Replies
    1. You're welcome. All the best to you too ^^

      Delete
  4. Waw.. baru tahu.. terima kasih ats perkongsian ni.

    ReplyDelete
  5. Highly energetic article, I enjoyed that a lot.
    Will there be a part 2?

    ReplyDelete
  6. seronoknyaa pndai melukiss guna software.. memang talented betul lahh..
    follow sini #212

    ReplyDelete
    Replies
    1. Awwh thanks MD, and salam kenal! :D

      Delete
  7. Demm.. masih aktif kau eh dalam berblog ni? Hahahaha giler tol..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Demm hidup lagi kau zack? Hahhaa good to know :D
      Eh lama menyepi hang noo, pi mana? Ni baru balik dari Nepal ka? Hahah...

      Delete
    2. Haha demm tak sangka korang still aktif dan masih ingatkan aku hahaha

      Delete
  8. cantiknya lukisannnn! even random doodling pun lawaaa. btw, happy new year. (valid lagi tak nak wish) :p hihi

    ReplyDelete
    Replies
    1. Missha-chwannn~ *hugs* :D

      Awwhh doumo~ X3... selagi belum masuk bulan Feb, gua kira valid lagi New Year's wish ni, ehehee :D

      Delete
  9. saya singgah sini lagi https://pernahke-kucingmakanpizza.blogspot.my/

    ReplyDelete
  10. minnat tapi.....tulah, susah nak dapat huhu

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kat MPH bookstore selalunya ada beberapa juga yang menarik, antaranya ialah Buasir Otak the Komik, hehehe... :D

      Delete
  11. Sugei! Masih cantik lukisan senpai hehehe...
    Sy xtau sgt pasal art tools, but this one looks good. Ganbare yo!! >w<

    ReplyDelete
    Replies
    1. Arigatou Nisa-chwan, BOTK 5 and 6 will be out soon, o-tanoshimi ni~ X3

      Delete
  12. Wow.. kartun... i like.. slmt mju jaya =D 1st time singgah sini sis follow ur blog.

    Jemput singgah >> www.sishawa.com

    ReplyDelete

Ada nak kata apa-apa yang bernas lagi kreatif? Kamon, kamon~
Oh, btw... Anonymous are NOT kewl at all, highly UNattractive, LoL~

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...